Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 798 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 80 :  Alkuun-10... 30313233343536...+10Loppuun

Kysymysnumero: 968   Aihe:  Allergiat
to 24.3.2011

Hei,

poikamme on 13-vuotias. Hänellä on koivunsiitepölyallergia ja lievempänä mm. heinä. Allergiet oireet alkoivat noin vuoden ikäisenä koivunsiitepölyn aikaan. Tällöin ei varsinaisia testejä tehty. Lääkärin määräämät lääkkeet auttoivat. Perheeseen tuli koira vuonna 2000. Vuonna 2005 halusin kuitenkin testein varmistua siitepölyallergiasta. Testeissä todettiin siitepölyallergia n lisäksi(koivu yli 100), lievä koira-allergia (0,42 oli arvona) Prick-testi antoi histamiiniarvoksi 6 (koira 3). Siitepölyallergia on lääkkein pysynyt hyvin hallinnassa ja on vuosi vuodelta ollut oireeltaan lievempää. Omasta, eikä muidenkaan koirasta ole ikinä tullut minkäänlaisia oireita.Nykyinen koiramme on 11-vuotta ja harkitsemme uuden koiran ottoa. Onko riski kuinka iso mielestäsi? Kiitos vastauksesta
Vastaus:
Poikanne on kuvauksen perustella ns. atoopikko. Se tarkoittaa että erilaisten allergioiden kehittyminen, paheneminen ja laaja-alaistuminen on varsin mahdollista. Riski tilanteen pahenemiseen on siis poikanne kohdalla suurempi kuin että niin ei kävisi. Pahimmillaan tilanne voi kehittyä astmaksi, joka voi jopa kroonistua koirasta luopumisesta huolimatta. On onnellista (itselläni on kaksi hevosta ja koira) että koiranne ei nyt aiheuta perheessänne ongelmia. Säilyköön tämä tilanne. En kuitenkaan ehdota uuden koiran hankkimista sillä tilanteen muuttuminen huonompaan suuntaan olisi varsin surullista koko perheen kannalta.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 974   Aihe:  Vauvan odotus
ti 22.3.2011

Hei!

Kysymykseni koskee lapsemme hedelmöitysajankohtaa eli koska lapsemme on hedelmöittynyt ja koska hedelmöittyminen on aikaisintaan ja viimeistään voinut tapahtua?

Kuukautiseni ovat aina olleet hyvin epäsäännölliset (n.28-46). Viimeisimmät kuukautiseni alkoivat 29.10.2010, jonka perusteella neuvolassa lasketuksi ajaksi määritettiin 4.8.2011 ja raskausviikoiksi 7+3.

Alkuraskauden ultrassa olin 21.12.2010 jossa mitattiin, että CRL n.10 mm vastaten n. h 7+1. (Tämä ultra tehtiin alateitse.)

Np ultrassa olin 21.1.2011 ja tällöin CRL-mitaksi saatiin 62 mm, vastaa 12+4 raskausviikkoa. (Tämä ultra tehtiin vatsanpeitteiden päältä.)

Iältäni olen 27 vuotias. Minulla on psoriasis ja kuukautiseni ovat olleet aina enemmän tai vähemmän epäsäännölliset.

Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi ja onnea odotukseen!

Hedelmöittyminen on tapahtunut 11-14.11.2010. Alkuraskauden ultraäänitutkimus on luotettavampi tämän määritykseen kuin kuukautisanamneesi, kun sinulla on "pitkä kierto".

Ultraäänitutkimukset ovat hiukkasen ristiriidassa keskenään, mutta koska heitto on vain 3 päivää ei laskettua aikaa muuteta ja ensimmäistä ultraäänitutkimusta pidetään luotettavampana lasketun ajan suhteen. Joten näin ollen on todennäköisempää että olet hedelmöittynyt 14.11.2010.

Kysymysnumero: 971   Aihe:  Kuukautiset
pe 18.3.2011

Olen 42-vuotias tupakoimaton nainen, jonka ensimmäinen lapsi syntyi 07/2009. Synnytyksen jälkeen kuukautiset olivat aluksi normaalit, mutta jäivät kokonaan pois viisi kuukautta sitten. Gynekologisessa ja UÄ tutkimuksessa kaikki näytti olevan kunnossa. Sain gynekologilta kymmenen päivän Terolut-kuurin, jonka yhdeksäntenä päivänä alkoi kahdeksan päivää kestänyt vuoto. FSH arvo oli kuurin alkupäivinä mitattuna 89 ja kilpirauhasarvot T4V 15,20 ja TSH 1,70. Tarkoittaako tämä sitä, että vaihdevuodet ovat alkaneet vai voiko olla muita selityksiä? Olen perusterve, migreeni on ainoa pitkäaikainen sairaus. Olisimme vielä halunneet toisen lapsen, mutta ilmeisesti sen saaminen on mahdotonta.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi!

Kun munasarjojen toimintaa säätelevä hormoni (FSH = follikkelia stimuloiva hormoni) on noin korkea, ei lisääntyminen onnistu. Arvo yli 40 IU/l tarkoittaa yleensä menopaussia.

Vaihdevuosi-ikä vaihtelee kovasti. Keskimääräinen ikä suomalaisnaisilla on 51 vuotta. Tupakointi aikaistaa vaihdevuosi-ikää muutamalla vuodella. Koska olet melkein kymmenen vuotta nuorempi kuin keskimääräinen menopaussin kokeva suomalaisnainen, etkä tupakoi, ottaisin sinulta myös maitohormonin (prolaktiini)määrityksen. Se on helppo verikoe, mutta täytyy ottaa tiettyyn aikaan päivästä, eikä edeltävästi saa ärsyttää rintoja.

Mikäli oma äitisi on elossa, voisit kysyä häneltä, minkä ikäisenä hänen kuukautisensa loppuivat. Nämä asiat kulkevat suvuittain.

Kysymysnumero: 972   Aihe:  Puutuminen
pe 18.3.2011

Olen 38 vuotias mies. On jäänyt vähän mieltä kaivelemaan tämmönen kysymys. Mulla oli tossa loppusyksystä/alkutalvesta alaselkä kipeenä, tämä ei ole mitenkään epänormaalia mutta tällä kertaa sain kaverilta sille määrättyjä tramaleja ja "kyytipojaksi" otin Buranaa. Aiemmin olen käyttänyt ainoastaan Buranaa tai vastaavia reseptivapaita lääkkeitä. Tramalia syödessä sain siitä jo niitä ikävimpiä sivuvaikutuksia eli
ummetusta oli eikä virtsaamisestakaan meinannut tulla mitään.
Nämä oireet löysin ihan googlelta kyselemällä.
Nyt päästään sitten itse kysymykseen. Aiheuttaako Tramal mahdollisesti pysyviä tai hyvin pitkäaikasia muutoksia tai vaurioita hermostoon koska tuon jälkeen olen huomannut
"alapäässä" lievän tuntoherkkyyden menetyksen.
Sen huomaa jo virtsatessa kun ei tunnu aivan samalta kun ennen. Erektion kanssa ei ole ongelmaa mutta sitten itse yhdynnän aikana voikin käydä niin, että virta loppuu kesken
koska tuntoherkkyyttä ei ole riittävästi. Tämä tapahtuu varsinkin sillon jos vaimon kanssa pidetään lapsivapaa viikonloppu ja olisi tarkotus viettää enemmänkin aikaa yhdessä.
Tosin yhdynnä venyvät kyllä aiempaa pidemmiksi mutta on vähä kurjaa jos puhti loppuu kesken jollakin toisella tai kolmannella kerralla. Aiemmin ei ollut mitään ongelmia.
Eli kiinnostaisi nyt tietää johtuuko tämä Tramalista vai selästä ja voiko sille tehdä jotain?
Vastaus:
Kyseessä ei ole nähdäkseni mitenkään tyypillinen tramadolin sivuvaikutus. En kuitenkaan suosittele tämän lääkkeen käytön jatkamista. Kaverin lääkkeiden nauttiminen ei tietenkään ole suositeltavaa missään tilanteessa. Sukuelinten alueen tuntohäiriöt voivat tosiaan olla peräisin lanneselän hermojuurten sairauksista, mm. ahtaasta selkäydinkanavasta jonka taustalla voivat olla sekä rakenteelliset syyt että kulumamuutokset, mutta periaatteessa vakavammatkin sairaudet ovat mahdollisia. Suosittelen ensisijaisesti neurologin vastaanottoa, jolloin otetaan kantaa myös lanneselän magneettikuvauksen tarpeellisuuteen.

Kysymysnumero: 967   Aihe:  Muu aihe
la 12.3.2011

Hei!
Olen 20-vuotias nuori nainen ja minua ovat n. 4kk ajan vaivanneet oudot välivuodot jotka alkavat aina n. 7-12 pvää ennen kuukautisten alkua. Ensin vuoto on vaaleanruskeaa ja muutaman päivän kuluttua se muuttuu tummemmaksi ja paakkuiseksikin yleensä. Tässä kierrossa myös kutinaa on ilmennyt, joten voisiko tämä olla hiivaa ja en ole vain tajunnut että ruskea vuoto voi olla hiivan merkki? Aikaisemmin siis hiivan yhteydessä ei ole ollut ruskeaa vuotoa. Vai voisiko kyse olla jostain vakavammasta?

Tätä ennen kuukautiseni ovat olleet suht ongelmattomat n. 8 vuotta ja kiertoni on n. 25 pvää. En ole koskaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä.

Tämä mietityttää nyt erityisen paljon siksi, koska olemme mieheni kanssa aikomassa yrittää raskautta, ja pelkään että minussa on jotain pielessä enkä pystykkään raskautumaan.

Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi!

Hiivatulehdus ei tee kuvaamiasi oireita.

Toistuva vuotohäiriösi vaatii gynekologisen tutkimuksen, mahdollisesti myös ultraäänitutkimuksen.

Mahdollinen selitys välivuodoille voisi olla kohdunlimakalvon polyyppi (eli hyvänlaatuinen limakalvopullistuma) tai keltarauhashormonin vaje.

Kysymysnumero: 961   Aihe:  Unihäiriöt
to 3.3.2011

Hei! Olen 33-vuotias nainen. Kolme vuotta sitten aloin väsyä töissä niin, että jouduin ottamaan salaa muutaman minuutin nokosia. Nukahtelin kuntosalilla, lenkillä ym. Jouduin jäämään pitkälle sairaslomalle. Ensimmäisen vuoden ajan nukuin 20-40 tuntia aina kun menin nukkumaan. Tällä hetkellä nukun noin 12 tuntia vuorokaudesta jatkuvasti. Olen ollut sairaslomalla siis 3 vuotta.

Lukioaikoina aloin ottaa päiväunia koulun jälkeen. Minun on aina ollut vaikea jaksaa töissä ja olen ollut kautta työhistoriani helposti väsyvä. Narkolepsiakeskustelu on saanut pohtimaan myös sen mahdollisuutta. (Äitini muistaa, että olen lapsena saanut kolmoisrokotteen neuvolassa vahingossa kahdesti, voisiko se olla vaarallinen?)

Minulle on tehty univiivetutkimus, tulos lievästi poikkeava. Aivojen magneettikuvaus, joissa pientä poikkeamaa. Lisäksi selkäydinpunktio, jonka tulokset normaalit.

Elämässäni on ollut raskaita henkisiä koettelemuksia, ja tällä hetkellä oireeni on määritelty täysin psyykkisiksi. Jotenkin epäilen sitä. Minulla oli voimakas mielialalääkitys 2 vuotta. Siitä ei ollut apua, päin vastoin. Tällä hetkellä minulla ei ole mitään lääkitystä. En koe olevani masentunut. On raastavaa, kun en tiedä varmasti minkä kanssa kamppailen. Minulla on paljon unelmia ja suunnitelmia, mutta ei voimia niiden toteuttamiseen.

Kannattaisiko jotain tutkimuksia vielä tehdä ja missä?
Vastaus:
Hei,
tämä on mielenkiintoinen tapaus ja vaatii joka tapauksessa lisää tutkimuksia.
Narkolepsia on periaatteessa poikkeavan väsymyksen syynä mahdollista, mutta ei ole oikeastan todennäköistä. Se alkaa yleensä lapsena / nuorena ja pitkät yöunet ei yleensä kuulu siihen. Tarina sopisi paremmin ns. hypersomniaan, joka voi olla ns. idiopaattinen (tarkoittaa, ettei siihen löydy muuta syytä) tai liittyen esim. masennukseen tai toiseen sairauteen.
Koska hypersomnia on melko harvinaista, tutkimuksia suosittelisin tehdä jossain, missä on paljon kokemusta.
Helsingin uniklinikalla on paljon narkolepsia- ja hypersomnia-tapauksia tutkittu ja hoidettu, joten suosittelisin ottaa yhteyttä siihen. Julkinen puoli kyllä periaatteessa hoitaa myös sellaisia tapauksia, mutta vähemmän ja myös hiukan eri tavalla.
Tutkimukset, jotka tarvitaan hypersomnian tutkimiseksi ovat aktigrafi, laaja koko yön polysomnografi (unitutkimus), nukahtamisviivetutkimus (uudelleen), lisäksi laboratoriotutkimuksia (selkäydinneste mahdollisesti uudelleen).
Mutta ennen tutkimusten järjestämistä pitäisi käydä huolellisesti koko sairaushistoria ja vanhoja tutkimustuloksia läpi.
Otamme Helsingin uniklinikalla mielellämme hypersomnia-potilaita, pääsisit  lähetteellä tai ilman.
Jos asut kauempana, tutkimuksia voidaan tehdä kaikki samalla käynnillä (kestää sitten muutamaa päivää).

Kysymysnumero: 950   Aihe:  Muu aihe
ke 2.3.2011

Hei!
Olemme lähdössä Itävaltaan lentäen mieheni ja poikani 2 v 3kk kanssa (lähtö 4.3). Poika on reipas ja aktivinen, mutta aika herkkä äänien suhteen, pelkää mm. traktorin ääntä, koiran haukkumista ym. Kysymykseni koskee hänen lentopelkoa/pelkoa astua koneeseen sisään. Viime kesänä olimme lentokentällä lähdössä Espanjaan. Kaikki hyvin, kunnes kävelimme putkea pitkin koneeseen. Lopputuloksena paniikki kohtaus, joka oli sellaista luokkaa että teimme päätöksen ettemme pysty lähtemään matkalle. Paniikkikohtaus sanaa käytän siis siksi koska kyseessä ei ollut mikään kiukku/uhma/itkukohtaus. Saman tyyppinen kohtaus hänellä on ollut esimerkiksi kun olimme menossa paloasemalle katsomaan paloautoja (hallissa). Kadulla nämä äänet eivät pelota. Hän myös
alkaa itkemään hysteerisesti jos koira haukkuu sisätiloissa, ei ulkona.  
Poikamme kärsii myös matkapahoinvoinnista, oksentaa melkein joka kerta kun ajamme pidemmän matkan (yli 1h). Pojalemme on myös maitoproteiini allergia. Kysymykseni siis on, voiko pojalle antaa jotain lääkettä joka rauhottaisi häntä jotta meillä olisi parempi mahdollisuus onnistua lentomatkamme suhteen?Vai miten mielestäsi meidän pitäisi tässä tlanteessa toimia?
Vastaus:
Tilanne tuntuu nyt vaikealta ja ahdistavalta. Mielestäni perhepiirissä tulisi yhdessä varautua matkaan ja "harjoitella" ja riittävän monta kertaa. Tärkeätä on että poikanne tietää ettei ole vaaraa. On hyvä jos isä ja äiti voisi tehdä sen yhdessä.
Haetaan pojallenne uutta tottumusta.
On hyvä varmistaa itselleeen ettei tule puhuttua harkitsemattomasti. Lapset ottavat kaiken niin tarkasti.
Joskus on niin että myös ulkopuolinen psykologinen apuo tarpeen.
Hyvä on myös miettiä, miksi poika vastustaa lentoa,onko aikaisempia huonoja kokekemuksi? itä kaverit ovat sanoneet?
Asiasta varmaan pääsee eteenpäin keskustelemalla ja kypsymällä asiaan ja matkaan. Käyttäkää ammattiapua,jos ette itse selviä. On lastenkirjasia joista voi olla apua, kuten esimerkiksi on valmistauduuttaessa lääkärissä käyntiin .

Kysymysnumero: 963   Aihe:  Painonhallinta
ke 2.3.2011

Hei,

olen 23 v, 175,5 cm pitkä perusterve nainen, syön C-vitamiinin kanssa rautalisää (Hb viimemittauksella 124) ja vitamiinipillereitä, muita lääkityksiä ei ole. Painoin kaksi vuotta sitten vielä 98 kiloa ja kuukautiseni jäivät pois. Gynekologini avulla sain neuvon pudottaa painoa ja progesteronikuurin. Sain vuodessa 10 kiloa pois ja kuukautiseni ovat nyt olleet puolitoista vuotta säännölliset  ja runsaat (vaikka söinkin Terolutia vain yhden "jakson", mutta unohdin jatkaa reseptin mukaisesti tyhjennysvuodon alettua). Painan tällä hetkellä n. 85 kiloa, jonka molemmilla puolilla olen jojoillut nyt puolisen vuotta.

Minulla olisi kaksi kysymystä. 1. Syönkö rautalisää turhaan? Minua ummettaa usein, mutta se voisi johtua myös kuidun vähäisyydestä. En syö punaista lihaa (eläinkunnan tuotteista vain maitotuotteita, kananmunaa ja kanaa). 2. Miksi en laihdu enempää? Syön mahdollisesti liian vähän ja pelkään sen takia lihasteni puolesta. Harrastan tanssia (baletti) kolme kertaa viikossa (75 min tunti x2 ja yksi 60 min.) ja venyttelen joka päivä tunnin. Suvussani kaikki naiset ovat pahasti vyötärölihavia, itse olen ns "päärynä" ja kaikki laihdutusyritykset vievät kilot heti pois vatsan seudulta.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Kun Hb on 124, et tarvitse rautalisää. Rautavalmisteet aiheuttavat monenlaista vatsavaivaa, myös ummetusta, joten saatat voida paremmin ilman rautalääkettä.

Onnea painonpudotuksestasi. Paino laskee lisää, jos jatkat kuluttamalla enemmän kuin syöt. Painonlasku on niin yksinkertaista. On hyvä muistaa, että painavampama kulutat enemmän, joten sallittu kalorimäärä vähenee koko ajan painon laskiessa.

Kysymysnumero: 962   Aihe:  Muu aihe
ke 2.3.2011

Olen kohta 67-vuotias nainen. MInulla todettiin pari vuotta sitten vatsakatarri ja olen käyttänyt  erilaisia happosalpaajia, tällä hetkellä lansoprazolia. Kolmisen kuukautta sitten olin korkeiden ALT ja AST -arvojen vuoksi maksaultrassa. Siinä todettiin, että maksani vasemmassa nipukassa on 3,5 cm:n yhdenkertainen kysta.

Kaikki veriarvoni ovat kunnossa. Ainoastaan neutrofiilien arvo on hiukan alakantissa. Istun  paljon tietokoneen ääressä.

Nyttemmin minulla on alkanut olla uudenlaisia kipuja palleassa oikealla puolella, mielestäni juuri siinä maksan nipukan kohdalla.  Kivut säteilevät siitä eri puolille keskivartaloani ja niiden kovuus on hyvin vaihtelevaa.

Voiko ko. kysta aiheuttaa kivut? Jos voi, onko jotain tehtävissä? Mistä muusta voisi olla kyse? Aiheuttavatko happosalpaajat maksa-arvojen nousua?
Vastaus:
Oman kokemukseni mukaan maksakystat ovat oireettomia. Kivut antavat aiheen jatkoselvittelyyn ja voisi olla järkevää harkita jopa ylävatsan alueen magneettikuvaa jotta voitaisiin varmistua ultraääni-tarkkuuden diagnoosista. Gastroskopia on toinen tärkeä perustutkimus ylävatsakipujen tutkimisessa.
Syitä oik. ylävatsan kipuihin aiheuttavat yleensä paksunsuolen mutkan aiheuttamat kaasuperäiset vaivat, sappikivet (usein kyllä selkeämmin "keskivatsammalla" ja vatsalaukun ja ohutsuolen alkuosan haavaumat. Yhtenä mahdollisuutena voisi nähdä vielä munuaiskiven.
Happosalpaajat voivat aiheuttaa maksa-arvojen nousua ja harvinaisena sivuvaikutuksena tulee mieleen haimatulehdus jonka kivut paikallistuvat yleensä keskelle vatsaa navan yläpuolelle.

Lisätutkimuksia pitää siis tehdä ja sisätautilääkäri on oikea osoite.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 956   Aihe:  Liikunta
ma 28.2.2011

Hei Olen 24 vuotias mies ja minulla on edelleen selkäkipua johtuen suurin piirtein 7 vuotta sitten hyppäsin kevytmoottoripyörällä hyppyristä liian korkealle ja jysähdin penkkii kovaa jonka jälkeen minut vietiin peijakseen ja määrättiin tulehduskipu lääkettä ja lähetettiin kotiin , ajattelin että en muistaakseni kovin ahkerasti syönyt niitä lääkkeitä että voisko siinä olla joku syy? No kumminkin ei siinä vielä kaikki =). Noin 3 vuotta sitten putosin kalliolla noin 1,5 m :stä takapuolelleni ja jouduttiin vielä linkkaamaan noin 1km autolle(oltiin silloin espanjassa) ja kun tultiin suomeen mentiin lääkärille se otti röntgenit ja ei löytänyt mitään ja määräsi tulehduskipu lääkkeitä taas (ratiopharm500mg muistaakseni) ja lepoa. Mutta nyt edelleen näitten vuosien jälkeen selkä on kipeä olen mielestäni hyvässä kunnossa olen treenannut selkä ja vatsa lihaksia paljon ja harrastan lenkkeilyä noin neljä kertaa viikossa, voiko se vaikuttaa selkään paljon jos on hyvässä kunnossa lihakset selässä? En usko että ehkä murtumaa on ja ei kai se enää näkyisikään, mutta voiko vaikka välilevyissä olla jotain tai jossain. Voiko tää kipu olla ikuista vai pitääkö sitä vaan reenata kovempaa vai voiko siellä vieläkin olla niinku kirjoitin jo niin esim. siinä välilevyssä jotain vikaa. Itse uskoisin että siellä on jotain vikaa edelleen koska se on kipeä(särkyä) melkein päivittäin, kun nojaa penkillä istuessa eteenpäin se helpottaa.
Vastaus:
Mielestäni 2 tällaisen vammamekanismin jälkeen nikamavaurio/painaumamurtuma on yhtä mahdollinen kuin mahdollisesti syntynyt välilevypullistuma. Myös nikamien liitosnivelten vamma on mahdollista.
Magneettikuva kannattaa ottaa. Se ainakin varmistaa vamman luonteen ja kertoo myös voiko sille tehdä mitään´(fysikaalinen, manipulaatiohoito, kirurgia) vai onko tilanne vain hyväksyttävä.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL
Sivuja yhteensä 80 :  Alkuun-10... 30313233343536...+10Loppuun