MIDAS-luokitus laskuri

Vastaa kaikkiin seuraaviin kysymyksiin liittyen kaikkiin viimeisten kolmen kuukauden aikana esiintyneisiin päänsärkykohtauksiin. Laita vastauksesi jokaisen kysymyksen vieressä olevaan laatikkoon. Jätä vastaukseesi 0 siinä tapauksessa, että aihetta vastaamiseen ei jonkun kysymyksen kohdalla ole.

MIDAS-luokituksen laskemiseen käytetään varsinaisesti kysymyksiä 1-5. A ja B -kysymykset mittaavat migreenin toistuvuutta ja päänsäryn kovuutta. Vastaukset antavat lääkärille lisätietoa hoitopäätöksen tekemiseen.
1. Kuinka monena päivänä olit poissa töistä/koulusta päänsäryn vuoksi?
2. Kuinka monena päivänä päänsärkysi rajoitti toimintaasi työssä/koulussa vähintään puoleen?
3. Kuinka monena päivänä et tehnyt kotitöitä?
4. Kuinka monena päivänä päänsärkysi rajoitti kotitöitten hoitamistasi vähintään puoleen?
5. Kuinka monena päivänä jouduit luopumaan toiminnasta perheen/ystävien parissa ja vapaa-ajan harrastuksista?
A. Kuinka monena päivänä sinulla oli päänsärkyä?
B. Kuinka kivuliaita päänsäryt keskimäärin olivat asteikolla 0 - 10?
(0 = ei kipua ja 10 = pahin mahdollinen kipu)

Tulevaisuudessa on tavoitteena käyttää midas-pisteitä migreenipotilaiden hoidon suunnittelussa. Testin antamat hoitoehdotukset ovat pelkkiä ehdotuksia - eivät missään tapauksessa virallisia hoitosuosituksia vielä tällä hetkellä. Kyselykaavake ei myöskään voi korvata lääkärin kliinistä arviota migreenin invalidisoivuudesta. Vaikka testi antaisi alhaiset pisteet, migreeni voi silti haitata elämää suuresti. Silloin henkilö todennäköisesti tarvitsee edellä mainittuja hoitoehdotuksia tehokkaampaa lääkitystä. Jos menet lääkäriin, kannattaa tämä testisivu tulostaa ja ottaa mukaan.

MIDAS Disability Assessment Program © AstraZeneca
Suosittele sivua:Facebook