Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 784 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 79 :  Alkuun-10... 30313233343536...+10Loppuun

Kysymysnumero: 952   Aihe:  Selkä
pe 18.2.2011

-06 huhtik.outo tunne erityisesti vas.pohkeessa,pakaran alla ja etureidessä. Vaivasi ajottain. Tammik.08 niska/hartiat ja vas.lapa kipeytyivät kovasti. 2 1/2v kroon. kipua.08 vas.pohje tuntui taas enemmän. Otsapäänsärkyä. 8krt auraoireita silmissä. Vahvat pelkotilat, että sairastan alsia.08 marraskuussa neurologilla, pään ja kaulanrangan Mri laajasti. Ei ms-tautia. Kohtalaisen runsaasti degeneraatiota,c5-6 tasoissa hieman kaventumaa spinaalikanavassa, muttei selkäytimen kompressiota. Samassa tasossa recessit, jonkin verran ahtautuneet. Alkava spondyloosi. Joulukuussa 08 alkoivat paukkuvat elohiiret ympäri kehoa, välillä melko paljon, pohkeissa napsuu kävelyn jälkeen. Välillä tuntuu kuin ilmaa olisi verisuonissa. Myös vas. kädessä oireita samanlaista kuin pohkeessa. Sekä vas.keskisormet yhdessä. Liikuvat norm. Tuliko kovasta niskakivusta? Tunne vaihtaa paikkaa, mutta aina vasemmalla. Elohiiret kestäneet nyt 2,2v. Vuosi-10 melko hyvä vuosi. Ei kummia tuntemuksia raajoissa, hyvin vähän elohiiriä. Kovaa niskakipua vain.Lokakuussa tapasin als potilaan, jolloin oireet palasivat.Niskan kuntoutusleiri 2010. Lääkäri totesi tossin,radialispulssi häviää.Scalenus/sternocleido kireät ja paksuuntuneet.Costa 1 joustot tiukahkot. Neurologi tammik. -11, ei poikkeavaa tutkimuksessa. Suositteli Enmg. Koska pelko vaivaa. En mennyt. Vuoden lopussa 2008 Emmg on tehty laajasti, tulos normaali.Nyt vasen pohje tuntuu lähes koko ajan, kun nousen liikkeelle. Välillä tunnen kylmän myös vas.puolella. Vähän kipua raajoissa, pakarassa. Välillä tunne kantapäässä. Tunne usein pois esim.illanvietossa!? Lihaskunto muuten erinomainen, käsien puristusvoima heikko(24/28),peruskunto nousussa. Jaksan hölkätä esim.2km hyvin juoksumatolla.4-6krt/vko liikuntaa. Lievää kalsiuminpuutosta välillä ja tuntuukin, kuin kalsipos-d 1000mg olisi auttanut elohiiriin.Kilpirauhasessa pientä muutosta mol.puolin. Tsh/T4,ok.Hikoilua ajottain sekä ripulia. Olen 35v.Näinkö als oireilee, on välillä pois.
Vastaus:
Oirekuva ei sovi ALS-tautiin jolle on tyypillistä hitaasti etenevästä liikehermosolujen rappeutumisesta johtuvat oireet. Yleensä etualalla on lihasheikkous ja lihassurkastumat mutta mukana on vaihtelevassa määrin myös jäykkyyttä eli spastisuutta keskushermoston alueen liikehermosolujen vaurioitumisesta johtuen. Pari vuotta oireiden alusta suoritettu laaja ENMG puhuu normaalina vahvasti tätä diagnoosia vastaan. Oireiden lisääntyessä tämä tutkimus saatetaan joskus joutua uusimaan ennenkuin asia selviää. Erotudiagnostiikassa on otettava huomioon kaularangan degeneraatio ja selkäydinkanavan ahtauma joka tässä tapauksessa on todettukin. Sen hoitoperiaatteisiin ei voi näiden tietojen valossa ottaa kantaa. Neurokirurgista hoitoa tarvitaan tilan yleisyyteen nähden hyvin harvoin, mutta sillä saadaan joissakin tapauksissa hyvä hoitotulos jos ahtaumasta aiheutuu sietämättömiä hermojuuriperäisiä kipuja tai halvausoireita. Vaikutelmaksi jää että selkäydinkanavan ja hermojuurikanavien ahtaumien hoitomahdollisuuksia tulisi vielä selvittää lisää.

Kysymysnumero: 934   Aihe:  Selkä
ma 7.2.2011

Kysyn toisen puolesta, mistä vaivat voivat johtua. Hänellä on perussairautena epilepsia, ikä 47 v. mies, lääkitys neurotol slow 200mg 1 tabletti.Kaikki alkoi viime vuoden kevät talvella. Unihäiriöitä, yöllä ei saanut unta, heräsi hiestä märkänä.. Tänä aikana tuli myös voimakkaita närästysoireita. Unta vain ei tullut. Lääkitys unettomuuteen saatiin pitkän ajan kuluessa, melatonin 3 mg 2 tablettia ja nukahtamislääke imovane 7,5 mg 1/2 tai 1 lääke iltaisin, lääkitys ollut jatkuvaa. Tähystys tehty, todettu palleatyrä joka luultavasti aiheuttaa närästystä, ruokatorven tulehdus ollut johon syöty lääkkeet, helpottanut mutta ei poistanut närästystä, oireet joko päivittäisiä tai viikottaisia.  Vielä yksi oire, alaselän kylmettymisen tunne, on tutkittu virtsatulehdukset moneen kertaan, ei ole, ei ole myöskään eturauhastulehdukseen viittaavia oireita. Kylmän tunne kuitenkin alaselän puolella on jatkuvaa. On hankittu lämpimämpiä vaatteita, lämmitystyynyjä, oireet ei kun jatkuvat. Lämmittäminen kuitenkin helpottaa oireita. Kysyisinkin, onko unilääkkeiden jatkuva käyttö vaarallista ja miten edetä närästyksen sekä alaselkäoireiden suhteen? Työterveyshuollossa tehty kokeita, mutta jotenkin tuntuu ettei oikein apua löydy.
Vastaus:
Mielestäni pitkittynyt närästys on oireena sinänsä pätevästi tutkittu ja syy selvitelty. Palleatyrä voi tällaista oirettaa aiheuttaa eikä happolääkitys kuurina oireilua pysyvästi useinkaan paranna. Monet syövät tästä syystä ko. lääkitystä enemmän tai vähemmän kroonisesti. Laihduttaminen ylpainoisella saattaa auttaa merkittävästi. On myös otetava huomioon että jotkut potilaat valittavat närästysoiretta vaikka kyse olisi sydänperäisestä vaivasta. Tämäkin on otettava huomioon eli potilaalla voi olla kaksi syytä oireiluun.
Alaselän oirelun selvittelyä lienee syytä jatkaa ja oikea osoite on todennäköisesti fysiatri. Syy oireiluun kuulostaa hyvänlaatuiselta ja tukirankaperäiseltä koska lämpö auttaa.
Unilääkkeiden käyttö on lääkärin ohejeiden mukaan annosteltuna turvallista ja usein unettomuudesta on merkittävästi ja oleellisesti enemmän haittaa kuin unilääkkeiden käytöstä.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 944   Aihe:  Muu aihe
to 3.2.2011

Hei! Olen 34-vuotias nainen. Minulle tehtiin joulukuussa 2 x kaavinta keskeytyneen keskenmenon seurauksena. 1. kerran jälkeen sain kohtutulehduksen ja toisen kaavinnan jälkeen söin Trikozol- ja Kefexin-kuurit. Kävin jälkitarkastuksessa 12.1. ja samana päivän alkoi tumma tiputteluvuoto. Lääkäri arvioi kuukautisten alkavan pian. Vuoto kuitenkin jatkui oletettujen kuukautisten jälkeen verensekaina limana (aina välillä päivä jolloin ei tullut mitään). Nyt kun vuotoa oli kaikkiaan kestänyt 3 viikkoa ja se muuttui tummaksi, kävin lääkärissä. Lääkäri ei tehnyt sen kummempaa sisätutkimusta vaan katsoi ultralla päältä ettei kohdussa näy mitään kudosta (ei näkynyt). Hän määräsi samat lääkkeet eli Trikozol ja Kefexin viikon kuurina.

Varsinainen kysymykseni liittyy Trikozoliin ja raskaaksi tulemiseen: raskauden aikana lääkettä ei saa käyttää, mutta jos kävisi niin, että minulla olisi ollut ovulaatio nyt muutama päivä sitten ja olisin tullut raskaaksi (koska sitä tässä yritetään), mitä riskejä lääkkeen käyttöön liittyy? Koska kyseessä on viikon kuuri, se ehtii loppua ennen kuin pääsen tekemään edes raskaustestiä. Olen siis huolissani voisiko lääke vaikuttaa jotenkin mahdolliseen alkioon, koska mistään ei löydy tarkempaa kuvausta, muuta kuin "ei saa käyttää raskauden 1. kolmanneksen aikana."
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Huolesi on aiheeton, koska saamasi lääke on eniten käytetty lääke gynekologisessa infektiossa tai sen epäilyssä. Näin todella moni nainen on käyttänyt sitä ennen kuin on raskaustestin tehnyt. Eikä tällaisesta lääkkeen käytöstä ole havaittu haittaa raskauden etenemiselle.


Kaikissa lääkkeissä on tuo sama merkintä, ettei saa käyttää raskauden aikana. Raskausaikana lääkkeitten käyttö pitää olla perusteltua. Lääkkeen käyttö on sinulle varmasti tarpeellinen pitkittyneen keskenmenon vuoksi.

Kysymysnumero: 941   Aihe:  Selkä
pe 28.1.2011

Olen 37-vuotias nainen. Olen terve muuten, mutta minua vaivaa niskan ja selän rasittuminen ja siitä johtuva lievähkö kipu. En käytä kipuihin särkylääkkeitä enkä muitakaan lääkkeitä. Teen normaalia istumatyötä, mutta vältän liian pitkiä aikoja paikallaan istuen. Harrastan monipuolisesti liikuntaa 4-5 kertaa viikossa (lenkkeilyä, pilatesta, uintia, harvakseltaan kuntosalia), syön terveellisesti ja nukun hyvin. Olen normaalipainoinen (55 kg). Olen päätellyt niskan rasittuvan herkästi osittain kehoni rakenteesta johtuen. Olen lyhyt (153 cm), mutta käsivarteni ovat suhteettoman pitkät ja painavat. Kun käsivarteni roikkuvat sivulla, sormenpääni ulottuvat puoleenväliin reittä: käsien pituus on kotitekoisen vertailuni mukaan sama kuin minua 10-15 cm pitemmillä ihmisillä. Käsivarsien ja hartioiden lihaksistoa vahvistava liikunta, kuten uinti, näyttää lisäävän rasitusta, koska painoa tulee lisää. Olisivatko nämä ongelmat mielestäsi perusteita fysioterapiaan pääsylle yleislääkärin lähetteen kautta, vai miten lähtisin purkamaan ongelmaa? (Työterveyshuoltoa minulla ei ole.)
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Kuvaamasi vaivat ovat kovin yleisiä. Kuvailet kipua kovin niukasti. Liittyykö siihen säteilykipua, äkllistä hermopinteen tunnetta, tai neurologisia oireita.

Mielestäni yleislääkärin tutkimus on hyvä lähtökohta. Kliinisen tutkimuksen perusteella on helpompi arvioida kuvantamistutkimusten tarve. Nykyään kohdennettu liikuntaresepti on todettu useimmiten vaikuttavan tehokkaammin niska-hartiaseudun kipuvaivoihin kuin fysioterapia tai hieronta.

Hyvä on myös itsekseen tutkailla, miten ja millaisessa asennossa nukut. Tyynyjen ja patjan ikä ja kunto on useimmilla meistä surkea ja "vanha".

Kysymysnumero: 939   Aihe:  Kuukautiset
ke 26.1.2011

Voiko vaihdevuosioireiden alettua ja FSH arvon kohottua jo kymmenkertaiseksi (60) palata enää takaisin hedelmälliseen tilaan esim. laihduttamalla tai  muuten elintapojaan korjaamalla? Auttavatko asiaan esim. kasvisestrogeenit (luontaistuotteet)?
Vastaus:
Hei

Kiitos kysymyksestäsi!

Jos kyseessä on normaalissa vaihdevuosi-iässä alkaneet (yli45-vuotiaana) oireet ja FSH nousu, on tilanne palautumaton.

Tupakointi aikaistaa vaihdevuosien alkamisikää. Luontaistuotteiden fytoestrogeeneistä ei ole apua.

Kysymysnumero: 940   Aihe:  Vauvan odotus
ke 26.1.2011

Hei!
Sain ensimmäisen lapseni sektiolla vuonna 2006,lantion ahtauden takia.
Vuonna 2008 ja 2010 minulle tehtiin myös sektio.
Raskausaika sujui hyvin,ainoastaan viimeisessä raskaudessa kärsin koko raskaus ajan virtsatulehduksista jotka aiheuttivat verivirtsaisuutta,asiaa tutkittiin myös raskauden jälkeen röntgenkuvissa ja ct-kuvauksella(epäilivät virtsakivia) mutta syytä ei lopultakaan selvinnyt,toinen munuainen oli hieman laajentunut sekä uraatti arvo hieman koholla,mutta munuainen oli seuraavassa kuvassa jo pienenemään päin. Söin raskauden loppuun saakka estolääkitystä,sekä puoli vuotta raskauden loputtua.
Virtsatulehdukset loppui raskauden loputtua,mistä asia mahtaa johtua ja varsinkin tuo verivirtsaisuus?
Meillä olisi nyt toiveissa vielä yksi lapsi,asiaa kysyin leikkaavalta lääkäriltä,hän totesi että kohtu on hyvässä kunnossa mutta arpikudosta on aika paljon ja että 4 raskaus 3 sektion jälkeen on aina riski.Voiko arpikudos estää raskauden ja kuinka pitkä tauko pitäisi pitää 3 sektion jälkeen?
Ikää minulla on 26vuotta.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Kysyt verivirtsaisuuden aiheuttajasta. Sinulle on tehty laajat tutkimukset, joissa asia ei selvinnyt. Niinpä voinkin vain luetella mahdollisia mikroskooppisen verivirtsaisuuden aiheuttajia, enkä ottaa kantaa suoraan sinun ongelmaasi. Laajoista tutkimuksista huolimatta syytä ei ole löydetty.

Mikroskooppinen verivirtsaisuus on varsin tavallinen virtsanäytetutkimuksen löydös.Sen voi aiheuttaa naiselle munuaissairaus, kasvaimet, tulehdus, trauma tai virtsatiekivet.  Makroskooppisen verivirtsaisuuden aiheuttaja selviää usein, mutta mikroskooppisen diagnoosi jää usein avoimeksi. Tutkimuksissa edetään kunnes syy on selvinnyt tai kun vakavat sairaudet on kyetty poissulkemaan .

Kolmen sektion jälkeen raskauteen liittyy suurentunut riski. Istukan kiinnittymishäiriöt aiheuttavat vakavimpia ongelmia. Suositeltavaa olisi, että raskauksien välillä olisi vähintään kaksi vuotta, jotta sektioarven seutu on hyvin parantunut. Arpikudos ei estä raskauden alkamista, lähinnä se hidastaa keisarinleikkausta.

Kysymysnumero: 932   Aihe:  Allergiat
to 20.1.2011

Kondylooma

Olen 28-vuotias perusterve mies. Ei lääkityksiä.
Visvasyylät ilmestyivät keväällä -10, kun jätimme vakikumppanini kanssa kondomit pois. Terskan päällä olleet kondyloomat lähtivät kotona suoritettavalla Wartec-penslauksella kesällä. Virtsaputken päässä olleet kondyloomat poistettiin elokuussa lääkärin vastaanotolla polttamalla paikallispuudutuksessa. Syvemmällä virtsaputkessa olleet, virtsaamista vaikeuttaneet syylät poistettiin nukutuksessa "elektrokoaguloimalla" sekä "nenäspekulan ja polttopinsetin avulla" 29.12. Operaatiosta on kulunut 23 päivää. Operaation jälkeen virtsaaminen kirveli. Se kirvelee yhä hieman, ja etenkin aamuisin terskaa usein jomottaa hetken virtsaamisen jälkeen. Minut operoinut urologi kehotti käyttämään kondomia 3kk ajan leikkauksen jälkeen.Vastasin, että vakikumppanillani on viimeistään nyt kaikki samat pöpöt kuin minulla (olemme harrastaneet kondomitonta seksiä jo melkein vuoden ja noin puolet tästä ajasta ovat syylät olleet läsnä). Tähän urologi mutisi jotain epämääräistä tyyliin "juu mutta kun on ollut operaatio niin tilanne on vähän erilainen..." ja vaikutti vaivautuneelta. Kuulosti, ettei mitään oikeaa syytä kondominkäyttöön ole, vaan sielläpäin urologeilla on jäänyt tavaksi määrätä sitä kondyloomien poiston jälkeen. Virheeni oli niellä tämä epämääräinen vastaus ja olla vaatimatta selkeää vastausta. Kaikki viittaa siihen, että sain tämän viruksen juuri tämänhetkiseltä vakikumppaniltani. Yksi pieni kondylooma hänellä on havaittukin ja välittömästi poistettu gynekologikäynnin yhteydessä. Harrastimme kondomitonta suu-, genitaali- ja anaaliseksiä koko sen ajan, kun peniksessäni oli syyliä (~6kk). Lienee siis varmaa, että kumppanillani on jo tämä virus. Onko siis mitään syytä käyttää tämän vakituisen kumppanin kanssa kondomia, kun ehkäisy on muuten kunnossa? Jos syytä on, haluan ymmärtää sen syyn, sillä kolmen kuukauden kondomipakko on merkittävä kiusa meille molemmille. Emme halua pelata kumeilla turhaan.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Uskoisin, että urologin ohje ei niinkään perustu viruksen tartuttamisasiaan, vaan enemmänkin leikkauksen jälkitilan parantumiseen.

Olet ymmärtänyt aivan oikein: viruksenne ovat yhteiset. HPV voi tarttua vaikka sitä ei näkyisikään.

Kuvaamasi leikkauksen jälkeen iho ja limakalvo paranevat ajan kanssa. Urologin ohje perustunee suurelta osalta paranemisen turvaamiseen, on osa sekundaari-infektion ennaltaehkäisyä. Olisin sitä mieltä, että niin kauan virtsaaminen kirvelee, on syytä käyttää kumia yhdynnässä juuri siksi, että välttyisit haavojen paranemista kovasti hidastavilta tulehduksilta.

Kysymysnumero: 929   Aihe:  Muu aihe
ke 12.1.2011

Söin vajaat kaksi vuotta Novofem-tabletteja. Yritän nyt toista kertaa taukoa, jota on jatkunut 1,5 kk. Kuumien aaltojen lisäksi on tullut kovia alaraajakipuja, jotka muistuttavat influenssassa esiintyviä oireita. Vastaavia oli ennenkin, muttei yhtä kovina. Liittyvätkö nekin hormonin puutteseeen? Voinko jatkaa riskittä Novofemin käyttöä ja kuinka usein taukoa voi kokeilla? Voisiko tabletin puolittaa?
Kehon hormonitasohan laskee vähitellen vaihdevuosien lähestyessä. Voivatko rajut oireet ilmetä siksi, että hormonihoito lopetetaan kerralla kehon ehtimättä sopeutua siihen?
Suositteletko Novofemin käytön jatkamista - ja miten pitkän aikaa?
Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi!

Vaikeitten vaihdevuosioireitten hoitona hormonikorvaushoito on voittamaton. Myös tukielinoireita, kuten kuvaamiasi nivel- ja lihaskipuja ilmenee naishormonin puutosoireina. Ajoittain kannattaa hoidon lopetusta kokeilla, koska monilla naisilla pahimmat oireet jäävät pois 2–5 vuoden hoidon aikana. Hormonihoito ei siirrä vaihdevuosioireita eteenpäin, vaan jossakin vaiheessa ne hiipuvat.

Pitkäkestoisessa hoidossa lääkeannosta usein muutetaan: iän myötä oireet pysyvät poissa pienemmällä estrogeeniannoksella. Tabletin puolitus ei ole hyvä ratkaisu, etenkään Novofemin valkoisten tablettien kohdalla, koska niissä on sekä estrogeeniä että keltarauhashormonia. Muilla lääkemuodoilla annoksen pienentäminen on mahdollista. Novofemissä on jo varsin pieni estrogeeniannos.

Nykysuositus on, että hormonihoidon käytön syy ovat vaikeat vaihdevuosioireet. Tauoilla voit kokeilla, ovatko vaihdevuosioireet vielä niin vaikeat, että kayttöä kannattaa jatkaa.

Kysymysnumero: 927   Aihe:  Allergiat
ke 12.1.2011

Olen 62 vuotias nainen.  Minulla on ollut oikean ja vasemmanpuoleiset kylkiluut kipeinä ja arkoina jo kolme kuukautta ja nyt on jo alkanut aristaa makuulla vasempaa ja oikeaa kylkisivua, niin että nukkuminen on joskus hankalaa. Kylkiluut on edelleen kipeitä ja arkoja ja aristaa kovasti paineltaessa. Oikea puoli  on pahempi. Keuhkokuvat on otettu ja ne olivat ok.
Olen sairastanut jo pitkään kilpirauhasen vajaatoimintaa johon on lääkitys. Verenpainetautia sairastan myös joka on pysynyt kunnossa lääkityksellä. Lääkitysenä on Norvasc ja Propral. Harrastan liikuntaa 5 kertaa viikossa. Reipasta kävelyä noin viisi kilometriä kerrallaan, missä vika??
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä.

Kuvaamasi tilanne on vaikea arvioida tutkimatta, mutta kertomasi perusteella voin vain tehdä akateemisen arvauksen. Oireesi sopisivat Tietzen oireyhtymään. Tähän sopii myös moitteettomaksi havaittu keuhkokuva.
Tietzen oireyhtymässä ilmaantuu kivuliaita ja kosketusarkoja kohtia rintakehälle varsinkin rintalastan ja kylkiluurustojen liitoskohtiin. Oireyhtymä on luonteeltaan tulehduksellinen, inflammatorinen tila, jonka syytä ei tiedetä. Se on hyvänlaatuinen, useimmiten itsestään parantuva tauti. Tulehduskipulääkkeillä tai paikallisilla kortisonipistoksilla saadaan usein hyvä hoitovaste.

Kysymysnumero: 926   Aihe:  Raskauden ehkäisy
pe 7.1.2011

Hei
Kysyn voiko tulla raskaaksi jos kohtu poistettu ja munasarjat tallella jos ei käytä mitään ehkäsyä?Olen käyttänyt ehkäsynä patentex oval onko se luotettava ehkäsy?Kun en halua tulla raskaaksi multa leikattu sydänvika tetralogia fallont ja olen ollut sairaalassa rytmihäiriöiden takia.Syön lääkkeitä thyroxin,emconcor,cardase,marevani,cordarone.
Voiko tulla rytmihäiriöt jos on yhdynnässä miehen kans?Mulla tuli seuraavana päivänä rytmihäiriöt.
mulla leikattu aikoinaan emdotrioosi.
Kiinostaa tietää vastaus.Kiitos etukäteen.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi.

Jos kohtu on poistettu, ei naisella ole kuukautisia, eikä nainen voi tulla raskaaksi. Munasarjojen toiminta jatkuu normaalina kohdun poiston jälkeen, eli vaihdevuodet tulevat vasta kun munasarjojen toiminta luonnollisesti loppuu, Suomessa keskimäärin noin 51 vuoden iässä.

Raskausluku on Pantentex oval -tutkimuksissa varsin matala, eli 43 raskautta alkoi 10 000 naisella käytön aikana.

Kyllä rytmihäiriöitä voi tulla yhdynnän jälkeen.
Sivuja yhteensä 79 :  Alkuun-10... 30313233343536...+10Loppuun