Selaa vastauksia - Terveyskeskus.fi

Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 860 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 43 :  12345...+10Loppuun

Kysymysnumero: 1672   Aihe:  Liikunta
ma 19.10.2015

Hei! Olen 30 -vuotias mies (paino 85 kg, pituus 172 cm), jolle on määrätty Sertralin Orion lääkettä paniikkihäiriöön 50 mg/päivä. En ole vielä ottanut lääkettä, sillä ohjeessa sanotaan, että tryptofaanituotteita ei saisi lääkkeen kanssa käyttää. Harrastan kuitenkin natural kehorakennusta ja käytän proteiinilisiä kuten palautusjuomia, joiden aminohappoprofiilissa on kaikissa järjestään tryptofaania. Onko tryptofaani kokonaan kielletty vai onko olemassa jokin yläraja? Minulle on valinnaisesti määrätty myös Ketipinoria, jos Sertralinia en voi ottaa. Oma lääkärini ei osannut sanoa sen tarkemmin, koska ei ole ollut urheilijoiden kanssa suuremmin tekemisissä.
Vastaus:
Pahoiteluni viiveestä!

Tryptofaanin samanaikainen käyttö voi provosoida ns. serotoniinioireyhtymän. Serotoniinioireyhtymä eli serotoniinisyndrooma on myrkytystila serotoniinin kertyessä kehoon. Se voi pahimmillaan olla kuolemaan johtava. Olen siihen törmännyt vain kerran työssäni yleislääkärinä. Silloin siitä selvittiin lääkettä vaihtamalla.
Viisainta on olla houkuttelematta tätä pientä mutta realistista ongelmaa esiin. Jos tryptofaani on tärkeämpää kuin sertraliinin käyttö (toimii usein hyvin paniikkihäiriössä) palaa lääkitysasiassa hoitavan lääkärin luo.
Serotoniinioireyhtymä on kuvattu hyvin Wikipediasssa.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1677   Aihe:  Muu aihe
ti 13.10.2015

Hei. Jos olisin saanut Hpv tartunnan yli kymmenen vuotta sitten (mitään syyliä ei ole ollut) näkyisikö se papa-kokeessa, joita on tehty useampi sen jälkeen. Entä jos tartunta olisi, voinko tartuttaa sen jotenkin lapsiini, esim. synnytyksessä tai suukottamalla? Olen todella peloissani asiasta.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Suurin osa naisista, jotka ovat saaneet HPV-tartunnan, paranevat ihan itsekseen - ilman mitään lääketieteen toimia. Kun näin tapahtuu, Papa-kokeessa ei ilmene muutoksia. Kun tartunnasta on parantunut, ei tartuta lähipiiriä - ei lapsia eikä seksikumppaneita.

Papa-kokeella nimenomaan tutkitaan HPV:n aiheuttamia muutoksia.

Kysymyksen asettelusi perusteella pelkosi on aiheeton.

Kysymysnumero: 1676   Aihe:  Kuukautiset
la 3.10.2015

Hei!

Olen 23-vuotias tyttö. Olen kärsinyt epäsäännöllisistä kuukautisista vuosia urheilun ja alipainon takia. Viime kesän alussa sain keltarauhaskuurin, jolla menkat alkoivat tosin vasta kuukauden kuurin syönnin jälkeen! Kuukatiset tulivat niukkina normaalisti 2 kertaa. Kesän lopussa olin kuitenkin suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä. Tämän jälkeen tulivat taas niukat menkat. Aloin kuitenkin epäilemään ns. raskauden tiputteluvuotoa ja tein raskaustestin noin 4-5 vk yhdynnän jälkeen, testi näytti negatiivista, mutta vatsani on ollut kipeä ja rinnat turvonneet eikä seuraavia kuukautisia ole näkynyt. Onko mahdollista, että keltarauhanen ja oma lihoaminen käynnisti kuukautiset hetketksi, mutta nyt keho on palannut takaisin epäsäännöllisten kuukautisten pariin. Vai kuinka todennäköistä on saada valheellinen negatiivinen raskaustesti? Jos kyseessä olisi raskaus, viikkoja olisi nyt kertynyt noin 7-8? Mikä olisi tällöin paras tapa toimia mahdollisimman nopean raskauden keskeytyksen saamiseksi?
Vastaus:
Hei!

raskaustestit ovat erittäin luotettavia oikein tehtynä. Tilanteessasi tekisin kuitenkin uudestaan raskaustestin asian varmistamiseksi.

Epäsäännölliset kuukautiset harvoin tasoittuvat vain yksittäisillä keltarauhashormonikuureilla, vaan useimmiten tarvitaan kierronmukaista eli syklistä hoitoa noin puolen vuoden ajan, Se, että ensimmäinen setti keltarauhashormonia ei aloittanut poistovuotoa, kertoo siitä, että oma naishormoni eli estrogeenitasosi oli liian matala. Jos estrogeeniä ei ole pohjalla tarpeeksi, ei progesteroni (keltasrauhashormoni) toimi.

Raskaudenkeskeytystä varten on varattava aika lääkärille, joka tekee lähetteen sairaalaan. Lähettävä lääkäri voi olla yhtä lailla terveyskeskuksen tai yksityislääkäri. Hänellä pitää olla joko virkansa puolesta tai viranomaisen myöntämä lupa kirjoittaa AB1 -lomake. Terveyskeskuslääkäreillä tämä lupa on virkansa puolesta. Varatessasi aikaa, on hyvä kertoa, että kyse on raskaudenkeskeytyksestä, jotta pääsee sellaiselle lääkärille, joka näitä asioita hoitaa ja toisaalta, ettei synny viivettä hoitoonpääsyssä. Lähetteen kanssa hoito siirtyy sairaalan poliklinikalle: ajanvaraustapa on paikallisesti sovittu, mutta tavallista on, että nainen, jolla tarvittava AB1-lomake on jo täytettynä ja lähettävän lääkärin allekirjoittamana, soittaa itse varatakseen aikaa. Näin toimimalla kiireellisyysaste voidaan arvioida.

Kysymysnumero: 1671   Aihe:  Kuukautiset
su 20.9.2015

Hei! Olen 52-vuotias. Kuukautiseni alkoivat 12-vuotiaana ja ne ovat olleet hyvin runsaat. Viimeiset 15 vuotta olen käyttänyt Levonova-hormonikierukkaa joka poistettiin tämän vuoden huhtikuussa, koska FSH oli yli 60. Kierukan aikana kuukautiset olivat hyvin harvoin ja silloinkin lähinnä muutaman päivän niukkaa ruskeaa vuotoa. Kierukan poiston jälkeen heinäkuussa ilmaantui ensin rintojen arkuutta (mikä oli yleensä aikoinaankin ollut merkki kuukautisten alkamisesta) ja sen jälkeen tuli verinen kuukautisvuoto, jota kesti muutaman päivän ajan. Kävin gynekologilla elokuussa ja hän totesi kohdun limakalvon olevan normaali (ei paksuuntumaa) ja kaiken olevan kunnossa. Nyt viikko takaperin jälleen rinnat arat ja pari päivää takaperin alkoivat kuukautiset. Ihan normaalin oloiset kuukautiset, verinen vuoto, ei niin runsas kuin nuorempana, mutta selvää vuotoa kuitenkin. Äidilläni viimeiset kuukautiset n. 54 vuotiaana ja viimeisimpien vuosien aikana heittelehtivät hyvin paljon. Onko syytä huoleen vai voiko tämä olla normaalia? Eniten mietittyttää, voiko kuukautiset tulla vielä vaikka tuo hormooniarvo jo noin korkea?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Lähestyt vaihdevuosiasi, kuten itsekin epäilet.

Follikkelia stimuloiva hormoni heittelee arvoltaan kovasti, ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan. Näin ollen kertaalleen otettu FSH -arvosi kertoo lähestyvästä muutoksesta, mutta kuten olet huomannut, kuukautiset eivät sinulta ole loppuneet.

Hormonikierukka piti sinut vuodottamana, mutta sen poiston jälkeen olet hormonaalisesti omillasi.

Mikäli haluat, ei ole estettä asettaa uutta hormonikierukkaa, jolloin vuotoja ei ilmaannu. Aivan kuten ennen kierukan poistoa.

Ei ole estettä jatkaa ilman kierukkaa, jos niin haluat. Sairautta ei ole syytä epäillä.

Hyvää jatkoa!

Kysymysnumero: 1670   Aihe:  Vauvan odotus
su 20.9.2015

Hei! Olen 34-vuotias perusterve nainen, ja odotan ensimmäistä lastani (rv 34+4). Olisin kysynyt seuraavaa: voiko vauva kohdussa ollessaan saada ravistellun vauvan syndrooman (shaken baby syndrome)? Olen joskus hytkyttänyt tai pienialaisella liikkeellä hiukan ravistanut kohtua saadakseni vauvan hereille, jos liikkeitä ei ole tuntunut pitkään aikaan (käytössä myös makean syönti jne.). Olenko voinut vahingoittaa sikiötä? Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kohdussa sikiö ei voi saada ravistellun sikiön syndroomaa. Huolesi on aiheeton.

Onnellista odotusaikaa!

Kysymysnumero: 1663   Aihe:  Kuukautiset
ti 25.8.2015

Hei. Onko hormonitoiminnassani jotain vikaa? Olen 37 vuotias ja minulla on kolme lasta. Nyt pari vuotta kuukautiset ovat olleet melko niukat. Kestäneet kyllä noin viisi päivää. Nyt kuukautiset ovat tosi haalet. Verta ei juurikaan ole. Ennemminkin vain vaaleanpunaista limaa ja vuoto tosi niukkaa. Olen kova stressaamaan ja murehtimaan. Minulla on myös monirakkulaiset munasarjat tai sen tyyppisesti useampia rakkuloita.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Et kerro, käytätkö jotain ehkäisyvalmistetta. Oletan, että et, kun et asiasta kerro.

Jos kuukautisista puuttuu veri, on syytä tehdä raskaustesti. Jos kuukautiset jäävät pois ja raskaustesti on negatiivinen, saatat tarvita syklistä (kierronmukaista) keltarauhashormonia.

Mikäli taas käytät hormonaalista ehkäisyä, vuotojen niukentuminen voi liittyä siihen.

Kysymysnumero: 1662   Aihe:  Muu aihe
pe 7.8.2015

Hei!

Luin jonkun jutun asbestista ja että se on ennen ollut yleistä eri rakennusmateriaaleissa. Nyt pelkään, että perheemme on ehkä kotona altistunut asbestille. Meillä nimittäin oli vesivahinko ja sen takia jouduttiin poistamaan vanhaa muovimattoa n. 1,5 m2:n alalta. Talomme on 1950-60 -lukujen vaihteessa rakennettu. Remonttimies oli tekemässä työt.

Vasta monta kuukautta jälkeenpäin siis sain tietää, että noissa vanhoissa materiaaleissa on voinut olla asbestia. Aloin sitten selvittää asiaa, mutta remontin tekijä ja isännöitsijä vain vähättelivät. Muovimaton (ja asbestipitoisen liiman?) poisto tehtiin siis ihan normi purkutyönä. En osaa sanoa kuinka paljon tuosta tuli pölyä. Onneksi olimme sentään pois kotoa purkutyön aikana! Kuitenkin asbestipölyhän leviää ympäriinsä huoneistoon ja sitä voi olla siellä sitten pitkäänkin. Jälkikäteen on mahdotonta selvittää onko materiaaleissa ollut asbestia vai ei. Samoja materiaaleja ei huoneistossa enää ole missään kohtaa.

Hengitysliitossa neuvottiin ottamaan pinnoilta pölynäyte, josta voidaan selvittää onko pinnoille laskeutuneessa pölyssä asbestia. Teimme niin ja näytteestä ei asbestikuituja löytynyt. Näyte siis otettiin vasta useita kuukausia purkutyön jälkeen (normaaleja kotisiivouksia ollut remontin jälkeen jo useita). Muuta ei oikein ole tehtävissä kuin tuo pölynäytteenotto.

Asia ei jätä minua rauhaan ja pelkään edelleen, vaikka remontista on jo toista vuotta. Pelkään jos sitä mahdollista asbestipölyä on jossain koloissa, vaatteissa tms. ja sieltä leijuu huoneilmaan. Tuntuu, että koko loppuelämä on pilalla tämän takia.

Kuinka vakava riski tämä mielestäsi perheeni terveydelle on? Miten tämän pelon kanssa voi enää elää? Eniten pelkään lasteni takia jos sitten joskus sairastuvat tämän tyhmän virheen takia :(
Vastaus:
Kysymyksesi on periaatteessa hankala vastattava koska ei ole olemassa varmaa tietoa siitä, kuinka voimakasta asbestialtistumisen pitäisi olla että riski olisi huomioitava. Vastaukseni perustuu siksi talonpoikaisjärkeen.

Käsitykseni on, että ensinnäkään perheesi ei mitä todennäköisimmin ole altistunut asbestille ennen purkutyötä koska kuvauksesi mukaan sitä on ehkä ollut maton alla liimassa. Se ei siis kaiken järjen mukaan ole päässyt leijailemaan huoneistoon.

Toiseksi, maton purkutilanteessa asbesti on edelleenkin ollut kiinni jämähtäneessä liimassa ja vain pieniä määriä on saattanut olla irrallaan. Sisätilojen takia ilmavirratkaan eivät ymmärtääkseni pääsisi mahdollista asbestipölyä juurikaan liikuttelemaan.
Lisäksi työmies on puhdistanut ja imuroinut työpinnat ennen uusien materiaalien asennusta. Kaiken lisäksi olitte poissa kotoa työnaikana.  Et myöskään itse jälkeenpäin otetuissa näytteissä löytänyt asbestia.

On myös huomioitava että ko. ammattimies ei ole asiasta huolestunut ja on kuitenkin tietoinen (rakennustyömailla tehdään nykyään asbestikohteet alipaineistetuissa tiloissa) asbestin vaaroista. Hänen käsityksensä edustaa siksi todellisen riskin tasoa hyvin.

Minun mielestäni riskin suuruus on erittäin pieni. Asbestisairauksien kohdalla altistuminen yleensä on selkeästi osoitettavissa.

Olen toiminut 32 vuotta työterveyslääkärinä eikä tietooni omasta potilaskannastani ole tullut ensimmäistäkään uutta potilastapausta. Jo todetut ovat kaikki pystytty selittämään selkeän työaltistumisen kautta.


Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1659   Aihe:  Ahdistus
ma 3.8.2015

Hei,


En löytänyt kysymyksen aiheesta paniikkia tai huimausta,
valitsin siis ahdistuksen ..

Olen 48-vuotias mies ja asiani liittyy sellaiseen ongelmaan, että
autoa ajaessani minulle iskee pakokauhun tunne ja huimaus. Sen seurauksena
joudun usein keskeyttämään matkan ja käymään happihyppelyllä välillä.
Kohtaus alkaa ihan yllättäen ja on tosi inhottava. Joudun työni vuoksi ajamaan
autoa ja kun minulla on pidempi työmatka niin joudun varaamaan siihen
nykyään paljon aikaa kaiken varalta jos paniikki sattuu iskemään.
Puristan käsilläni rattia niin että ranteeni kipeytyvät ja tuntuu että taju lähtee ..

Kyseiset huimauskohtaukset alkoivat jo 20 vuotta sitten, mutta olivat
harvinaisia. Nykyään huimausta ilmenee suurin piirtein joka kerta
kun autolla lähden ajamaan pidempää matkaa. Kaupunkiajossa tätä ei ilmene
hitaammilla nopeuksilla.

Asiaa ei ole tutkittu koskaan, lääkärini sanoi vaan että
tuntuu varmaan inhottavalta se huimaus, mutta ei se ole kuulemma
vaarallista.

Niska- hartiaseutu on ammattini johdosta aika jumissa, mutta
käyn hierojalla säännöllisesti ja se auttaa, tosin ei tähän huimaukseen.
Olen syönyt masennuslääkettä (Sertralin) jo joitakin vuosia, mutta
tästä lääkkeestä se tuskin johtuu. Alkoholia juon 3-4 kertaa kuukaudessa,
muita päihteitä en käytä ollenkaan ..

Miten minun kannattaa edetä asian kanssa, liittyykö huimaus jotenkin
neurologian puolelle vai  ennemminkin psykiatriaan ? Haluaisin pikaisesti
vaivaani jotain hoitoa, elämäni kärsii tästä ja kamala stressi päällä koko ajan ..
Vastaus:
Hei, kuulostaa tosiaan inhottavalta vaivalta ja se, että se on yleistynyt on hyvä syy lähteä asiaa nyt selvittämään.

Minusta kannattaisi ensin poissulkea kaikki mahdolliset elimelliset syyt lääkärin kanssa, voisiko niska olla jo niin lukossa että huimaus johtuu ihan että veri ei kierrä kunnolla. Neurologinen arvio on tarvittaessa myös syytä tehdä.

Sertralinin mahdollisissa sivuvaikutuksissa lukee "Sertraliinin kaltaiset psyykenlääkkeet voivat vaikuttaa ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn." Eli vielä huolellisempi tsekkaus, onko muita lääkityksiä tms. tai pitäisikö lääke vaihtaa. Yleislääkäri tai kun kyseessä on psyykenlääke, psykiatrin kanssa tsekkaus.

Jos taas mitään elimellistä syytä ei löydy, jäljelle jäävät psyykkiset syyt, eli masennus, uupumus, stressi, liittyykö ajamiseen ahdistavia mielikuvia ym. Paniikkihäiriö voi lähteä kehittymään yhdestäkin negatiivisesta kokemuksesta, kun sitä alkaa pelkäämään, ja se ahdistaa lisää, hengittää pinnallisesti ja kehä on valmis. Ahdistuksen hoitoon suosittelen sitten taas psykoterapiaa etuliitteellä kognitiivinen, käyttäytymisterapeuttinen tai integratiivinen. Jos pitempi psykoterapia alkaa kiinnostaa, voi olla muunkin suuntauksen psykoterapia.

Eli tässä järjestyksessä kehottaisin etenemään, työtä se vaatii mutta asioihin on hyvä tarttua nyt. Tsemppiä matkaan :)

Kysymysnumero: 1658   Aihe:  Vauvan odotus
pe 31.7.2015

Lisäselvitys kysymykseen 1656:
Laskennalliset hedelmällisimmät päiväni olisivatkin olleet 12.6-17.6 ja tosiaan tunsin jo 9.6 nippailua ja kramppeja alavatsalla. Eli voisiko tämä ovulaatio ajankohta pitää suunnilleen paikkaansa, ja hedelmöityspäivä tosiaan olisi 15.6-17.6 välisenä aikana, kuitenkin ennen tuota 21.6? Asia todella vaivaa minua, enkä voi ollenkaan nauttia raskaudestani ennenkuin saan jotain varmuutta asiaan.
Vastaus:
Hei vielä!

Lisäselvitys ei ikävä kyllä anna minulle asiantuntijana lisäinformaatiota siittäjän selvittämiseen.

Onnea ja voimia raskausaikaasi :)

Kysymysnumero: 1656   Aihe:  Vauvan odotus
to 23.7.2015

Olen epävarma tulevan vauvan isästä. Olen 21-vuotias, kuukautiskiertoni on n.31-35 päivää. Viimeiset kuukautiset olivat 25.5.2015, tein negatiivisen raskaustestin kp 25 ja kp 33 ja positiivisen kp 43. En testannut siinä välissä ollenkaan. Varhaisultran mukaan olisin rv 6+1, alkion mitat 2.4mm ja syke löytyi. Luulin tuntevani ovulaatio-oireita jo 9.6, nippailua sekä kramppeja alavatsalla. Ovulaationi laskurin mukaan olisi tapahtunut 15.6-21.6. välisenä aikana, ultran mukaan siis 17.6.2015. Olin vaihtoehto A:n kanssa yhdynnässä ovulaation aikaan 16.6. ja vaihtoehto B:n kanssa yhdynnässä 20.6-21.6. Onko siis melko varmaa että isä olisi A, joka olisi siis toivottu isäehdokas. Voiko varhaisultrassa määritelty aika raskaudenkestosta heitellä niin, että isä voisikin olla vaihtoehto B?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja onnittelut raskaudestasi.

Kysymyksesi on visainen. Et kerro päivämäärää, jolloin 1. ultraäänitutkimus tehtiin. Kerrot kuitenkin, että teit negatiiviset raskaustestit kahdesti, ennen kuin teit positiivisen testin kp 43. Raskaustestin positiivisuus viittaisi myöhempään hedelmöittäjään, mutta siinä oli väliä peräti 10 päivää testeillä.

Siittiöt säilyvät hedelmöittämiskykyisinä useita päiviä noin 3-5 vrk naisen elimistössä, joten elimistössä oli sekä A:n että B:n siittiöitä hedelmöittymisajankohtana.

Varhaisultraäänitutkimuksessa on monia tutkimusta häiritseviä tekijöitä, joten 3-4 vrk heitto voi ilmetä, ikävä kyllä. Ultraäänilaitteen laatu, tekijän taidot, ultrattavan naisen lihavuus tai laihuus, akustinen impedanssi, jne.

En pysty auttamaan enempää. Tärkeintä olisi tuoda asia ilmi tutkimusta tehdessä, jolloin voidaan miettiä tutkimukseen liittyviä haasteita.

Onnea raskaudelle!

Kysymysnumero: 1657   Aihe:  Muu aihe
to 23.7.2015

Hei. Erästä ohjelmaa katsoessani mieleeni tuli yksi vanha asia. Noin 15 vuotta sitten oli yhden illan juttu työkaverin kanssa. Varsinaista yhdyntää ei ollut ja käsipeli oli yksipuolista. Jos en väärin muista jokin aika tästä minulla oli pissatulehdus johon sain kuurin. Olisiko tässä voinut olla kyse esim. klamydiasta. En osannut sellaista edes ajatella ennen kuin tv.stä tuli ohjelma missä siitä puhuttiin.
Olen sen jälkeen saanut kolme tervettä lasta. Nyt pelko ottaa valtaa ja ahdistaa.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kuvaamallasi tavalla ei klamydia tartu. Kertomasi perusteella et tarvitse tutkimuksia. Syyllisyys voi silti ahdistaa, mutta fyysisesti ei ole syytä huoleen.

Klamydia hoitamattomana johtaa heikentyneeseen lisääntymiskykyyn naisella. Ja ikävästi se voi olla oireeton, vaikka tekee munatorvillle tuhojaan. Mielestäni oireettomiltakin nuorilta naisilta pitäisi seuloa Klamydiaa näistä syistä. Testi on yksinkertainen virtsakoe.

Kysymysnumero: 1655   Aihe:  Muu aihe
la 11.7.2015

Paranevatko genitaaliherpeksen rakkulat omia aikojaan ilman viruslääkettä? Limakalvoni ovat ohuet ja haavaumia tulee usein. Syön Valtrex-kuurin haavaumiin ja joskus joudun ottamaan estolääkkettä kuukauden ajan. Ajattelen, että voisin pärjätä ilman lääkettä, jos tietäisin, että rakkulat paranevat itsestään.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Viruslääkkeillä voidaan vain lievittää oireita ja vähentää tartuttavuutta. Jos oireet ovat lieviä, viruslääkitystä ei kannata käyttää.

Limakalvojen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Et kerro ikääsi ja hormonaalista tilannettasi, mutta on monia keinoja vahvistaa limakalvojen kuntoa eri elämänvaiheissa.

Kysymysnumero: 1654   Aihe:  Muu aihe
pe 3.7.2015

Hei,

Menkkani alkoivat 1.6.2015. Söin tuolloin Cerazette-minipillereitä, mutta en muistanut ottaa pillereitä aina samaan aikaan. Ja menkat olivat "normaalit", verrattuna siihen, mitä ne yleensä pillereiden aikaan on, eli kestivät reilun viikon. Olen nyt raskaana.

Harrastin seksiä mieheni kanssa, kun menkkani loppuivat. Harrastin seksiä myös vieraan miehen kanssa 13.6., mutta hän ei tuolloin lauennut. Oman mieheni kanssa harrastin seksiä lähes päivittäin 14.6., 15.6., 17.6., jne. Haluaisin nyt tietää, miten suuri mahdollisuus on, että tuo vieras mies on lapsen isä ja onko mahdollista tehdä isyystesti lapsivesinäytteestä tai muuten, jos asiakas haluaa? Ja jos on, niin missä hinnoissa tällainen liikkuu? Minulla on takana kaksi lääkkeellistä raskaudenkeskeytystä, enkä oman tyhmyyteni takia kolmatta haluaisi. Eikä ole vaihtoehto, että voisin kertoa miehelleni tästä.
Vastaus:
Hei!

Tilanteesi on hankala. Näillä tiedoilla on mahdotonta antaa luotettavaa vastausta raskauden alkuunpanijasta. Ultraäänitutkimuksestakaan ei liene apua, ellet sitten ole tullut raskaaksi jo edellisestä kierrosta, kun pillereiden ottoajat vaihtelivat.

Isyystesti voidaan tehdä vasta lapsen synnyttyä.

Kysymysnumero: 1653   Aihe:  Iho
pe 26.6.2015

Olen 39-vuotias mies.

Olen kirjoittanut tänne aiemmin peniksen satunnaisista iho-ongelmista. Peniksestäni otettiin hiivaviljely ja tulos on negatiivinen. Joskus vuosia sitten kävi samalla tavalla. Diabetestä ja ylipainoa ei tietääkseni ole. Voinko siis normaalisti syödä sokeria, valkoisia jauhoja jne. ilman että siitä muodostuu mitään haittaa? Ei viitsisi turhan takia pitää tiukkaa hiivadieettiä, jos ei siitä saa mitään hyötyä.

Vastaus:
Niiden tietojen valossa jotka kysymyksestäsi ilmenee totean että voit pitää normaalia ruokavaliota johon myös mainitsemasi ravintolajit kuuluvat.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1652   Aihe:  Muu aihe
pe 26.6.2015

Hei! (Aiheeni ei ole tuo liikunta, mutta ei ollut muita vaihtoehtoja)

Olen 63-vuotias työssä käyvä nainen. Oireeni alkoivat 60-vuotiaana ja noudattavat tätä kaavaa:
Alkuyöstä herään ranteiden ja nilkkojen säteilevään kipuun.
Sitten seuraa polttelu ylävatsassa, rinnan alapuolella, hiukan oikealla.
Ylävatsakipu siirtyy alemmas, närästyksen tuntua, ja suuhun tulee paha maku. Yön edetessä kipu ja voimattomuuden tunne käsissä ja jaloissa etenee, vatsa turpoaa (on pallona päivisinkin).
Sama kaava jatkuu siten, että nenän liepeille tulee tunnottomuuden oireita, ja otsaa rupeaa särkemään. Nykyisin myös korva humisee.
Vatsan tähystykset, ultrat ja verikokeet ok. Myös borrelioosin vasta-aineet tutkittu.
Olen käyttänyt kolestrolilääkkeitä, vuosi  sitten vaihdoin simvastatiini 20 mg:n Actavis10 mg:hen. Oireet häipyivät vuodeksi, liekö sattumaa, mutta ovat taas takaisin, vaikka jätin tämänkin lääkkeen nyt pois. Kolesteroli nousee kuitenkin heti 7:n tienoille tästä syystä. Valvotut yöt rassaavat.

Vaivani alkoivat siis kolme vuotta sitten tämän kaavan mukaisesti. Olen viettänyt pitempiä aikoja Kaakkois-Aasiassa, josta tulee mieleen parasiitit tms (yksi ulostekoe otettu myös).
Olen nyt googlaillut kaikenlaisia fibromyalgioita yms. Lääkäreillä käynneistä tulee vain tyhmä olo, jo heti oireiden alkuvaiheita selostettaessani tiedän, etten saa apua.              
Vastaus:
Oireesi hämmentävät minuakin mutta tuo Aasian reissu voi olla johtolanka ja kannattaa sulkea pois ainakin loiset eli parasiitit.Tällöin minimikoemäärä on 3 jotta voidaan olla varmoja niiden poissulkemisesta.
Sinut on jo nyt tutkittu sillä tavalla kattavasti että pahanlaatuiset ongelmat tuntuvat poissuljetuilta vaihtoehdoilta. Jos ulostetutkimuksetkin näyttävät miinusta kannattaa keskustella ravintoterapeutin kanssa ei-lääkkeellisestä hoidosta.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1651   Aihe:  Muu aihe
ke 17.6.2015

Olen 39-vuotias nainen. Olen fyysisesti terve, hoikka, en tupakoi enkä käytä alkoholia. Verenpaineeni on matalahko (ymmärtääkseni ei kuitenkaan epätavallisen matala - lukemia en nyt muista). Kolesteroliarvotkin ovat aina olleet hyvät. En käytä mitään lääkkeitä. Liikun säännöllisesti ja pyrin syömään terveellisesti. En juo kahvia kuin aivan satunnaisesti. Yleensä myös nukun hyvin.

Ongelma on se, että aina silloin tällöin kuulen korvassa veren kohinan pulssin tahtiin. Tänä aamuna taas kuului, mutta nyt illalla ei, vaikka on hiljaista ja painan sormet korville. Tätä kohinaa on kuulunut jo vuosien ajan aina ajoittain, yleensä hetken aikaa kerrallaan. Ainakin viime aikoina kohina on kuulunut vain oikeasta korvasta. En muista, onko joskus kuulunut myös toisesta. Tiedän, että korvan läheltä kulkee aivoihin verta kuljettava valtimo, mutta onko normaalia, että veren kohinan aina välillä kuulee?

Joskus (vuosia sitten) kohina oli niin häiritsevää, että se jopa vaikeutti nukahtamista. Tuolloin korvat tarkastettiin ja todettiin, että korvakäytävät ovat ahtaat ja niissä oli vaikkua. Korvien puhdistuksen jälkeen ääni hiljeni ainakin sen verran, etten enää kiinnittänyt asiaan huomiota. Tuon jälkeen olen siis aina ajoittain kuullut kohinaa, koskaan se ei ole ollut jatkuvaa. Yleensä tietysti kuulen äänen hiljaisuudessa. Joskus esim. nopea ylösnousu voi tuoda sen kuuluviin.

Viime ajat ovat olleet stressaavia, olen kärsinyt ahdistuksesta ja niska/hartiaseudun lihakset ovat jatkuvasti jumissa. Voiko näillä olla vaikutusta?
Vastaus:
Jos korvien tilanne ns otoskoopilla ja ääniraudalla  tutkien on normaali ja kuulokokeessa (audiogrammi) ei ole poikkeavaa on todennäköinen syy viaton, esim. vaha tai niskahartiaseudun ongelmat.  Yleislääkäri pystyy asian helposti arvioimaan.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1649   Aihe:  Liikunta
ke 17.6.2015

Olen 70-vuotias mies. Asun Teneriffalla ja liikun paljon. Täällä on jyrkkiä mäkiä joita olen kävellyt. Viime aikoina on alaselän-lonkkien väsymistä tapahtunut mutta olen pitänyt sitä normaalina väsymisenä. Nyt viimeisen 5 viikon aikana liikkumisesta on tullut vaikeata. Tasaisella tiellä pystyn kävelemään kuinka pitkälle tahnsa, samoin alamäkeä. Mutta sitävastoin lievissäkin ylämäessä lonkat ja pakaralihakset kipeytyvät  ja jalat muuttuvat "lyijystä" tehdyksi keitetyksi makaroniksi, eli voimat häviävät jo muutaman kymmenen metrin matkalla. Samoin käy portaita noustessa tai noustessa pystyyn istuaalta, tuolista, sohvalta jne.. Tämä "hyytyminen" tapahtuu noustessa aivan lyhyttä ja loivaa mäkeä. Aikaisemmin olen suht.koht. vaivatta noussut 45º mäkeä, ainostaan normaalin väsymyksen puitteissa. Kun em. vaivat alkoivat, molemmat jalat turtuivat ja melkein halvaantuivat. Menin siksi ensiapuun mutta siellä ei löytynyt mitään vikaa. Happisaturaatio 98%. Alaraajojen liikkuvuus normaali, selällä maaten tutkimuspoydällä. Hermovasteet ok. Sitten menin omalääkärille joka määräsi verikokeeseen. Kaikki ok. Radiografiassa näkyi 4 ja 5 nikaman välilevyn pienentyminen (disminuido) ei tyrää. Määrättiin Naproxeno 500mg x3 6 päivää joka nyt menossa. Ja lähete traumatologille. (Ensimmäinen vapaa aika toukokuussa 2016 hah-hah).
Luin netistä lonkkanivelen limapussin tulehduksesta, voiko olla kyse siitä vai olenko pilannut lonkat rehkimällä pitkin mäkiä täällä. Minulla on hiukan ylipainoa mutta ei liikalihavuutta.
Vastaus:
Lähden siitä että kyse on puhtaasti alavartalon oireista eikä esim sepelvaltimotaudista (puristava tunne rinnassa keskellä fyysisessä rasituksessa) tai keuhkoperäisestä syytä (Happisaturaatiosihan oli normaali).  
Kuvauksesi perusteella kuulostaa ensinnäkin siltä että lonkkanivelperäinen syy on epätodennäköinen sillä ko nivelten oireet ovat sinun iässäsi yleensä kuluman aiheuttamaa kipua jonka kokee kuormituksen kautta nivusseuduissa edessä reiden lähtökohdissa.

Sen sijaan aloin pohtia voisiko sinulla olla ns. lihasreuma (ikäsi!) joka nostaa senkan helposti useaan kymmeneen. Tuliko tämä koe otettua? Entä lihasentsyymit eli CK-arvo? Lonkkien limapussitulehdukset tuntuvat lonkkien sivulla siinä kohtaa missä luu on lähellä ihon pintaa. Ei siis pakaroissa tai alaselässä. Jos näitä painaen kipu on kova on mahdollista että kyse on ns. trokanterbursiitista. Silloin kortisonipistos usein auttaa.

Selvitytä nämäkin vaihtoehdot.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1646   Aihe:  Muu aihe
ke 17.6.2015

Hei. Olen 38-vuotias mies. Esinahkani iho on varsin herkkä ja toisinaan punottaa (yleensä ohimenevästi). Olen käynyt ihotautilääkäreillä ja urologeilla. Urologilla tässä alle kuukausi sitten. Mitään ihmeellistä ei havainnut.  Esinahkani on ihan normaali, eli ei liian tiukka. Kysymykseni koskee sitä että ärsyttääkö esinahan alle jäävä virtsa peniksen ihoa ja pitääkö se saada sieltä pois? Eli aiheuttaako se tulehduksia? Joskus on jäänyt virtsaa esinahan väliin. Diabetesta ei ole diagnosoitu.
Vastaus:
Luonto on järjestänyt niin että peniksestä tuleva virtsa ei altista siittimen tulehduksille. Muutenhan näitä tulehduksia olisi yhtenään. Yleisellä tasolla: peniksen hygieniaan riittää useimmiten vesihuuhtelu ja korkeintaan shampootasoinen pesu alueen ihon herkkyyden takia. Hankauspuhdistusta pesuvälineellä en suosittele ollenkaan.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1644   Aihe:  Vauvan odotus
pe 22.5.2015

Hei,

Onko vauvani todennäköinen hedelmöitysajankohta 18.1 vai 25.1? Voisitko myös kertoa, millä perusteella toinen on todennäköisempi?

-Olen 30-vuotias
-Edelliset kuukautiseni alkoivat 31.12.2014. Kuukautiskiertoni on aina ollut pitkä ja epäsäännöllinen. Ainoa ikinä laskemani kiertoväli oli 32 päivää.
-Tein raskaustestit First Signal herkällä testillä (10 mlU/ml). 28.1 ja 31.1 tulos oli negatiivinen. 5.2 tulos oli positiivinen, mutta hieman haalea. 6.2. ja 7.2 tulos oli selkeän positiivinen.
-Rintani alkoivat aristaa 2.2.
-Opiskelijaterveydenhuollon emättimen kautta tehdyssä ultrassa 13.2 todettiin sikiöpussi, mutta sikiötä ei löytynyt. Lääkäri arvioi raskauden olevan viidennellä viikolla, jolloin hedelmöitys olisi tapahtunut 25.1.
-Kontrolliultrassa opiskelijaterveydenhuollossa 24.2 löytyi sikiö. Sen mitta oli 5,5mm, joka vastasi rv 6+2. Tällöin hedelmöitys olisi tapahtunut 25.1
-Kolposkopian yhteydessä ultrassa 26.3 lääkäri arvioi sikiön iäksi 11+5. Tällöin hedelmöittyminen olisi tapahtunut 18.1
-Seulontaultrassa 2.4. sikiön mitta oli 59mm, joka vastasi viikkoja 12+3. Tällöin hedelmöittyminen olisi tapahtunut 18.1
-Tutkin pääperämittataulukoita, ja kahden viimeisen ultran tulos sopisi koon vaihteluvälin (5% sikiöistä pienempiä ja 5% suurempia kuin vaihteluväli) puolesta kuitenkin yhteen myös sen kanssa, että raskausviikkoja olisi ollut kahdessa viimeisimmässä ultrassa viikko vähemmän, eli hedelmöittyminen olisi voinut tapahtua 25.1.
-Olen itse 180 cm pitkä ja mieheni 190 cm pitkä, joten arvelen myös sen perusteella, että ehkä sikiö olisi voinut olla jo varhaisessa vaiheessa pitkä?

Kiitos vastauksestanne!
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Yleinen periaate on se, että mitä varhaisemmin ultraäänitutkimus tehdään, sen luotettavampi se on lasketun ajan suhteen. Tämä tarkoittaa, että 25.1.15 olisi todennäköisempi hedelmöittymisajankohta.

Samasta syystä johtuen laskettua päivää ei muuteta seulaultraäänitutkimuksessa, ellei se poikkea yli 2 viikkoa.

Kysymysnumero: 1643   Aihe:  Muu aihe
pe 22.5.2015

Olen 39-vuotias nainen ja olemme mieheni kanssa yrittäneet saada lasta parin vuoden ajan. Tuloksena tähän mennessä vain kolme keskenmenoa viikoilla 6+3, 7+0 ja 12+3. Kaikki raskaudet ovat alkaneet spontaanisti ja yleensä jo kolmannesta yrityskierrosta  ja ovat olleet kohdunsisäisiä. Viimeisin keskenmeno todettiin niskapoimu-ultran yhteydessä. Aiemmissa ultrissa kaikki oli ollut ok.
Olemme perusterveitä, emme tupakoi tai käytä paljon alkoholia, normaalipainoisia. Meillä kummallaakaan ei ole aiempia lapsia. Suvussani ei ole perinnöllisiä sairauksia, mutta isäni on kuollut keski-iässä aivoinfarktiin.
Verikokeissa minulla ei ole löydetty mitään selittävää tekijää keskenmenoihin. Mieheni testit eivät ole vielä valmistuneet. Amh-arvoni olivat myös hyvät. Mitään tukilääkitystä (clomit, hepariini tms.) tai tehostettua seurantaa en ole raskauksiin saanut.
Nyt, kuukausi keskenmenon jälkeen, minulla todettiin polyyppi kohdussa. Sain ajan hysteroskopiaan ja polyypin poistoon muutaman kuukauden päähän.
Lääkäri ei osannut sanoa, onko polyyppi voinut aiheuttaa keskenmenoni. Kannaattaako minun siis odottaa nämä kolme kiertoa hysteroskopiaan ilman raskausyritystä? Onko minulla enää mahdollista päästä lapsettomuushoitoihin, koska täytän kesällä jo 40? Aiemmin olen saanut jo lähetteen hormonipoliklinikalle, mutta se raukesi, koska olin ajan saadessani raskaana. Voinko "uusia" lähetteen lapsettomuustutkimuksiin ja pitääkö se tehdä ennen kuin täytän 40?
Ymmärrän hyvin, että alan olla vanha ensisynnyttäjäksi, mutta ihan vielä en olisi valmis luovuttamaan, vaikka ennusteeni ei liene kovin hyvä.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja anteeksi, että vastaan vasta nyt, mutta kysymyksesi tuli vasta tänään tietooni.

Pääset jatkotutkimuksiin pelkästään siitä syystä, että sinulla on nyt kolme peräkkäistä keskenmenoa kumppanisi kanssa. Nämä tutkimukset koskevat teitä molempia.

Et kerro polyypin koosta mitään, joten en pysty ottamaan kantaa, pitääkö raskausyrityksessa pitää taukoa hysteroskopiaan asti ja voiko polyyppi liittyä keskenmenotaipumukseesi. Koska polyyppiepäilys on herännyt vain kuukausi keskenmenosi jälkeen, on mahdollista, että UÄ-löydös liittyy keskenmenoon eikä polyyppiin. Et myöskään kerro minä vuosina keskenmenosi ovat olleet.
Sivuja yhteensä 43 :  12345...+10Loppuun