Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 798 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 40 :  12345...+10Loppuun

Kysymysnumero: 1571   Aihe:  Vauvan odotus
ke 11.6.2014

Hei, 28v nainen, kk kierto 28-33pv, viimeisimmät ovulaatiot kp 16 ja 18. Edelliset kk alkoi 21.3, sitten 4.4 humalassa harrastettu esileikkiä ja toisen tyydytystä käsin, ei yhdyntää eikä siemensyöksyä (mies A). Mies B n kanssa yhdyntä 7.4 ja ovulaatiolimat, ov testin mukaan ei ov mutta viivat näkyvissä ja 6.4 alavatsakipu. Nyt raskaana, r.testi 23.4, varhaisultra 28.4 sikiöpussinkoko 5,6mm' sikiöaihe ei sykettä, vk 5+4. Uusi ultra 9.6 vk11+3 terve sikiö crl mitat 44.4-47mm eri kuvista. Onko/kuinka todennäköistä että hairahduksesta olisin hedelmöittynyt jos siittiöitä on kulkeutunut sormissa emättimeen?  

Hirveä tilanne..
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä. Koska alkuraskauden ultraäänitutkimus on tehty näin varhain, on helppo vastata, että mies B on tulevan lapsesi isä.

Onnea odotukseesi!

Kysymysnumero: 1570   Aihe:  Allergiat
ke 4.6.2014

Olen 61 v. nainen. Rintasyöpä leikattu syksyllä -13. Nyt syön letrotsoli-lääkettä estrogeenin estämiseksi. Limakalvot ovat erittäin kuivat. Nyt olen saanut elämäni ensimmäisen virtsatietulehduksen, vaikka olen käyttänyt paikallista voidetta säännöllisesti emättimeen. Voinko käyttää suun kautta otettavaa tyrnimarjaöljyä? Siitä minulla on hyvä kokemuksia jo ennen diagnoosia. Kysymys kuuluu: sisältääkö tyrnimarjaöljy kasviestrogeenia? Voiko sitä turvallisesti käyttää?

Entä virtsateiden hoidossa käytetyt karpalopuristeet? Sisältävätkö kasviestrogeenia?

Vastauksesta kiittäen
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä. Joudut käyttämään rintasyövän hoitona aromataasin estäjää. Limakalvojen paikallishoito olisi varmaankin tarpeen virtsatieinfektioiden estämiseksi.

Tyrnimarjaöljy sisältää runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja omega-7 palmitoleiinihappoa ja omega-9 öljyhappoa, ei kasviestrogeeniä. Karpalopuristeetkaan eivät tietojeni mukaan sisällä kasviestrogeenejä.

Kysymysnumero: 1569   Aihe:  Muu aihe
su 1.6.2014

Olen 61 v. nainen ja rintasyöpä leikattu syksyllä -13. Syön letrotsoli-lääkettä estrogeenin estämiseksi.

Lääkkeet pitää tietysti ottaa säännöllisesti, mutta kerran olen unohtanut letrotsolin niin, että otin sen vasta 2 tuntia normaalia myöhemmin. Onko tälläisillä vaikutusta pitoisuuteen?

Lisäksi jouduin syömään virtsatietulehdukseen 7 pv:n kuurin antibioottia, joka aiheutti ripulin. Heti välittömästi sain perään amisisilliini+klavulaanihappo-kuurin, kun kissan kynsi pisti ilkeän syvälle käteeni, tämä kuuri on 7 pv:n pituinen päättyen 4.6.14. Ripuli jatkuu edelleen. Onko tällä merkitystä letrotsoli-lääkkeen pitoisuuteen?

Tämä oli ensimmäinen virtsatietulehdus elämässäni ja johtuu varmaan kuivista limakalvoista. Onko vaaraa, että peräkkäiset kuurit (Amorion ja Amcox Comp.) aiheuttavat jotain resistenssiä ja virtsatulehdusten toistuvuutta. (Amorion päättyi 28.5. aamulla ja Amcox alkoi samana päivänä illalla.)

Olen huolissani kovasti.

Kiitos vastauksesta etukäteen.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Antiestrogeenilääkitys on tärkeä osa rintasyövän hoitoa. On hyvä, että olet näin huolellinen sen käytössä. Kertomasi kahden tunnin siirtymä lääkkeen otossa ei vaaranna pitoisuutta elimistössäsi.

Antibioottiripuli on hankalampi, koska se voi vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen. Tämän vuoksi olisi jatkossa hyvä käyttää maitohappobakteerilisää antibioottikuurin aikana. Paikallinen hoito emättimen limakalvoja vahvistamaan on myös tarpeen, jotta virtsatieinfektio ei toistu.

Voimia paranemiseen!

Kysymysnumero: 1567   Aihe:  Muu aihe
ma 26.5.2014

Hei!
Olen 60-vuotias nainen ja yleisesti ottaen erittäin terve ja voin hyvin.  
Ongelmana on todella syvä kammo kaikkia gynekologisia tutkimuksia kohtaan.  Kammo sai alkunsa, kun menin n. 57-vuotiaana kohdunkaulan syövän näytteenottoon, joka koski todella paljon.  Syynä oli ehkä se, että olen alapäästä nyt vaihdevuosien jälkeen kuiva ja kun en ole koskaan ollut yhdynnässä, paikat ovat  varmaan aika ahtaat.  Tässä ei nyt auta oikein neuvoksi se, että ole vaan rento niin ei satu!!!  Olin rento ja luottavainen tuona kertana, mutta näytteenottaja kouraisi kauhallaan jostain melko ronskisti ja homma sattui Paljon, ja siis vielä enemmän kun en lainkaan varustautunut kipuun.
Asiaa ei ainakaan auta Afrikassa kokemani seksuaalinen pahoinpitely.
Maksaisin mielelläni jostain rauhottavasta, lievästä huumauksesta tai mistä vaan kivun lievityksestä.
Nyt on vaihtoehtoina vain näytteenoton jättäminen ottamatta tai ehkä 2-3 siideripullon juominen ennen näytteenottoa, ellei tätä kautta löydy mitään apua.
Vastaus:
Hei!

Kysymyksesi on tärkeä ja monelle naiselle tunteesi on jollain tasolla tuttu ja ainakin helposti eläydyttävissä.

Tärkeintä on kertoa kokemuksistasi ja pelostasi gynekologille ENNEN tutkimushetkeä. Rentoutuminen ei ole helppoa, eikä useinkaan jännittävässä tilanteessa edes mahdollista. Gynekologi voi ohjata sinua toimimaan siten, että autat itse tutkimuksen onnistumista omalla lihastyölläsi. Gynekologinen tutkimus on yhteistyölaji: kun lääkärin on hankala tutkia, on potilaallakin hankala olo. Ja vice versa: kun tutkiminen on lääkärille helppoa, on potilaallakin helppo olo.

Toki joskus yhteisymmärryksessä voi käyttää rentoutusharjoituksia, mielenhallintaharjoitteita ja joka esilääkitystä ennen haastavaa tutkimusta.

Kysymysnumero: 1565   Aihe:  Syöpä
su 25.5.2014

Hei, läheiseni sai diagnoosin: Melanoma malignum, in situ. Mitä tämä tarkoittaa suomeksi?
Vaarattoman näköinen pieni luomi poistettiin säärestä ja tutkittiin, nyt on jo tehty vaadittava lisäpoisto.
Lisäselvitys vielä patologin lausunnosta: löydös sopii läpimitaltaan pieneen, mutta melanoman kriteerit täyttävään leesioon. Kyseessä on in situ-tasoinen maligni melanoma, joka on syntynyt benigniin naevukseen.
Tarkoittaako tämä melanoman esiastetta? Mikä on tässä tapauksessa yleensä jatkohoito, seuranta?
- Kiitos vastauksesta
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Meanooman malignum in situ, tarkoittaa todellakin melanooma ihosyövän esiastetta. Tarpeeksi isolla marginaali poistolla tilanne on parannettavissa täysin. Ihotautilääkärin silmämääräinen tarkastus esim. vuosittain riittää hyvinkin seurannaksi. Samalla hän voi tarkistaa kehosi muutkin luomet.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1563   Aihe:  Muu aihe
su 25.5.2014

Hei. Olen 24-vuotias nainen jolla oli keuhkoputken tulehdus koko huhtikuun ajan, se alkoi maaliskuun viimeisenä viikonloppuna aivan yllättäen, ääni meni viikkoa myöhemmin.
Kuumetta oli ainoastaan ensimmäisellä viikolla, käydessäni lääkärissä mainitsin myös korvakivusta ja silmän rähmimisestä, lopputulos viikon ajan kaksi kertaa päivässä Amorion 750mg korvatulehdukseen ja silmätippoja jonka nimeä en muista. Yskä ei lähtenyt mihinkään ja ääni pysyi kadoksissa kunnes
pääsiäislauantaina menin uudestaan lääkäriin joka totesi keuhkoputkentulehduksen, tällä kertaa minulle määrättiin Ventolineä, olisi tullut myös Cocillaana-yskänlääkettä, mitä synnynäisen Ataxia Cerebellariksen vuoksi en voi käyttää (huonontaa tasapainoa).
Menin vielä kolmannen kerran käymään lääkärissä, ja sillä kertaa löytyi äänihuulen tulehdus, sain kolmen päivän kortisonikuurin (Prednison, 5 mg 4 tablettia per päivä kolmen päivän ajan)  

Tämänhetkinen tilanne on että ääni on vähän painuksissa vielä mutta on yskää... Yskänlääkkeenä käytän Mustaparran yskämikstuuraa 10 ml 3 krt päivä.

Onko normaalia että tämä kestää näin tavattoman pitkän aikaa, alkaa ärsyttää jatkuva yskiminen!
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Keuhkoputkentulehduksen oireet menevät ohi vasta 2-3 viikon päästä niiden alkamisesta. Pitkittynyt yskä sen jälkitilaan viittaa vahvasti lievään astmaattiseen tilaan keuhkoputkissasi. Sen voi hoitaa helposti kortisonikuurilla pois esim. Prednisolon 20 mgx1/10 vrk.

Kehottaisin sinua myös hakeutumaan astmatutkimuksiin. Mikäli tupakoit niin sen pois jättäminen helpottaa myös oireitasi.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1562   Aihe:  Sydäntaudit
su 25.5.2014

Olen 25-vuotias normaalipainoinen mies enkä käytä alkoholia tai tupakoi. Olen kärsinyt ahdistuneisuudesta ja paniikkituntemuksista jo pitempään ja näiden aiheiden takia olenkin jonkun kerran käynyt psykologilla saamatta sen kummempaa helpotusta.

Kysymykseni koskee sydämen lisälyöntejä ja tykytyksiä. Olen saanut lisälyöntejä ja lyhyitä tykytyskohtauksia jo vuosien ajan. Lisälyöntisyys tuntuu liittyvän selvästi henkisen puolen asioihin ja jännitykseen/ahdistuneisuuteen koska mielestäni on niin että mikäli pystyn rentoutumaan ja unohdan sydämen rytmin tarkkailun (jota jostain syystä teen usein alitajuisesti) ei lisälyöntejä tule tai jos tuleekin niin todella vähän.

Olen kuitenkin hieman huolissani tiheälyöntisyyspyrähdyksistä, joita toisinaan olen saanut, ehkäpä noin kerran kaksi kuussa korkeintaan. Kohtaus alkaa äkisti, ihan kuin lisälyönnistä ja kestää muutamasta sekunnista ehkä noin pariinkymmeneen sekuntiin. Syke mielestäni ainakin tuplaantuu ja on tasainen. Tuohon ei liity mitään oheistuntemuksia ja syke rauhoittuu viimeistään niin, että menen selälleni makaamaan ja hengitän rauhallisesti. Tätäkään ei välttämättä tarvita. Syke rauhoittuu mielestäni vähitellen ja saattaa siinä vaiheessa tulla lisälyönti, en ole tuosta aivan varma.

Edellämainitut kohtaukset tulevat yleensä joko suuren henkisen jännityksen aikana tai sen jälkeen. Fyysisen rasituksen aikana niitä ei tule, mutta vaikkapa lenkin jälkeisen rauhoitusvaiheen aikana jokin henkinen ärsyke saattaa sen laukaista helpommin. Toisinaan tuntuu, että olen ikäänkuin ennakoinut tuon tykytyksen ja se tulisi siksi. Näin ei kuitenkaan ole aina.

Viime marraskuussa kävin perustutkimuksessa, jossa kuuntelun ja normaali-ekg:n ohella katsottiin kilpirauhasarvot. Lisälyöntisyys näkyikin tuossa sydänfilmissä, muuten sanottiin olevan ok. Sain propralia otettavaksi tarvittaessa.

Voiko oireet todella johtua ahdistuneisuudesta ja kuulostavatko ne mielestäsi huolestuttavilta?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Sielu ja ruumis ovat yhtenäinen kokonaisuus. Mielentilat vaikuttavat kehoon meillä kaikilla, ja todellakin uskon että tiheä lyöntisyys ja kammiolisälyöntitaipumuksesi johtuvat paniikkituntemuksista. Beetasalpaaja on tehokas näitä oireita hillitsemään joskus myös masennuslääkkeetkin. Kahvi, krapula ja nikotiini pahentavat näitä.

Täyden varmuuden sydämen rytmin suhteen saat hakeutumalla 24 h sydämen monitorointi tutkimukseen, varsinkin silloin kun saat näitä oireita päivittäin.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1561   Aihe:  Sydäntaudit
su 25.5.2014

Miesystäväni (ikä 62v) kädet vapisevat pahasti. Hän on työkyvyttömyyseläkkeellä polvivaivojen takia, mutta jo töissä ollessaan oli hieman vapinaa. Ehkä myös traumaattisia kokemuksia ja stressiä taustalla. Ei ole lääkityksiä eikä sairauksia. Alkoholia ei käytä paljon, eikä kahvia, säännölliset elämäntavat.
Kädet ovat ilm.tärisseet pitemmän ajan (n. 6 vuotta, mutta vaiva on pahentunut vuoden sisällä. Kahvi läikkyy, vaikka molemmin käsin pitää kuppia. Syöminen vähän sotkemista ja koneiden-ja työkalujen käyttö hankalaa, käsiala on huonoa, kaupassa tunnusluvun näppäileminen on hankalaa joskus. Tietokoneella kirjoittaminen sujuu hitaasti, mutta ei pitkään jos kohdistaminen heikentyy. Molemmat puolet mielestäni tärisevät ja koko käsi.
Sanoo, että vapina on todettu hyvänlaatuiseksi vapinaksi n. 6 v. sitten. En tiedä onko aivoja kuvattu vai onko neurologi tehnyt tulkinnan ilman. Kun pidän kädestä tunnen kädessäni jonkinlaisia "sähkön virtauksia" tulevan hänen kädestään voimakkaana, siksi mieleeni tuli joku hermostoperäinen.
Vapina rajoittaa sosiaalista elämää julkisesti, mutta myös kotona tilanne on hankala. Niskat ei kuulemma kipeät, vaikka nukkuu usein kädet niskan takana. Sai betasalpaajaa lääkkeeksi. Koki, että lääke tekee hänet huonokuntoiseksi, sydän tykytti, eikä jaksanut ajaa esim. pyörällä kuten aikaisemmin ja lopetti lääkkeen ottamisen sivuvaikutusten takia. Hän liikkuu paljon, ajaa pyörällä, kävelee ja hiihtää talvella, nyt aloittanut sauvakävelyn. On tehnyt vuosikymmeniä puusepän että laivansisustusasentajan töitä, joten kädet, hartiat ja niska olleet pinteessä. Tulkitsee, että kyse voi olla myös myrkyistä joita on käytetty työmailla. Vanhemmillaan oli Parkinsonin tauti vanhana.
Miten hän pääsisi Helsingissä asianmukaiseen hoitoon ja kuntoutukseen, koska terveyskeskuksesta helposti käännytetään työeläkeläiset nopeasti beetasalpaajareseptin kera.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Pieni käsien lepotärinä on varsin yleistä vanhemmalla iällä, ja helpottuu selkeästi proparanoli beetasalpaaja lääkityksellä, joka tarvittaessa otettuna tai sitten vakituisesti päivittäin.

Parkinson taudin ensimmäisinä oireina voi olla sormen/sormien vapina. Se on yleisimpiä erotusdiagnostisia vaihtoehtoja. Myös keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttöön voi esiintyä vapinaa. Toisena vaihtoehtona tulee mieleeni yläraajojen hermopinteet tai niskalihasten lihasspasmi. Täryyttävä työ käsillä, esim. moottorisahan käytöllä aiheutuu helposti vapinaa.

Hakeutukaa kokeneen neurologin vastaanotolle selvittämään asia.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1564   Aihe:  Vauvan odotus
to 15.5.2014

Olen 40v nainen. Olin yhdynnässä 2.3 miehen A kanssa sekä 28.3 alkaen miehen B kanssa. Viimeiset kuukautiseni olivat 14.3-20.3. Kuukautiskierto on vaihteleva noin 21 pv.
Sain plussan 12.4 jolloin testi näytti että hedelmöityksestä on 2-3 viikkoa.
Varhaisultrassa kävin 30.4 joka näytti 6+2 ja pp mitta oli 4mm. Onko varhaisultraan luottaminen? Pelkään koko ajan että jos sittenkin olen raskautunut 2.3 ja ultra on väärässä? Paljonko varhaisultra voi päivissä heittää?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Ultraäänitutkimus on lasketun ajan määrityksessä sitä tarkempi, mitä varhemmin se on raskauden aikana suoritettu.  Vappuaaton ultraäänitutkimuksen mukaan on varmaa, ettei A voi olla lapsen isä.

Raskausviikolla 6 tehty ultraäänitutkimus voi päivissä heittää noin 2-3 vrk.

Onnea odotukseen!

Kysymysnumero: 1555   Aihe:  Ahdistus
ke 7.5.2014

Olen 57v mies.Viime syksystä asti olen huomannut että tulee entistä herkemmin viluinen olo ja ruumiillisessa rasituksessa herkemmin hiki.Tunne on hyvin epämiellyttävä ja usein tuntuu pientä pistelyä vaihtelevasti rinnalla,kyljissä ja vatsan seudulla.On vaikeaa pukeutua sopivasti kun on melkein aina kylmä tai kuuma.Jalat on myös olleet useita vuosia kylmät ja lähes aina tunnen oloni väsyneeksi.Olen käynyt tästä lääkärillä,ei löytänyt keuhkoista erikoista eikä EKGssä sydämestä vikaa,laboratoriossa tehtiin peruskokeet,myös kilpirauhaskoe,kaikki OK?En ole sairastanut vakavia sairauksia,olen käyttänyt psyyken lääkkeitä,tammikuusta alkaen olen käyttänyt LYRICA 25mg lääkettä jännitystilaan,muita lääkkeitä en säännöllisesti käytä.Onko tämä vain luulosairautta?Vastauksesta kiittäen.
Vastaus:
Anteeksi viive vastauksessa liittyen väärinkäsityksiin. Sinut on tutkittu ilmeisen huolellisesti. En usko kyseen olevan luulosairaudesta joka on itse asiassa tarkan määritelmän mukaan varsin harvinaista. Oireittesi luonne saattaa olla pikemminkin psykosomaattista, mahdollisesti ahdistuneisuuden heijastumia keholla. Lyricaa käytetään hermoperäisen kivun hoidon ohella myös ahdistuneisuuslääkkeenä. On mahdollista että annoksesi saattaa olla liian pieni. Mielestäni sinun kannattaa hakeutua psykiatrin vastaanotolle hoidon arvioimiseksi. Myös psykiatrit osaavat ottaa kantaa mahdollisen somaattisen sairauden suhteen. En kuitenkaan osaa kuvauksesi perusteella arvioida mikä somaattinen sairaus voisi olla oireittesi takana. Perusteellisempi lääkärin tekemä haastattelu syventää asiaa.

Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1556   Aihe:  Muu aihe
ma 5.5.2014

Hei,

Tiedustelen tyttäreni puolesta. Hänellä on kolme viikkoa laskettuun aikaan.
Hänellä oli verkkokalvon irtoaminen muutama vuosi sitten.Jäi mieleeni optikon sanat,
joka asian havaitsi. Hän sanoi että kuinkahan käy jos joutuu synnyttämään.
Tästä ei ole vielä puhuttu esim. neuvolassa tai sairaalassa missä synnytys
tapahtuu. Sehän on kätilöopiston sairaala, vai kuinka?Hän asuu Vantaalla. Onko alatiesynnytys mahdollinen
vai päädytäänkö tässä sectioon. Millaisten tahojen tästä on tiedettävä?

Raipe mummi      
Vastaus:
Hei Raipe mummi

pahoitteluni, että vastaamiseni on viipynyt. En saanut tietoa kysymyksestäsi.

Silmäsairaudet eivät vaikuta nykyään synnytystavan valintaan, vaan valinta tehdään synnytysopillisin perustein. Aiemmin yli 10 vuotta sitten toimittiin toisin, paremman tietämyksen puuttuessa.

Toki on tärkeää mainita kaikista sairauksista, joita elämän varrella on ollut, jotta synnytystä voidaan hoitaa mahdollisimman hyvin yhteistyössä synnyttäjän kanssa.

Onnellista mummi-aikaa!

Kysymysnumero: 1553   Aihe:  Allergiat
ma 7.4.2014

Olen 55-vuotias nainen ja minulla on aurallinen migreeni, joka alkoi murrosiässä. Migreeni oli poissa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) ensimmäisen raskauden alusta siihen asti, kun aloitin hormonikorvaushoidon voimakkaiden vaihdevuosioireiden vuoksi.
Olen kokeillut erilaisia hormonipillereitä ja geeliä, mutta kaikissa oli sama ongelma - jonkin ajan kuluttua alkavat migreenit. Kun lopetin hormonit, myös migreeni pysyi poissa, mutta vaihdevuosioireet palasivat yhtä voimakkaina kuin ennen.
Olen ottanut nyt neljä vuotta Livial-tabletteja (2,5 mg), jotka sopivat paremmin kuin muut lääkkeet. Tosin niidenkin kanssa noin vuoden kuluttua migreeni palasi. Kun otan vain puolikkaan tabletin migreeni on pysynyt poissa, mutta jonkin verran on yöhikoilua.
Olen käyttänyt korvaushoitoja n. 8 vuotta. Kuukautiseni loppuivat 47-vuotiaana ehkä osittain diagnosoimattoman kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi. Olen ottanut Levothyroxia viim. kolme vuotta.
Olen tupakoinut (noin 4 savuketta/päivä) parikymmentä vuotta.
N. kuukausi sitten, railakkaiden juhlien ja liiallisen alkoholin ja tupakoinnin seurauksena, heräsin migreeniin joka aamu n. viikon ajan. Olin huolissani, koska tällaista ei ole aiemmin sattunut enkä voinut tehdä töitä. Lopetin tupakoinnin ja migreeni loppui myös.  Livialia otan 1/2 tabl. entiseen malliin.
Kysymys:
Voinko käyttää Livialia turvallisesti? Luin että se lisää aivohalvausriskiä henkilöillä joilla on aurallinen migreeni.
Äitini suvussa on suolistosyöpää ja hormonihoito kuulemma voi ehkäistä sitä - mutta luin että Livial ei anna tätä suojaa. Mikä olisi minulle paras vaihtoehto?
Asun Ranskassa ja tarvitsisin selkeät ohjeet jotka voisin antaa lääkärille, koska tämä on liian monimutkainen asia selittää heikolla ranskallani.

Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Joillain naisilla migreenioireet pahenevat tai muuttavat luonnettaan vaihdevuosi-iässä. Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö voi muistuttaa ilman päänsärkyvaihetta esiintyvää auraoiretta.  Jos migreenin luonne muuttuu, on syytä tehdä aivokuvaus.

Hormonikorvaushoitoon voi liittyä migreenin ja erityisesti aurallisen migreenin paheneminen. Korvaushoito ei kuitenkaan tiettävästi lisää aivoverenkiertohäiriön vaaraa. Korvaushoidossa migreenipotilaille suositellaan pieniannoksista ja tasaisesti imeytyvää lääkemuotoa, esimerkiksi geeliä tai laastaria. Parhaimmillaan hormonihoito lievittää vaihdevuosioireita, parantaa unenlaatua ja mielialaa. Tasaiset estrogeenipitoisuudet ja mainittujen migreeniä pahentavien tekijöiden poistuminen helpottavat oireilua. Kun menopaussi on ohi, migreeni lievittyy tai kohtaukset loppuvat kokonaan.

Olet onnistunut lopettamaan tupakoinnin, ONNITTELUT! Riskitekijäsi aivotapahtumaan on nyt selkeästi pienempi kuin tupakoidessasi. Jos kokeilujen jälkeen nyt käyttämäsi tiboloni-valmiste on sopivin Sinulle, ei liene mitään erityistä syytä vaihtaa valmistetta. Periaatehan on käyttää mahdollisimman pientä annosta ja mahdollisimman lyhyen aikaa.

Hyvää jatkoa Ranskaan!

Kysymysnumero: 1551   Aihe:  Muu aihe
to 3.4.2014

Hei,

9 kk olemme asuneet ostamassamme kerrostaloasunnossa.
Alusta saakka minulla on ollut nenän tukkoisuutta ja silmien ärsytystä. Mielestäni
myös kahdella alle 10-vuotiaalla lapsellani on ollut nenän tukkoisuutta ja normaalia
enemmän ylähengitystieinfektioita ja aivastelua. Toinen lapsistani on siitepölyallergikko ja molemmilla
lapsilla oli pienempänä atooppinen iho. Siitepölyallergikolla oli talven pakkasten
aikaan todella ärtyneet silmät. Keväisin allerginen lapseni aloittaa aina antihistamiinikuurin, koska hän reagoi varsin voimakkaasti mm. lepän siitepölylle.

Työterveyslaitoksen laboratorio analyyseissä kahdesta kohtaa asuntoa löytyi sädesientä
Penicillium hometta. Myös muita homeita löytyi, mutta pieniä määriä. Taloyhtiö
on luvannut korjata vauriot.

Mitä olet mieltä, voinko asua lasteni kanssa asunnossa remontin aikana tai ylipäätään
nyt, kun korjauksia ei vielä ole tehty? Paikallinen terveystarkastaja on varsin välinpitämätön
asian suhteen. Hän on sanonut, että jos oireet eivät ole pahoja, voimme asua asunnossa nyt
ja remontin aikana. Toisaalta monet kauhistuvat, kun kuulevat asunnossamme olevan
sädesientä.

Toinen kysymys on, pitäisikö minun käyttää lapset terveystarkastuksessa?
Esim. olisiko aiheellista seuraata esim. PEF arvoja? Minusta tuntuu, että itselläni
välillä on hankala hengittää ja keuhkoputkeen pistää, mutta rehellisesti sanottuna
en tiedä ovatko vaivat psyykkisiä, koska erityisesti lasten terveys huolettaa minua.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Todellakin uskon vakaasti, että mainitsemasi oireet perheelläsi johtuvat ilman muuta homevaurioista. Penicillium vaatii kasvaakseen kohtalaista kosteusvauriota kirjallisuuden mukaan. Pidemmät vuosien altistukset aiheuttavat vakavampia sairauksia, jotka saattavat aiheuttaa pysyvää työkyvyttömyyttä.

En missään nimessä suosittele teitä asumaan huoneistossa remontin aikana, koska todennäköisesti hometta on enemmän ilmassa sekä rakennuspölyäkin.

Mitä tulee perheenjäsenten terveystarkastuksiin, ehdotan että asutte ensin remontin jälkeen n. puoli vuotta kodissanne ja jos oireet vain jatkuvat sitten vasta hakeudutte lääkärin tutkimuksiin ja terveystarkastuksiin - koko perheelle.

Vastuu asiasta on huoneistojen omistajilla Lääkärikäsikirjan mukaan.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1552   Aihe:  Sydäntaudit
to 3.4.2014

Hei,
88-vuotias äitini on jo pitkään valittanut vatsavaivoja ja huonoa oloa ja viime aikoina huimaustakin. Mieleeni tuli, että mahtavatkohan hänen käyttämänsä lääkkeet aiheuttaa tällaisia sivuvaikutuksia. Hänelle on määrätty verenpaineeseen Bisoprolol Ratiopharm 2,5 mg aamuin illoin. Linatil 5 mg: 2 kpl aamulla ja lisäksi rauhoittavaaa Opamox 15 mg 4 päivässä.  Hän syö mielestäni varsin vähän, vaikka ei toisaalta ole laihtunutkaan.
Vatsavaivat ovat varsin kiusalliset ja saavat hänet helposti jäämään neljän seinän sisälle. Siinä lienee sukuvikaakin, kun sisarellaan on samanlaisia vaivoja. Erilaisia vatsantoimintaa helpottavia jauheita yms. käsikauppalääkkeitä on käytössä.
Lisäksi äidillä on todettu fibromyalgia ja vanhuusiän diabetes. Diabetes on hyvin kurissa, kenties fibromyalgiakin.
Lähinnä haluaisin tarkistaa, että onko tuo lääkekombinaatio turvallinen ja hyväksihavaittu, vai olisiko sitä syytä tarkistaa?
Vastaus:
Huomenta ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Äitisi lääkitys ei vaikuta vatsaongelmiin, joskin jos verenpainetasot ovat matalat siitä tyypillisenä oireena on juuri huimaus. Suosittelen aamuisin kotimittauksia hänelle esim. kahden viikon ajan joka toinen päivä, ja jos ne ovat matalat niin vastaanottoa omalle lääkärille.

Hyvin yleistä on että vanhemmilla ihmisillä esiintyy ummetusta ja ns. ohivuotoripulia samalla. Ne aiheuttavat vatsakipuja. Myös diabetes vaurioittaa suolistohermoja ja aiheuttaa em. ongelmia. Mikäli hän käyttää Panacod nimistä kipulääkitystä, se aiheuttaa hyvin yleisesti vaikeaa ummetusta. Ilmeisesti hänellä ei ole diabeteslääkkeenä metformiinia, joka aiheuttaa myös ripulointia, ainakin alkuunsa.

Suosittelisin kokeilemaan Visiblin rakeita 1-3 mittaa aamuisin, kuidun lisäämistä ruokavalioon. Myös Levolac 15-30 ml aamuisin on hyvä kombinaatio. Molempia saa apteekista ilman reseptiä. Liikuntaa ja runsaampaa veden nauttimista suosittelen. Positiiviset tulokset näkyvät n. kuukauden kuluessa. Mikäli nämä eivät auta, suosittelen oman lääkärin kautta gastro- että kolonoskopia tutkimuksia.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1549   Aihe:  Muu aihe
su 23.3.2014

Hei,
olen 29-vuotias nainen. Oikeanpuoleinen nielurisani on kasvanut jo jonkin aikaa, vasemmanpuoleisen risan koon pysyttyä ennallaan. Suurentuminen/kasvu ei ole ollut äkkinäistä, vaan tapahtunut vähitellen, muutaman viime vuoden aikana. Uutta kudosta näyttäisi muodostuneen enimmäkseen nielurisan alaosaan, kielen tyven viereen.

Kyse ei ole flunssan yhteydessä hetkellisesti turvonneesta risasta, vaan nielurisa on pysynyt suurentuneessa koossaan flunssakausista huolimatta.

Toisinaan olen tuntevinani jonkinlaista palan tunnetta kurkussa, mutta en tiedä onko sillä yhteyttä tähän suurentuneeseen nielurisaan. Mistä tällainen nielurisojen toispuoleinen kasvu johtuu ja pitäisikö siitä huolestua?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,


Nielurisakudos on ns. immuunipuolustukseen liittyvää kudosta, kuten imusolmukkeetkin. Infektioiden yhteydessä ne turpoavat ja punoittavat, ovat kivuliaitakin ja käyvät sotaa haitallisia mikrobeja vastaan, joita on muutoinkin aina suu- ja nenäontelossa. Aikaa myöten useiden taistelujen jälkeen kudos arpeutuu ja kovettuu. Koskaan risat eivät sinänsä ole saman kokoiset, ja saattavat kasvaakin eri vauhtiin, kunnes vanhemmalla iällä ne sitten lopettavat kasvunsa ja alkavat arpeutua. Nielurisasyöpä on hyvin harvinainen, varsinkaan jos et tupakoi.

Mikäli niistä on haittaa ota yhteyttä korva-nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriin.


Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1548   Aihe:  Syöpä
ti 18.3.2014

Minulla on pieni patti mahassa navan alapuolella ehkä hieman (itsestä katsottuna) oikealla, mutta joka tapauksessa noin 1,5 cm navan alapuolella. Patti on erittäin pieni (ehkä nuppineulanpään kokoinen), melko pehmeä ja liikkuu kun sitä painaa. Se "katoaa" kun sitä painaa ja pullahtaa heti takaisin. Se ei tunnu juurikaan pelkästään mahan päältä painamalla. Se tuntuu kun puristan "mahaläskejä" ja sitten painelen siitä yläpuolelta. Olen lievästi ylipainoinen. Patti on kivuton eikä ole arka. Olen huomannut sen muutama päivä sitten. Muita oireita ei ole. Olen 30-vuotias nainen ja syön Meliane-pillereitä. En ole synnyttänyt. Minulla on syövän pelko (luultavasti koska läheiseni kuoli hiljattain syöpään) sekä lääkäripelko. Joskus diagnosoitu sos. tilanteiden pelko, mutta ehkä myös jotain yleistä ahdistusta. En siis mielelläni mene lääkäriin ja minulla myös tutkittiin vähän aikaa sitten toinen patti joka oli rinnassa (oli harmiton). En haluaisi koko ajan turhaan juosta lääkärillä, kun pelkään syöpää. Lääkärille meno myös tuottaa minulle todella suuria vaikeuksia. Oletteko sitä mieltä että tässä tapauksessa pitäisi mennä?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Löydöksesi viittaa ilmiselvään tyrään, eli vatsaontelon seinämän pieneen repeämään, josta suoli pullottaa ajoittain ulospäin, ja se on hyvin painettavissa pois. Jos suoli olisi ns nalkissa siinä, kipu olisi valtava ja leikkaus tulisi tehdä vuorokauden sisällä tai suolenpätkä saattaa mennä kuolioon. Asia voidaan varmistaa UÄ-tutkimuksella. Mikäli se alkaa vaivaamaan enemmälti hakeudu rohkeasti vain lääkäriin UÄ-tutkimusta ja leikkausharkintaa varten.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1547   Aihe:  Muu aihe
ti 18.3.2014

Hei! 60 v. perusterve nainen ilman mitään lääkityksiä. Kalkki-D käytössä. Joulukuussa 2013 kuristavaa tunnetta kaulalla. Kilpirauhasarvot: S-TSH 2.6, S-T4-V 13, Tyreoideaperoksidaasi,va <35,  (2829, TYR) TYREOGLOBULIINI,VA 197. Tämä viim. arvo siis koholla, pitäisi olla alle 40.
Tehtiin kaula uä: Kilipirauhanen on normaalikokoinen. Rauhasparenkyymissä on kauttaaltaan  lukuisia pieniä kolloidikystia, joidenka osalta löydös jää epäspesifiseksi. Kyhmyjä/tuumoreita kilpir. ei ole. Kaulalla tai soliskuopissa ei ole suurentuneita imusolmukkeita. Sylkirauhaset normaalit.
Helmik. 2014 lopussa S-TSH 1.9, S-T4-V 15, tyreoglobuliini,va 253!!! Lääkärin mukaan ei syytä huoleen, kystat kuulemma kilpirauhasen rappeumaa ja kyseessä autoimmuunitulehdus?? Kysymyksiä: 1. Tyreoglobuliiniarvo huolestuttaa! Muhiiko jossakin syöpä?? Tuttavilla, joilla tutkittu kilpir.arvoja, ei kenelläkään näy papereissa, että olisi otettu tuota tyreogl.arvoa. Miksi sitä ei oteta kaikilta?? 2. Voiko kystissä piillä kuitenkin syöpä? Pitäiskö ottaa ohutneulanäyte? 3. Pitäiskö varata aika endokrinologille vai mille lääkärille? 4. Miksi tyreoglobuliiniarvo nousee? ??? 5. Jos kilpirauhasessa on tulehdus, mitä se käytännössä tarkoittaa? 6. Onko ultrassa voinut jotakin jäädä huomaamatta, joka vaikuttaisi tyreoglobuliiniarvoon??????
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Sinulla on vain lievä autoimmuuni kilpirauhastulehdus, jonka vuoksi vasta-aineet ovat koholla. Tilanne on varsin yleinen vaiva. Kolloidikystiä on iän myötä kaikilla. Mikäli kilpirauhasarvot varsinkin T4V on matala, tulisi vasta-ainemääritys tehdä, koska vääjämättä tulehduksen vuoksi kilpirauhasen toiminta hiipuu, arvon avulla voidaan karkeasti arvioida missä aikavälissä se tulee tapahtumaan.

On laskettu, että suomalaisilla olisi jopa 300 000 kpl piilevää kilpirauhassyöpää. Yleisimmin papillaarista tai follikulaarista ja ne voidaan täydellisesti parantaa, jopa levinneenäkin. Kystien seinämissä voi olla em syöpäsoluja, joten ohutneulalla tulisi raaputtaa em aluetta. Hyvin usein näyte on ei edustava, varsinkin jos kysta on pieni. Asiaa voidaan seurata muutaman vuoden UÄ:llä välein, kuten T4V ja TSH tasojakin (ehkä vuosittain), tietenkin tuolloin voidaan määritellä myös vasta-ainetasotkin.

Sinuna en olisi lainkaan huolissani tilanteessasi.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1545   Aihe:  Muu aihe
pe 14.3.2014

Hei!
Olen pian 44v perheenäiti. Liikun suht vähän kun tuntuu että aikaa ei riitä itselle.. sauvakävelyä n. kaksi kertaa viikossa yritän ehtiä. Kylkeni tuli kipeäksi oikealta puolelta ja kävin tk lääkärin vastaanotolla. Kertoi olevan kylkilihasten ja selkärangan juttuja.. pelkäsin jotain vakavaa ja laittoi verikokeisiin että saan mielenrauhan sitäkin kautta. Perusverenkuvassa kaikki normaalit, hb 129, kilppariarvot ok, haima-arvot ok, sappiarvot ok, maksa-arvot muuten ok paitsi alat 40 josta sanoi että yläkanttiin koska heidän analyysin mukaan 35 yläraja. Olin kokeiden aikaan Kefexin 750mg 10 pv kuurilla josta puolet syöty, ja puolitoista kk olin nauttinut luontaistuotteen vihreä kahvi- uutetablettia laihduttamiseen 4 tabl per pv, ja olkapäähän syönyt Voltaren 75mg ja Buranaa vuorotellen reilu viikon. Onko nämä aiheuttanut lievän nousun? Näin sanoivat kun soitin tuloksia. Sekä myös rasvamaksaa kun ylipainoa (164cm pitkä ja 80kg paino). Olen kaksi vuotta syönyt ensin toiseen olkapäähän Naprometiniä ja Arcoxia 250 epäsäännöllisen säännöllisesti tarpeen mukaan. Minulla todettiin niissä kiertäjäkalvontulehdusta. Viikon kuurina ja tarvittaessa määrättiin. Nyt huolestuttaa toi lievä koholla oleva alat arvo vaikka sanoivat että sitä nostaa juuri lääkkeet ja ylipaino. En juo ollenkaan enkä polta tupakkaa. Onko aihetta huoleen vai voinko unohtaa asian?? Olen niin murehtija tyyppiä että hermoileminen vaikuttaa vatsaani ja mielialaani kovasti!  Joudun syömään vielä ainakin olkapäähän tarvittaessa lääkkeitä mutta onneksi on pikkuhiljaa parempaan suuntaan menossa. Olen tehnyt fysioterapeutin antamia liikkeitä olkapäähän, josta on apua. Nyt kun saan vielä vastauksen tähän alat arvoon.. 3 vuotta sitten oli normaalit alat arvot. Sen jälkeen on ollutkin särkylääkekuureja paljon. Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Olen vakaasti sitä mieltä, että sinun ei tarvitse laisinkaan olla huolissasi vain vähän koholla olevasta ALAT arvostasi. Sillä ei ole kertakaikkiaan mitään vaikutusta elämääsi, eikä ole minkään sairauden merkkikään. Lääkkeistä tai luontaistuotteista, joita käytät, se ei johdu. Rasvamaksaakaan tuskin sinulla on, koska arvo on matala ja yleensä naisilla on hyvät veren rasva-arvot, jotka kasvattaa koholla ollessaan ylipainon kanssa rasvamaksan esiintyvyyttä. Kaiken lisäksi et käytä alkoholia, mikä on tietenkin erinomainen asia, koska kaikkihan me tiedämme, että alkoholi rasittaa maksakudosta.

Joten heitä tarpeeton huolesi pois ja oikein hyvää viikonloppua Sinulle!


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1541   Aihe:  Muu aihe
ke 5.3.2014

Miten valkosoluarvot voivat muuttua raskauden myötä? Ennen raskautta arvoni olivat normaalit, mutta nyt olen seurannut niitä muutaman kuukauden välein (Leuk ollut n. 9-10), ja B-Leuk oli nyt viimeksi 13.3. Valkosolujen suppeammassa erottelussa granulosyyttien osuus oli 83% ja lymfosyyttien osuus 13,7%. Eli olivat
viitearvojen ulkopuolella. Lisäksi monosyytit olivat hieman alakanttiin. Tulehdusarvot ovat normaalit, samoin kilpirauhasarvot ja punasoluindeksit. Mitään lääkityksiä ei ole.

Olen 30v. nainen ja tullut raskaaksi (nyt rv 27) koeputkihedelmöityksellä. Takana vuoden hoidot hormonilääkityksineen. Viimeiset kaksi vuotta olen ollut todella stressaantunut ja hieman ahdistunutkin lapsettomuudesta johtuen. Vieläkin stressaan raskauteni puolesta. Voivatko nämä vaikuttaa valkosoluarvoihin raskauden lisäksi? Lisäksi minulta on lähtenyt jonkun verran enemmän hiuksia ja ripsiä. Luulen kyllä että nämä johtuu kokemastani "hormonimyrskystä", johon olen joutunut hormonihoitojen ja raskaaksi tulon jälkeen. Uskallanko olla levollisin mielin, että muutokset johtuvat raskaudesta ja hormonimuutoksista, vai voisiko nämä johtua esim. leukemiasta tai muusta syövästä? Pitäisikö arvoja jotenkin vielä kontrolloida raskauden aikana, vai olisiko minun hyvä vasta synnytyksen jälkeen palata tähän? Toisaalta tekisi mieli unohtaa nämä ja keskittyä raskauteeni, mutta pelko syövästä on vaan niin kova..
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Raskaus sinänsä nostattaa valkosolujen määrää veressäsi, jotka sinun kohdallasi ovat todellakin vain vähän koholla, joten ainakaan leukemiaa sinulla ei ole, enkä usko, että muutakaan syöpää, joten huoli pois. En myöskään usko, että koeputkihedelmöityksesi aiheuttaa em. lievästi poikkeavia veriarvojasi..

Sen sijaan hiustenlähtösi voi johtua matalista kilpirauhasarvoistasi, joita kyllä raskaus saattaa muuttaa. Hakeuduppas THS ja T4V lab.kokeisiin ja tarkistuta arvosi hoitavan lääkärisi kautta.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1540   Aihe:  Sydäntaudit
ke 5.3.2014

Nainen 71v.Äskettäin flunssaoireiden vuoksi astman(copd)pahenemisvaihe.Pef arvot n.200.Laboratorionäytteet otettu jotka muuten ok,sokeriarvo 8,6.Tutkimuksissa löytynyt jatkuva eteisvärinä ja sydämen vajaatoiminta.Pulssi 115-130.Aloitettu bisopropol 3 tab.pv.pradaxa 150 mg aamuin illoin.Runsasta nestekertymää johon aloitettu furesis 20 mg aamulla.Ei vaikutusta turvotuksiin.Keuhko/sydänröntgen otettu,jossa keuhkot ok,sydän jonkin verran laajentunut.Verenpaineen/sykkeen jatkuva seuranta.Painon seuranta aloitettu.Olen sairaalloisen ylipainoinen.Tekonivel vasemmassa polvessa ja oikean polven tekonivelen leikkaus harkinnassa.Olen psykiatrinen potilas,jossa jäänyt muun terveydenhoito retuperälle.Lääkkeenä Anafranil 75 mg x 2.Risolid 25mg x3 pv.Levozin 50mg iltaisin. Diag. pitkäaikainen masennus,epävakaa personallisuudenhäiriö.Onko toivoa?
Vastaus:
Hei ja kiitos milenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Aina on toivoa, kunhan et vaivu toivottomuuteen ja pyydät apua. Terveydenhuollon ydinasia on auttaa kaikin mahdollisin keinoin potilaita.

Eteisvärinäsi hoidossa on tärkeää saada sykkeesi alle 80/min, muutoin kehittyy sydämen vajaatoiminta tilanne. Koska sydämesi koko on laajentunut, on tärkeää myös laihduttaa, sekä huolellisesti hoitaa verenpainettasi. Pradaxa lääkitys on erinomainen lääke estämään eteisvärinästä aiheutuvaa veritulppariskiä. Lääkehoitosi em. asioiden suhteen on vielä kesken, joten noudata hoitavan lääkärisi ohjeita huolellisesti.

Masennusta ja epävakaata persoonallisuushäiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti terapian ja lääkityksen avulla, joskin se vie aikaa ja vaatii sinulta paljon. Sen hoitaa ensisijaisesti psykiatrisi.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Sivuja yhteensä 40 :  12345...+10Loppuun