Selaa vastauksia - Sydäntaudit

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 74 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 4 :  1234

Kysymysnumero: 1716   Aihe:  Sydäntaudit
ke 27.7.2016

Olen 60v mies paino 90.  
Sydämen syke heikko ja nopea 100-120.

hannu 60
Vastaus:
Hei!

Annat kovin vähän tietoja terveydentilastasi.

Näillä tiedoilla en voi vastata muuta: jos leposykkeesi on kertomaasi luokkaa, on syytä mennä lääkäriin perustutkimuksiin.

Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1611   Aihe:  Sydäntaudit
su 28.12.2014

Hei, olen 19-vuotias nainen. Lähes päivittäistä paineen tunnetta rinnassa ja selässä samalla kohtaa n. 2-4 tuntia kerrallaan on nyt ollut jo loppukesästä asti eli suunnilleen sen 4kk. Välillä tuntuu kuin joku seisoisi rintalastan päällä. Tunne ei niinkään ole kivulias, vaan todella "huono" ja epämiellyttävä kamala olo, ja silloin on olo muutenkin voimaton ja väsynyt. Välillä tuntuu joitain lisälyöntejä/tiheälyöntisyyttä, mutta tämä paineen tunne ja raskas olo rinnassa on se pääongelma..

Työni on ruumiillista. Liikkuessa esim. pyöräillessä hengästyn helposti.

RR on aina ollut hieman normaalia alhaisempi, 95/55 syke hieman korkeampi eli noin 70-80. BMI 25,5.

Aluksi luulin että tunne tulee rasituksessa, mm töissä, mutta sitten sitä alkoi tulla levossakin.

Terveyskeskuksessa olen kerran syksyllä käynyt, mutta lääkärin mielestä normaalia rytmihäiriötä kun ei ekg:ssä ollut mitään. Tällöin aortan kohdalla pieni sivuääni. Sen jälkeen en ole käynyt missään. Eikä tämä nyt ainakaan parempaan suuntaan ole mennyt.

Suvussa on sepelvaltimotautia ja erilaisia rakenteellisia vikoja.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Paine ja tunne siitä, kuin joku seisoisi rintalastasi päällä eivät ole normaaleja tuntemuksia.

Suosittelen jatkotutkimuksia, itse aloittaisin keuhkokuvalla. Tutkimuksiin voit hakeutua joko työterveyshuollon tai perusterveydenhuollon kautta.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1562   Aihe:  Sydäntaudit
su 25.5.2014

Olen 25-vuotias normaalipainoinen mies enkä käytä alkoholia tai tupakoi. Olen kärsinyt ahdistuneisuudesta ja paniikkituntemuksista jo pitempään ja näiden aiheiden takia olenkin jonkun kerran käynyt psykologilla saamatta sen kummempaa helpotusta.

Kysymykseni koskee sydämen lisälyöntejä ja tykytyksiä. Olen saanut lisälyöntejä ja lyhyitä tykytyskohtauksia jo vuosien ajan. Lisälyöntisyys tuntuu liittyvän selvästi henkisen puolen asioihin ja jännitykseen/ahdistuneisuuteen koska mielestäni on niin että mikäli pystyn rentoutumaan ja unohdan sydämen rytmin tarkkailun (jota jostain syystä teen usein alitajuisesti) ei lisälyöntejä tule tai jos tuleekin niin todella vähän.

Olen kuitenkin hieman huolissani tiheälyöntisyyspyrähdyksistä, joita toisinaan olen saanut, ehkäpä noin kerran kaksi kuussa korkeintaan. Kohtaus alkaa äkisti, ihan kuin lisälyönnistä ja kestää muutamasta sekunnista ehkä noin pariinkymmeneen sekuntiin. Syke mielestäni ainakin tuplaantuu ja on tasainen. Tuohon ei liity mitään oheistuntemuksia ja syke rauhoittuu viimeistään niin, että menen selälleni makaamaan ja hengitän rauhallisesti. Tätäkään ei välttämättä tarvita. Syke rauhoittuu mielestäni vähitellen ja saattaa siinä vaiheessa tulla lisälyönti, en ole tuosta aivan varma.

Edellämainitut kohtaukset tulevat yleensä joko suuren henkisen jännityksen aikana tai sen jälkeen. Fyysisen rasituksen aikana niitä ei tule, mutta vaikkapa lenkin jälkeisen rauhoitusvaiheen aikana jokin henkinen ärsyke saattaa sen laukaista helpommin. Toisinaan tuntuu, että olen ikäänkuin ennakoinut tuon tykytyksen ja se tulisi siksi. Näin ei kuitenkaan ole aina.

Viime marraskuussa kävin perustutkimuksessa, jossa kuuntelun ja normaali-ekg:n ohella katsottiin kilpirauhasarvot. Lisälyöntisyys näkyikin tuossa sydänfilmissä, muuten sanottiin olevan ok. Sain propralia otettavaksi tarvittaessa.

Voiko oireet todella johtua ahdistuneisuudesta ja kuulostavatko ne mielestäsi huolestuttavilta?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Sielu ja ruumis ovat yhtenäinen kokonaisuus. Mielentilat vaikuttavat kehoon meillä kaikilla, ja todellakin uskon että tiheä lyöntisyys ja kammiolisälyöntitaipumuksesi johtuvat paniikkituntemuksista. Beetasalpaaja on tehokas näitä oireita hillitsemään joskus myös masennuslääkkeetkin. Kahvi, krapula ja nikotiini pahentavat näitä.

Täyden varmuuden sydämen rytmin suhteen saat hakeutumalla 24 h sydämen monitorointi tutkimukseen, varsinkin silloin kun saat näitä oireita päivittäin.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1561   Aihe:  Sydäntaudit
su 25.5.2014

Miesystäväni (ikä 62v) kädet vapisevat pahasti. Hän on työkyvyttömyyseläkkeellä polvivaivojen takia, mutta jo töissä ollessaan oli hieman vapinaa. Ehkä myös traumaattisia kokemuksia ja stressiä taustalla. Ei ole lääkityksiä eikä sairauksia. Alkoholia ei käytä paljon, eikä kahvia, säännölliset elämäntavat.
Kädet ovat ilm.tärisseet pitemmän ajan (n. 6 vuotta, mutta vaiva on pahentunut vuoden sisällä. Kahvi läikkyy, vaikka molemmin käsin pitää kuppia. Syöminen vähän sotkemista ja koneiden-ja työkalujen käyttö hankalaa, käsiala on huonoa, kaupassa tunnusluvun näppäileminen on hankalaa joskus. Tietokoneella kirjoittaminen sujuu hitaasti, mutta ei pitkään jos kohdistaminen heikentyy. Molemmat puolet mielestäni tärisevät ja koko käsi.
Sanoo, että vapina on todettu hyvänlaatuiseksi vapinaksi n. 6 v. sitten. En tiedä onko aivoja kuvattu vai onko neurologi tehnyt tulkinnan ilman. Kun pidän kädestä tunnen kädessäni jonkinlaisia "sähkön virtauksia" tulevan hänen kädestään voimakkaana, siksi mieleeni tuli joku hermostoperäinen.
Vapina rajoittaa sosiaalista elämää julkisesti, mutta myös kotona tilanne on hankala. Niskat ei kuulemma kipeät, vaikka nukkuu usein kädet niskan takana. Sai betasalpaajaa lääkkeeksi. Koki, että lääke tekee hänet huonokuntoiseksi, sydän tykytti, eikä jaksanut ajaa esim. pyörällä kuten aikaisemmin ja lopetti lääkkeen ottamisen sivuvaikutusten takia. Hän liikkuu paljon, ajaa pyörällä, kävelee ja hiihtää talvella, nyt aloittanut sauvakävelyn. On tehnyt vuosikymmeniä puusepän että laivansisustusasentajan töitä, joten kädet, hartiat ja niska olleet pinteessä. Tulkitsee, että kyse voi olla myös myrkyistä joita on käytetty työmailla. Vanhemmillaan oli Parkinsonin tauti vanhana.
Miten hän pääsisi Helsingissä asianmukaiseen hoitoon ja kuntoutukseen, koska terveyskeskuksesta helposti käännytetään työeläkeläiset nopeasti beetasalpaajareseptin kera.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Pieni käsien lepotärinä on varsin yleistä vanhemmalla iällä, ja helpottuu selkeästi proparanoli beetasalpaaja lääkityksellä, joka tarvittaessa otettuna tai sitten vakituisesti päivittäin.

Parkinson taudin ensimmäisinä oireina voi olla sormen/sormien vapina. Se on yleisimpiä erotusdiagnostisia vaihtoehtoja. Myös keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttöön voi esiintyä vapinaa. Toisena vaihtoehtona tulee mieleeni yläraajojen hermopinteet tai niskalihasten lihasspasmi. Täryyttävä työ käsillä, esim. moottorisahan käytöllä aiheutuu helposti vapinaa.

Hakeutukaa kokeneen neurologin vastaanotolle selvittämään asia.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1552   Aihe:  Sydäntaudit
to 3.4.2014

Hei,
88-vuotias äitini on jo pitkään valittanut vatsavaivoja ja huonoa oloa ja viime aikoina huimaustakin. Mieleeni tuli, että mahtavatkohan hänen käyttämänsä lääkkeet aiheuttaa tällaisia sivuvaikutuksia. Hänelle on määrätty verenpaineeseen Bisoprolol Ratiopharm 2,5 mg aamuin illoin. Linatil 5 mg: 2 kpl aamulla ja lisäksi rauhoittavaaa Opamox 15 mg 4 päivässä.  Hän syö mielestäni varsin vähän, vaikka ei toisaalta ole laihtunutkaan.
Vatsavaivat ovat varsin kiusalliset ja saavat hänet helposti jäämään neljän seinän sisälle. Siinä lienee sukuvikaakin, kun sisarellaan on samanlaisia vaivoja. Erilaisia vatsantoimintaa helpottavia jauheita yms. käsikauppalääkkeitä on käytössä.
Lisäksi äidillä on todettu fibromyalgia ja vanhuusiän diabetes. Diabetes on hyvin kurissa, kenties fibromyalgiakin.
Lähinnä haluaisin tarkistaa, että onko tuo lääkekombinaatio turvallinen ja hyväksihavaittu, vai olisiko sitä syytä tarkistaa?
Vastaus:
Huomenta ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Äitisi lääkitys ei vaikuta vatsaongelmiin, joskin jos verenpainetasot ovat matalat siitä tyypillisenä oireena on juuri huimaus. Suosittelen aamuisin kotimittauksia hänelle esim. kahden viikon ajan joka toinen päivä, ja jos ne ovat matalat niin vastaanottoa omalle lääkärille.

Hyvin yleistä on että vanhemmilla ihmisillä esiintyy ummetusta ja ns. ohivuotoripulia samalla. Ne aiheuttavat vatsakipuja. Myös diabetes vaurioittaa suolistohermoja ja aiheuttaa em. ongelmia. Mikäli hän käyttää Panacod nimistä kipulääkitystä, se aiheuttaa hyvin yleisesti vaikeaa ummetusta. Ilmeisesti hänellä ei ole diabeteslääkkeenä metformiinia, joka aiheuttaa myös ripulointia, ainakin alkuunsa.

Suosittelisin kokeilemaan Visiblin rakeita 1-3 mittaa aamuisin, kuidun lisäämistä ruokavalioon. Myös Levolac 15-30 ml aamuisin on hyvä kombinaatio. Molempia saa apteekista ilman reseptiä. Liikuntaa ja runsaampaa veden nauttimista suosittelen. Positiiviset tulokset näkyvät n. kuukauden kuluessa. Mikäli nämä eivät auta, suosittelen oman lääkärin kautta gastro- että kolonoskopia tutkimuksia.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1540   Aihe:  Sydäntaudit
ke 5.3.2014

Nainen 71v.Äskettäin flunssaoireiden vuoksi astman(copd)pahenemisvaihe.Pef arvot n.200.Laboratorionäytteet otettu jotka muuten ok,sokeriarvo 8,6.Tutkimuksissa löytynyt jatkuva eteisvärinä ja sydämen vajaatoiminta.Pulssi 115-130.Aloitettu bisopropol 3 tab.pv.pradaxa 150 mg aamuin illoin.Runsasta nestekertymää johon aloitettu furesis 20 mg aamulla.Ei vaikutusta turvotuksiin.Keuhko/sydänröntgen otettu,jossa keuhkot ok,sydän jonkin verran laajentunut.Verenpaineen/sykkeen jatkuva seuranta.Painon seuranta aloitettu.Olen sairaalloisen ylipainoinen.Tekonivel vasemmassa polvessa ja oikean polven tekonivelen leikkaus harkinnassa.Olen psykiatrinen potilas,jossa jäänyt muun terveydenhoito retuperälle.Lääkkeenä Anafranil 75 mg x 2.Risolid 25mg x3 pv.Levozin 50mg iltaisin. Diag. pitkäaikainen masennus,epävakaa personallisuudenhäiriö.Onko toivoa?
Vastaus:
Hei ja kiitos milenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Aina on toivoa, kunhan et vaivu toivottomuuteen ja pyydät apua. Terveydenhuollon ydinasia on auttaa kaikin mahdollisin keinoin potilaita.

Eteisvärinäsi hoidossa on tärkeää saada sykkeesi alle 80/min, muutoin kehittyy sydämen vajaatoiminta tilanne. Koska sydämesi koko on laajentunut, on tärkeää myös laihduttaa, sekä huolellisesti hoitaa verenpainettasi. Pradaxa lääkitys on erinomainen lääke estämään eteisvärinästä aiheutuvaa veritulppariskiä. Lääkehoitosi em. asioiden suhteen on vielä kesken, joten noudata hoitavan lääkärisi ohjeita huolellisesti.

Masennusta ja epävakaata persoonallisuushäiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti terapian ja lääkityksen avulla, joskin se vie aikaa ja vaatii sinulta paljon. Sen hoitaa ensisijaisesti psykiatrisi.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1518   Aihe:  Sydäntaudit
ma 13.1.2014

Olen 48 vuotias mies. Pituus 182 ja painoa noin 120 kg. Tupakoin ja käytän alkoholia välillä. Työ on ruumiillista. Viime marraskuusta alkaen on sydän alkanut välillä tekemään outoja. Sydän lyö yhtäkkiä nopeasti muutaman sekunnin 3 - 5 sekuntia. Tämä tapahtuu 1 - 2 kertaa päivässä ja joskus on päivä välissä ettei niin tapahdu. Se voi tapahtua makuulla, istuessa tai kesken työnteon. Mistähän voisi olla kyse, onkohan tapahtumassa jotain tai jo tapahtunut.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Onko nopeat rytmihäiriöt säännöllisiä vaiko epäsäännöllisiä? jos ne ovat säännöllisiä, kyseeseen tule ns. kammiotakykardia tai eteisten supraventrikulaarinen takykardia tai ihan tavallinen normaali nopea rytmi jos ne ovat puolestaan eteisvärinä pyrähdyksiä.

Mikäli pyrähdykset ovat jokapäiväisiä, niin on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin ja tehdä vuorokausi rytmihäiriönauhoitus, lisäksi ottaa mm. kilpiraushas verikokeet. Hakeudu kardiologin tai sisätautilääkärin jatkotutkimuksiin.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Diacor Oy


Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1506   Aihe:  Sydäntaudit
la 14.12.2013

Olen 82v eläkeläinen, harrastan monipuolisesti liikuntaa mm. 3 x viikossa uintia + kevyt punttiharajoitus 1 x vk:ssa keilaus sekä tanssia, kuitenkin joskus tuntuu huippaavan ja pulssi pysyttelee km.44-50 välillä: lienee kyse koko elämän ajan jatkuneesta liikuntapainotteisesta elämästä. Olisin kiinnostunut kuulemaan vastaavanlaisista kokemuksista.

terv.kojoki
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Todellakin olet oikeassa, pitkäaikainen säännöllinen aerobinen kestävyysurheilu (syke rasituksen aikana alle 130/min), laskee lepopulssia. Lasse Virenilla se oli luokkaa n 30/min. Paitsi se pitää sinut hyvässä yleiskunnossa, mikä on erityisen edullista sinun iässäsi, niin samaten se tuo oikeata mielihyvää. Kehotankin sinua lämpimästi sitä jatkamaan.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1494   Aihe:  Sydäntaudit
la 16.11.2013

Olen 39- v, suunnittelen raskautta. Lapsesta kausittaista RR- nousua. 1. raskaus,albetol. -02 paineet  koholla: subakuutti tyreoidiitti. Tila norm. kuten verenpainekin ja olin lääkkeettä 2.raskauden. 3:ssa rask. paineet nousivat + vajis TSH 1.66, T4 12.5, 2 KK  edellisestä TSH 0.76, T4 7.9. Söin T4 1x0,025 mg ja Albetolia. 4 kk synnyt. TSH 0.06 ja T4V 22.2. Kolesteroli norm. huom! Lopetin tyroksiinin. 6 kk synnytyksestä TSH oli 132.98 ja T4 4.5. Tyroksiini 1x 0,1 mg/ pvässä arvot saatiin viitteisin, mutta olo ei.  Paleli ym., alapaine kohosi. Lääkekokeiluja, Candesartan paras. 2 vuotta tuosta(kun TSH 132) T-POAb oli koholla, 58. Olo ei ollut hyvä, kärsin oireista, sain T3 eli liotyronoonin rinnalle 3 v sitten. Nyt  0,075mg T4 ja 10 mikrog. T3. Koko vajisajan kokonaiskolesteroli ja LDL koholla. Alapaine nousee, yläpaine hyvä. Nyt arvot TSH 1.24, T4V 13 ja T3 4.6. Olo välillä normaali, väsyttää kuitenkin. Toisinaan olen ylikierroksilla, alapaine nousee.Se kestää muutamia päiviä, kunnes rauhoittuu. Rytmihäiriöitä, joskus näkyi  johtumishäiriö kohtauksen aikana. Vaikka arvot hyvät, edelleen  voimakasta turvotusta silmäluomissa, hiustenlähtöä, paino-ongelmia, kol ja LDL koholla, tykytyskohtauksia. Nyt raskautta varten vaihd. albetol 2x100 mg, alapaineissa nousua. Candesartanilla arvot 110-120/75-85. Mistä kilpirauhasen vajaatoiminta? Raskaus laukaisevana? Toimisko kilpirauhaseni ilman lääkkeitä? Pitäisikö vasta-aineita vielä tutkia? Vasta-aineet ja raskaus? Miksi alapaine nousee? Pelkällä T4 ei kuukautisia kuin kerran tai kaksi vuodessa. Nyt ok. Miksi kilpirauhasarvoni ovat aikalailla samat vaikka muutan T4 annosta. Esim. annoksella 5x0,05 ja 2x 0,075mg t4 ja 10 mikrog t3 tsh 1.78 ja t4 11.9 ja annoksella 7x 0,075 t4 ja 10 mikroa t3 tsh on 1.24 ja t4 13. Kun lisään lääkettä, tulee sydämentykytyksiä, mutta vajisoireet jäävät.  Miksi stressiolo? Millä verenpaineet, kolesterolit, vajisoireet ja sydäntuntemukset kuriin? Uskallanko tulla raskaaksi?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Raskauden aikana kohonneeseen verenpaineeseen on turvallista aloittaa albetoli lääkitys, koska se on niitä harvoja lääkkeitä, jotka ei ole vaarallisia sikiölle. Koska raskauden aikana elimistön nestevolyymi kasvaa merkittävästi kilpirauhashormoonitasot laskevat. T4V tasoja ei tulisi tarkastella vaan TSH:ta jonka tulisi olla lääkityksenkin aikana tasoa 2.5. Silloin sikiö kehittyy normaalilla tavalla ja on mahdollista että matalat arvot estävät raskaaksi tulemista. Itse seuraan ko. arvoja kuukausittain raskaana olevilta sekä yleisvointia. Raskauden jälkeen voivat arvot romahtaa, kuten sinulla on tehnyt, joka voi aiheuttaa masennusjakson.

Sinun kohdallasi voi tulla kyseeseen Hashimoton autoimmuunikilpirauhastulehdus koskapas TPOab arvosi ovat hieman koholla ja sinua tulisi seurata lab.kokein varsin tiiviisti yhdessä vointisi ja oireilujen suhteen. Lab.arvosi, oireesi, lääkityksesi heittelevät varsin rajusti. Jotta saisit hyvää hoitoa moninaisiin vaihteleviin oireisiisi, kehoitan sinua lämpimästi hakeutumaan endokrinologin seurantaan.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1485   Aihe:  Sydäntaudit
ti 12.11.2013

Noin vuoden ajan olen havainnut aamuisin sängystä liikkeelle lähdettäessä, että sydän lyö todella nopeasti ja epäsäännöllisesti jättäen lyöntejä väliin, kunnes pulssi rauhoittuu vähitellen 10-15 minuutin aikana.

Sama tulee esille myös urheillessa ja vaikuttaa siltä, että jos pulssitaso nousee liian korkeaksi, niin heti alkavat nopeat sydämentykytykset ja lyöntien väliin jättämiset sarjoina, kunnes tahtia hidastamalla pulssi palautuu normaaliksi.

Olen muuten perusterve 45v. nainen, mutta kuntoni on huono. Haluaisin parantaa kuntoani, mutta tuntuu että sydän on heti epärytmissä, kun otan vähänkin reippaaman askeleen (esim. portaita noustessa). Holterissa ja rasitus-Ekg:ssä on aikaisemmin todettu sinustakykardiaa, lisälyöntejä ja svt-pyrähdyksiä.

Tarvitseeko tästä olla huolissaan? Onko sydämelle rasite joka päivä ilmenevät tykytyskohtaukset ja lisälyönnit?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Saattaa olla, että olet ns ylikunnossa ja syke nousee silloin nopeasti korkealle ja toisaalta laskee nopeasti normaaliksi. Urheilun aikana erittyy ns. sympaattisen hermoston katekoliamiineja, jotka nostavat mm. sydämen sykettä ja edesauttavat hapen kuljetusta soluihin nopeamman verenvirtauksen vuoksi. Rasituksen jälkeen parasympaattinen hermosto palauttaa eimistön lepotilaan ja laskee silloin sykettä. Tuossa vaiheessa havaitaan usein kammiolisälyöntisyyttä, joita esiintyy kaikilla ihmisellä ja ovat harmittomia.

Sen sijaan SVT-pyrähdykset voivat kieliä ns oikoradasta eteisten ja kammioiden välillä, silloin syketaajuus saattaa nousta jopa yli 300/min. Silloin verta ei ehdi mennä hapenkuljettamiseen aivoihin ja seuraa pyörtyminen. Tämän johdosta suosittelen kardiologin vastaanotolle hakeutumista varten. Koska rasitus-ekg.si oli muutoin normaali, ei sinulla ole sydämessä ainakaan merkittävää valtimokovettumatautia.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1470   Aihe:  Sydäntaudit
su 13.10.2013

Heipähei!

Olen 26-vuotias mies. Olin 3vko nuhakuumeessa, n. viikko sitten tuntui kuin tuo tauti alkaisi helpottamaan ja 4pvä sitten alkoi ilkeät oltavat. Tuntemuksiin kuuluu myös tunne että aivan kuin olisi pala kurkussa ja rintalastan alla polttelee sekä tuntuu kuin jokin liikkuisi ylös ja alas siellä, tunne ei ole mitenkään sietämätöntä tai kivuliasta, pikemmin vain tosi ilkeää. Rintaa pistää ja puristelee melkein kokoajan mutta sekään kipu ei ole kivuliasta vaan inhottavan tuntuista. Tuntuu koko ajan kuin jokin painaisi rintaa. Lisäksi eilen oli myös raajojen hikoilua, kuumotusta ja pistelyä. Kävin lääkärissä ja minulta otettiin EKG, jokin entsyymi-verikoe, tulehdusarvot, happisaturaatio, kuunneltiin keuhkot ja sydän: kaikki olivat normaaleja. Eilen nukkumaan käydessäni sydän hakkasi niin voimakkaasti että tuntui kuin se pomppisi rinnasta ulos ja muljahteli aika tiuhaan tahtiin. Syketasokin oli n.90 lyönnin luokkaa. Lääkkeeksi sain perus antibioottikuurin ja limaa irroittavaa lääkettä. Välillä tuntuu myös että näkö heikkenisi vasemmassa silmässä. Syön simvastatin lääkettä ennaltaehkäisevästi sukurasitteena olevaa sepelvaltimotautia ajatellen.

Olisiko kyseessä ahdistuneisuutta, paniikkihäiriö vai ihan oikeasti vaikka sydänlihastulehdus tai pahimmoillaan sydämen vajaatoiminta tai alkava infarkti. Kivut ja tuntemukset eivät kuitenkaan rajoita normaaleja toimintoja, pystyn kävelemään 3km lenkinkin reippaalla tahdilla enempiä hengästymättä ja rintaa puristelematta.

Huhtikuussa erosin tyttöystävästä ja se oli minulle todella rankka ja pitkä huono kokemus ja vaihe elämässä. Löysin uuden tyttöystävän kesällä mutta suhteemme on ollut aika riitaisa ja paikoin puuduttava ja ahdistava riitelyjen takia. Teen myös ruumiillista työtä. Läheinen ihminenkin kuoli viikko sitten vielä tähän kaiken päälle.. Voiko olla oikeasti niin että nämä olisivatkin vain joku paniikkihäiriö tai ahdistuneisuus tästä kaikesta tai refluksivaiva?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Nuhakuumeesi oireet eivät häviä, antibioottihoidosta huolimaatta, neljässä päivässä vaan paremminkin kahdessa viikossa. Palan tunne kurkussa, tai se että rintakehässäsi liikku jotain, todennäköisesti johtuu siitä. Hyvin usein ruokatorventulehdus voi vastaavasti aiheuttaa samanlaisia oireita. Kokeile siis viikon kuuria (apteekista) mahalääkettä, sen aikana oirekuva poistuu mikäli kyseessä on ruokatorventulehdusta.
Sydänlihastulehdusta sinulla ei ole, koska sydänfilmisi ja rasituksen sietokykysi on hyvä.

Sydämen muljahtelu johtunee ns kammiolisälyönneistä, jotka ovat sinänsä harmittomia. Voit kokeilla esim. lääkereseptillä saatavaa propranolilia, joka siihen auttaa, kuin myös jännitykseen ja sydämen tykytykseen. Propranoli laskee annosmäärästä riippuen myös verenpainetasoasi, joka on sinulle hyväksi. Simvastaniinlääkityksesi ei aiheuta tälläisiä oireita.

Parisuhde-erot ovat aina hyvin raastavia kokemuksia ihmisille. Osa oireistasi voi johtua lievästä paniikkihäriöstäkin, siihen auttaa pussihengitys, noin 5 min, kahvin, tupakan ja alkoholin poisjättäminen, kunne olet oireeton. Paniikkihäiriötäkin voidaan erinomaisesti hoitaa esim sitalopraami SSRI masennuslääkkeellä, kuin myös muillakin vastaavilla. Lääkitys tulee olla yhteistyössä tiivisti hoitavan lääkärisi kanssa. Vanha sanonta on, että aika parantaa kipuilevat haavat ja kultaa muistot menneestä kultaisiksi.


Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Terveystalo Oy
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1442   Aihe:  Sydäntaudit
ti 3.9.2013

Hei! Olen 54-vuotias mieshenkilö. Sairastan bipolaarihäiriötä,mutta nyt
kysymykseni koskee flimmeriä. Olin sairaalassa heinäkuussa viikon,jolloin
flimmeri ja flutteri saatin hoidettua lääkkeillä. Minulle jäi epäselväksi millloin
pitää lähteä lääkäriin,kun flimmeri tulee päälle. Viime yönä heräsin, kun syke seilasi 80-180 välillä, olo oli huono. Otin extraorlocin, 5mg, ja tilanne
rauhoittui aamulla. Ymmärsin oman kardiologin puheesta,että flimmerini
ei ole vaarallinen eikä vaadi sen kummenpaa hoitoa, kun käytän Pradaxa
150mgx2, Orloc 5mgx2 ja Digoxin 0,25x1. Pitäisikö kuitenkin lähteä lääkäriin,
kun kohtaus tulee, kuinka kauan voi katsoa? Jos nyt olo on ok, milloin voin
taas mennä kuntosalille?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Flimmeri ja flutteri rymi ei ole vaarallinen, silloin kun on verenohennushoito, ilman sitä vasempaan eteiskorvakkeeseen saattaa kehittyä verihyytymä, ja mikäli - kuten usein flutterissa ja flimmerissä - välillä rytmi on normaali, eli sinusrytmissä, hyytymä saattaa lähteä liikkeelle, ja useimmiten vasemmalle puolen kaulavaltimoa pitkin aivovaltimoihin aiheuttaen ei toivoton aivoinfarktin.

Rytmiä hidastavilla lääkkeillä pyritään kammiovaste pitämään reippaasti alle sadan, koska jos se on esim. mm kuukauden se kehittää vääjämättä vasemman puolen vajatoimintaa, mikä ei ole myöskään toivottu tapahtuma. Muistutan sinua, että flimmeri/flutteri laskee arviolta suorituskykä n 25% ja se näkyy lähinnä ns. huippuvedoissa, et pysty aikaisempiin suorituksiisi, myös beetasalpaaja lääkityksesi tekee sen.

En tiedä onko sinulle yritetty tehdä sähköistä/flekainidi rytminsiirtoa, yleensä niitä tehdään tänä päivänä kolme kertaa ja jos rytmi kääntyy uudelleen/flutteriin siitä luovutaan, ja lääkityksesi on pysyvä. Mitä iäkkäämpi flimmeri/flutteri on sitä epätodennäköisempää on se, että em toimenpiteillä se kääntyy sinusrytmiin.

Joka tapauksessa lääkityksessä on hiomisen varaa, ota yhteyttä hoitavaan kardiologiisi tässä mielessä. Vaihtoehtoja on useita ja ne tulee huolellisesti sovittaa mahdolliseen bipolaaritautisi lääkityksiin.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Terveystalo Oy
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1417   Aihe:  Sydäntaudit
pe 28.6.2013

Mies 59 v, BMI 22,8.
Tupakointi: ei koskaan.
Alkoholi: hyvin vähän.
Perustaudit: verenpainetauti, yhdistelmälääkitys ollut noin 8 v ja pitää arvot kurissa (noin 130 / 80); kolesterolilääkitys myös.
Liikunta: hyvin reipasta / kovaa, talvisin hiihtoa, muulloin työmatkapyöräilyä useita tuhansia kilometrejä per vuosi jo (kymmenien) vuosien ajan.
Työ: vaativaa ja vastuullista toimistotyötä ja paljon ylitöitä, aiheuttaa toistuvaa painetta / stressiä sekä erityisesti viimeisen vuoden aikana.

Kysymys: leposyke on nykyään tasolla 70-75, kun vielä vajaat kymmenen vuotta sitten se laski tasolle 45 kesäkauden tiukan pyöräilykauden jälkeen eli noussut n. 60 %. Miksi pulssi ei enää laske nykytasolta, onko se liian korkea e.m. datan perusteella ja onko tätä tarvetta tutkia enemmän ? Kardiologi totesi viitisen vuotta sitten sivuäänen, mutta parin vuoden aikana työterveyslääkärit eivät ole sitä juurikaan kuulleet.

Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Taustatiedot huomioiden, en pitäisi leopulssin nousuasi merkittävänä. Tunnetusti stressihormoonit nostavat sitä. Sivuääni lienee ns fysiologinen, eli harmiton. Asian voi hyvin tutkia kardiologin suorittamalla sydämen UÄ-tutkimuksella, joka muutenkin antaisi lisävalaistusta asiaan.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Terveystalo Oy
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1385   Aihe:  Sydäntaudit
ma 13.5.2013

Hei! Olen 38v. nainen jolla on kaksi  lasta. 2,5 vuotias ja 11 kk vanha.
Minulla todettiin yli 20v sitten polykystinen munuaistauti (ADPKD). Molemmissa munuaisissa rakkuloita, isoimmat n. 4 cm. Niitä tutkittiin ultraäänellä 3 vuoden välein ja pientä kasvua oli, mitään oireita ei  ollut.
Sukulaisia tutkittiin, mitään ei löytynyt joten olen uusmutaatio.
Noin 22 vuoden iässä verenpaine alkoi kohota sen verran että verenp.lääk. aloitettiin.
Noin 4 vuotta sitten havaittiin ensimmäistä kertaa muutoksia maksassa, maksa oli täynnä ihan pieniä rakkulan alkuja, eli laikukas. Maksa- ja munuaisarvot olivat silti yhä täysin normaalit. Raskaudet meni ok.

Raskauden aikana albetolia ja syön edelleen (200mg 2 kertaa pvä) kunnes lopetan imetyksen. Sitten siirryn toiseen lääkkeeseen.
Keväällä aloin kiinnittää huomiota painon tunteeseen vatsalla ja kävin tk lääkarissä/ ultrassa. Maksassani oli paljon isoja rakkuloita ja suurin oikealla puolella 7 cm. Ne ovat kehittyneet 4 vuoden aikana.
Minulla on lähete munuaispolille elokuussa, mutta haluaisin vähän tietoja jo ennen sitä kun olen niin huolestunut. Munuais ja maksa arvoni ovat yhä täysin normaalit.
Nyt minut säikäytti se maksan rakkuloiden koko ja painon tunne.
Haluaisin tietää kuinka vakava tämä tilanne nyt on..
Olen alkanut pelätä että voiko tähän tautiin nyt kuolla.. Vai voiko kuitenkin olla että saan vielä elää ja kasvattaa lapseni aikuisiksi ?
Lisäksi luin netistä että aivoaneyrysmat on yleinen kuolinsyy tässä taudissa ja pää kuvataan jos sukulainen on menehtynyt tähän tautiin.
Entä jos on uusmutaatio eikä tiedä onko taipumusta niihin ? Olisiko syytä käydä kuvauksissa kun oli usean kk ajan usein päänsärkyä aina samassa kohdassa päätä (päälaella vasemmalla), nyt ei ole enää ollut kun n. 1 kerran kk.

Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Todellakin polykystinen munuaistauti voi ilmetä muuallakin kuin vain munuaisissa, yleisimmin maksassa. Tyypillistä on kuitenkin se, että sekä munuaiset että maksa säilyttävät normaalin toimintansa, joskin hyvin pitkällä aikavälillä saatetaan joutua turvautumaan munuaisten osalta dialyysihoitoihin tai siirrännäisoperaatioihin.

Maksa kykenee suoritumaan tehtävästään vaikka jäljellä olisi enää vain 10-20% toimivaa kudosta, joten sillä on paremmin ns reservikudosta kuin esim. munaisilla. Suuret rakkulat maksassa saattavat aiheuttaa mekaanista kipua juuri kylkikaaressa ja vatsassa. Tällöin voidaan turvautua niiden tyhjentämiseen ultraääniohjauksessa. Ongelmana saattaa kuitenkin olla se, että tyhjennetty rakkula kehittää uudelleen nestettä. Näissä tapauksissa voidaan rakkula arpeuttaa esim. etanolihuuhtelulla, jolloin rakkula luhistuu ja tilalle jää arpi, joka ei enää täyty.

Äkkisiltään en osaa yhdistää merkittävää perinnöllistä aivoanerysman kehittymisvaaraa tähän sairauteen. Mikäli suvussa on havaittu nuorella iällä aivoaneurysman aiheuttamia aivovernvuotoja on hoitokäytäntönä seuloa kuvauksin myös lähisukulaiset.

En olisi kovinkaan huolissaan tilanteestasi, kuitenkin on vuosittain syytä tutkia sekä maksan, että munuaisten toimintaa kuvastavat laboratorikokeet ja harkinnan mukaan ultraäänikuvantaminen 2-3 vuoden välein.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Terveystalo

Jälkihuomautus:

Havaitsin jälkeenpäin minulle tulleen kollegiaalisen palautteen pohjalta, että vastaukseni oli puutteellinen. Alla täydennykseni:

Oireettomia aneurysmia on todettu noin 8% niistä ihmisistä, jotka sairastavat polykystista munuaistautia. Suomalaisessa tutkimuksessa jossa tarkasteltiin itäsuomalaisia polystista munuaistautia potevia potilaita, esiintyi 12%:lla joko aivoverenvuoto taikka aneurysma.Toisaalta 1%:lla joilla oli SAV (aivovaltimoaneurysma ja subaraknoidaalivuoto, oli polykystinen munuaistauti myöskin. Aivovaltimoiden magneettiangiografiaa suositellaankin tehtäväksi niille polykystista munuaistautia sairastaville potilaille, joiden lähisuvussa on esiintynyt aivoverenvuotoa.
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1360   Aihe:  Sydäntaudit
ma 8.4.2013

Hei, olen 34-vuotias raskaana oleva nainen. Raskauteni on neljäs, nyt 9.viikolla.  Olen perusterve, lukuunottamatta lievää astmaa, joka on ollut n.vuoden oireeton, ei lääkitystarvetta. Raskausaikoina ollut alapaineen kohoamista, paineet n. 125/85-90, korkeimmillaan jopa 95. Ei hoidettu lääkityksin. Sukurasitteena korkeaa verenpainetta.

Rv 7 alkoivat rytmihäiriötuntemukset, jotka kestivät kerrallaan useita tunteja. Kolmantena oireisena pvänä hakeuduin päivystykseen, jossa EKGssä lisälyönnit jopa 4 peräkkäisen lisälyönnin sarjoina. Muuta poikkeavaa ei näkynyt. Sydän kuunneltiin, lääkityksen aloittamisesta oli puhetta, mutta lääkäri halusi odottaa viikolle 12, jolloin tilanne arvioitaisiin uudelleen. Alustavasti tulkittiin todennäköisesti hyvälaatuisiksi kammioperäisiksi lisälyönneiksi, holter suositeltiin otettavaksi rv 12 tietämillä. Aiheuttajaksi epäiltiin stressiä ja raskaushormoneja.

 Rytmihäiriöt olivat muutaman päivän poissa , mutta ovat alkaneet uudelleen. Kestävät tunteja kerrallaan. Kipua niihin ei liity, mutta koen ne hyvin häiritseviksi, väsyttäviksi ja pelottaviksi. Aikaisemmin rytmihäiriöitä ei ole ollut.

Voinko todella olla rauhassa rytmihäiriöitteni kanssa, vaikka ne kestävät jyskyttävinä jopa useita tunteja kerrallaan ja monena peräkkäisenä päivänä? Vai olisiko minun syytä hakeutua lisäselvityksiin jo aikaisemmin?
Jos lääkityksen aloittamiseen päädytään, millaisia riskejä siitä voi olla raskaudelle?

 Kiitos vastauksestasi.

 
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Raskautesi myötä kehosi nestepitoisuus kasvaa, joka vaikuttaa sydämeen. Rytmihäiriösi kuulostavat hyvänlaatuisilta kammiolisälyönneiltä, holter tutkimuksella sen saa varmuudella selville.
Siihen voi myös käyttää lääkityksiä, jotka eivät ole sikiölle vaarallisia.

Kehottaisin että tehtäisiin se holtertutkimus, jonka pohjalta voidaan harkita lääkityksen aloittamista. Ole huoleti sikiölle rytmihäiriöstä ei ole haittaa.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
yleislääketieteen erikoislääkäri
sisätautien erikoislääkäri
Terveystalo
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1335   Aihe:  Sydäntaudit
su 3.3.2013

Hei,

Kysymykseni koskee sydämen sykettä. Olen 27-vuotias perusterve nainen. Pituus 160 cm, paino 78 kg. En varsinaisesti laihduta, painoa on tullut vuosien aikana. Liikkunut olen vuosien ajan, ja joitain taukoja lukuunottamatta olen ollut varsin liikunnallinen. Nyt olen lähes vuoden ajan liikkunut säännöllisesti n. kolme-neljä kertaa viikossa. Olen käynyt jumpissa, ja olen jo aiemmin pannut merkille, että olen treenannut ehkä liian kovaa laiminlyöden peruskestävyysharjoittelun.

Nyt hankin sykemittarin, ja olen kieltämättä huolestunut mittarin lukemista, vaikka olinkin jo aiemmin tehnyt huomion liian kovasta treenistä. Tanssillisessa perusjumpassa sykkeeni on lähes koko tunnin ajan 185-195. Minulla ei ole erityisen huono olo, vaan jaksan kyllä jumpata ihan hyvin 45-60 min, jonka tunti kestää. Tänään tein tunnin peruskestävyyskävelyn sykealueella 125-145, ja huomasin, että jouduin kävelemään melko verkkaisesti, jotta syke pysy viitearvossa. Eli kävely ei ollut niin reipasta kuin olisin toivonut ja jouduin koko ajan "hidastelemaan".

Leposykkeeni on noin 60. Ortostaattisen sykkeen laskin viime syksynä, ja sekin oli viitearvoissa (en enää muista lukemaa).

Kysyisin siis, että pitääkö lukemista huolestua, kun minulla ei ole mitään erityisiä tuntemuksia ja kaikenlainen liikunta tuntuu hyvältä?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Todenäköisesti kuntosi on erinomainen koska voit maksimaalisella sykkeellä harjoitella tunnin. Sykkeesi nousee ilmeisen nopeasti ja uskon, että palautuu myös nopeasti. Leposykkeesi kuvastaa hyvää kuntoa.

En olisi lainkaan huolissaan tilanteesta.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Tikkurilan ja Järvenpään yksiköt
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1328   Aihe:  Sydäntaudit
pe 15.2.2013

Olen 18-vuotias poika. Olen kärsinyt parin vuoden ajan paniikkihäiriöstä. Sen oireita ovat mm. ajoittaiset sydämentykytykset ja muljahdukset, joita osaan käsitellä nykyään psykosomaattisena oireiluna.

Olen kuitenkin alkanut kiinnittää öisin ja aamuisin, siis sykkeen ollessa matala, huomiota pulssiini. Tällöin sydän tuntuu lyövän epänormaalilla tavalla. Normaalien, napakoiden lyöntien välillä tuntuu "tylsempiä", epämääräisempiä lyöntejä. Isku saattaa tuntua eri kohdassa (alempana) kuin normaali lyönti. Epäilen, että kyse olisi eteisperäisistä lisälyönneistä. Ne kestävät usein ilmeisesti useita kymmeniä minuutteja, mahdollisesti pidempään, joskus vain hetken aikaa.

Silloin tällöin ilmenee myös sitä, että sydän tuntuu lyövän normaalin lyönnin jälkeen lisäksi "väärin päin", eli ikään kuin supistuvan samanlaisella iskulla.

Ensimmäisenä mainitsemani rytmi tuntuu ilmenevän jossain vaiheessa joka aamu kun tarkkailen pulssiani. Mitään oireita kumpikaan ei kuitenkaan aiheuta, vaan oloni on aivan normaali; mikäli en tarkkailisi pulssiani, en huomaisi todennäköisesti mitään. Päivän mittaan, joskus jo kiivetessäni portaat aamiaiselle, pulssi muuttuu normaaliksi.

Olen myös ongelmitta tehnyt intensiivisiä kahvakuulaharjoituksia ja juossut yli tunnin mittaisia lenkkejä. Kehitystä on tapahtunut normaaliin tahtiin.

Ymmärrän, että etäältä ei voi antaa lopullista vastausta. Rahaa minulla ei kuitenkaan ole terapian jäljiltä paljoa käytettävissä, joten juuri nyt en voi hakeutua yksityislääkärille. Olen ollut todella hermostunut ja peloissani viikkokausia.

1) Onko mahdollista, että kyseessä on vaaraton ilmiö?
2) Onko ilmiö välittömän vaarallinen?
3) Tulisiko minun hakeutua holter-tutkimukseen (normaalissa ekg:ssä tätä tuskin saataisiin näkyviin)? Otetaanko minut julkisella puolella vakavasti näillä tiedoilla?

Kiitos jo etukäteen.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä

Kuvaamasi sydänoireet johtunevat melko varmuudella eteis- tai kammiolisälyönneistä - tai molemmista. Tällaisia on 80%:lla väestöstä, osa ei aisti niitä lainkaan, osalla taas ne tuntuvat erittäin epämiellyttäviltä ja hankalilta.

Lisälyönnit johtuvat - kansanomaisesti ilmaistuna - siitä, että sydämessä on ikäänkuin ylimääräinen (tai ylimääräisiä) pieniä sähkökeskuksia, jotka antavat sähköimpulssikäskyjä sydänlihakseen väärässä tahdissa. Sinänsä ilmiö luokitellaan vaarattomaksi, eikä se osoita että sydän olisi jollain lailla sairas. Mikäli lisälyöntejä esiintyy vuorokauden aikan yli 6% kaikista sydämen lyönneistä, voidaan epäillä sydänsairautta ja jatkotutkimukset ovat tarpeen. Lisälyönnit eivät myöskään voi aiheuttaa sydämen pysähdystä tai hengenvaarallista rytmihäiriötä.

Sydämen vuorokausinauhoitus (mainitsemasi Holter-nauhoitus)varmistaisi asian ja kertoisi paljonko sinulla on lisälyöntejä. Yksityisellä puolella tehtynä arvioisin sen kustantavan n. 300e ja vastauksen saa n. viikossa kahdessa.

Oirekuva lääkkeenä käytetään beetasalpaajia; propranololia 10-40 mg x 1-3 tarvittaessa vurokaudessa, tai ns. jatkuvana estolääkkeenä esim. bisprololia 2.5-20 mg kerran vuorokaudessa otettuna.

On vaikea ottaa kantaa miten asiaasi suhtaudutaan julkisella puolella.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo, Tikkurilan ja Järvenpään toimipisteet
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1316   Aihe:  Sydäntaudit
pe 15.2.2013

Hei. Minulla todettu runsaasti rytmihäiriöitä, lääkitys on Diacektral 100mgx2 tarvittaessa Propral, epilepsiaan Absenor 300mgx2. Lisäksi minulta on luudutettu selkää th.10-Ileum erittäin pahan skolioosin vuoksi, siihen on vielä kipulääkkeenä Norspan 10ug Paratabs 100mg ja Rivatril 0.5mg yöksi. Syksyllä kalium oli koholla ja rytmihäiriöitä, Tk-lääkäri laittoi minut heti YO-sairaalaan, siellä todettin sellainen arvo kun BNP kohonneeksi 350, sain Furesis 20mgx1 ja Nitrot tarvittaessa. Minulla on usein rintakipua ja vannemainen puristus ympäri rintakehän, en uskalla ottaa Nitroja, koska verenpaine on usein alle sata, pulssi voi olla kylläkin yli 90 ja alapaine 40-50 välillä.Tuo rintakipu johtuu ilmeisesti niistä luudutustangoista ne tuntuu päällepäinkin, kuulemma levittävät kylkiluita, ilmeisesti sauvoista joudutaan katkaisemaan palat pois ja sen pitäisi helpottaa. Minulle on tehty luustokartta ja gammakuvaus, sekä CT ja vielä magneettikuvaus rintarankaan. Menen lähiaikoina kuulemaan vastauksia, tuleeko vielä toimenpiteitä, se on tärkein kysymykseni uskallanko ottaa nitroja, kun on jo valmiiksi matalat paineet.Hyvää vuoden jatkoa!
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestä!

Sinulla on useita kroonisia perussairauksia ja niihin eri lääkityksiä.
Lisäksi kroonisia kipuja, johon myös on varsin voimakkaita lääkkeitä (Norspan).

BNP arvo kuvastaa ns eteisvenytystä, josta voi päätellä onko potilaalla sydämen vajaatoimintaa, arvosi 350 on lievästi koholla ja tämän vuoksi on aloitettu nesteenpoistolääkkeeksi Furesis.

Kuvamasi rintakehän kivut johtunevat selkään tehdystä luudutusleikkauksesta ja sen aiheuttamista heijastekivuista rintakehälle.
On epätodennäköistä, että kivut olisivat sydänperäisiä.

Verenpainearvosi ovat todellakin varsin matalat. Nitrolääkkeet laajentavat valtimoita (pikanitro muutamassa minuutissa) ja täten laskevat verenpainettakin. Alhaisten verenpaineiden vuoksi en suosittele, että käytät lainkaan nitrolääkkeitä. Sen seurauksena verenpaine saattaa laskea nopeasti niin alas että seuraa pyörtyminen.
Mikäli rintakipukohtaus ei ota hellittääkseen suosittelen kutsumaan ambulanssin paikalle, jossa voidaan EKG:n (sydänfilmi) perusteella päätellä onko kipu sydänperäistä.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo, Tikkurilan ja Järvenpään toimipisteet

Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1318   Aihe:  Sydäntaudit
to 31.1.2013

Anteeksi, unohdin laittaa ikäni ja sukupuoleni lähettämääni kysymykseen. Voiko ne lisätä näin jälkikäteen. Olen 71v. nainen, 160cm pitkä, paino n.52kg. Unohdin myös mainta, että minulla osteoporoosi, 37% riski saada matalaenerginen murtuma. Siihen on lääkkeenä Proalia 1ml, jonka pistän itse 1/2-vuosittain.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä,

Sinulla on monta sairautta ja siihen multilääkitys. On todennäköistä, että rintakipu johtuu juuri selkäleikkauksesta ja vierasmateriaalista selässä, joka ei jousta hengityksen mukana. BNP laboratoriokoe osoittaa, että kärsit myös lievästä sydämen vajaatoiminnasta.

Nitrolääkkeet laajentavat valtimoita, pikanitro erityisen nopeasti siten ne laskevat myös verenpainetta. Koska verenpaineesi ovat matalat en suosittele nitrojen käyttöä, koska sen seurauksena voit pyörtyä, kaatua ja loukata itsesi. Luunmurtumariski on sinulla kohonnut osteoporoosin vuoksi.

Mikäli rintakipuoireesi pitkittyy tai on erityisen vaikea, on syytä kutsua ambulanssi paikalle ja tarkistaa EKG, onko kipu sydänperäistä.

Parhain terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleis- ja sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy, Tikkurilan ja Järvenpään yksiköt
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori

Kysymysnumero: 1299   Aihe:  Sydäntaudit
la 15.12.2012

Olen 29-vuotias nainen. Minulla on ollut epämääräisiä oireita 4kk. Oireet kulminoituivat joutuessani päivitykseen. Sain kouristuksia, tärisin kylmyydestä, kuume nousi. Lisäksi oli aaltomaisia pahoinvointikohtauksia ja rytmihäiriöitä. Suussa oli asetonin maku, tunnetta oli alavatsassa/munuaisten/munasarjojen kohdalla. Testissä munuaisarvot olivat hieman koholla, tulehdusarvot ok.  Sydämen ultrassa ja magneettikuvassa ei löytynyt mitään.

Sairastan synnynnäistä sydänvikaa (läppävika korjattu 1-vuotiaana), ja minulla on tahdistin alhaisen sykkeen takia. Tahdistimen ja sydämen pitäisi toimia normaalisti, kontrollissa olin äskettäin. Rytmihäiriöitä ei ole ollut aiemmin. Kohtauksen jälkeen kärsin viisi päivää pahoista refluksitaudin oireista. Lääkkeinä minulla on e-pillerit.

Kohtauksestani on reilu 3kk ja oireeni ovat  edelleen väsymys, fyysisen kunnon romahdus (olen aina urheillut ja jaksanut hyvin), lämpöily, tuntemuksia nivusissa, munasarjojen ja vasemman lisämunuaisen kohdalla, mielialavaihtelut, puristuksen tunnetta rintalastassa, seksuaalisten halujen vähentyminen, näön heikkeneminen. Lisäksi aina välillä on alaselkäkipuja, tihentynyttä virtsaamistarvetta, virtsaputkessa ”painon” tunnetta, palan tunnetta kurkussa, pahoinvointia. (Tulehdusarvot ovat ok, virtsatietulehdusta ei ole, papakoe ok, verenpaine ok, raskaana en ole). Munasarjojen ja virtsaputken oireet tulevat osittain kuukautiskierron mukaan, muut oireet eivät.

Veljelläni on kilpirauhasen vajaatoimintaa, testit ovat kohdallani negatiivista. Suvussani on syöpää ja kakkostyypin diabetesta.

Olen sairastanut koko ikäni vakavaa sydänsairautta, enkä valita vähästä.  Tiedän, milloin en ole terve.

Onko sinulla mitään neuvoja siitä, mitä testejä vielä kannattaisi kohdallani tehdä? Itse epäilen munuaisten/lisämunuaisten sairautta.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Oirekuvasi on varsin  moninainen eikä selkeästi viittaa mihinkään yksittäiseen sairauteen. Vaihtoehtoja oirettesi taustalla voi olla useitakin.

Lähtisin aluksi tutkimaan immuunipuolustasi, oirekuva viittaa johonkin subkliiniseen infektio-oireeseen, joka ajoittan pulpahtaa pintaan aiheuttajen oirekuvasi.

Toinen polku olisi erilaisten autoimmuunisairauksien tutkiminen. Niitäkin on hyvin paljon ja erilaisia.

Sen tarkemmin erittelemättä eri sairausvaihtoehtoja tutkimuksineen ja hoitoineen; kehoitan sinua hakeutumaan infektiosairauksien että reumatologian erikoislääkärin perinpohjaisiin tutkimuksiin.


Parhain terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Suomen Terveystalo Oy
Vastaaja:  Jari Remes, Lääketieteen tohtori
Sivuja yhteensä 4 :  1234