Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 810 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 81 :  Alkuun-10... 30313233343536...+10Loppuun

Kysymysnumero: 995   Aihe:  Allergiat
ti 3.5.2011

Hei,

Sain papasta seuraavan tuloksen: pt-papa1, lievä SIL(HPV/lievä dysplasia, Epiteelisoluatypia. Suositellaan kolposkopiaa ja kudosnäytteet. Hpv, ei vaikutelmaa dysplasiasta. Ymmärsin että minulla on  visvasyyla ja sainkin lähetteen kolposkopiaan, mutta ensimmäinen vapaa aika on 6kk päästä, joten onko tämä hieman liian pitkä aika odottaa tuota tutkimusta sekä kysyisin mitä tarkalleen tuo yllä oleva tarkoittaa?
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Papanäytteessäsi on nähty viitteitä ihmisen papillomaviruksen (HPV) infektiosta.

Papa-muutos ei ole vaikea, ja näillä muutoksilla on vahva spontaani paranemistaipumus. Näytteesi perusteella kudoslääkäri ei epäile solumuutoksia (=dysplasia). Kondylooma eli visvasyylä on HPV:n aiheuttama myös.

Kolposkopia eli kohdunsuun mikroskooppitutkimus on tehdään tällaisessa lievässä papa-muutoksessa (lievä SIL, kuten sinulla tai toistuva ASCUS) ihan suunnittellusti puolen vuoden päästä. Mikäli papa-kokeessa on vahvoja solumuutokseen viittaavia soluja, tehdään tutkimus kuukauden kuluessa.

Odota siis rauhassa tutkimusaikaasi. Tupakointi heikentää paranemistaipumusta infektiosta, joten se on syytä lopettaa N Y T!

Kysymysnumero: 993   Aihe:  Muu aihe
pe 22.4.2011

Olen 22-vuotias mies. Semmosta ongelmaa olis, että noin 4 kuukauden välein uloshengitys muuttuu happamaksi ja pahanmakuiseksi. Siis kun puhallan ulos ilmaa, ilma tuntuu suussa todella lämpimältä ja hapokkaalta. Outoa tässä on se, että tätä kestää aina noin 2 viikkoa ja sitten se häviää. Myöskin joskus naama rupeaa punottamaan kun tätä esiintyy. Tätä on kestänyt nyt varmaan 5 vuotta. Pituudeltani olen 174 ja painan noin 90kg. Olen suht koht lihaksikas eli ei ole mitään hirveää mahaa vaikka tosta painosta ja pituudesta voisi äkkiseltään näin päätellä.

Sinänsä ikävä vaiva, että se tuppaa jotenkin aina tulemaan väärinä ajankohtina.

Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä

Äkkiä arvioituna tilanteesi voisi vaikuttaa ruokatorventulehdukselta, jolloin hapanta mahahuurua nousee vatsaontelon paineen noustessa (uloshengitys) ja painaessa mahalaukkua ylös ruokatorveen aiheuttaen oireet.Välttämättä ruokatorven tulehdustakaan ei ole juurikaan, vaan ns LES (lower eosophagial sfinckter), eli ruokatorven ja mahalaukun välinen sulkija on löysä ja/tai siinä on myös palleatyrä (mahalaukun yläosaa nousee pallealihaksen puolelle). On myös mahdollista että ruokatorvessa on ns Zenkerin divertikkeli eli pussimainen pullistuma joka aiheuttaa oireen.

Oirekuva voi mahdollisesti johtua hampaista tai nenäontelostakin. Keuhkokuva, poskiontelokuvat ja mahantähystys valaisisivat asiaa samaten kuin hammaslääkärissä käynti, kuin myös korvalääkärin tarkastuskin.

Voit alkuun myös kokeilla 4-6 viikkoa mahappolääkitystä vaivaan. Reseptin saat lääkäriltäsi (ns PPI-salpaajalääkitys).

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri
Yksityislääkäri
Tikkurilan terveysasema
Terveystalo Oyj, Vantaan yksiköt

Kysymysnumero: 985   Aihe:  Muu aihe
ma 18.4.2011

Kysyisin 9-vuotiaasta pojastani asiasta, josta meillä vanhemmilla on eriävät mielipiteet. Poika, s.22.5.2001, 150 cm, kenkä 38. Vanhempien mielipiteet menevät ristiin futiskengissä, jossa mies urheilukaupan myyjän kanssa valitsee 3-4 numeroa pienempiä jalkapallokenkiä. Heistä kaikki jalkapallossa käyttävät pienempiä kenkiä ja osumistarkkuuden vuoksi kenkien pitää olla napakat. Minua ei futiskaupaan huolita, vaan mies koko ikänsä jalkapalloa pelanneena ja pojan valmentajana osaa mielestään asiansa ja luottaa myyjiin.
Miehellä itsellään on värikkäät ja moninkertaiset isovarpaan kynnet, jotka usein tippuvat ja heillä on sukuvikana mortonin neuroosi? Olen perehtynyt asiantuntijoiden suosituksiin hyvistä, uusista ja korkealaatuisista kengistä Uusien futiskenkien hankintakynnyuksellä kysyn, onko pienempien kenkien jatkuvalla käytöllä merkitystä pojan kehitykseen ja kasvuun? Jalkapallon peluu on ympärivuotista, treenit ovat 3-4 kertaa viikossa, tämän lisäksi on lisätreenejä, pelejä, turnauksia, otteluita ja poika iltaisin tai viikonloppuisin pelaamassa välillä tuntikausia. Jalkapalloa poika on pelannut 5 vuotta.
Mikä on oikea jalkapallokengän koko?
Vastaus:
Kyllä futiskengät pitää valita samoin periaattein kuin muutkin kengät. Jos kenkä on liian pieni tai kapea ja "suippokärkinen" se haittaa jalkaeterän kavua ja voi siten olla ratkaiseva syykin Mortonin neurinoman kehittymiseen.
Ahtaissa jalkaineissa jalat myös väsyvät nopeasti ja varpaiden kynnetkin helposti vaurioituvat.  En usko, että liian pienet futiskengät lisäisivät osumistarkkuutta. Tärkeätä on että poikanne on itse tyytyväinen kenkiin. Mielestäni myyjän tulisi osata opastaa valinnassa. Todella on tärkeätä,että kasvavaa jalkaterää ei ahdisteta liian pieneen muottiin. Kengän pitää tuntua jalassa hyvältä. On myös muistettava, että jalkateriäkin on erilaisia ja erikokoisia. On hyvä totuttautua kenkiinsä ennen pelejä.

Kysymysnumero: 989   Aihe:  Muu aihe
la 16.4.2011

Moro, tällainen kysymys vaan kun kerran tulin tuossa miettineeksi ja olisi ihan jees saada asiaan parempaa selvyyttä. Olen tällainen 19v jätkä.

Kun vasen rinta on hieman erilainen kuin oikeani, vasen on sellainen hieman gynecomastia tyylinen kun oikea on normaali. Vasenta myös kun painelee oikeasta kohdasta niin se on hieman arka ja kun painelee nännin alta niin tuntee hyvin jonkun lihaksen, jänteen tyylisen mitä voi liikutella, samalla tavalla kuin kenties oikeassa mutta vielä enemmän. Muuten rinnoissa ei mitään muita ihmeempiä huomattavia oireita esiinny, kunhan mielenkiinnosta tulin vain pohtineeksi asiaa. En muista onko minulla ollut näin aina, mutta muistikuva vasemman rinnan lievästä arkuudesta on ainakin reilun vuoden takaa jo, mutta ei siitä pidemmältä-kenties en ole vain huomioinut.

Anyway niin onko tässä aihetta huoleen, onko tuo vain joku harmiton hormonihäiriö tai vastaava vai onko jotain suurempaa riskiä?
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestä

Joskus on mahdollista että miehillä kasvaa rinnat. Useimmiten kyseessä on eräiden lääkkeiden tunnettu haittavaikutus, silloin rintakudoksen kasvu kiihtyy. On myös mahdollista että kyseessä on endokrinologinen sairaus, jolloin rintakudoksen kasvua kiihdyttäviä naishormoneja erittyy epätavanomaisesti.

Myöskin miehillä esiintyy rintasyöpääkin. Joskin se on äärimmäisen harvinainen, lääkäri urallaan näkee ehkä yhden sellaisen tapauksen.

Jos asia sinua mietityttää hakeudu rinnan ultraäänitutkimukseen, se valaisee paljon mistä on kysymys ja ehkä paras tutkimus tässä vaiheessa.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Yksityislääkäri
Tikkurilan terveysasema
Terveystalo, Vantaan yksiköt

Kysymysnumero: 976   Aihe:  Kasvu ja kehitys
pe 15.4.2011

Tyttäreni päänympärys oli syntyessään 34 cm, 3 kk iässä 40 cm ja nyt reilu 5 kk ikäisenä 41 cm. Synnytys oli normaali. Syntymästä alkaen aukileesta ohimoille on tuntunut harjanteet ja otsaluun rajat ovat erottuneet selkeästi, nyt tuntuu ja selvästi myös näkyy myös nenästä aukileeseen harjanne pystysuorana otsalla. Neuvolassa on sanottu vain, että seuraillaan miten pää jatkossa kasvaa - käyrän mukaan ympärysmitan kasvu on hieman hidastunut. Olen huolissani seuraavista oireista: lapsi on alkanut haroa päätään, vaikka ihossa ei ole ongelmia, sekä joskus oksentaa (muutaman kerran viikossa, syö jo kiinteitä mutta ei liity niiden aloitukseen) ja nyt ovat silmät muutaman kerran muljahdelleet omituisesti hänen ollessaan hereillä. Hän on koko elinikänsä ollut selittämättömän huonotuulinen, eikä asia ole iän karttuessa parantunut: välillä hymyilee, mutta lähes koko hereilläoloajan pitää valittavaa käninää ja huudahtelee tyytymättömästi niin sylissä, sängyssä kuin lattiallakin. Nyt on alkanut yöunillakin huudahtelemaan, ilman että varsinaisesti herää. Esim. allergiaa ei ole eikä merkittäviä vatsavaivoja. Voisiko kyseessä olla ennenaikainen saumojen luutuminen? Minkä alan erikoislääkärille voisin lapseni viedä yksityisesti saadakseni varmuuden onko asia kunnossa, kun neuvolassakin on ilmaistu huoli asiasta mutta jatkoa ei toistaiseksi ole seurannut? Etuaukile on vielä tunnettavissa, mutta mielestäni pienentynyt jo paljon.  Neuvolan mukaan pää on "ihan nätin mallinen", joten siksi ei "vielä" aleta huolehtia. Otsa on alhaalta suora ja ylempää luisun mallinen, pää on takaa korkeampi kuin edestä. Myös ulkopuoliset ovat ihmetelleet, koskeeko tyttöä johonkin kun hänen olonsa vaikuttaa usein hankalalta.
Vastaus:
Valitan,että vastaan myöhässä mutta tietotekniikka sotkee asioita ja kysymys oli sijoittunut roskapostiin. Mutta kysymykseenne:
Olette tärkeällä asialla ja lapsen kaikkea kasvua on tarkoin hyvä seurata. Paino/pituus ovat tavallisesti helpompia,mutta pään kasvun seuranta tarvitsee myös kokemusta ja lääkärin omakohtaisia tutkimuksia. Kallonluiden saumojen luutumisen vaihe on kokeneen lääkärin helppo tunnustella ja "yleistä kehityslinjaa)kuvaa pään ympärysmittaa. Koska luutumisaumoja on useita tulee päänmuodon merkitys myös tärkeäksi. Ongelmana on se, että eri luutumissaumat saumat voivat sulkeutua omina aikoinaan, jolloin päänympärysmitta ei aina kerro kaikkea.
On hyvä, että olette puhuneet asiasta lastenneuvolassa,mutta lkokeneen lastenlääkärin kanta olisi hyvä hankkia (tai lastenneurologi).
Muut kertomanne asiat lapsennne voinnista eivät anna lääkärillekään vinkkejä asiasta vaan lääkärin omin käsin tekemä tutkimus on tärkeä. Myös lääkärin kokemus aukileen koosta ja aukiolosta muodostuu tärkeäksi. On tietenkin mahdollista tarkistaa luutumisen ja saumojen tilanne röntgentutkimuksella.
Pään kasvu ja luutuminen on tärkeä asia, jotta aivoille jää kasvutilaa. Siis ei viivyttelyä ja pään kasvun tutkiminen vaatii lääkäriltäkin kokemusta. Muut kertomanne asiat eivät lääkäriä sinänsä huolestuttaneet.

Kysymysnumero: 984   Aihe:  Verenpaine
ma 11.4.2011

44-vuotias mieheni sai aivoverenvuodon (SAV) aneurysmasta marraskuussa.Syiksi mainittiin runsas tupakointi ja verenpaine.
Tupakka jäi sairaalareissulle,mutta verenpaine on edelleen korkea.
Työterveyslääkäri määräsi tammikuussa lääkkeeksi Losatrix 50mg,aiemmin ei lääkkeitä ole ollut.Helmikuussa annostusta nostettiin 100 mg,ei vaikutusta.Paine lääkityksellä 135/85-140/95.
Joinakin päivinä jopa 160/115.Onko verenpaine riittävän hyvin hoidossa,
vai pitäisikö lääkitystä muuttaa.Mitkä ovat ohjearvot aneurysmapotilaalle?
Vastaus:
Tupakointi ja verenpaine ovat tosiaankin aivovaltimoaneurysman puhkeamisesta johtuvan lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon tärkeimmät riskitekijät. Nykyinen verenpainetaso ei ole tyydyttävä kuten toteat, suositeltava taso on enintään keskimäärin 130/80 mmHg. Losatrix sisältää ainoastaan losartaania, mutta sen vaikutusta tehostaa huomattavasti yhdistäminen nesteenpoistolääkkeeseen eli diureettiin, mikä onnistuu helpoimmin Losatrix comp valmisteella. Usein tähän täytyy vielä yhdistää kolmaskin, tavallisesti kalsiumsalpaajien ryhmään kuuluva lääke, esimerkiksi amlodipiini.
Ennaltaehkäisyllä on merkitystä vielä sairastumisen jälkeenkin, koska sairastettu aivoverenkiertohäiriö merkitsee pysyvästi koholla olevaa riskiä. Toisaalta voidaan ajatella niinkin että koska aivovaltimot on nyt tarkkaan tutkittu eikä oletettavasti muita valtimonpullistumia eli aneurysmia löytynyt, on riski sairastua uudelleen lukinkalvon alaiseen aivoverenvuotoon kohtuullisen matala. Useimmat potilaat voivat alkuvaiheesta toivuttuaan elää aivan normaalia elämää tarvitsematta pelätä verenvuodon uusiutumista.

Kysymysnumero: 983   Aihe:  Muu aihe
pe 8.4.2011

Erektiohäiriö.

Olen 21-vuotias mies, ja minulla on ollut viime aikoina arkaluontoinen ongelma. Kahden kuukauden sisällä kolmesti olen menettänyt erektioni juuri väärään aikaan, kesken kaiken. Omasta kiihotuksestani tai alkoholista ei ole ollut kyse, enkä muitakaan syitä ole keksinyt. Suorituspaineita en kokenut ennen ongelman ilmaantumista, eivätkä ne nykyäänkään ole mainittavia, vaikka tietenkin tilanne tiettyä jännitystä aiheuttaakin. Ongelma on poistunut parin tunnin tai viimeistään yöunien jälkeen. Seksiä harrastan pitkäaikaisen seurustelukumppanini kanssa yhdestä viiteen kertaan viikossa.

Viime aikoina minulla on ollut pientä stressiä, lisäksi olen astmaatikko ja sairastanut helmi-maaliskuussa flunssan ja sitä seuranneen keuhkokuumeen. Lääkityksenä käytän säännöllisesti seretide diskusta. Maalis-huhtikuussa olen syönyt yhden kortisonikuurin sekä yhden antibioottikuurin keuhkokuumeeseen ja sen jälkeiseen, muutamia viikkoja kestäneeseen hengenahdistukseen. Terveenä harrastan säännöllisesti kuntoliikuntaa, nyt en ole sairasteluiltani pystynyt.

Vaatiiko vaiva mielestänne tällä frekvenssillä lääkärintarkastusta, vai onko oletettavaa, että tilanne helpottaa kunhan toivun keuhkokuumeesta, pääsen taas lenkkipoluille ja viime aikoina esiinytynyt stressi helpottaa? Onko vaiva näin harvoin esiintyessään nuoresta iästäni huolimatta jopa normaali, vai onko nähtävillä viitteitä jostain vakavammasta sairaudesta?

Kiitos.
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestä

Erektiohäiriön taustalla ei varmaankaan ole elimellistä syytä. Olet sairastanut varsin vaikean infektion vastikään eli keuhkokuumeen. Täydellinen paraneminen voi kestää kuukausia ja peruskunto on laskenut sen myötä. Toivut kuitenkin siitä nuorena hyväkuntoisena miehenä entiselleen kesään mennessä. Saamasi lääkitys voi myös vaikuttaa tilanteeseen. Kuvaat myöskin että tilanne on ollut ohimenevä joka viittaa muuhun kuin elimelliseen vikaan.

Stressi, väsymys, huonot yöunet vaikuttavat oireeseen myöskin. Usein jos ajatukset seilaavat muualla kuin aktissa, esiintyy erektiohäiriötä.

Olen varma että oireesi menee ohi  ja pääset nauttimaan rakastelusta normaalisti; piakkoin. Jos asia vaivaa voit hyvin kokeilla sildenafiilia 50/100 mg tabl. puoli tuntia ennen yhdyntää, Se on hyvin tehokas erektion ylläpitäjä, eikä ole laisinkaan häpeällistä sitä käyttää. Haittavaikutuksia on vahän, ei juuri ollenkaan, lähinnä punastumista kasvoista. Lääke sopii hyvin myös astmalääkityksesi kanssa eikä aiheuta ristireaktioita.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleis- ja työterveyslääketieteeseen erikoistuva lääkäri
Yksityislääkäri
Tikkurilan terveysasema
Terveystalo Oyj Vantaan yksiköt

Kysymysnumero: 981   Aihe:  Epilepsia
ti 5.4.2011

Olen 40-vuotias nainen. Minulla on diagnosoitu epilepsia 2000-luvun alussa. Tätä ennen huimausoireita hoidettiin menierenä useita vuosia. Ennen epilepsialääkityksen aloittamista oireina oli huimauksen, pahoinvoinnin ja parin tajunnanalenemiskohtauksen lisäksi myös aggressiivista käytöstä/ itsehillinnän puutetta, "pimeni päässä". Voiko tällainen olla epileptistä oireilua? Kyseessä paikallisalkuinen epilepsia temporaalisesti vasemmalla. Lääkitys Tegretol. Kun lääkitys saatiin kohdalleen, vastaavia oireita ei ole ollut.
Vastaus:
Kyllä, kuvatut oireet ovat saattaneet olla epileptisiä, etenkin kun ne asianmukaisella lääkityksen tasolla hävisivät. Joillakin lääkkeillä voi poikkeuksellisesti olla tämäntapaisia sivuvaikutuksia harvinaisena, ei kuitenkaan niinkään karbamatsepiinilla jota Tegretolkin sisältää. 30-vuotiaana alkava epilepsia johtuu useimmiten jostain aivosairaudesta, etenkin ohimolohkoepilepsia tai muu paikallisalkuinen epilepsia. Ilmeisesti sellaista ei kuitenkaan löytynyt ja tarvittavat kuvantamistutkimukset on sittemmin tehty. Tutkimustarve mukaanluettuna uusi EEG kannattaisi hoitavan neurologin toimesta arvioida uudelleen.

Kysymysnumero: 979   Aihe:  Halvaukset
ti 5.4.2011

sain äkillisen aivoverenvuodon 1/2010. ei ole fyysisiä altistajia mm.verenpainetta, sokerit. ym. tupakoin ja ennen vuotoa, ei tulppa,syvällä basaalitumakealueella kärsin kovasta masennuksesta,läheisin veljeni kuoli yllättäin 10/2008. aloin juomaan vapaap, olutta humaltuakseni ja aloin myös pelaamaan nettipelejä,otin kaikkia mahd.takaamattomia lainoja n. 70-80 tuhannen e edestä ja pelasin kaikki tukahduttaakseni surun. tein sen itsetuhoaikeella ja 2/2009  otin lääkkeitä ja olutta mm.purkillisen 30mg opamokseja 30 kapp.kun menetin tajunnan, kumppanini kuulu rysähdyksen. soitti amb. ja hengitykseni oli lamaantumassa ja syke 27/min. mariassa antoivat vastalääk. ja selvisin. 10/2009 lopetin alkoholin käytön kokonaan ja jatkoin töitä. lääkitys 300 efexor,thyroksin 1-1½ vuorop. kuntouduin hyvin, kunnes 4/2010 sain jälkit. epilepsian ja vas.puolen jäykkähalv. kuvassa ei uutta vuotoa, kaikkiaan verisuonisto hyvä. wellerin degeraatioksi sanottiin. menin huonoon kuntoon mm.neuropsykolog. kuntoutus alkoi, muistihäiriöitä ym.alkoi lääkitys: sirdalud retart 6mg depotkaps.1x3,opamox 30mg 1x2,efexor depot 300mg 1x1,lyrica225 1x1, baklofen mylan10mg 1x3, rivatril 0.5 1x2, apydan 300mg 1x2, thyroxin 0.1mg 1,5tbl-1 vuoropvä. tarv. tramal retard 100mg depot 1-3vrk. lääkityksestä huolimatta spastisuus nousee herkästi, mm. n. 300-500 m kävely alkaa tärisyttää halv. jalkaa ja kaupoissa esim. pelko, että joku tönäisee juutun paikoilleni+tärinä..kysymys: jäävätkö kuntoutuksesta huolimatta oireet ja lääkitys pysyväksi? haittaa suuresti elämääni, olen alkanut olemaan vain kotona ja saattaja on mukana, jos asioita pitää hoitaa.myös paniikih. ja vakava masennus.jäin työkyvyttöseläk. 10/2010.olen 48v nainen. olin hoidossa hyks. aivih.yksikössä ensin ja kunt os. .avokuntoitus, fysikaalinen, toimintaterapia , kohtauksen jälkeen neuropsykologia alkoi. kuntoutuksia ei enään ole.
Vastaus:
Kuvauksen perusteella sinulle on tosiaan jäänyt merkittävä spastisuus aivoverenvuodon seurauksena.  Vuoden kuluttua sairastumisesta kuntoutuminen alkaa hidastua mutta edistystä voi edelleen tapahtua.  Vaikka oire painottuu alaraajaan, saattaa botulinumtoksiinipistoshoito ehkä tulla kyseeseen.  Lääkityksesi on muodostunut aika raskaaksi, ehkä jopa hieman epätarkoituksenmukaiseksi ja lääkkeiden välisiä vuorovaikutuksia eli interaktioita alkaa olla niin paljon että kokonaisuus on vaikeasti jos ollenkaan hahmotettavissa. Hoito-ohjeita en voi antaa, paitsi että sinun tulisi keskustella neurologin kanssa lääkityksen purkumahdollisuuksista.  

Kysymysnumero: 978   Aihe:  Muu aihe
ma 4.4.2011

Yli vuosi sitten alkoi jatkuva ylävatsakipu ja n. 6 viikon välein toistuva voimakas oksentelu. Gastroskopia tehty, samoin ylävatsa MRI ja ultraäänitutkimus löydöksinä pintakatari ja maksa hemangiooma. Thorax-rtg;ssä normaali löydös. Lannerangan rtg;n tehty 12/2010 jossa todettu diskusdegeneraatiota ja spondyloosimuutosta L3-L4 välissä, fasettinivelartroosia presakraalivälissä sekä Si-nivelet todettu avoimiksi, sarkoliitti? Eli tässä tutkittu selkäkipua. Nyt olen yrittänyt päästä selän magneettikuvaukseen mutta vastaus et nyt on tutkittu niin laajalti eikä mitään ole löytynyt ettei nähdä syytä enempään tutkimiseen. Onko vastaus tässä? Alaselkä kipeä edelleen ja mulle sen syy ei ainakaan ole selvinnyt. Olen 47-vuotias työssä käyvä nainen, ja selän oireet yhdistettynä vatsan oireisiin vaikuttavat työkykyyn ratkaisevasti. Enkä nyt tiedä miten tästä edetä eteenpäin. Toivosin jatko vinkkiä miten edetä, ylävatsakipu yhdistettynä voimakkaaseen epäsäännölliseen oksenteluun on todella ikävä, oksentelu alkaa noin 15 minuutin varoitusajalla ja sitten ollaa tunti, viimeksi 2 tuntia vessassa kun tyhjää vatsaa niin voimalla koko ajan. Vatsavaivaan määräätty nexium 40 jota olen käyttänyt nyt syksystä alkaen. Ei muutosta. Selkä oireilee koko ajan siinä käytän töissä selkätukea. Viimeksi siraalassa olessani leukosyytit 13,9 ja glukoosi 10,4 joten laitettiin lähete sokerinrasituskokeeseen. Miten edetä luovutanko vai vaadinko lisätutkimuksia?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä

On todennäköistä että selkäkipu ja oksentelutaipumus eivät liity millään lailla toisiinsa. Varsin kattavasti on kuvannettu ylävatsan tilanne, eikä anatomisesti poikkeavia löydöksiä ole sinänsä löytynyt.

Selän tilanteen suhteen magneettitutkimus kertoisi paljon. Mm selkärankareuman, välilevypullistumat, juuriaukkoahtaumat tarkemmin kuin rtg-kuvaus.

Sinulla on eittämättä sokeritauti. Siihen voi liittyä ns gastropareesi eli suoli ei vain vedä kunnolla ruokaa eteenpäin koska hermot ovat osin vaurioituneet. Silloin voi käyttää erytromysiinia 500 mg (antibiootti) päivässä tai kappanimeltään Primperan nimeistä pahoinvointilääkettä esim 10-20 mg tunti ennen ateriointia.

Varjoainepassage rtg, jossa katsotaan kuinka varjoaine kulkee suolistossa varmistaisi diagnoosin. Katsosin myös joitakin laboratroikokeita kutenkin keliakia, laktoosiintoleranssikokeet, sekä laskon ja HLAB27 selkärankareuman varmistamiseksi.

Ystävällisin terveisin

Jari Remes.
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri
Sivuja yhteensä 81 :  Alkuun-10... 30313233343536...+10Loppuun