Selaa vastauksia - Raskauden ehkäisy

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 34 vastausta.
Voit kysyä tähän aiheeseen liittyen seuraavilta asiantuntijoilta:

 
Sivuja yhteensä 4 :  1234

Kysymysnumero: 366   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ke 26.9.2007

Hei,
Lopetin ehkäisylaastareiden käytön huhtikuussa 2007. Nyt aloitin syömään pillereitä kolme viikkoa sitten. Pillerit piti aloittaa kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä ja luulin ensin näin tehneenikin, koska minulta tuli pientä tiputteluvuotoa parina päivänä. Kuitenki sitten huomasin että kuukautisteni pitikin alkaa vasta noin viikkoa myöhemmin. Eli kuukautisia ei tullut ollenkaan. En kuitenkaan keskeyttänyt laattaa vaan söin sen loppuun. Viimeisen pillerin otin lauantaina 22.9. ja tänään 26.9 minulla alkoi kuukautiset. Kuukautisvuodon mukana oli siteeseen tullut noin 5cm pitkä ja 1cm leveä muutaman millin paksu ihon värinen "ihopussi". Onko syytä olla huolissaan? Mikä tämä klöntti mahtoi olla?
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Se, miksi yhdistelmäehkäisy kehotetaan aloittamaan kuukautisten ensimmäisenä päivänä, perustuu siihen, että vuodon alkaminen poissulkee raskauden.

Et kerro, milloin edelliset kuukautisesi olivat, eli monesko kierron päivä oli, kun aloitit pillerit. Mielestäni toimit ihan järkevästi, kun jatkoit laattaa, mutta tämän ensimmäisen pillerikierron ajan olisi ollut järkevää käyttää vielä kondomia ehkäisyn tukena, kun aloitus ei mennyt ihan "nappiin" pillereillä. Tämähän on jälkiviisautta kohdallasi, mutta muille lukijoille tärkeä info.

Suosittelen kertaalleen nyt raskaustestin tekemistä (kotikoe aamuvirstasta riittää hyvin) ja kun testi näyttää negatiivista, voit jatkaa huoletta.

Kun kierto nyt oli sanalla sanoen sekava, on mahdollista, että kohdussasi oli tavallista enemmän poistuvaa limakalvoa. Tämä voi selittää oudon vuodon.

Kysymysnumero: 365   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ke 26.9.2007

Minulle asennettiin keväällä -06 hormonikierukka. Minulle tuli raju tulehdus tästä vajaan kuukauden kukuessa ja kierukka poistettiin. Kesästä -06 olen syönyt éhkäisypillereitä.

Heinäkuussa otetun papakokeen tulos oli kakkosluokkaa eli merkkejä tulehduksesta löytyi. Suosittelivat uutta papa-koetta vuoden päästä.

Olen 35 vuotias vuonna -01 lapsen synnyttänyt nainen. Uskallanko tässä tilanteessa kokeilla uudestaan hormoonikierukkaa? Pitääkö papa kokeen tuloksesta olla huolissaan tai mennä lääkäriin heti?

Olen täysin terve.

Nimimerkki: Eroon pillereistä
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Tarinasi sopii parhaiten siihen, että keväällä 2006 kohdunsuulla oli paikallinen infektio, kun kierukka laitettiin. Kierukka vei mennessään infektion kohtuun, jossa se yleistyi rajuksi. Oikeaoppisesti aina kohdun yleistyneen infektion yhteydessä kierukka kuuluu poistaa - näinhän tehtiinkin kohdallasi.

Nyt kun harkitset uutta kierukan laittoa, suosittelen, että kohdunsuulta otetaan infektionäytteet ennen asennusta. Sen sijaan uutta Papa-koetta ei tarvitse ottaa ennen kuin vuoden päästä, kuten Papa-vastauksessa ohjattiinkin.

Papa-luokka II ei tarkoita, että olisi erityistä syytä huoleen. Mikäli näitä luokka II ilmenee kolme kertaa (aina vuoden välein), tutkitaan kohdunsuu tarkemmin mikroskoopilla Naistentautien poliklinikalla.

Mielestäni sovellut hyvin hormonikierukan käyttäjäksi. Hormonikierukka on luotettavimpia pitkäaikaisista ehkäisykeinoista.

Kysymysnumero: 310   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ke 27.6.2007

Voiko Norlevo-jälkiehkäisytabletti aiheuttaa sisäsynnytinelinten tulehduksia tai lapsettomuutta? Lääkkeen käyttöohjeessa on maininta, ettei sitä suositella, jos on ollut munanjohtimen tulehdus tai kohdun ulkoinen raskaus. Voiko Norlevo siis aiheuttaa tällaisen munanjohtimen tulehduksen/muuta sisäsynnytinelinten tulehdusta? Olen sairastanut nuorena klamydian, mutta ilmeisesti se ei ehtinyt aiheuttaa munanjohdinten tulehdusta (ainakaan pahaa sellaista), koska niiden aukiolo on tutkittu myöhemmin SSG-tutkimuksessa ja kaikki oli kunnossa. Nyt jouduin turvautumaan Norlevo-tablettiin ehkäisyn pettämisen vuoksi, koska raskaus ei juuri nyt ole toivottu.
Pelkään mahdollisia Norlevon pysyviä haittavaikutuksia lastensaantiin..
Voiko aiemmin sairastettu klamydia vaikuttaa siihen (jos esim. munanjohtimissa olisi ollut kuitenkin lievä tulehdus, vaikka ne ovatkin pysyneet auki), että Norlevo-lääkkeestä aiheutuisikin munanjohtimiin jotain pysyvää haittaa? Pelkään asiaa klamydian takia, jos klamydia on jotenkin "herkistänyt" munanjohtimiani tulehduksille alttiiksi. Onko Norlevosta siis aiemmin sairastetun klamydian takia pysyvää haittaa sisäsynnytinelimilleni?
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Norlevo-jälkiehkäisytabletti ei aiheuta synnytyselinten tulehduksia eikä lapsettomuutta.

Varoitus käyttöohjeessa on sen takia, että kohdunulkoisessa raskaudessa poistovuoto Norlevon jälkeen usein tulee, vaikka kohdun ulkopuolinen raskaus jatkuu. Näin nainen luulee, että asia on kunnossa. Naisella, jolla on ollut kohdunulkoinen raskaus (eikä munatorvea ole sen takia poistettu), on selkeästi korkeampi riski uuteen kohdunulkoiseen raskauteen.

Norlevo ei aiheuta lapsettomuutta eikä se muuta munatorviesi kuntoa. Klamydian tuhot ovat tavallisin syy munatorviperäiseen lapsettomuuteen, vanhaan infektioon liittyvät "arvet" munatorvissa voivat myös lisätä kohdunulkoisen raskauden riskiä. Eli aiemmin sairastettu klamydia voi herkistää munatorvia infektioille, mutta jälkiehkäisy ei ole sisäsynnytinelimillesi haitallista.

Kysymysnumero: 263   Aihe:  Raskauden ehkäisy
su 27.5.2007

Riittääkö pelkkä kondomi ehkäisyksi? Tarvitaanko e-pillereitä?
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Ehkäisyteho on se, mistä kysyt. Kondomiehkäisyä käyttävillä (Suomessa 20% naisista) raskauksia tulee paljon enemmän kuin yhdistelmäehkäisypillerien käyttäjillä (26% naisista käyttää e-pillereitä).  Kondomin käytöstä sanoisin erittäin tärkeän asian: kondomi suojaa muultakin kuin ei-toivotulta raskaudelta, nimittäin ikäviltä tarttuvilta taudeilta joita seksin välityksellä voi saada.

Kondomia voivat käyttää melkein kaikki, mutta latex-allergiset joutuvat ostamaan kalliimpia erikoisvalmisteisia kondomeja (joissa siis latexia ei ole). Yhdistelmäehkäisypillerit aloittaa lääkäri. Niitä eivät voi käyttää läheskään kaikki naiset. Esimerkiksi tupakoivat yli 35-vuotiaat ja aurallista migreeniä potevat naiset eivät voi käyttää e-pillereitä. Vastaanotolla tehdään aina riskiarvio, jonka perusteella lääkäri päättää, voiko nainen käyttää e-pillereitä.

Muitakin kondomia tehokkaampia ehkäisymuotoja on. Ehkäisykapselit, kierukat (hormoni ja kupari), minipillerit, ehkäisyrengas ja -laastari.

Kysymysnumero: 262   Aihe:  Raskauden ehkäisy
su 27.5.2007

Hei! Minua on mietityttänyt jo kauan se, että sisältääkö miehen kiihottumisen aikana tullut "touhutippa" siittöitä? Kaikkialla valistetaan sen sisältävän mutta erään uuden tutkimuksen mukaan ei, mikä on siis totta?

Toivon kovasti että vastaisit tähän..
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Kyllä kondomia pitää käyttää koko yhdynnän ajan, jotta raskaus ei ala. Voihan olla, että joskus tipassa on ja toisinaan sitten taas ei (siittiöitä). Eipä sitä voi tilannekohtaisesti käydä enää mittamaan. Ja jälkiviisauteen ei ole varaa.

Kysymysnumero: 241   Aihe:  Raskauden ehkäisy
su 27.5.2007

hei!
olen kohta 28-vuotias nainen,takana 4 synnytystä.kaikki synnytykset alateitse ja ovat menneet todella hyvin.nuorin lapseni on nyt 1,9v.mulla on jade-kapselit.päänsärkyä tuli alussa niistä ja kiukkuisuutta.nyt olen aivan kamalan väsynyt,kiukkuinen välillä ja kohtuani pistää todella kovin.pistokset kestävät n 30 sekunttia.mistä tämä mahtaa johtua,koska olen naimisissa eikä sukupuolitauteihin ole mahdollista.sairautena minulla on bulimia,paniikkihäiriö ja atooppinen iho.pitkäaikainen ihottuma vaivaa myös.olen pienestä asti kärsinyt ihottumasta.ennen viimeistä raskautta otettiin kaikki sukupuolitauti testit ja kaikki oli kunnossa.raskauden aikana agalaktia oli negatiivinen.pistokset ovat välillä jopa niin kovia,etten pysty liikkumaan.toivottavasti osaat auttaa,koska tämä on aivan kamalaa!!
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Jadelle on ihon alle laitettava keltarauhahormonia erittävä kapseli, joka ehkäisee tehokkaasti raskautta. Osa sitä käyttävistä naisista menee amennorreaan (= kuukautisia ei ole). Tätä et kerro. Ikävä kyllä et myöskään kerro, milloin ehkäisin on asetettu.

Iho-ongelmia tulee joillekin Jadelle-käyttäjille juuri keltarauhasvaikutuksen vuoksi, yleisemmin lähinnä ihon rasvoittumista, joka kohdallasi ei taitaisi olla huono juttu, kun kerran ihon kuivuudesta kärsit.

Kohtusi "pistokset" ihmetyttävät minua. Sopisivatko ne supistuksiksi( ??) tuntemuksiltaan, kesto ainakin sopisi. Melkeinpä vastaisin, että tarvitaan gynekologin tutkimus kohdun tilanteen selvittämiseksi.

Kysymysnumero: 162   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 22.5.2007

hei, minulle asennettiin implanon alkukeväästä. ja nyt mietityttää kun yleensä aamuisin ja iltaisin alavatsaa särkee..tunne on samanlainen kuin maha olisi sekaisin, vaikkei olekaan.. mistä tämä voi johtua? olen 17v.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Ehkäisykapseli, joka sinulle asennettiin, erittää keltarauhashormonia eli progestiinia. Samaa hormonia erittyy naisen loppukierrossa eli juuri ennen kuukautisten alkamista. Eikö kuvaamasi tunne ole vähän samantapainen kuin olo luonnollisessa kierrossa juuri ennen kuukautisvuodon alkua?

Miten onko vuotojen kanssa, ovatko ne edelleen tulleet säännöllisesti tai onko ollut tiputtelua, jota tällä ehkäisyllä voi alussa olla.

Aikaa on kulunut vasta muutama kuukausi, joten ehdotan, että odottelet tovin, jotta elimistösi "tottuu" tähän tasaiseen progestiinitasoon ja silloin uskon, että outo tunne jää pois.

Muitakin mahdollisia syitä on toki olemassa, mutta mainitsemani sopii kyllä tilanteeseesi kovin hyvin.

Kysymysnumero: 164   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 22.5.2007

Minulla todettiin vasta munasarjassa kystia, vaihtoehtoisesti on joko 3 pienempää tai sitten 1 isompi lokeroitunut, ei saanut kunnolla selvää ultraäänikuvasta. Molemmat munasarjat olivat muutenkin kuulemma hyvin rakkulaisia. 4vuotta sitten raskausaikana minulla oli kananmunan kokoinen kysta, joka oli nestetäytteinen ja kuten lääkäri arvioi kuivui pian pois raskauden jälkeen. Nämä uudet kystat ovatkin erilaisia, lääkäri sanoi niissä olevan sisällä kiinteää ainesta, ja meinasi että sitä vaan ei ilman tähystysleikkausta pysty tutkimaan kunnolla että onko kystissä sisällä mitä, esim vain endometrioosin( epäilys tästä, ei vielä diagnoosia) aiheuttamaa endometriooma vai jotain muuta... Sain kehoituksen käydä labrassa veri-ja virtsakokeessa heti huomenna, ja lisäksi lääkäri kertoi kirjoittavansa minulle lähetteen kynekologille. Tuo jotain muuta... minua nimenomaan mietityttääkin. Voiko kysymyksessä olla esim munasarjasyöpä? Mietin että onko syytäkin olla huolestunut, vain turhaanko menetän yöuneni asiaa miettiessäni. Mitä veri- ja virtsakokeista selvitetään? Selviääkö niistä jos on esim. kasvaimia/syöpä jotain asiaa viittaava? Tai toisaalta jos kokeiden tulokset ovat normaalit, niin voinko rauhassa nukkua yöni tietäen ettei mistään vakavammasta ole kyse. Olen 29, en raskaana.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Terveen lisääntymisikäisen naisen munasarjoissa kypsyy munasoluja munarakkuloissa, jotka näkyvät ultraäänikuvassa onteloina. Jos ontelo on kooltaan yli 4 cm, puhutaan kystasta. Yksinkertainen kysta (cysta simplex) on nestetäytteinen, jolloin siinä ei näy kaikututkimuksessa sisäkaikuja. Suklaakystassa (endometriooma) sisus on ultrassa samea. Dermoidikysta on sekakaikuinen, koska se sisältää mitä tahansa inhimillista kudosta (esim. hampaita, hiuksia, rasvaa). Jos molemmissa munasarjoissa on paljon rakkuloita helminauhamaisesti rivissä, on kyse useimmiten PCO-syndroomasta.

Et kerro, minkä alan erikoislääkäri kaikututkimuksen sinulle teki, mutta oletan, että kyseessä oli joko yleislääkäri tai röntgenologi, tai tehtiinkö se emättimen kautta vai vatsanpeitteiden lävitse.

Sait siis lähetteen gynekologian poliklinikalle, jossa erikoislääkäri arvioi (tekemällä itse uuden kaikututkimuksen ja haastattelemalla tarkasti), tarvitaanko tähystysleikkausta muutosten luonteen selvittämiseksi. Kokenut ultraäänen tekijä pystyy kyllä tunnistamaan tavallisimmat hyvänlaatuiset muutokset, jolloin leikkausta ei tarvita, vaan voidaan seurata tilannetta.

Useimmiten munasarjamuutosten yhteydessä otettavat verikokeet ovat kasvainmerkkiaineet (Ca 12-5 ja TATI), mutta toki sinulta on voitu ottaa tavallisempia verikokeita (esim CRP ja pieni verenkuva). Munasarjamuutoksia ei kuitenkaan verikokein voi diagnosoida, joten verikokeitten perusteella et voi jättää gynekologille menoa pois suunnitelmista.

Useimmiten munasarjamuutokset ovat ikäiselläsi naisella hyvänlaatuisia. Et kertonut, onko sinulla oireita, vai oliko tämä sattumalöydös. Lähettävä lääkäri ei päätä leikkauksesta, joten voit nukkua ihan rauhassa yösi ja odottaa rauhassa poliklinikka-aikaasi.

Kysymysnumero: 127   Aihe:  Raskauden ehkäisy
su 20.5.2007

Hei! Olen 26-vuotias nainen, ja aloitin Harmonet-merkkisten e-pillereiden käytön puolisen vuotta sitten. Olen seurustellut ihanan mieheni kanssa nyt vuoden verrran. Ongelmani on samoihin aikoihin pillereiden käytön kanssa alkanut seksuaalinen haluttomuus, ongelma on kiusallinen, koska olen aina kokenut itseni erittäin "viriiliksi" ja idearikkaaksi. Tilanne masentaa ja itkettää minua todella. Ongelmaa ei voi vähätellä mitenkään. Voivatko ongelmat johtua e-pillereistä, vai jostain muusta? Ilmeisesti naisella muutenkin halut vaihtelevat, mutta tämä on jo sietämätöntä. Tässä alkaa jo syyttämään itseäänkin, eikä tilanne tee välttämättä kovin hyvää miehenkään itsetunnolle... Lisäksi jännitän nykyään lämmittelykierroksilla, olenko liian kuiva harrastamaan seksiä, eli taitaa mennä jo yläpäänkin puolelle...:D Mistä siis apu libido-ongelmiin? Tilanne on ihan uusi minulle. Kiitos jos vastaat, olen kiitollinen kaikista vinkeistä!
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Et kertonut, oletko käyttänyt aiemmin jotain yhdistelmäehkäisyvalmistetta, vai onko tämä nyt käyttämäsi valmiste ensimmäinen, jota kokeilet.

Yhdistelmäehkäisyllä on paljon terveysetuja, mutta sillä voi olla myös haittavaikutuksia. Yleensä haittavaikutukset lievittyvät ja jäävät kokonaan pois 3-4 kuukauden käytön jälkeen. Jos haittavaikutukset ovat voimakkaat, eivätkä ne lopu 3-4 kuukauden sisällä, on ehkäisyvalmisteen vaihtamista harkittava.

On mahdotonta sanoa, johtuuko libido-muutoksesi e-pillereistä vai jostain muusta, mutta ehdottomasti kannatan, että kokeilet valmisteen vaihtoa. Puhu lääkärillesi avoimesti libido-ongelmistasi.

Vielä: jos limakalvojen kuivuus haittaa edelleen, kokeilkaa liukastetta, sitä voi ostaa esim. apteekista.

Kysymysnumero: 91   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ke 16.5.2007

Hei!
Olen 36-vuotias nainen, kahden lapsen äiti. Ensimmäisen lapsen jälkeen minulla puhkesi nivelreuma, johon nyt lääkityksenä Prednisolon ja Oxiklorin. Ylipainoa on, joten olen aloittanut maltillisen painon pudotuksen. Haluaisin myös aloittaa ehkäisypillereiden syönnin, mutta mikä pilleri sopisi minulle parhaiten? Painoa en soisi tulevan enää yhtään lisää. Myöskään kuukautiseni eivät ole vielä toisen lapsen jälkeen alkaneet, joten voinko aloittaa pillereiden syömisen?
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Et kerro, oletko synnyttänyt alateitse vai keisarileikkauksella. Et myöskään kerro, tupakoitko tai kuinka paljon ylipainoa on. Nämä olisivat tuikitärkeitä yksityiskohtia, jotka vaikuttavat siihen, onko turvallista käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä. Et myöskään kerro, oletko aiemmin käyttänyt e-pillereitä tai imetätkö yhä.

Koska olet yli 35 -vuotias, on monia rajoitteita yhdistelmäehkäisypillereitten aloittamiseen. Jos painoindeksisi (BMI) on yli 39 tai/ja jos tupakoit, et e-pillereitä saa aloittaa.

Kuukautisesi eivät ole vielä synnytyksen jälkeen alkaneet, joten epäilen, että imetät yhä. Imetyksen aikana yhdistelmäehkäisypillereitten käyttöä ei Suomessa suositeta. Yleisesti ottaen ensimmäinen e-pillerikiekko aloitetaan ensimmäisenä kuukautisvuotopäivänä. Jos vuotoja ei ole, on syytä tehdä raskaustesti. Usein vuodottomuuden syynä on raskaus.
Sivuja yhteensä 4 :  1234