Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 781 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 40 :  12345...+10Loppuun

Kysymysnumero: 1545   Aihe:  Muu aihe
pe 14.3.2014

Hei!
Olen pian 44v perheenäiti. Liikun suht vähän kun tuntuu että aikaa ei riitä itselle.. sauvakävelyä n. kaksi kertaa viikossa yritän ehtiä. Kylkeni tuli kipeäksi oikealta puolelta ja kävin tk lääkärin vastaanotolla. Kertoi olevan kylkilihasten ja selkärangan juttuja.. pelkäsin jotain vakavaa ja laittoi verikokeisiin että saan mielenrauhan sitäkin kautta. Perusverenkuvassa kaikki normaalit, hb 129, kilppariarvot ok, haima-arvot ok, sappiarvot ok, maksa-arvot muuten ok paitsi alat 40 josta sanoi että yläkanttiin koska heidän analyysin mukaan 35 yläraja. Olin kokeiden aikaan Kefexin 750mg 10 pv kuurilla josta puolet syöty, ja puolitoista kk olin nauttinut luontaistuotteen vihreä kahvi- uutetablettia laihduttamiseen 4 tabl per pv, ja olkapäähän syönyt Voltaren 75mg ja Buranaa vuorotellen reilu viikon. Onko nämä aiheuttanut lievän nousun? Näin sanoivat kun soitin tuloksia. Sekä myös rasvamaksaa kun ylipainoa (164cm pitkä ja 80kg paino). Olen kaksi vuotta syönyt ensin toiseen olkapäähän Naprometiniä ja Arcoxia 250 epäsäännöllisen säännöllisesti tarpeen mukaan. Minulla todettiin niissä kiertäjäkalvontulehdusta. Viikon kuurina ja tarvittaessa määrättiin. Nyt huolestuttaa toi lievä koholla oleva alat arvo vaikka sanoivat että sitä nostaa juuri lääkkeet ja ylipaino. En juo ollenkaan enkä polta tupakkaa. Onko aihetta huoleen vai voinko unohtaa asian?? Olen niin murehtija tyyppiä että hermoileminen vaikuttaa vatsaani ja mielialaani kovasti!  Joudun syömään vielä ainakin olkapäähän tarvittaessa lääkkeitä mutta onneksi on pikkuhiljaa parempaan suuntaan menossa. Olen tehnyt fysioterapeutin antamia liikkeitä olkapäähän, josta on apua. Nyt kun saan vielä vastauksen tähän alat arvoon.. 3 vuotta sitten oli normaalit alat arvot. Sen jälkeen on ollutkin särkylääkekuureja paljon. Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Olen vakaasti sitä mieltä, että sinun ei tarvitse laisinkaan olla huolissasi vain vähän koholla olevasta ALAT arvostasi. Sillä ei ole kertakaikkiaan mitään vaikutusta elämääsi, eikä ole minkään sairauden merkkikään. Lääkkeistä tai luontaistuotteista, joita käytät, se ei johdu. Rasvamaksaakaan tuskin sinulla on, koska arvo on matala ja yleensä naisilla on hyvät veren rasva-arvot, jotka kasvattaa koholla ollessaan ylipainon kanssa rasvamaksan esiintyvyyttä. Kaiken lisäksi et käytä alkoholia, mikä on tietenkin erinomainen asia, koska kaikkihan me tiedämme, että alkoholi rasittaa maksakudosta.

Joten heitä tarpeeton huolesi pois ja oikein hyvää viikonloppua Sinulle!


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1541   Aihe:  Muu aihe
ke 5.3.2014

Miten valkosoluarvot voivat muuttua raskauden myötä? Ennen raskautta arvoni olivat normaalit, mutta nyt olen seurannut niitä muutaman kuukauden välein (Leuk ollut n. 9-10), ja B-Leuk oli nyt viimeksi 13.3. Valkosolujen suppeammassa erottelussa granulosyyttien osuus oli 83% ja lymfosyyttien osuus 13,7%. Eli olivat
viitearvojen ulkopuolella. Lisäksi monosyytit olivat hieman alakanttiin. Tulehdusarvot ovat normaalit, samoin kilpirauhasarvot ja punasoluindeksit. Mitään lääkityksiä ei ole.

Olen 30v. nainen ja tullut raskaaksi (nyt rv 27) koeputkihedelmöityksellä. Takana vuoden hoidot hormonilääkityksineen. Viimeiset kaksi vuotta olen ollut todella stressaantunut ja hieman ahdistunutkin lapsettomuudesta johtuen. Vieläkin stressaan raskauteni puolesta. Voivatko nämä vaikuttaa valkosoluarvoihin raskauden lisäksi? Lisäksi minulta on lähtenyt jonkun verran enemmän hiuksia ja ripsiä. Luulen kyllä että nämä johtuu kokemastani "hormonimyrskystä", johon olen joutunut hormonihoitojen ja raskaaksi tulon jälkeen. Uskallanko olla levollisin mielin, että muutokset johtuvat raskaudesta ja hormonimuutoksista, vai voisiko nämä johtua esim. leukemiasta tai muusta syövästä? Pitäisikö arvoja jotenkin vielä kontrolloida raskauden aikana, vai olisiko minun hyvä vasta synnytyksen jälkeen palata tähän? Toisaalta tekisi mieli unohtaa nämä ja keskittyä raskauteeni, mutta pelko syövästä on vaan niin kova..
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Raskaus sinänsä nostattaa valkosolujen määrää veressäsi, jotka sinun kohdallasi ovat todellakin vain vähän koholla, joten ainakaan leukemiaa sinulla ei ole, enkä usko, että muutakaan syöpää, joten huoli pois. En myöskään usko, että koeputkihedelmöityksesi aiheuttaa em. lievästi poikkeavia veriarvojasi..

Sen sijaan hiustenlähtösi voi johtua matalista kilpirauhasarvoistasi, joita kyllä raskaus saattaa muuttaa. Hakeuduppas THS ja T4V lab.kokeisiin ja tarkistuta arvosi hoitavan lääkärisi kautta.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1540   Aihe:  Sydäntaudit
ke 5.3.2014

Nainen 71v.Äskettäin flunssaoireiden vuoksi astman(copd)pahenemisvaihe.Pef arvot n.200.Laboratorionäytteet otettu jotka muuten ok,sokeriarvo 8,6.Tutkimuksissa löytynyt jatkuva eteisvärinä ja sydämen vajaatoiminta.Pulssi 115-130.Aloitettu bisopropol 3 tab.pv.pradaxa 150 mg aamuin illoin.Runsasta nestekertymää johon aloitettu furesis 20 mg aamulla.Ei vaikutusta turvotuksiin.Keuhko/sydänröntgen otettu,jossa keuhkot ok,sydän jonkin verran laajentunut.Verenpaineen/sykkeen jatkuva seuranta.Painon seuranta aloitettu.Olen sairaalloisen ylipainoinen.Tekonivel vasemmassa polvessa ja oikean polven tekonivelen leikkaus harkinnassa.Olen psykiatrinen potilas,jossa jäänyt muun terveydenhoito retuperälle.Lääkkeenä Anafranil 75 mg x 2.Risolid 25mg x3 pv.Levozin 50mg iltaisin. Diag. pitkäaikainen masennus,epävakaa personallisuudenhäiriö.Onko toivoa?
Vastaus:
Hei ja kiitos milenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Aina on toivoa, kunhan et vaivu toivottomuuteen ja pyydät apua. Terveydenhuollon ydinasia on auttaa kaikin mahdollisin keinoin potilaita.

Eteisvärinäsi hoidossa on tärkeää saada sykkeesi alle 80/min, muutoin kehittyy sydämen vajaatoiminta tilanne. Koska sydämesi koko on laajentunut, on tärkeää myös laihduttaa, sekä huolellisesti hoitaa verenpainettasi. Pradaxa lääkitys on erinomainen lääke estämään eteisvärinästä aiheutuvaa veritulppariskiä. Lääkehoitosi em. asioiden suhteen on vielä kesken, joten noudata hoitavan lääkärisi ohjeita huolellisesti.

Masennusta ja epävakaata persoonallisuushäiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti terapian ja lääkityksen avulla, joskin se vie aikaa ja vaatii sinulta paljon. Sen hoitaa ensisijaisesti psykiatrisi.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1542   Aihe:  Unihäiriöt
pe 28.2.2014

Nukahtaminen on ollut vaikeaa n. 25 v. Sain ensimm. Imovane-tablettini äidiltä valvottuani 3 yötä putkeen. Äitini kärsi myös nukahtamisvaikeuksista, joten voiko olla perinnöllistä? Käytin jatkossakin ½ x Imovane 7,5 putken katkaisuun. Käyttö tuli säännöllisemmäksi, mutta on pysynyt ½ tabletissa. Koska vaikutus kestää n. 3 tuntia, joskus otan aamuyöstä toisen ½, kun uni ei tule takaisin. Saan nykyisin 100 kpl/v reseptin gynekologiltani ja terkkarista 60 kpl/v.
Äitini kuoli syöpään 10 v. sitten, jolloin käyttö säännöllistyi entisestään. En pysynyt katkaisemaan ajatuksiani ja nukahtamaan ilman lääkettä. Mielen myllerrys eri aiheista (uusista, vanhoista, mitättömistä, yleensä ikävistä) jatkuu edelleen. Ainakin osittain tämä johtuu toimettomuudestani: työtä ei ole (ei rahahuolia), ei harrastusta, ystävien tapaamisia vain vähän, miehen kanssa tosi tylsää, ainoalla lapsella ei perhettä… Aktiivinen elämä ehkä toisi luonnollisen väsymyksen ja öihini positiivisempia ajatuksia ja ehkä myös unen, mutta näin ollen tarvitsen tuon lääkkeen. Viime syksystä lähtien olen ottanut ½  joka yö nukkumaan mennessä ja olen yleensä nukkunut 6 h, mikä lienee normaali yöuneni. Lääke ei aiheuta tokkuraisuutta. Kun olen yrittänyt taistella ilman, olen ihan rättiväsynyt ja stressaantunut. Seuraavana yönä turvaudun taas tablettiin.
Lääkärit eivät suosi lääkitystä ja kehottavat taistelemaan vastaan. En halua elää ajatellen koko ajan nukkumista ja temppuja unen tuloon, vaan haluaisin tietää: onko mahdotonta ja sairastuttavaa käyttää joka ilta jatkossakin tuo ½? Mitä ongelmia lääkkeen käyttö mahdollisesti jatkossa aiheuttaa? Miten edes voisin enää päästä eroon? Jos kyseessä masennus/ahdistus, ei liene syytä vaihtaa lääkitystä toiseen, jos tällä pärjään (tosin pitäisi saada resepti, joka riittää ½ x joka ilta)?
T. ”Nainen -54”
Vastaus:
Hei,
unettomuus on hyvin yleinen. Unilääkkeiden käyttö valitettavasti myös. Imovane on unilääke, joka on kehitetty lyhytaikaiseen käyttöön. Kun lääke tuli markkinoille, väitettiin, että se ei aiheuta toleranssia tai riippuvuutta. Valitettavasti se ei ihan pidä paikkaansa. Nykyään tiedetään, että lääke menettää tehonsa yleensä melko nopeasti (ns. toleranssi) ja kun yritetään sitä lopettaa, tulee jkv. vieroitusoireita (tyypillisesti unettomuus huononee).
Sinun lääkäri ei halua enää määrätä sitä (Imovane), koska sitä on tarkoitus käyttää vain lyhytaikaisesti, mutta hän ei kertonut vaihtoehdoista.
Unettomuuden käypähoitosuositus löytyy netistä.
Unettomuuden hoito onnistuu paremmin ilman sellaisia (Imovane-kaltaisia) lääkkeitä. Ensin tulee selvittää, minkälainen unettomus on kyseessä. Lääkäri (parhaiten unettomuuden hoidosta kokenut) joutuu tarkkaan haastattelemaan ja mahdollisesti on tarpeen tehdä tutkimuksia, riippuen oirekuvasta ja lääkärin epäilydiagnoosista. Sen jälkeen tehdään hoitosuunnitelma. Hoito on oltava kokonaisvaltainen ja parhaiten syyn mukaisesti. Krooniseen unettomuuteen vaikuttaa tutkitusti parhaiten ns. lääkkeettömät hoitokeinot, eli kognitiivis-behavioraalinen terapia. Kokenut terapeutti voi olla psykologi (jos on kokenut unettomuuden hoidosta) tai unihoitaja. Unihoitajista saa tietoa esim. uniliiton kautta.
Imovane on erittäin huono ratkaisu tähän unettomuuteen ja lääke aiheuttaa paljon enemmän haittaa kuin voi kuvitella.
Jos lääkärisi ei voi kertoa paljon hoitovaihtoehdoista, suosittelen hakemaan toista mielipidettä. Unettomuuden hoitoon perehtyneitä lääkäreitä löytyy kyllä.

Kysymysnumero: 1530   Aihe:  Masennus
to 27.2.2014

Hei,
Asiani on,että olen syönyt yli 10vuotta Zoloft 50mg masennuslääkettä ja ajatus oli,että alkasin lopettelemaan sen käyttöä ja olen sitä jo tehnytkin.puolitin tabletin ja söin 3vkoa ja olo oli ihan hyvä eikä ollut vieroitusoireita,mutta sitten kun puolitin sen puolikkaan niin elämä muuttui täysin.vieroitusoireet sietämättömiä.sain kauhean agresiivisen kohtauksen jona aikana meinasin heittää kaikki seinään mitä käteen sain.kysymys kuuluu miten tehdä oikein tämä lopettaminen,että ei tule niin kauheita vierotusoireita kun minäkin olen syönyt näin kauan tätä lääkettä.
Vastaus:
Syötyäsi näin kauan zoloftia ehdotan että vähennät annosta paljon hitaammin. olen omilla potilaillani kokeillut seuraavaa kohtalaisella menestyksellä: Ajattele niin että vähennät viikkoannoksestasi (ymmärtääkseni tällä hetkellä siis 7 tbl viikossa) aina puoli tbl per vkk.

ensimmäisellä viikolla siis yhteensä 6,5 tbl,

seuraavalla viikolla 6tbl mutta syö annos tasaisesti.: kahtena päivänä (esim ti ja pe) puolikkaan ja muina kokonaisen josta tulee yhteensä 6 tbl.

kolmannella viikolla 5,5 tbl niin että joka päivä syöt jotain eli esim 3 puolikkaan tbl päivää ja 4 kokonaistbl-päivää puolikkaat mahd. tasaisesti viikolle jaettuna.

jne!

sait varmasti kiinni mitä ajan takaa?

Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1537   Aihe:  Vauvan odotus
ma 24.2.2014

Hei!

Lisäkysymys 1535.

Onko 25.8. alkanut tiputteluvuoto voinut siirtää ovulaation ajankohtaa?
Ensimmäinen UÄ on tehty 23.10. jolloin viikkoja olisi pitänyt olla menkoista laskettuna 9+2 mutta UÄ näytti 8+6. Jokaisessa tämän jälkeen tehdyssä UÄ:ssä sikiö on näyttänyt muutaman päivän pienemmältä, paitsi nyt helmikuussa tehdyssä lääkärin tutkimuksessa pari päivää isommalta, mutta se on luultavasti normaalia? Tässä vaiheessahan jokainen kasvaa omaan tahtiin?
Vastaus:
Hei!

Vuoto ei siirrä ovulaatiota. Vuoto voi johtua myös ovulaatiosta tai alkion kiinnittymisestä.

Ensimmäinen ultraäänitutkimus on luotettavin, jos se tehdään viikolla 6-7.

Raskausviikkojen kasvaessa sikiön geneettinen kasvun hallinta vaikuttaa sen kokoon paljon enemmän kuin aivan raskauden alussa. Eli olet aivan oikeassa: terve täysaikainen vastasyntynyt painaa 2.5-4.5kg.

Onnellista odotusaikaa!

Kysymysnumero: 1538   Aihe:  Muu aihe
su 23.2.2014

Minulle tehtiin refluksileikkaus 2008 ja seurauksena ruokatorvi meni
kokonaan umpeen ja jouduttiin tekemään korjausleikkaus avoleikkauksena,
josta seurasi hermovaurio ja terveyden ja työkyvyn menetys. Eli koko
normaali ihmisen elo romuttui. Vatsalaukku tyhjenee normaalia hitaammin,
josta seuraa pahoinvointia, kiputiloja, väsymystä, ym. Asiaa on tutkittu ja
mitään elimellistä vikaa ei löydy ja se hermovaurio ei näy kuin elimistön
toiminnassa. Olen tapellut asiasta Kelan ym. kanssa leikkauksesta lähtien
ja ongelmia riittää itse vaivan lisäksi. Nyt moni terveydenhuollon ammattilainen
on kertonut, että lääkärinlausunnossa SAIRAUDET tulee olla oikeat diagnoosit,
että Kela hyväksyy sen. Latinaa en ymmärrä, mutta tietokoneella asiaa
tutkin ja minusta diagnoosit eivät ole ihan oikein. Niissä ei mainita mielestäni
hermovauriota, joka on se tärkein. Nyt kysyisinkin, mitä seuraavat diagnoosit
tarkoittavat.  K21.0 Sequelae post operationem refluxualis complicata nro II,
K31.0 Gastroparesis/vagotomia/retentio ventriculi?
Hermovaurio on todettu kirurgin lausunnossa, mutta ei B-lausunnossa.
Oikeat diagnoosit olisivat: Refluksileikkauksessa syntynyt hermovaurio ja
Hermovauriosta johtuvat komplikaatiot (Pahoinvointi/ epämääräiset kiputilat/
väsymys/ jne.). Mitkä ovat em. koodit ja miten ne kirjoitetaan latinaksi, että
joskus tämä sota loppuisi ja asiat olisi paperilla kuten oikeasti ovat. Tämän
hermovaurion seurauksena olen vuodepotilas joka päivä pitkälle iltapäivään
enkä jaksaisi enää tapella byrokratian kanssa kun terveys on mennyt ja
asialle ei kirurgin mukaan pysty tekemään mitään. Lausunnoissa pitäisi
esiintyä sana vamma = Damnum, joka varmaan ratkaisisi koko sopan,
mutta kun ei esiinny. Kiitos tiedoista.
                                                                 
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Olen hyvin pahoillani sinua kohdanneesta epäonnesta! Valitettavasti hyvin usein tällaisissa asioissa on taistelua saada todellinen tilanne menemään läpi KELAn ja vakuutusyhtiöiden kautta. Vakuutuslääkärithän eivät sinänsä näe ja tutki potilaita vaan perustavat päätöksensä tehtyihin lääkärinlausuntoihin.

Yleensä ko. leikkaukset onnistuvat hyvin, mutta jostain syystä sinulle on tullut todennäköisesti tahdosta riippumattoman ison aivohermon nimeltään vaguksen, ehkäpä jo totaalivaurio. Silloin kehittyy potilaalla juuri tuollaisia oireita, joita kuvaat. Leikkauskertomuksessasi, jonka kirurgi laatii aina niiden jälkeen asia kerrotaan seikkaperäisesti. Tosin sekin on pitkälle latinaksi, ja vaatii asiantuntijalääkärin kääntämistä sinulle.

K21 diagnoosisi vapaasti kertoo leikkauksen jälkitilasta, jonka seurauksena on kehittynyt komplikaatio asteeltaan 2 (jm. en osaa tarkemmin kuvailla, minkä asteinen se on luokituksessa) ja sen seurauksena on kehittynyt suolistohalvaus, ruuan etenemättömyys. Diabeetikoilla tällainen on varsin yleinen, varsinkin kun sairaus on kestänyt pitkään. Sitä voidaan yrittää lieventää erikoislupalääkkeellä nimeltään Prepulsid tai antibiootilla erytromysiini jatkuvina lääkityksinä. Ne ovat yleensä varsin hyvin siedettyjä. Yksi vaihtoehto on myös käyttää suolistostimulaattoreita (Laxoberon esim.) tahi laksatiiveja jotka tekevät ruokasulan juoksevammaksi, sekä muutoinkin nesteiden runsas nauttiminen, sekä ruuan pureskelu hienoksi. Myös liikunta auttanee.

Mitä tulee lausuntoihisi niin ota asiaan liittyvät potilaspaperimerkinnät mukaasi ja hakeudu osaavan ja kokeneen kirurgian puolen gastroenterologian erikoislääkärin vastaanotolle ja laatikaa uudet lausunnot. Sinulla on myös oikeus tehdä potilasasiamiehen kautta potilasvahinkoilmoitus epäonnistuneesta leikkauksestasi, sieltä voit saada huomattaviakin rahallisia kompensaatioita.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1535   Aihe:  Allergiat
ti 18.2.2014

Hei!

Olen -92 syntynyt nainen ja rv 26+0 menkoista laskettuna. Haluaisin tietää kuka olisi mahdollisesti tulevan lapseni isä tai siis että onko hän nykyinen mieheni vai joku edeltävä seksikumppanini.

En ole käyttänyt ehkäisyä 2013 tammikuun jälkeen. Kolmet viimeiset kuukautiseni ovat olleet seuraavanlaisesti 24. - 28.6. ja 22. - 26.7. sekä 19. - 23.8.2013 olin yhdynnässä miehen A kanssa 24. - 25.8. välisenä yönä, käytimme ehkäisynä kondomia ja 25.8. alkoi muutaman päivän tiputtelu vuoto. Seuraavan kerran harrastin seksiä 31. - 1.9.  miehen B kanssa niin humalassa ettei seksistä tullut juuri mitään, mies EI lauennut sisääni. (ymmärrän kyllä että touhutipoistakin voi raskautua). 2.9. tapasin miehen C,  johon rakastuin ensisilmäyksellä, harrastimme seksiä 3.9. lähtien päivittäin ilman ehkäisyä loppuun saakka, nyt olemme onnellisesti yhdessä ja raskaus viikot ovat 26+0, ultran mukaan sikiö on ollut aina muutaman päivän pienenpi. Tein ensimmäisen testin 27.9. joka näytti plussaa, seuraavan testin tein digitalisella clear blue testillä 1.10. jonka viikkonäyttö näytti raskaana +3. Tuntuisi kummalliselta että lapsi olisi miehen C, koska minulla on ollut huonoa onnea joka asiassa ja nyt kun menee kaikki suhteellisen hyvin parisuhteessa miehen C kanssa niin on vaikea uskoa että lapsi olisi hänen. Tai siis on todella vaikea ymmärtää että jonkun kanssa parisuhde voi mennä näin hyvin että lapsikin on tuloillaan.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Et kerro, millä viikoilla ensimmäinen ultraäänitutkimus on tehty. Se on aina tarkempi hedelmöittymisajankohdan suhteen, mitä varhemmin tutkimus on suoritettu.

Antamiesi tietojen perusteella vaikuttaa epätodennäköiseltä, että A olisi tulevan lapsen siittäjä. Koska yhdynnät B:n ja C:n kanssa ovat ajallisesti kovin lähellä toisiaan, on vaikea ilman lisätietoja UÄ-tutkimuksen ajankohdasta vastata tarkemmin kysymykseesi.

Isyystestin voi tehdä vasta kun lapsesta voidaan ottaa näytteitä (syntymän jälkeen) ja isäehdokkailta otetaan myös näytteet.

Onnellista odotusta!

Kysymysnumero: 1534   Aihe:  Raskauden ehkäisy
pe 14.2.2014

40-v. Kärsin sydämentykytyksestä öisin molempien raskauksien ja imetyskauden aikana. Ei-raskaana/imettävänä kärsin silloin tällöin alakuloisuudesta,tyhjyydestä ja väsymyksestä. Tämä aiheuttaa skismoja parisuhteessa, eikä se ole hyvä asia lapsillekaan. Käytin toisen imetyskauden jälkeen Diane Novaa vuoden ajan, ja tämän kierron alussa (10.2 alkaen) vaihdoin halvempaan, vastaavaan, Cypretyl-e-pilleriin. (Kärsin myös aknesta, josta johtuen juuri nämä e-p’t.) Imetysaikana sain gynekologilta divigel’iä auttamaan öisiin sydämentykytyksiin. Se auttoi ja piristi muutenkin mieltä. Viime kierron alussa (tammikuussa) unohdin ottaa kierron 2 ensimmäistä e-pilleriä, otin ne vasta 2. päivän iltana, ja otin myös jälkiehkäisytabletin. Kulunut kuukausi oli erittäin vaikea, kenties horm.tasapainon äkillisen muutoksen vuoksi (jälkiehk). Pelkäsin raskauden mahdollisuutta. Minulla oli usein öisin sydämentykytystä (joka siis estää uudelleen nukahtamisen) ja päivisin olin todella allapäin Lisäksi täysin uutena asiana seksuaalinen haluttomuus. Vielä tälläkin viikolla, jolloin jo tiedän etten ole raskaana, ja olen aloittanut uuden e-p-paketin, nämä kolme oiretta jatkuvat. Aiemmin tässä vaiheessa kiertoa olen päässyt jos sikeän unen öihin (sydämentykytykset liittyvät yleensä ihan kierron loppupäähän ja pillerivapaaseen/kuukautisaikaan). Sitten löysin vanhoja divigel-pussukoitani ja pari kertaa levitin geeliä - heti nukun vähän paremmin ja olen reippaammalla tuulella seuraavana päivänä. Kysymykseni kuuluu nyt: miten paljon ja miten usein voin käyttää divigeliä, ilman että e-pillereiden ehkäisyvaikutus heikkenee? Onko niillä mitään keskinäistä yhteyttä? Ymmärtääkseni e-pillereissä on sekä progestiinia että estrogeenia, joten jos otan ns. ylimääräistä estrogeeniä divigelin muodossa, vaikuttaako se ehkäisytehoon? Ja voiko divigelin käytöstä olla minun ikäiselleni naiselle syöpäriskin kohoamis-riskiä, kuten ilmeisesti vaihdevuosinaisille on?En kuitenkaan käyttäisi divigeliä suurina annoksina.
Vastaus:
Hei!

Nykyiset markkinoilla olevat yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat ns. matalaestrogeenisiä. Joillekin naisille, etenkin ylipainoisille, estrogeeni annos voi olla niukka. Matala estrogeenitaso voi oireilla haluttomuutena tai univaivoina.

En kannata itsehoitoa, jota olet "vanhoilla estrogeenigeelipussukoilla" titraillut. Näin naishormonitasosi seilaavat kovasti alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Tasainen ylläpitotaso olisi hyvinvointisi kannalta parempi. Geeliannostus on kuitenkin systeeminen (= koko elimistöön kohdistuva) vaikutus. Paikallinen (emättimeen laitettava) estrogeeni on omahoidossa turvallisempi hoitomuoto.

On siis syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle, jossa tutkitaan hormonitasapainosi ja mahdollinen PMS (ennen kuukautisia ilmenevät oireesi).

Kysymysnumero: 1533   Aihe:  Raskauden ehkäisy
to 13.2.2014

Hei,
Olen 36-vuotias nainen. Aloitin juuri Mercilon-pillerit. (Olen käyttänyt Mercilonia ja Yasmineja vuosia sitten ja molemmat pillerit sopivat minulle hyvin.)
Ongelma nyt on se, että minulla on meneillään eräänlainen kriisi, johon on nyt parin viikon aikana liittynyt ennen kaikkea aamuisin tuntuva ahdistus. Vatsani toimii yleensä kerran päivässä aamuisin ja nyt ahdistuksesta johtuen uloste on joko pehmeää tai ripulimaista käytännössä joka aamu. Olen ajoittanut pillerin ottamisen iltapäivään n. klo 15.
Olen yrittänyt pudottaa painoani viime aikoina ja nyt painokin tuntuu laskeneen jotenkin helpommin, vaikka mielestäni olen syönyt ja kuntoillut samaan tapaan jo pari kuukautta aiemmin. Syön tavanomaisia ruokia, vedenjuontia olen lisännyt jonkin verran. Juon vettä ehkä litran tai puolitoista per päivä.
Voinko luottaa pillereiden ehkäisytehoon tämän kaltaisessa tilanteessa? En usko, että kriisi on ohi kovin pikaisesti. Voin muuten ihan hyvin ja pystyn toimimaan normaaliin tapaan, vatsani vaan oireilee, koska se on normaalistikin herkkä reagoimaan. Mikäli tilanne pitkittyy, pitääkö ehkäisymuoto vaihtaa esim. kapseliin?
Vastaus:
Hei!

suun kautta otettavien e-tablettien imeytyminen on kyseenalaista, jos on ripuli- tai oksennustaudissa. Silloin on syytä tuplata ehkäisy, eli käyttää lisäksi kondomia. Yhdistelmäpillereitten käyttöä ei kannata lopettaa tai keskeyttää taudin vuoksi.

Kysymysnumero: 1531   Aihe:  Muu aihe
to 13.2.2014

Hei!
Olen 25-vuotias nainen. Sain esikoiseni kiireellisellä sektiolla viime vuoden syksyllä ja kaikki meni melko hyvin. Tässä olisi muutama kysymys:

1. Sektioarpeni on muuten siisti, mutta siitä tulee edelleenkin vaaleaa eritettä, joka tuoksahtaa aina hieman pahalle. Mistähän se voisi johtua? Pesen kyllä kyseistä kohtaa säännöllisesti.
2. Olen ajatellut ehkäisyasiaa ja päätynyt hormonikierukkaan. Onko hormonikierukan laitto minulle varmasti turvallista, koska minulle on tehty sektio vasta muutama kuukausi sitten?
3. Onko muita yhtä hyviä ehkäisyvaihtoehtoja olemassa kuin hormonikierukka? Olen hieman ylipainoinen, joten olen huolissani ehkäisytehosta. Tällä hetkellä otan vielä Cerazette- pillereitä.
4. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Rajoittaako se joitakin ehkäisymahdollisuuksia, kuten pillereiden käyttöä? Syön säännöllisesti Thyroxin- nimistä kilpirauhaslääkettä.
5.Minulla huomattiin toisessa rinnassani kysta muutama vuosi sitten. Todettiin silloin, että vaaraton on. Nyt tuntuu, että kysta on vain suurentunut ja kipeytynyt. Kuinka todennäköistä on, että se muuttuu pahanlaatuiseksi? Asia vaivaa minua kovasti, sillä tunsin myös kainalon alueella pienen patin.

Kiitos paljon vastauksistasi jo etukäteen!
Vastaus:
Hei ja kiitos monesta kysymyksestäsi.

1. Et kerro miten usein eritettä ilmaantuu. Sektion jälkeen toipuminen vie aikaa elimistöltä. Toipumista edistää imettäminen ja ilma- ja vesihoito haavalle. Antamiesi tietojen perusteella ajattelisin että kyse on kudosnesteestä, joka ei ole huolestuttavaa. Neuvolassa voit puhua huolestasi.

2. Hormonikierukan voi asentaa sektion jälkeen. On tärkeää, että asettaja on kokenut.

3. Vaihtoehtoja on aina. Et kerro painoasi, tupakointistatustasi, verenpainettasi, migreenitaustaasi. Yhdistelmäehkäisyn voi aloittaa 6kk synnytyksestä, vaikka imettäisi, ellei ole käytön vasta-aiheita. Jos Cerazette on sopinut sinulle hyvin, voit myös miettiä ehkäisykapselia.

4. Hoidossa oleva kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole ehkäisyn este.

5. Rinnan patit on syytä tutkituttaa. Ikäiselläsi naisella ensisijainen tutkimus on ultraäänitutkimus.


Kysymysnumero: 1529   Aihe:  Muu aihe
ke 12.2.2014

Hei. Olen yksin asuva 52-vuotias mieshenkilö. Minulla on hiivatulehdus sukupuolielimessä (lääkärin toteama). Söin puoli vuotta sitten Fluconazol 150mg 11 kapselin, mutta se ei auttanut millään tavalla. Perussairautena minulla on astma. Kiitos etukäteen.

Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Hiiva aiheuttaa kutinaa, yleisemmin naisilla ja se on kiusallista. Hiivaa esiintyy luonnostaan limakalvoillamme, mutta jos herkkä bakteerien ja hiivojen tasapaino järkkyy, hiivatulehdus puhkeaa. Pinnallisesti se ei ole vaarallinen. Se saattaa tulla esim. jokapäiväisestä saippuapesustakin joka tappaa bakteereita, mutta vain vähän hiivoja. Perusterveellä ihmisellä, kuten sinulla, se ei muutoin aiheuta ongelmia.

Olet saanut hyvin tehokkaan ja pitkän hiivatulehduslääkkeen hiivatulehdukseesi. Ehdotan, että n. 1 kk sen lopettamisen jälkeen hakeudut lääkärin vastaanotolle ja pyydät hiivaviljelynäytettä. Siitä käy ilmi, mikäli flukonatsoli on tehoton hiivatulehdukseesi ja antaa tiedon mitä ja minkälaisella lääkkeellä se saadaan pois.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1523   Aihe:  Muu aihe
ma 10.2.2014

Hei,

Kysyn seuraavaa 81-vuotiaan isäni puolesta; miten keuhkojen alaosassa olevaa röntgenkuvassa todettua keuhkon "fibroottista muutosta" tulisi seurata? Tai pitäisikö sitä alkaa jotenkin hoitaa?

Isälläni todettiin lokakuussa 2013 keuhkojen röntgenkuvassa keuhkojen alaosassa varjostuma. (Puolta en nyt muista.) Hän söi antibioottikuurin ja kävi uusintaröntgenissä joulukuussa 2013. Varjostuma oli edelleen keuhkoissa. Jälkimmäisestä röntgenkuvasta kotiin soittaneen lääkärin mukaan kuva oli jotenkin epäselvä, mutta tulkittavissa niin, että kyse olisi "fibroottisesta muutoksesta" ja että sitä pitää seurata.

Miten sitä olisi syytä seurata ja kuinka usein? Olisiko isäni hyvä päästä joihinkin tarkempiin tutkimuksiin? Hänellä on noin viimeisen vuoden aikana alkanut olla fyysisessä rasituksessa hengästymistä. Levossa hengästymistä ei ole. Peruslaboratoriokokeet olivat ok, ja hän on muuten terve. Lievästi koholla olevaan verenpaineeseen on lääkitys.

Vastauksesta kiittäen, 81-vuotiaan tytär
Vastaus:
Mielestäni tällainen löydös on hyvä varmentaa keuhkojen TT-kuvauksella joka tarkentaa kuvaamaanne rtg-löydöstä. Ainakin kuvat voi lähetttää esimerkiksi paikalliseen keskussairaalaan arvioitavaksi kannanottoa varten. Kummassakin tapauksessa lähetteen kuvien kanssa  voi lähettää isäänne  hoitanut lääkäri. Jos on mahdollista avohuollossa konsultoida keuhkolääkäriä tässä asiassa niin sekin todennäköisesti ajaa saman asian.

Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1528   Aihe:  Muu aihe
su 9.2.2014

Kun menee kirurgiseen operaatioon ja se tehdään nukutuksella, niin tarvitseeko välttämättä mainita, että kehossa on silikonia? Itselläni on rintaimplantit ja en asiasta maininnnut, koska leikkaus ei kohdistu kyseiselle alueelle. Teinkö virheen?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi !

En usko, että olet tehnyt virhettä, mutta hyvähän se on mainita etukäteen kehossa olevista implanteista (hammaspaikkoja lukuunottamatta).

Silikoni-implanteista ei valu silikonia kehoon, eikä ne johda sähköä, jotka molemmat seikat voisivat hyvinkin vaikuttaa operaation etukäteissuunnitteluun. Mikäli operaatio suoritetaan lähellä implantteja on niistä siinä tapauksessa syytä aina mainita.

Ystävävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1524   Aihe:  Vauvan odotus
ke 29.1.2014

Hei,
Olen 23-vuotias perusterve nainen ja nyt raskausviikolla 30+4. Rv 29+4 jouduin käymään synnytyspäivystyksessä, jossa tutkimusten yhteydessä sikiö ultrattiin ja lääkäri kiinnitti huomiota sikiön suureen kokoon; 1810g. Painoarvioksi laskettuna aikana sain n.4,5kg. Mitkä tekijät voivat vaikuttaa sikiön kokoon? Tämän takia jouduin sokerirasitukseen, jossa arvot normaalit: paasto 4,6, tunti sokerijuoman jälkeen 5,6, kahden tunnin jälkeen 6,1. Eli ei viitteitä raskausdiabetekseen.

Mieleeni jäi kuitenkin pyörimään, olisiko se voinut vaikuttaa tuloksiin, että heti tuon lääkärin ultraamisen jälkeen aloin vähentää sokereita ja huonoja hiilihydraatteja ruokavaliossani ja lisäsin kasviksia, muuten söin normaalisti? Ehdin syömään tällä "hieman terveellisemmällä ruokavaliolla" muutaman päivän ennen rasituskoetta.

Kiitos vastauksestasi jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Karkeasti keskimääräistäen sikiö painaa puoli kiloa raskausviikolla 24, kilon viikolla 28 ja kaksi kiloa viikolla 32. Tämän jälkeen geneettiset tekijät vaikuttavat ympäristötekijöiden ohella syntymäpainoon. Normaali vastasyntynyt painaa 2.5-4.5 kiloa Suomessa.

Aivan oikeaoppisesti olet käynyt nyt sokerirasitustestissä, etkä pysty nopealla ruokavalion muunnolla "vaikuttamaan" tulokseen. Sinulla ei siis ole raskausdiabetestä.

Tilanteessasi on hyvä seurata sikiön kasvua. Tämä varmasti rauhoittaa myös omaa mieltäsi.

Synnytyksen helppous tai vaikeus ei riipu syntyvän lapsen koosta, vaan hänen tarjonnastaan (vauvan "asento" synnytyksessä) ja supistusten tehosta.

Onnellista odotusta!

Kysymysnumero: 1519   Aihe:  Muu aihe
ma 13.1.2014

Moi, oireet: pitkään jatkunut oikeanpuoleinen vatsakipu, paksusuoli tähystetty 2-vuotta sitten ja ok, umpilisäke tulehtui vuosi sitten ja poistettu, kummat kivut vain jatkuvat. Uusina oireina lisäksi oikean puoleinen kaulakipu ja myös tuntemuksia oikeaan poskeen, suun kuivuminen. verikokeet juuri kontrolloitu ja ne ok. kilpirauhaskokeet ok. jne.
Ongelmia ohutsuolessa? Keliakia?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Onko sinulle tehty ylävatsan UÄ:tä tai mahdollisesti tietokonetomografiaa. Suun ja limakalvojen sekä silmien kuivuminen saattaa johtua reumaattisesta sairaudesta nimeltä Sjögrenin syndrooma. Sen saa varsin luotettavasti selville verikokeilla, joskin paras diagnoosi saadaan ottamalla suun limakalvosta koepala patologista analyysia varten.

Kaulakipuun ja poskituntemuksiin voi olla useitakin syitä. Onko kaulan ja posken UÄ:tä tehty entäpä kaularangan röntgen tai parempaa magneettitutkimusta? Säteileekö kipu tai puutuminen oikeaan yläraajaan? Näiden tutkimuksien merkeissä kehoitan sinua hakeutumaan oman terveyskeskuslääkärisi jatkotutkimuksiin.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Diacor Oy

Kysymysnumero: 1518   Aihe:  Sydäntaudit
ma 13.1.2014

Olen 48 vuotias mies. Pituus 182 ja painoa noin 120 kg. Tupakoin ja käytän alkoholia välillä. Työ on ruumiillista. Viime marraskuusta alkaen on sydän alkanut välillä tekemään outoja. Sydän lyö yhtäkkiä nopeasti muutaman sekunnin 3 - 5 sekuntia. Tämä tapahtuu 1 - 2 kertaa päivässä ja joskus on päivä välissä ettei niin tapahdu. Se voi tapahtua makuulla, istuessa tai kesken työnteon. Mistähän voisi olla kyse, onkohan tapahtumassa jotain tai jo tapahtunut.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Onko nopeat rytmihäiriöt säännöllisiä vaiko epäsäännöllisiä? jos ne ovat säännöllisiä, kyseeseen tule ns. kammiotakykardia tai eteisten supraventrikulaarinen takykardia tai ihan tavallinen normaali nopea rytmi jos ne ovat puolestaan eteisvärinä pyrähdyksiä.

Mikäli pyrähdykset ovat jokapäiväisiä, niin on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin ja tehdä vuorokausi rytmihäiriönauhoitus, lisäksi ottaa mm. kilpiraushas verikokeet. Hakeudu kardiologin tai sisätautilääkärin jatkotutkimuksiin.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Diacor Oy


Kysymysnumero: 1517   Aihe:  Vauvan odotus
to 9.1.2014

Hei ja kiitos pikaisesta vastauksestasi!

Vielä lisätieto kysymykseen 1516. Olimme olleet mieheni kanssa ilman ehkäisyä 4kk ennen kuin tämä nykyinen raskaus alkoi. Tämän toisen miehen kanssa tosiaan ihan vain muutaman työnnön verran yhdynnässä.

Kiitos paljon jos osaat vielä vastata jotain!
Vastaus:
Hei ja kiitos lisätiedoista.

Antamiesi tietojen perusteella on erittäin todennäköistä, että toivomasi henkilö on tulevan lapsesi isä.

Onnea odotukseesi!

Kysymysnumero: 1516   Aihe:  Vauvan odotus
ke 8.1.2014

Hei!
Haluaisin tietää, voiko ihan vain muutamasta työnnöstä yhdynnässä tulla raskaaksi? Tai on varmasti mahdollista, mutta kuinka todennäköistä? Nyt olen raskaana viimeisellä kolmanneksella, ja tätä lasta olimme mieheni kanssa yrittäneet jonkin aikaa. Kuitenkin hedelmöittymisajankohtana satuin yhtenä päivänä olemaan humalassa ja harrastamaan toisen miehen kanssa suojaamatonta yhdyntää, kuitenkin tosiaan vain tuon parin-muutaman työnnön verran. Mies ei lauennut sisääni (eikä muistaakseni ollenkaan). Samana päivänä harrastin myös oman mieheni kanssa yhdyntää lapsentekomielessä (tarkoituksena raskautuminen) sekä myös muina  mahdollisina  hedelmöittymispäivinä. Nyt minulla on kova huoli, jos lapsen isä ei olekkaan oma mieheni. Mitenköhän todennäköistä voi olla, että näin olisi?
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Ymmärrän hyvin huolesi. Siemennestettä voi karata ilman ejakulaatiotakin, olet siinä asiassa oikeassa.

Kysymyksestäsi uupuu tärkeä tieto, kun et kerro tarkasti, kuinka pitkään olette olleet ilman ehkäisyä.

Todennäköisyyttä ei asettamassasi tilanteessa laskea ilman lisätietoja, mutta vaikeaa se on joka tapauksessa.

Isyystesti ratkaisisi asian varmasti, mutta sitä ei voi teettää "salaa".

Kysymysnumero: 1509   Aihe:  Muu aihe
pe 20.12.2013

Hei,

olen 65-vuotias nainen.
Olen ollut melkein elämäni ylipainoinen, mutta muuten olen ollut terve.
Perussairautena kohonnut verenpaine, siihen yksi tabletti päivässä.
Liikkunut olen aina. Tällä hetkellä käyn kaksi kertaa viikossa vesijumpassa
Kysymys on oikean puoleisesta kylkikivusta. Sitä on ollut nyt n 4 kk. Alkoi melko voimakkaana kipuna, on hellittänyt jonkin verran, mutta kipu on edelleen olemassa. Välillä se heijastuu enempi selän puolelle, mutta tuntuu myös suoraan sivulla. Lääkärissä en ole käynyt.
Minulta on tutkittu maksa. Ultraäänitutkimus tehtiin kaksi kertaa puolen vuoden välein. . Muutosta ei puolen vuoden aikana ollut tullut ja terveyskeskuslääkäri totesi, että maksassani on eräänlainen " suonikohju", eikä sitä tarvitse enää tutkia, koska oli sen puoli vuotta pysynyt muuttumattomana.
Nyt kuitenkin huolestuttaa omituinen kipu.
Olisiko syytä hakeutua lääkärille??

Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Sinänsä en ole kuullut koskaan mistään maksan suonikohjusta? Yleensä kyseessä on usein selkään oikealle puolen ajoittainen säteilevä kipu sappikivikohtauksissa, mutta ilmeisesti sinulla niitä ei ole? Miksi sinulle tehdään UÄ-tutkimus puolen vuoden välein? Tiedusteleppa. Jos asia ei käy ilmi kehoitan sinua hakeutumaan keuhkojen alaosien sekä ylävatsan tietokonetomografia tutkimukseen mahdollisesti varjoainetehosteisena, siitä asia selvinnee.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo oy
Sivuja yhteensä 40 :  12345...+10Loppuun