Selaa vastauksia - Terveyskeskus.fi

Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 860 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 86 :  Alkuun-10... 30313233343536...+10Loppuun

Kysymysnumero: 1128   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 31.1.2012

Hei, kiitos vastauksesta. Vielä kysyisin lisäkysymyksen, missä ja kuka tekee näitä FSH-määrityksiä ja paljonko sellainen koe maksaa.? Täydennys vielä puutteelliseen kysymykseeni (1123). Minulla ei ole minkäänlaista kk-vuotoa ollut Cerazette-tabletin käytön aikana  ja ne ovat muuten sopineet minulle hyvin, mutta syöpäpelkoni takia haluaisin käytön lopettaa. Aikaisemmin ennen käytön aloitusta vuoto oli suhteellisen säänöllistä mutta niukkaa. En ole käyttänyt e-pillereitä kymmeneen vuoteen .En ole koskaan kärsinyt minkäänlaisista kuukautisongelmista ,en edes nuorena. Aikaisemmin en edes pelännyt syöpää mutta nyt kyllä lähiomaisen sairauden vuoksi mietin sitä jatkuvasti. Omaiseni sairastui tosin vasta yli 70-vuotiaana, mutta on jo sytostaattihoidossa. Kun olen nähnyt läheltä tämän sairauden, se koskettaa niin paljon, etten haluaisi sitä itselleni ja olen nyt (49v). Kiitos vastauksesta etukäteen.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä.

Verikoe on yksinkertainen FSH-määrittämiseksi. Voit keskustella asiasta esim työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa. Yksityissektorillakin FSH-määrityksen saa, hinta on luokkaa 20-50 euroa (verikokeen hinta, tarvitset lääkärin lähetteen siihen, lääkäri laskuttaa erikseen).

Jos pelkosi on hallittavampi kierukan kanssa, voit huoletta vaihtaa siihen. Kuulostaa kuitenkin siltä, että vointisi on fyysisesti varsin moitteeton nytkin näillä pelkästään keltarauhashormonia sisältävillä pillereillä.

Kysymysnumero: 1124   Aihe:  Muu aihe
la 21.1.2012

Hei, voiko hiv ja hepatiitti tarttua sellaisesta, kun 1,5 sitten kesätöissä työohjaaja raapaisi niittipyssyn niittipanosliuskan tai niittien terävällä puolella käteeni tai sormeeni haavan tahallaan, kun en osannut niittejä pyssyyn laittaa? En muista muistinko desinfioida haavaa, mutta laastarin siihen ainakin laitoin.

Ja mites sitten semmoinen, jos samainen henkilö olisi ensin tehnyt niittien tai niittipanosliuskan terävällä puolella haavan  ensin omaan käteensä tai sormeensa, ja sitten olisi sen saman niittipanosliuskan tai niittien terävällä puolella jolla haavan teki omaan käteensä tai sormeensa olisi vielä tehnyt haavan minun käteeni tai sormeeni, olisiko siinä tilanteessa voinut tarttua hiv ja hepatiitti?

Onko minulla tarvetta käydä näiden asioiden takia hiv ja hepatiitti testissä? Tunnen kyllä itseni ihan terveeksi, mutta tällaisen trauman sain tästä kyseisestä kesätyöpaikasta ja empä siellä viihtynyt kuin muutaman päivän.
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

On erittäin epätodennäköistä, että olisit saanut HIV ja/tai hepatiittvirusitartunnan kummassakaan tapauksessa.
Sekä HIV että hepatiittit tarttuvat erittäin huonosti, joskin hepatiitti C virus tarttuu huomattavasti herkemmin kuin esim HIV. Siinä mielessä ei siis syytä huoleen.

Mikäli haluat 100% varmuuden hankkiudu laboratoriokokeisiin, jossa otetaan verinäytteinä HIV-AgAb, HBs-Ag, HBs-Ab, HA-va sekä HCV-va (jm.neljä siis ovat hepatiitti A-, B- ja C)

Koska mahdollisesta tartunnasta on jo kulunut 1.5 vuotta (? oletan) ovat tulokset jo positiiviset mikäli olet saanut tartunnan. Kuitenkin riski on minimaalisen pieni, joten ei siis syytä huoleen.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Suomen Terveystalo Oyj (Korso, Järvenpää, Tikkurila ja Vantaanportin yksiköt)

Kysymysnumero: 1123   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 17.1.2012

Olen 49-v nainen ja käyttänyt Cerazette -nimistä e-pilleriä muutaman kuukauden. Koska lähiomaisellani on rintasyöpä, pelkään näiden hormonien lisäävän riskiä myös minulla. Tarvitseeko minun tässä iässä enää käyttää näitä vai olisiko kierukka parempi vaihtoehto.? Olen muuten terve ja elän terveellisesti; en polta ja alkoholin käyttö vähäistä. Kuukautiseni olivat niukat näitä aloittaessani ja ihmettelinkin kun lääkäri sanoi, että ehkäisy on vielä tarpeellista. Onko todellakin näin. Kumpi on todennäköisempää saada syöpä vai tulla raskaaksi tässä iässä? Asia huolestuttaa minua ja haluaisin nämä lopettaa jos mahdollista. Minulla jo aikuinen lapsi, joka syntynyt keisarileikkauksella. Kiitos vastauksesta.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä. Käyttämäsi Cerazette-pilleri sisältää pelkästään keltarauhashormonia. Et kerro, ovatko kuukautisesi säännölliset nykyehkäisyn aikana. Missään nimessä Sinun ei tarvitse käyttää mitään tiettyä ehkäisyä tietyssä iässä. Hormonikierukka erittää myös pelkkää keltarauhashormonia, mutta se vaikuttaa enemmän paikallisesti. Hormonikierukan käyttäjistä Sinun iässäsi kovin moni ei saa vuotoja.

Ehkäisyn tarve on tietenkin erilainen kuin nuorella naisella. Naisen hedelmällisyys alenee suurimmalla osalla naisia selvästi lähestyttäessä, mutta kyllä nainen voi tulla raskaaksi kunnes kuukautiset loppuvat vaihdevuosi-iässä. FSH (follikkelia stimuloiva hormoni) -määrittämisellä (verikoe) voidaan tarkistaa, toimivatko munasarjat vielä. Jos FSH-arvo kohoaa selvästi, ei raskaaksi voi enää tulla, eikä ehkäisyä tarvita.

Kysymyksesi siitä, kumpi on todennäköisempää, saada syöpä vai tulla raskaaksi, on hämmentävä. Raskauksista, jotka alkavat, kovin moni päättyy keskenmenoon iässäsi. Jos verrattaisi todennäköisyyttä saada lapsi tai sairastua rintasyöpään, päästäisi lähemmäs samaa.

Kysymysnumero: 1117   Aihe:  Liikunta
ma 16.1.2012

Harrastan keilailua, golffia ja kävelyä.
Keilakisoissa on ajoittain tuntunut heiton aikana pieni vihlaseva kipu oikeassa nivuksessa. Se vain on aiheuttanut sen, että vauhdin rytmi menee sekaisin ja heitto epäonnistuu.
Maanantaina joukkuekisassa kesken vauhdin iski voimakas kipu nivukseen ja sen jälkeen tuntui jatkuva kipu siellä ja joutui vain varoen astumaan, ei uskaltanut täyspainoisesti astumaan.  Siinä joukkue kaverit jo heitteli arveluja nivustyrästä? Heitin väkisin kisan läpi sen verran puristaen, että voitimme kisan.
Kävin tänään varovasti kokeilemassa muutaman heiton ja ekojen varovaisten heittojen jälkeen tuntui taas ihan hyvältä ja uskalsi heittämään täyspainoisesti.
Huolettaa vain se mistä ko. kivuntunteet johtuu.

t. JuhaTapio51
Vastaus:
Nivustyrä on mahdollinen. Kipupaikka on useimmiten karvoitusalueen ylä-reuna-alueella ja yskäistessä saattaa sormella tunnustellen pullahtaa selvemmin kuin oireeton puoli. Selvä tyrä pullottaa ilman yskäisyäkin. Lääkärin tekemä tunnustelu tiettyä reittiä sormella on varmin tapa varmistua tästä vaihtoehdosta. Kokenut yleislääkäri osaa asian, vatsaelinkirurgi on vielä parempi osoite.

Reisityrä on paljon harvinaisempi ja epätodennäköinen syy.

Kolmas vaihtoehto on reiden lähentäjälihaksiston kiinnityskohdan vamma mutta tällöin kipu on selvemmin alempana, kivespussin ja reiden välisellä alueella.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1121   Aihe:  Muu aihe
la 14.1.2012

Hei, ongelmana vatsan oikea puoli. Kipua, paineenomaista, ei sietämätöntä. Painaessa joskus hivenen arka. Vuoden vaivannut. Ultralla tutkittu vatsan läpi tulos ok, verikokeet ok, skopia peräsuolen kautta, joka ok. Vointi muuten ihan hyvä. Ikä 35v mies, pituus 183/80. Hyväkuntoinen, ei lääkitystä. Uloste normaalia ei verta koskaan, välillä löysää välillä kiinteää.
Onko keinoja vielä selvittää esim. ruokavaliolla tms. tai jollakin muulla mikä vaivaa. Liikunta helpottaa oireita.
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestä

Kivun lähteenä voi olla useita eri asioita ja niiden selvittäminen on haastavaa. Kipu voi johtua esimerkiksi rintarangan välilevytyrästä, tai lihasspasmista joka heijastaa kylkikaareen.Se voi myös johtua esim. keuhkopussin kiinnikkeistä, tai sisäelimissä (sappi+haimatiehyet) olevista sairauksista. Vatsan ultraääni on huono tutkimus tällaisten kipujen selvittämiseen ja tulos on aina tekijäriippuvainen. Ilmeisesti sinulta on tarkistettu laajat sisäelinlaboratorikokeet, jotka viittavaat siihen että niissä ei ole ongelmia.

Yksi vaihtoehto olisi tehdä ylävatsan varjoainetehosteinen tietokonekuvaus, jossa näkyvät hyvin sisäelinten rakenne. Myös koko vatsan alueen enterografinen varjoaine magneettikuvaus on erinomaisen hyvä tutkimus. Molemmilla voidaan myös tarkastella rintarangan välilevytyriäkin.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Suomen Terveystalo Oyj

Kysymysnumero: 1120   Aihe:  Unihäiriöt
ke 11.1.2012

Minulla on ollut lokakuun lopusta lähtien unettomuutta ( laitoin välejä poikki mahd. väkivaltaiseen ystävään) . Unet menivät todella sekaisin, unensaantivaikeus, aamuöinen heräily, hikoilu, sydämentykytys, ahdistus jne.Verenpaine koholla.  Ei aiemmin unettomuutta. Sain psykiatrilta mirtazapiinia, nukuin sillä 4-5 tuntia ja nyt olen syönyt cipralexia koska hänen mielestään olen masentunut. Kävin Alihangan unipatjalla ja hän diagnosoi hyperaktiivisen havahtumismekanismin ja määräsi disycloveriinia ja rivatrilia kolmeksi kuukaudeksi. Sinänsä tämä lääkecocktail toimii paremmin mutta askarruttaa jäänkö koukkuun näihin bentsoihin? Onko ns. turvallisempaa lääkitystä joka toimisi yhtä hyvin?
Lievä astma johon käytän flixotide 250 mg kerran päivässä. Ei muita sairauksia vielä. Mies 37 v.
Vastaus:
Hei,
unettomuus on hyvin yleinen ja uskon, että se on paljon yleisempi kuin mitä arvioimme. Valitettavasti moni saa hoito, joka ei toimi tai ei ole suositeltava.
Unettomuuden syyn selvittäminen on aina tärkein ensimmäinen askel oikeaan hoitoon. Tämä nyt kuulostaa siltä, että se on ns. ei-elimellinen unettomuus ja mahd. on sen taustalla jotain ahdistuneisuutta tai se voi olla ns. toiminnallinen unettomuus, jonka laukaiseva tekijä oli tämä riita. Sen selvittämiseen olisi vastaanottokäynti tarpeen.
Hoito riippuu diagnoosista ja mikäli ahdistuneisuus on taustalla, Cipralex on varmaan hyvä. Lisäksi on suositeltava aloittaa unettomuuden hoitoon lääkkeettömiä keinoja, esim. unihoitajan kautta.
Lääkitystä voi väliaikaisesti olla tarpeen unen laadun parantamiseksi, mutta lääkkeitä, jotka aiheuttavat riippuvuutta tai heikentävät unen laatu - kuten esim. rauhoittavia lääkkeitä (esim. Rivatril) tulisi välttää.
Käypähoitosuosituksissa (löytyy netistä) on mainittu erilaisia lääkkeitä. Rivatril ja disykloveriini eivät kuulu suosituksiin. Suosittelen vastaanottokäynti, jolloin voidaan yksilöllisesti käydä vaihtoehtoja läpi,
Käy mieluummin unilääketieteen erityispätevyyttä omaavalla lääkärillä.
Koska unettomuus on vaivannut vasta vajaa puoli vuotta, olen optimistinen, että hyviä hoitokeinoja löytyy ja tilanne paranee pian.

Kysymysnumero: 1118   Aihe:  Painonhallinta
pe 6.1.2012

Hei,,
olen 25-vuotias nainen , 155cm pitkä opiskelija vantaalta ja minulle on tullut 20kg ylipainoa. tavoite olisi nyt kevään aikana saada siitä määrästä pois 14kg kesäkuun 15.01.2012 mennessä ruokavaliolla ja lisäämällä liikuntaa. Onko tavoite mielestäsi mahdollinen toteuttaa ja millainen ruokavalio olisi paras diettiruokavalio tämän saavuttamiseksi liikunnan lisäksi?
minulla on stressiä monesti koulun tiimoilta ja työharjoittelussa ja koulun ohella keikkatöitä tehdessä kiirettä ja aikaa kevyen ruuan tekemiselle ei jää paljoa.Lisäksi syön monesti tunteisiini olen tunnesyöppö ja yösyöppö ja mietin miten siitäkin pääsee eroon. onko neuvoja miten kontrolloida tunteita ja yösyömistä?



Vastaus:
Hei!

Kiitos hyvästä kysymyksestä. Ensinnäkin tekee mieli sanoa painonhallintaan liittyen, että yleensä laihtuminen ei ole ongelma, vaan pudotetun painon pysyminen poissa. Eli melkein kuka tahansa voi pudottaa 5-10% painostaan, mutta yleensä se palaa parin vuoden kuluessa takaisin. Pituudestasi ja 20 kg ylipainosta päätellen tavoitteenasi on pudottaa enemmän kuin 10%, mikä tarkoittaa sitä että olet ryhtymässä suunnittelua ja pitkäjänteisyyttä vaativaan hommaan. Se on fiksua, että tavoitteenasi ei ole päästä heti kaikesta ylimääräisestä eroon, vaan tavoitteesi on 14 kg pudotus. Se on ilmeisesti sinulle sellainen tavoitepaino, missä voit tuntea olosi hyväksi.

Koska sinulla on tällainen selkeä aikataulu painonpudotustavoitteellesi, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että et lähde suin päin vain rajoittamaan ruokailuasi ja salille hikoilemaan, miettimättä tarkemmin mitä sitten SAAT syödä. Kieltäytyminen on helppoa jonkun aikaa, mutta sitten kun pitäisi alkaa taas syödä ruokaa, voi tulla vaikeuksia pysyä kurssissa. Ilman suunnitelmaa stressiputket, vastoinkäymiset, kriisit ja kevätflunssat tekevät helposti selvää hyvistä aikeista.

Konkreettisena ohjeena haluan antaa, että hanki itsellesi tukea painonhallintaan. Yksi keino on se, että etsit ravitsemusterapeutin jonka kanssa voit suunnitella ruokavaliosi sellaiseksi, että voit päästä tavoitteeseesi ilman, että joudut näännyttämään itseäsi tai että ruokavaliosta tulee liian yksipuolinen. Voit myös kysyä olisiko oppilaitoksesi terveydenhuollossa painonhallintaryhmiä, joihin voisit päästä mukaan, tai saada muuta (maksutonta) ohjausta. Yksi keino on perustaa parin kaverin kanssa oma ryhmä ja hankkia tietoa porukalla. Yksin puurtaminen vaatii aika paljon jaksamista tällaisen tavoitteen kanssa, siksi kannattaa hankkia tukea.

Liikunnalla pelkästään ei ole niin suurta merkitystä painon pudottamisen kannalta kuin aiemmin on luultu, mutta kyllä se lisää aineenvaihduntaa ja motivoi jatkamaan, kun jalka nousee kevyemmin kuin aiemmin. Mutta ruokailutottumusten muuttaminen on ensisijaista. Jos talous antaa periksi, muutama tapaaminen henkilökohtaisen valmentajan kanssa on kiva startti itselle sopivan liikuntamuodon etsimiseen. Näitä palveluja tarjoavat mm. kuntosalit. Muista kuitenkin, että painonhallinta ei ole sama asia kuin liikunta, vaikka ne tukevat toisiaan.

Tunnistat itsesi tunnesyöjäksi ja yösyöpöksi. Veikkaan, että siinä on syy ylipainon kertymiseen. Näistä eroon pääseminen ei tapahdu ihan käden käänteessä. Ensin pitää selvittää, mitä ne tunteet ovat, jotka saavat aikaan ylimääräistä tai haitallista syömistä. Onko se vain stressiä, vai onko mukana muutakin. Tunteistahan ei voi päästä "eroon" - etkä varmaan haluakaan. Olennaista on se, mitä keinoja sinulla on käsitellä tunteitasi, muitakin kuin syöminen.

Elämäntilanteesi kuulostaa stressaavalta, siitä ei pääse mihinkään. Voisit miettiä, keksitkö muita keinoja purkaa stressiä kuin syöminen. Stressi syntyy yleensä hallitsemattomuuden tunteesta, joten hyvä vastalääke stressiin on asioiden suunnittelu ja järkevä aikatauluttaminen. Voit myös katsoa kriittisesti kalenteriasi ja miettiä, onko siellä jotain minkä voisit pudottaa pois?

Maaliskuussa ilmestyy kirjoittamani kirja "Syö mitä mielesi tekee", jossa käsitellään perusteellisesti mm. tunnesyömistä. Siinä yksi lukuvinkki. Voisit miettiä omalla kohdallasi sitä, mitkä ovat ensisijaiset syyt painon kertymiselle. Jos olet samaa mieltä kanssani siitä, että tunne- ja yösyöminen ovat saaneet sen aikaan, suosittelen että käyt juttelemassa psykologin kanssa siitä, miten muuten tunteita voi käsitellä.

Tsemppiä!



Kysymysnumero: 1116   Aihe:  Muu aihe
ma 2.1.2012

Hei!
Olen 25-vuotias nainen. En oikein tiedä mistä hakea apua ongelmaani, joten toivon, että voit auttaa.
Olen koko elämäni kärsinyt huonosta itsetunnosta ja hermostuneisuudesta, ja pelkään usein uusia tilanteita. En ole koskaan hakenut apua tähän, osittain siksi että en ole pitänyt asiaa kovin vakavana, ja osittain siksi että avun hakeminen tuntuu pelottavalta.
Viime aikoina tämä asia on kuitenkin alkanut vaivaamaan minua, koska pelkoni takia vältän lääkärin luona käyntiä niin pitkälle kuin mahdollista. Tämän takia monet perusasiat (terveystarkastukset, rokotukset jne) ovat jääneet hoitamatta, enkä myöskään uskalla hakea apua esimerkiksi selkä- tai sydänvaivoihin jotka vaivaavat minua.
Tilanne on jatkunut jo monta vuotta, mutta yritän aina uskotella itselleni, ettei minussa ole mitään vikaa, jottei minun tarvitsisi käydä lääkärin luona. Nyt olen kuitenkin niin huolissani tilastani, että haluisin hakea apua. Tuntuu kuitenkin ylivoimaisen vaikealta ottaa yhteyttä esimerkiksi terveyskeskukseen. Pelkkä ajastuskin siitä, että minun pitäisi ruveta selittämään tilannettani saa oloni ahdistuneeksi. Lisäksi pelkään, että tilannettani vähätellään, että minua pidetään luulosairaana, kun huolenaiheita on ehtinyt vuosien varrella kertyä aika monta, tai että minua moititaan siitä etten ole hoitanut asiota aikaisemmin. Ahdistusta lisää sekin, etten tiedä mihin minun oikein pitäisi kääntyä.
Toivoisin jotain neuvoa siihen, miten pääsen tästä tilanteesta eteenpäin ja saisin apua terveyteeni ja pelkooni liittyvissä asioissa.
Vastaus:
Hei!

Onpa hyvä, että lähetit kysymyksesi tästä tärkeästä aiheesta. Heti alkuun haluan sanoa, että et ole suinkaan yksin ongelmasi kanssa. Ongelmaasi on olemassa apua ja voin jopa luvata, että tulet pääsemään siitä eroon, kunhan vain keksitään keino madaltaa  kynnystä.

Vedän vähän yhteen sitä, mitä kerroit ongelmasi luonteesta ja laajuudesta. Mainitsit huonon itsetunnon, hermostuneisuuden sekä uusien tilanteiden pelon. Erityisen pelottavina tai hermostuttavina koet tilanteet, jotka koskevat omaa terveyttäsi ja omaa kehoasi. Ehkä ajatus siitä, että joku tuntematon tutkii kehoasi, on muotoutunut pelon keskeisimmäksi kuvaksi.

Mainitsit myös selkä- ja sydänvaivat. Kuten tiedät, ne ovat molemmat sellaisia asioita, jotka on hyvä tutkituttaa. Tekstistäsi ei ihan käy ilmi, mikä on ollut ratkaiseva tekijä, joka on estänyt tutkimuksiin menemisen. Onko se pelko jonkin sairauden löytymisestä, se, että joku sinulle tuntematon henkilö tutkii kehoasi vai joku muu syy. Tässä on sinulle pohdittavaa.

Hermostuneisuus ja pelot viittaavat yleiseen ahdistuneisuustaipumukseen ja on mahdollista, että sydänvaivat ainakin osittain selittyvät sillä. Ahdistuneilla ihmisillä on usein tapana epäillä sydänvaivoja ja muita sairauksia, koska ahdistuneisuuden yksi ilmenemismuoto on sydämentykytykset.

Ehdotan sinulle suoran terveyskeskuslääkäriin yhteydenoton sijaan toisenlaista lähestymistapaa. Voisit käydä ensin juttelemassa jonkun ammattilaisen (psykologi, psykoterapeutti, psykiatri) kanssa näistä ahdistuksista ja peloista, ja sitä kautta madaltaa kynnystä mennä tutkituttamaan fyysistä terveyttä. Kun pääset itse jyvälle siitä, miten pelkosi ja ahdistuneisuutesi on muodostunut ja mikä sitä ylläpitää, saat lisättyä omaa hallinnan tunnettasi, mikä puolestaan vähentää pelkoa.

Psyykkisen terveyden asiantuntijoita löytyy mm. omasta terveyskeskuksestasi ja esimerkiksi Psykoterapeuttirekisteristä: http://www.psyli.fi/etsitko_psykologia

Toki ymmärrän, että tämäkin edellyttää yhteydenottoa johonkin sinulle entuudestaan tuntemattomaan henkilöön. Netin välityksellä kuitenkin pystyt ottamaan yhteyttä, mikä on jo hieno alku!

Myös nettiterapia-hakusanalla löytyy useampia palveluita, jos se tuntuu sopivalta aloitusmuodolta. Itsekin periaatteessa teen puhelimitse lyhytkestoista terapiaa, vaikka ihan tässä kuussa ei ole mahdollisuutta sitä aloittaa. Halutessasi voit laittaa yhteystietosi osoitteeseen teemu.ollikainen(at)gmail.com niin voidaan pohtia asiaa lisää. Varsinaista hoitotyötä en tee sähköpostilla, koska tietosuoja on siinä niin huono.

Yleisesti ottaen tekstistäsi muotutuu kuva nuoresta aikuisesta, jolla on sekä ahdistus- että masennustyyppisiä ongelmia. Näistä ongelmista kärsivät sadat tuhannet suomalaiset ja niihin on olemassa tehokkaita hoitomenetelmiä. Sinun täytyy vain löytää reitti, jota pitkin pääset eteenpäin. Tsemppiä.

Kysymysnumero: 1110   Aihe:  Muu aihe
su 1.1.2012

Olen 46-vuotias mies joka loukkasi alaselkänsä elokuun alussa seurauksena lumbaalirangan alueelle (vasemmalle heijastuen) viiltävä kipu. Samalla vasemman käden keskisormi puutui noin 1,5 -tunnin ajaksi.
Noin 3 -viikkoa edellisestä, istuttuani rauhassa kotisohvalla, tunsin vasemmassa kädessäni kuumotusta, jonka jälkeen havaitsin kyseisen käden puristusvoiman alenneen.

Lääkärin toteamaa ja tutkimukset sekä -löydökset;
* Edellä mainitun käden puristusvoima 0 kPa, vasemmalla myös proksimaalisemmin lihasvoimien alenemaa, diffuusi ulnaaripainotteinen kosketus- ja terävätunnon alenema.
* MRI -kaularangan kuvaus; Löydäkset; sentraalinen laakea prolapsi C4-5 -tasolla ja selkeästi oikeanpuoleiseen juuriaukkoon yltävä C6-7 -välin prolapsi
*Tehty myös pään CT- ja MRI -tutkimukset kuten myös koko rangan + selkäytimen huomioiva MRI -tutkimus. Ei oirekuvaa selittävää! Viitteitä epäiltyihin myeliitti -muutoksiin ei myöskään havaittu!
* Samoin tehty ENMG -tutkimus. Ei oirekuvaa selittävää!
* Pääni kääntyy vain noin 20 % suuntaansa sitä mitä pitäisi.
* Myös vasemman jalkani ulkosyrjällä tunnon alenemaa / tuntopoikkeamaa erityisesti reiden alueella.

Nyt 16.12 oireet sekä löydökset samat kuin edellä + oikean käden puristusvoiman alenema.
Kovia kipuja ei oirekuvaani ole liittynyt, mutta lieviä "säteilyoireita" molempiin yläraajoihin ja vasempaan jalkaan on kyllä esiintynyt.

Mistä mahtaisi kerrotun perusteella kohdallani olla kysymys?

Minulta on myös kahdesti yritetty ottaa likvor -näytettä 3:n eri neurologin voimin siinä kuitenkaan onnistumatta (pistoksia selkääni tehty eripituisilla neuloilla 8-9 kappaletta). Kysyttäessä toimenpidettä suorittaneet lääkärit eivät ole tienneet miksi näytettä ei saatu!
Voiko Likvor -näytteen saannin vaikeudella olla jokin syy-yhteys mm. yläraajojeni puristusvoiman katoamiseen?

En käytä mitään vakituista lääkitystä.

Vastaus:
Lannerangan vammaan ei sinänsä liity yläraajaoireita mutta siihen voi joskus liittyä samanaikainen kaularankavamma ja välilevyn esiintyöntymä eli prolapsi. Prolapsi voi syntyä hyvin vähäisestä syystä, jopa päätä kääntäessä tai ylösnoustessa. Sentraalisessa prolapsissa yläraajaoire voi joskus vaihtaa puoltakin mutta kovin tavallista se ei ole. Oire riippuu siitä, mitä hermojuurta esiintyöntynyt välilevy painaa, mikä näkyy kyseisellä puolella ahtautuneena hermojuurikanavana kuvantamistutkimuksissa ENMG on yleensä poikkeava aikaisintaan kahden viikon kuluttua vammasta, jota ennen normaalikaan ENMG ei poissulje hermojuurivauriota tai hartiahermopunoksen vauriota.  Viimeksi mainittu voi syntyä yläraajan revähdysvamman tai toisaalta tulehduksen aiheuttamana, jolloin puhutaan pleksusneuriitista eli hermopunoksen tulehduksesta.  Se on yleensä hyvin kivulias etenkin alkuvaiheessa joten oireesi eivät näyttäisi sopivan tulehdukseen. Kliinisen neurologisen tutkimuksen tulokset ovat oleellisia diagnoosin kannalta: tuntopuutoksen tai tunnon aleneman tarkka alue iholla, mahdolliset muutokset lihasvoimassa tai jännevenytysheijasteissa eli reflekseissä sekä mahdolliset lihasatrofiat eli lihasmassan väheneminen. Ainoa poikkeavuus magneettitutkimuksessa on siis ollut kyseinen prolapsi. Näkemättä kuvia ei voi päätellä onko se oireiden syy vai ei. Vaikeimmissa tapauksissa kaularangan diskusprolapsi voi vaikuttaa myös alaraajoihin selkäytimen puristustilan kautta, mutta sellainen olisi varmasti näkynyt magneettitutkimuksessa. Oireiden ja kuvantamislöydöksen sekä ENMG:n välillä on ilmeisesti katsottu olevan epäsuhtaa, jolloin selkäydinnesteen eli likvorin tutkimuksesta olisi saattanut olla apua. Se ettei likvoria saada näytteeksi, voi johtua anatomisista seikoista lanneselässä, joskus myös alipaineesta likvortilassa esimerkiksi vamman aiheuttaman likvorvuodon johdosta, muutoin tämän ilmiön taustalla ei ole syytä epäillä mitään sairautta. Mikäli oireisto jatkuu, eikä sen katsota selittyvän kaularangan diskusprolapsilla, tulee selkäydinnesteen tutkimus uudelleen harkittavaksi tulehduksellisten tilojen selvittämiseksi.  Toimenpide on joskus harvoin vaikea suorittaa, jolloin anestesialääkärin apua saatetaan tarvita. Mikäli ENMG tehtiin vain pari viikkoa oireiden alusta, se kannattanee oireiden jatkuessa uusia.

Kysymysnumero: 1114   Aihe:  Muu aihe
su 1.1.2012

Hei !
Olen 63 v mies, minulta on v.1966 leikattu aivolisäkkeen etulohkon kasvannainen. Oireena silloin olivat nökökyvyn huononeminen ja päänsärky. Leikkauksen jälkeen näkökyky palautui ja päänsärky jäi sille tielleen. Leikattiin Töölön sairaalassa. Lääkitykseen minulle jäi sen jälkeen sustanon piikitys kerran kuukaudessa.
Olen suorittanut työelämäni vuorotyössä työnjohtajan paperitehtaalla ja olen nyt eläkkeellä, olen naimisissa, mutta minulla ei ole perillisiä. Perillisten puuttuminen johtuu käsittääkseni siitä että kivekseni eivät ole laskeutuneet (tai puuttuu ).
Tämä ei kuitenkaan ole ollut mielestäni (ei myöskään vaimon)normaalin aviosuhteen ylläpitämisessä. Muutenkin terveyteni on ollut mielestäni hyvä, syön kyllä verenpainelääkitystä ja olen reilusti ylipainoinen (olen ollut aina), mutta tämä ei haittaa muuten olemista.
Nyt huoleni on että tätä Sustanonia ei ole saatavissa apteekista kuin korkeintaan huhtikuussa 2012. Mitä pitäisi tehdä,jättääkö lääkitys pois kokonaan, vai onko korvaavaa lääkettä saatavilla
Minulle on aikanaan 1980 luvulla tehty Kyssissä kontrollitutkimus, jolloin pää kuvattiin lohkottain ja siellä oli myös aivolisäke paikallaan, verikokeitten peruteella ilmeni testosteronin liian alhainen taso, jonka jälkeen tämä kuukausittainen pistos on ollut voimassa.
Pitäisikö minun siirtyä nebido lääkitykseen.

Vastaus:
Näiden tietojen valossa uusiin neurologisiin tutkimuksiin ei ensinnäkään näyttäisi olevan aihetta. Testosteronivalmisteen valintaan ja hoidon aiheeseen ja vasta-aiheisiin on kertomasi perusteella vaikeaa ottaa kantaa, joten suosittelen käyntiä urologin vastaanotolla. Olet käyttänyt vuosikymmeniä testosteronia joten sen lopettaminen nyt varmaankin heikentäisi elämänlaatua. Nebido on varsin lähellä Sustanonia vaikutusmekanismiltaan. Sen sanotaan antavan vielä tasaisemman testosteronivaikutuksen kuin Sustanon. Testosteronivalmisteiden käyttö ja valmisteiden erot eivät kuitenkaan kuulu omaan osaamisalueeseeni, mutta asia varmasti selviää urologin vastaanotolla.
Sivuja yhteensä 86 :  Alkuun-10... 30313233343536...+10Loppuun