Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 853 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 18 :  123456...+10Loppuun

Kysymysnumero: 1534   Aihe:  Raskauden ehkäisy
pe 14.2.2014

40-v. Kärsin sydämentykytyksestä öisin molempien raskauksien ja imetyskauden aikana. Ei-raskaana/imettävänä kärsin silloin tällöin alakuloisuudesta,tyhjyydestä ja väsymyksestä. Tämä aiheuttaa skismoja parisuhteessa, eikä se ole hyvä asia lapsillekaan. Käytin toisen imetyskauden jälkeen Diane Novaa vuoden ajan, ja tämän kierron alussa (10.2 alkaen) vaihdoin halvempaan, vastaavaan, Cypretyl-e-pilleriin. (Kärsin myös aknesta, josta johtuen juuri nämä e-p’t.) Imetysaikana sain gynekologilta divigel’iä auttamaan öisiin sydämentykytyksiin. Se auttoi ja piristi muutenkin mieltä. Viime kierron alussa (tammikuussa) unohdin ottaa kierron 2 ensimmäistä e-pilleriä, otin ne vasta 2. päivän iltana, ja otin myös jälkiehkäisytabletin. Kulunut kuukausi oli erittäin vaikea, kenties horm.tasapainon äkillisen muutoksen vuoksi (jälkiehk). Pelkäsin raskauden mahdollisuutta. Minulla oli usein öisin sydämentykytystä (joka siis estää uudelleen nukahtamisen) ja päivisin olin todella allapäin Lisäksi täysin uutena asiana seksuaalinen haluttomuus. Vielä tälläkin viikolla, jolloin jo tiedän etten ole raskaana, ja olen aloittanut uuden e-p-paketin, nämä kolme oiretta jatkuvat. Aiemmin tässä vaiheessa kiertoa olen päässyt jos sikeän unen öihin (sydämentykytykset liittyvät yleensä ihan kierron loppupäähän ja pillerivapaaseen/kuukautisaikaan). Sitten löysin vanhoja divigel-pussukoitani ja pari kertaa levitin geeliä - heti nukun vähän paremmin ja olen reippaammalla tuulella seuraavana päivänä. Kysymykseni kuuluu nyt: miten paljon ja miten usein voin käyttää divigeliä, ilman että e-pillereiden ehkäisyvaikutus heikkenee? Onko niillä mitään keskinäistä yhteyttä? Ymmärtääkseni e-pillereissä on sekä progestiinia että estrogeenia, joten jos otan ns. ylimääräistä estrogeeniä divigelin muodossa, vaikuttaako se ehkäisytehoon? Ja voiko divigelin käytöstä olla minun ikäiselleni naiselle syöpäriskin kohoamis-riskiä, kuten ilmeisesti vaihdevuosinaisille on?En kuitenkaan käyttäisi divigeliä suurina annoksina.
Vastaus:
Hei!

Nykyiset markkinoilla olevat yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat ns. matalaestrogeenisiä. Joillekin naisille, etenkin ylipainoisille, estrogeeni annos voi olla niukka. Matala estrogeenitaso voi oireilla haluttomuutena tai univaivoina.

En kannata itsehoitoa, jota olet "vanhoilla estrogeenigeelipussukoilla" titraillut. Näin naishormonitasosi seilaavat kovasti alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Tasainen ylläpitotaso olisi hyvinvointisi kannalta parempi. Geeliannostus on kuitenkin systeeminen (= koko elimistöön kohdistuva) vaikutus. Paikallinen (emättimeen laitettava) estrogeeni on omahoidossa turvallisempi hoitomuoto.

On siis syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle, jossa tutkitaan hormonitasapainosi ja mahdollinen PMS (ennen kuukautisia ilmenevät oireesi).

Kysymysnumero: 1533   Aihe:  Raskauden ehkäisy
to 13.2.2014

Hei,
Olen 36-vuotias nainen. Aloitin juuri Mercilon-pillerit. (Olen käyttänyt Mercilonia ja Yasmineja vuosia sitten ja molemmat pillerit sopivat minulle hyvin.)
Ongelma nyt on se, että minulla on meneillään eräänlainen kriisi, johon on nyt parin viikon aikana liittynyt ennen kaikkea aamuisin tuntuva ahdistus. Vatsani toimii yleensä kerran päivässä aamuisin ja nyt ahdistuksesta johtuen uloste on joko pehmeää tai ripulimaista käytännössä joka aamu. Olen ajoittanut pillerin ottamisen iltapäivään n. klo 15.
Olen yrittänyt pudottaa painoani viime aikoina ja nyt painokin tuntuu laskeneen jotenkin helpommin, vaikka mielestäni olen syönyt ja kuntoillut samaan tapaan jo pari kuukautta aiemmin. Syön tavanomaisia ruokia, vedenjuontia olen lisännyt jonkin verran. Juon vettä ehkä litran tai puolitoista per päivä.
Voinko luottaa pillereiden ehkäisytehoon tämän kaltaisessa tilanteessa? En usko, että kriisi on ohi kovin pikaisesti. Voin muuten ihan hyvin ja pystyn toimimaan normaaliin tapaan, vatsani vaan oireilee, koska se on normaalistikin herkkä reagoimaan. Mikäli tilanne pitkittyy, pitääkö ehkäisymuoto vaihtaa esim. kapseliin?
Vastaus:
Hei!

suun kautta otettavien e-tablettien imeytyminen on kyseenalaista, jos on ripuli- tai oksennustaudissa. Silloin on syytä tuplata ehkäisy, eli käyttää lisäksi kondomia. Yhdistelmäpillereitten käyttöä ei kannata lopettaa tai keskeyttää taudin vuoksi.

Kysymysnumero: 1531   Aihe:  Muu aihe
to 13.2.2014

Hei!
Olen 25-vuotias nainen. Sain esikoiseni kiireellisellä sektiolla viime vuoden syksyllä ja kaikki meni melko hyvin. Tässä olisi muutama kysymys:

1. Sektioarpeni on muuten siisti, mutta siitä tulee edelleenkin vaaleaa eritettä, joka tuoksahtaa aina hieman pahalle. Mistähän se voisi johtua? Pesen kyllä kyseistä kohtaa säännöllisesti.
2. Olen ajatellut ehkäisyasiaa ja päätynyt hormonikierukkaan. Onko hormonikierukan laitto minulle varmasti turvallista, koska minulle on tehty sektio vasta muutama kuukausi sitten?
3. Onko muita yhtä hyviä ehkäisyvaihtoehtoja olemassa kuin hormonikierukka? Olen hieman ylipainoinen, joten olen huolissani ehkäisytehosta. Tällä hetkellä otan vielä Cerazette- pillereitä.
4. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Rajoittaako se joitakin ehkäisymahdollisuuksia, kuten pillereiden käyttöä? Syön säännöllisesti Thyroxin- nimistä kilpirauhaslääkettä.
5.Minulla huomattiin toisessa rinnassani kysta muutama vuosi sitten. Todettiin silloin, että vaaraton on. Nyt tuntuu, että kysta on vain suurentunut ja kipeytynyt. Kuinka todennäköistä on, että se muuttuu pahanlaatuiseksi? Asia vaivaa minua kovasti, sillä tunsin myös kainalon alueella pienen patin.

Kiitos paljon vastauksistasi jo etukäteen!
Vastaus:
Hei ja kiitos monesta kysymyksestäsi.

1. Et kerro miten usein eritettä ilmaantuu. Sektion jälkeen toipuminen vie aikaa elimistöltä. Toipumista edistää imettäminen ja ilma- ja vesihoito haavalle. Antamiesi tietojen perusteella ajattelisin että kyse on kudosnesteestä, joka ei ole huolestuttavaa. Neuvolassa voit puhua huolestasi.

2. Hormonikierukan voi asentaa sektion jälkeen. On tärkeää, että asettaja on kokenut.

3. Vaihtoehtoja on aina. Et kerro painoasi, tupakointistatustasi, verenpainettasi, migreenitaustaasi. Yhdistelmäehkäisyn voi aloittaa 6kk synnytyksestä, vaikka imettäisi, ellei ole käytön vasta-aiheita. Jos Cerazette on sopinut sinulle hyvin, voit myös miettiä ehkäisykapselia.

4. Hoidossa oleva kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole ehkäisyn este.

5. Rinnan patit on syytä tutkituttaa. Ikäiselläsi naisella ensisijainen tutkimus on ultraäänitutkimus.


Kysymysnumero: 1529   Aihe:  Muu aihe
ke 12.2.2014

Hei. Olen yksin asuva 52-vuotias mieshenkilö. Minulla on hiivatulehdus sukupuolielimessä (lääkärin toteama). Söin puoli vuotta sitten Fluconazol 150mg 11 kapselin, mutta se ei auttanut millään tavalla. Perussairautena minulla on astma. Kiitos etukäteen.

Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Hiiva aiheuttaa kutinaa, yleisemmin naisilla ja se on kiusallista. Hiivaa esiintyy luonnostaan limakalvoillamme, mutta jos herkkä bakteerien ja hiivojen tasapaino järkkyy, hiivatulehdus puhkeaa. Pinnallisesti se ei ole vaarallinen. Se saattaa tulla esim. jokapäiväisestä saippuapesustakin joka tappaa bakteereita, mutta vain vähän hiivoja. Perusterveellä ihmisellä, kuten sinulla, se ei muutoin aiheuta ongelmia.

Olet saanut hyvin tehokkaan ja pitkän hiivatulehduslääkkeen hiivatulehdukseesi. Ehdotan, että n. 1 kk sen lopettamisen jälkeen hakeudut lääkärin vastaanotolle ja pyydät hiivaviljelynäytettä. Siitä käy ilmi, mikäli flukonatsoli on tehoton hiivatulehdukseesi ja antaa tiedon mitä ja minkälaisella lääkkeellä se saadaan pois.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1523   Aihe:  Muu aihe
ma 10.2.2014

Hei,

Kysyn seuraavaa 81-vuotiaan isäni puolesta; miten keuhkojen alaosassa olevaa röntgenkuvassa todettua keuhkon "fibroottista muutosta" tulisi seurata? Tai pitäisikö sitä alkaa jotenkin hoitaa?

Isälläni todettiin lokakuussa 2013 keuhkojen röntgenkuvassa keuhkojen alaosassa varjostuma. (Puolta en nyt muista.) Hän söi antibioottikuurin ja kävi uusintaröntgenissä joulukuussa 2013. Varjostuma oli edelleen keuhkoissa. Jälkimmäisestä röntgenkuvasta kotiin soittaneen lääkärin mukaan kuva oli jotenkin epäselvä, mutta tulkittavissa niin, että kyse olisi "fibroottisesta muutoksesta" ja että sitä pitää seurata.

Miten sitä olisi syytä seurata ja kuinka usein? Olisiko isäni hyvä päästä joihinkin tarkempiin tutkimuksiin? Hänellä on noin viimeisen vuoden aikana alkanut olla fyysisessä rasituksessa hengästymistä. Levossa hengästymistä ei ole. Peruslaboratoriokokeet olivat ok, ja hän on muuten terve. Lievästi koholla olevaan verenpaineeseen on lääkitys.

Vastauksesta kiittäen, 81-vuotiaan tytär
Vastaus:
Mielestäni tällainen löydös on hyvä varmentaa keuhkojen TT-kuvauksella joka tarkentaa kuvaamaanne rtg-löydöstä. Ainakin kuvat voi lähetttää esimerkiksi paikalliseen keskussairaalaan arvioitavaksi kannanottoa varten. Kummassakin tapauksessa lähetteen kuvien kanssa  voi lähettää isäänne  hoitanut lääkäri. Jos on mahdollista avohuollossa konsultoida keuhkolääkäriä tässä asiassa niin sekin todennäköisesti ajaa saman asian.

Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1528   Aihe:  Muu aihe
su 9.2.2014

Kun menee kirurgiseen operaatioon ja se tehdään nukutuksella, niin tarvitseeko välttämättä mainita, että kehossa on silikonia? Itselläni on rintaimplantit ja en asiasta maininnnut, koska leikkaus ei kohdistu kyseiselle alueelle. Teinkö virheen?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi !

En usko, että olet tehnyt virhettä, mutta hyvähän se on mainita etukäteen kehossa olevista implanteista (hammaspaikkoja lukuunottamatta).

Silikoni-implanteista ei valu silikonia kehoon, eikä ne johda sähköä, jotka molemmat seikat voisivat hyvinkin vaikuttaa operaation etukäteissuunnitteluun. Mikäli operaatio suoritetaan lähellä implantteja on niistä siinä tapauksessa syytä aina mainita.

Ystävävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1524   Aihe:  Vauvan odotus
ke 29.1.2014

Hei,
Olen 23-vuotias perusterve nainen ja nyt raskausviikolla 30+4. Rv 29+4 jouduin käymään synnytyspäivystyksessä, jossa tutkimusten yhteydessä sikiö ultrattiin ja lääkäri kiinnitti huomiota sikiön suureen kokoon; 1810g. Painoarvioksi laskettuna aikana sain n.4,5kg. Mitkä tekijät voivat vaikuttaa sikiön kokoon? Tämän takia jouduin sokerirasitukseen, jossa arvot normaalit: paasto 4,6, tunti sokerijuoman jälkeen 5,6, kahden tunnin jälkeen 6,1. Eli ei viitteitä raskausdiabetekseen.

Mieleeni jäi kuitenkin pyörimään, olisiko se voinut vaikuttaa tuloksiin, että heti tuon lääkärin ultraamisen jälkeen aloin vähentää sokereita ja huonoja hiilihydraatteja ruokavaliossani ja lisäsin kasviksia, muuten söin normaalisti? Ehdin syömään tällä "hieman terveellisemmällä ruokavaliolla" muutaman päivän ennen rasituskoetta.

Kiitos vastauksestasi jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Karkeasti keskimääräistäen sikiö painaa puoli kiloa raskausviikolla 24, kilon viikolla 28 ja kaksi kiloa viikolla 32. Tämän jälkeen geneettiset tekijät vaikuttavat ympäristötekijöiden ohella syntymäpainoon. Normaali vastasyntynyt painaa 2.5-4.5 kiloa Suomessa.

Aivan oikeaoppisesti olet käynyt nyt sokerirasitustestissä, etkä pysty nopealla ruokavalion muunnolla "vaikuttamaan" tulokseen. Sinulla ei siis ole raskausdiabetestä.

Tilanteessasi on hyvä seurata sikiön kasvua. Tämä varmasti rauhoittaa myös omaa mieltäsi.

Synnytyksen helppous tai vaikeus ei riipu syntyvän lapsen koosta, vaan hänen tarjonnastaan (vauvan "asento" synnytyksessä) ja supistusten tehosta.

Onnellista odotusta!

Kysymysnumero: 1519   Aihe:  Muu aihe
ma 13.1.2014

Moi, oireet: pitkään jatkunut oikeanpuoleinen vatsakipu, paksusuoli tähystetty 2-vuotta sitten ja ok, umpilisäke tulehtui vuosi sitten ja poistettu, kummat kivut vain jatkuvat. Uusina oireina lisäksi oikean puoleinen kaulakipu ja myös tuntemuksia oikeaan poskeen, suun kuivuminen. verikokeet juuri kontrolloitu ja ne ok. kilpirauhaskokeet ok. jne.
Ongelmia ohutsuolessa? Keliakia?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Onko sinulle tehty ylävatsan UÄ:tä tai mahdollisesti tietokonetomografiaa. Suun ja limakalvojen sekä silmien kuivuminen saattaa johtua reumaattisesta sairaudesta nimeltä Sjögrenin syndrooma. Sen saa varsin luotettavasti selville verikokeilla, joskin paras diagnoosi saadaan ottamalla suun limakalvosta koepala patologista analyysia varten.

Kaulakipuun ja poskituntemuksiin voi olla useitakin syitä. Onko kaulan ja posken UÄ:tä tehty entäpä kaularangan röntgen tai parempaa magneettitutkimusta? Säteileekö kipu tai puutuminen oikeaan yläraajaan? Näiden tutkimuksien merkeissä kehoitan sinua hakeutumaan oman terveyskeskuslääkärisi jatkotutkimuksiin.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Diacor Oy

Kysymysnumero: 1518   Aihe:  Sydäntaudit
ma 13.1.2014

Olen 48 vuotias mies. Pituus 182 ja painoa noin 120 kg. Tupakoin ja käytän alkoholia välillä. Työ on ruumiillista. Viime marraskuusta alkaen on sydän alkanut välillä tekemään outoja. Sydän lyö yhtäkkiä nopeasti muutaman sekunnin 3 - 5 sekuntia. Tämä tapahtuu 1 - 2 kertaa päivässä ja joskus on päivä välissä ettei niin tapahdu. Se voi tapahtua makuulla, istuessa tai kesken työnteon. Mistähän voisi olla kyse, onkohan tapahtumassa jotain tai jo tapahtunut.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Onko nopeat rytmihäiriöt säännöllisiä vaiko epäsäännöllisiä? jos ne ovat säännöllisiä, kyseeseen tule ns. kammiotakykardia tai eteisten supraventrikulaarinen takykardia tai ihan tavallinen normaali nopea rytmi jos ne ovat puolestaan eteisvärinä pyrähdyksiä.

Mikäli pyrähdykset ovat jokapäiväisiä, niin on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin ja tehdä vuorokausi rytmihäiriönauhoitus, lisäksi ottaa mm. kilpiraushas verikokeet. Hakeudu kardiologin tai sisätautilääkärin jatkotutkimuksiin.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Diacor Oy


Kysymysnumero: 1517   Aihe:  Vauvan odotus
to 9.1.2014

Hei ja kiitos pikaisesta vastauksestasi!

Vielä lisätieto kysymykseen 1516. Olimme olleet mieheni kanssa ilman ehkäisyä 4kk ennen kuin tämä nykyinen raskaus alkoi. Tämän toisen miehen kanssa tosiaan ihan vain muutaman työnnön verran yhdynnässä.

Kiitos paljon jos osaat vielä vastata jotain!
Vastaus:
Hei ja kiitos lisätiedoista.

Antamiesi tietojen perusteella on erittäin todennäköistä, että toivomasi henkilö on tulevan lapsesi isä.

Onnea odotukseesi!

Kysymysnumero: 1516   Aihe:  Vauvan odotus
ke 8.1.2014

Hei!
Haluaisin tietää, voiko ihan vain muutamasta työnnöstä yhdynnässä tulla raskaaksi? Tai on varmasti mahdollista, mutta kuinka todennäköistä? Nyt olen raskaana viimeisellä kolmanneksella, ja tätä lasta olimme mieheni kanssa yrittäneet jonkin aikaa. Kuitenkin hedelmöittymisajankohtana satuin yhtenä päivänä olemaan humalassa ja harrastamaan toisen miehen kanssa suojaamatonta yhdyntää, kuitenkin tosiaan vain tuon parin-muutaman työnnön verran. Mies ei lauennut sisääni (eikä muistaakseni ollenkaan). Samana päivänä harrastin myös oman mieheni kanssa yhdyntää lapsentekomielessä (tarkoituksena raskautuminen) sekä myös muina  mahdollisina  hedelmöittymispäivinä. Nyt minulla on kova huoli, jos lapsen isä ei olekkaan oma mieheni. Mitenköhän todennäköistä voi olla, että näin olisi?
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Ymmärrän hyvin huolesi. Siemennestettä voi karata ilman ejakulaatiotakin, olet siinä asiassa oikeassa.

Kysymyksestäsi uupuu tärkeä tieto, kun et kerro tarkasti, kuinka pitkään olette olleet ilman ehkäisyä.

Todennäköisyyttä ei asettamassasi tilanteessa laskea ilman lisätietoja, mutta vaikeaa se on joka tapauksessa.

Isyystesti ratkaisisi asian varmasti, mutta sitä ei voi teettää "salaa".

Kysymysnumero: 1509   Aihe:  Muu aihe
pe 20.12.2013

Hei,

olen 65-vuotias nainen.
Olen ollut melkein elämäni ylipainoinen, mutta muuten olen ollut terve.
Perussairautena kohonnut verenpaine, siihen yksi tabletti päivässä.
Liikkunut olen aina. Tällä hetkellä käyn kaksi kertaa viikossa vesijumpassa
Kysymys on oikean puoleisesta kylkikivusta. Sitä on ollut nyt n 4 kk. Alkoi melko voimakkaana kipuna, on hellittänyt jonkin verran, mutta kipu on edelleen olemassa. Välillä se heijastuu enempi selän puolelle, mutta tuntuu myös suoraan sivulla. Lääkärissä en ole käynyt.
Minulta on tutkittu maksa. Ultraäänitutkimus tehtiin kaksi kertaa puolen vuoden välein. . Muutosta ei puolen vuoden aikana ollut tullut ja terveyskeskuslääkäri totesi, että maksassani on eräänlainen " suonikohju", eikä sitä tarvitse enää tutkia, koska oli sen puoli vuotta pysynyt muuttumattomana.
Nyt kuitenkin huolestuttaa omituinen kipu.
Olisiko syytä hakeutua lääkärille??

Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Sinänsä en ole kuullut koskaan mistään maksan suonikohjusta? Yleensä kyseessä on usein selkään oikealle puolen ajoittainen säteilevä kipu sappikivikohtauksissa, mutta ilmeisesti sinulla niitä ei ole? Miksi sinulle tehdään UÄ-tutkimus puolen vuoden välein? Tiedusteleppa. Jos asia ei käy ilmi kehoitan sinua hakeutumaan keuhkojen alaosien sekä ylävatsan tietokonetomografia tutkimukseen mahdollisesti varjoainetehosteisena, siitä asia selvinnee.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo oy

Kysymysnumero: 1510   Aihe:  Allergiat
to 19.12.2013

Hei, lisäkysymys asiaan 1505. Kävin lääkärillä ja hän totesi samoin, että oireet aiheutuvat muusta kuin papill.viruksesta, koska ei haavaumia. Sain fucidin hydrokortison -voidetta. Lääkärissäkäynnin jälkeen haavaumat ilmestyivät: ohuita sentin viiruja poimujen suuntaisesti eri puolilla aukkoa. Nyt karvastelua, pistelyä, kirvelyä ja kutinaa. Voide käytössä.
Tällaisia haavaumia ei ole ollut aikaisemmin, ei myöskään etupuolella.
Onko haavaumien myötä vaarana, että virus menee taka-aukkoon? Poistuvatko haavaumat itsestään tällaisessa tapauksessa aikaa myöten vai minkälaiseen hoitoon tässä pitää varautua? Pitääkö jatkossa ottaa näyte myös taka-aukosta?
Lisäksi haluaisin vastauksen siihen, että onko "pyyhehuseerauksen" jälkeen alkanut mahan kurina ja lorina oire siitä, että virus menee suolistoon ja rupeaa siellä jauhamaan solumuutoksia? Kiinteä uloste on muuttunut nyt löysäksi. Onko mahalorina sattumaa?
Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
Vastaus:
Hei!

Papillomaviruksen häätöön ei tunneta toistaiseksi hoitoa, vain sen aiheuttamia solumuutoksia hoidetaan. Suurin osa ihmisistä kuitenkin paranee saamiensa virusten tartunnasta omin voimin.

Haavat ovat sikäli hankalia, että ne voivat itsessään tulehtua, joskus hankalastikin, mutta tätä tulehdusta ei aiheuta HPV, vaan muut taudinaiheuttajat. Suosittelen lämpimästi haava-alueitten hyvää paikallishoitoa ja limakalvojen vahvistamiseen paikallista hoitoa haavojen parannuttuakin. Joskus apu löytyy paikallisesta estrogeenivoiteesta (kysyjän ikä ei selviä kysymyksestä) tai intimiöljystä.

Näytteitä ei tarvitse ottaa "uusista paikoista".

Suoliston äänekkyys ei viittaa papillomavirukseen mitenkään.

Kysymysnumero: 1507   Aihe:  Vauvan odotus
ti 17.12.2013

Hei!
Olen 27-vuotias nainen ja haluaisin tulla äidiksi. Hakeuduin lääkäriin rytmihäiriötuntemusten vuoksi noin kuukausi sitten. Minulta löydettiin merkittävä pectus excavatum, eli kuopparinta. Potilasarviossa lukee että kuopparinta komprimoi sydämen hemithroraxin vasemmalle puolelle kokonaisuudessaan ja oikean kammion vapaassa seinässä on paikallinen liikehäiriö. Muuten sydän toimii normaalisti. Olen aina hengästynyt helposti, mutta silti esim. rasituskokeessa pärjäsin yhtä hyvin kuin ikäiseni. Saan lisälyöntejä mm. silloin kun stressaannun, mutta nämä lyönnit eivät lääkärien mukaan ole vaarallisia.

Kuopparinnan korjausleikkaus on todennäköisesti minulla edessä, mutta minua huolettaa se, että kannattaako hankkiutua raskaaksi leikkauksen jälkeen? Entä miten se vaikuttaisi terveyteeni jos hankkiutuisin raskaaksi ennen leikkausta? Vauvahan varsinkin painaa sisäelimiä?

Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Juttelin synnytyslääkärikollegojeni kera tilanteestasi.

Kaikki olimme sitä mieltä, että kertomiesi tietojen perusteella raskaudelle ei ole esteitä. Luonnollisesti on olennaista keskustella tilanteestasi perusteellisesti ja tehdä yhteistyötä sisätautilääkärien ja kirurgien kanssa.

Kysymysnumero: 1508   Aihe:  Muu aihe
la 14.12.2013

Olen 30-vuotias mies. Perussairauksia ei ole. Paino indeksini on 26,  ennen oli pienempi. Ongelmanani on yöllinen virtsaamistarve. Aiemmin minun ei juuri ikinä tarvinnut herätä yöllä vessassa käyntiä varten, mutta nykyisin on käytävä yleensä kerran yössä. Virtsaamistarpeeni nykyisin on noin kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Kärsin myös unettomuudesta, ja mielestäni öinen virtsaamistarpeeni on yksi syy siihen, koska keskellä yötä tapahtuva WC-käynti nostaa vireystasoani, jolloin en nukahda uudelleen välttämättä ollenkaan ja aamuisin olen väsynyt. Olen kokeillut monenlaisia unilääkkeitä, mutta illalla otettu nukahtamislääke ei auta enää loppuyöstä.
Kysyisinkin, mistä syistä tihentynyt virtsaamistarve voi johtua näinkin nuorella iällä, ja kuinka sitä voisi vähentää. Olen toki välttänyt liiallista juomista ennen nukkumaan menoa. Minulla on ollut myös lievää kipua vatsan alaosassa, joka on tutkittu melko perusteellisesti mm. magneettikuvauksella ja TT-kuvauksella. Myös eturauhanen on tunnusteltu ja perusvirtsakokeet otettu. Mitään poikkeavaa ei niistä löytynyt. Virtsarakkoa ei ole tähystetty, enkä tiedä pitäisikö. Ajatuksena se ei tunnu kovinkaan miellyttävältä.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Äkkisiltään mieleen tulee oirekuvasi perusteella jokin endokrinologinen eli hormonaalinen sairaus kuten diabetes insipidus (vesitystauti tai yleinen diabetes mellitus eli sokeritauti). Molemmat voidaan tutkia helpostikin verikokein. Tai ns yliaktiivinen virtsarakko oirekuva.

Jatkuva virtsaaminen on kiusallista, mutta unilääkkeet eivät sitä paranna. Oletkos kokeillut minimoida kahvin, teen, energianjuomien sekä virvoitusjuomien vähentämistä minimiin? Jos et, niin kokeileppas ja pidä ns. virtsaamiskirjaa, se löytyneen netistä google haulla todennäköisesti. Mikäli se ei auta n. viikossa hakeudu kokeneen endokrinologin tutkimuksiin ja jatkohoitoihin



Ystävällisin terveisin,



Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1506   Aihe:  Sydäntaudit
la 14.12.2013

Olen 82v eläkeläinen, harrastan monipuolisesti liikuntaa mm. 3 x viikossa uintia + kevyt punttiharajoitus 1 x vk:ssa keilaus sekä tanssia, kuitenkin joskus tuntuu huippaavan ja pulssi pysyttelee km.44-50 välillä: lienee kyse koko elämän ajan jatkuneesta liikuntapainotteisesta elämästä. Olisin kiinnostunut kuulemaan vastaavanlaisista kokemuksista.

terv.kojoki
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Todellakin olet oikeassa, pitkäaikainen säännöllinen aerobinen kestävyysurheilu (syke rasituksen aikana alle 130/min), laskee lepopulssia. Lasse Virenilla se oli luokkaa n 30/min. Paitsi se pitää sinut hyvässä yleiskunnossa, mikä on erityisen edullista sinun iässäsi, niin samaten se tuo oikeata mielihyvää. Kehotankin sinua lämpimästi sitä jatkamaan.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1505   Aihe:  Muu aihe
su 8.12.2013

Näkymätön kondylooma 2008 papa lk 3 ja loop tehty. Sen jälkeen papa lk2 ja sittemmin aina lk 1. Kolme viikkoa sitten pyyhin alapään molemmat puolet pyyhkeen samalla kohdalla seurauksella, että 2 cm peräaukosta sisään alkoi heti kirvely, ilmeisesti pukamahaavassa, sittemmin kutina, joka voimakkaana peräaukon ympärillä. Oletan, että virus siirtyi taka-aukkoon ja sen ympärille, ainakin KAMALASTA kutinasta päätellen. Pepanthen ja sinkkipasta ei auta. Ainut on hydrokortison, jota ilman en pärjää yhtään, eikä kutina hellitä silläkään. Kutina ja raapimisen aiheuttama kipu on tuskallista. Pari päivää tapauksesta alkoi vatsan lorina, vinkuminen ja ilmavaivat. Miten saan kutinan kuntoon, onko mahdollista että virus meni peräaukon suulta suolistoon ja rupeaa siellä aiheuttamaan solumuutoksia vuosien kuluttua. Vatsakipuja ollut tämän ajan. Vai onko kutina ja pitkittynyt vatsan lorina sattumaa ja olen täysin luulotautinen? Aikaisemmin ei kutinaa eikä lorinaa.
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

HPV on mielessäsi ensimmäisenä kutinasi aiheuttajaksi, MUTTA on todennäköisintä, että kutinan aiheuttaa jokin muu tavallinen peräaukon kutinaa aiheuttava vaiva.

Kehotan hakeutumaan yleislääkärisi vastaanotolle, joko terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Toki HPV voi aiheuttaa sairauksia myös tälle seudulle, mutta kutina viittaa muihin vaihtoehtoihin. Lääkärin tutkimus ja apu on välttämätön, jos paikallishoidot, joita itsenäisesti olet jo testannut, eivät auta.

Ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamia muutoksia hoidetaan sähkösilmukkahoidolla (aka loop), mutta itse virusta hoito ei häädä.

Kysymysnumero: 1502   Aihe:  Muu aihe
ke 4.12.2013

Olen 22-vuotias nainen. Muutaman kuukauden ajan on esiintynyt lievää virtsankarkailua varsinkin vessassa käymisen jälkeen. Nyt vaiva on kuitenkin pahentunut, ja pakkoinkontinenssia esiintyy useamman kerran päivässä. Vaivaan liittyy myös jatkuva virtsaamisen tarve, vaikka rakko ei olisikaan täynnä. Virtsatessa ei esiinny kirvelyä eikä muitakaan kipuja ole.
Ylipainoa löytyy n. 10-15 kiloa mutta olen ollut aina lievästi ylipainoinen eikä vaiva ole kuitenkaan ilmennyt aikaisemmin. En koe olevani stressaantunut, enkä juo ylimäärin nesteitä päivässä(n. 1-1,5 litraa).
Olen yrittänyt harjoittaa rakkoa vähentämällä virtsaamiskertoja mutta tuloksetta. Onko kyseessä vain heikot lantiopohjan lihakset vai onko taustalla jotain muuta?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Nyt on syytä tutkia virtsanäytteestäsi sekä bakteerit että klamydia. Kun virtsatie- ja klamydiainfektio on poissuljettu, jatkotutkimuksena suositan gynekologista tutkimusta lantionpohjan lihaksiston kunnon tarkistamisen kera.

Jos kyse on lantionpohjan lihaksiston heikkoudesta koulutettu uroterapeutti (eli jatkokoulutettu fysioterapeutti) voi auttaa löytämään oikeat lihakset. Jokaisen naisen tulisi harjoittaa lantionpohjan lihaksistoaan joka päivä. Liittämällä nämä harjoitukset johonkin joka päivä toistuvaan toimintaasi (esim. hampaitten harjaus), harjoittelu toteutuukin joka päivä.

Kysymysnumero: 1501   Aihe:  Muu aihe
pe 29.11.2013

Hei!

Olen 30v mies, pituutta 182cm ja painoa n. 68kg. Mitään perussairauksia ei ole todettu allergioita lukuunottamatta eikä säännöllisiä lääkityksiä ole.
Kiinnitin tämän vuoden puolella huomiota virtsan vaahtoamiseen, joka on runsaampaa aamuisin ja joskus päivälläkin proteiinipitoisemman ruuan ja urheilun jälkeen. Virtsan perututkimus, PLV, tehtiin kahdesti parin kuukauden välillä keväällä. Löydökset olivat normaalit, ei proteiinia, sedimentti ok eikä bakteereja.. Huomio minulla asiaan kiinnittyi lähinnä artikkelien perusteella, joiden mukaan vaahtoaminen olisi merkki mahdollisesta alkavasta munuaisviasta. Sukurasite DM II minulla on mutta vielä paastosokerini oli 5,8. Verenpaineeni taso keskiarvomittauksissa on n. 120-126/66-75. Joskus yläpaine voi nousta 140 tietämiin stressatessa. Labroissa muutoin krea oli 76, rasvat normaalit ja pvk normaali.

Tarvitseeko tästä vaahtoamisesta olla huolissaan, kun plv:ssä ei erityistä ilmennyt?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Virtsan vaahtoaminen ei sinänsä ole sairauden tai alkavan munuaistaudin merkki. Koska virtsasi stixit olivat normaalit, niin mielestäni jatkotutkimuksia ei tarvita.

Jos asia painaa tästä huolimatta mieltäsi, virtsan proteiinit voi tarkemmin analysoida vuorokausi virtsan proteiinimäärityksellä, joka antaa tarkemman tuloksen niistä kuin virtsan stixi-koe.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1499   Aihe:  Muu aihe
to 28.11.2013

Terve. Kyselin apua (kysymys nro 1453) virtsatietulehdukseen. Ehdotit hoidoksi 1 kk kuureja antibiootteja (siprofloksasilliinia 250 mgx2/vrk ja tamsulosiinia 0.4 mg/vrk). Nämä helpottivat selvästi, mutta vaikka kuuri pidennettiin tuplaksi ongelma ei poistunut ja palautui vaan pysyi ainoastaan pienempänä ja nyt kuurin loputtua. Teho tuntui olevan parhaimmillaan kuurin alussa. Mainitsit "Olen havainnut että 1-2 viikon lääkehoidot helpottavat väliaikaisesti oireita." Tämä oli nyt kuitenkin noin 8 viikkoa. Pitäisikö koittaa jotain muuta lääkitystä jos tuon teho on jostain syystä puutteellinen?
Vastaus:
Hei,

Onpas kertakaikkisen ikävää. Kehoitan sinua käymään PSA laboratoriokokeessa, sekä urologin vastaanotolla, joka tekee peräsuolen kautta ultraäänitutkimuksen eturauhasestasi. Lisäksi suosittelen sinulle tehtäväksi ns miktio tutkimusta, jossa nähdään epäsuorasti, onko sinullla virtsaputkea painavaa eturauhasen liikakasvua tukkien osaksi sitä.

Näillä poissuljetaan mahdollinen alkava eturauhassyöpä, kuin myös eturauhasen mahdolliset kalkkeumat, jotka altistavat krooniselle eturauhastulehdukselle. Kaksi ensimmäistä tutkimusta ovat välttämättömiä lääkkeelle, jota suosittelen, joka voi eturauhassyöpälöydöksen myötä, provosoida sen kasvua.

Lääkitys jota ehdotan on Duodart kauppanimeltään, aamuisin yksi tabletti otettavaksi. Koska se tuli markkinoille muutama vuosi sitten, se on varsin kallista. Myös urologilla on ehkä parempiakin lääkevaihtoehtoja kuin Duodart. Suosittelen käyttämään sitä oireisiisi puolen vuoden tai jopa vuodenkin ajan.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy.

Kysymysnumero: 1498   Aihe:  Muu aihe
to 28.11.2013

Hei!
Kysyisin netissä mainostetusta rintojensuurennusvoiteesta, sen ainesosista ja niiden soveltuvuudesta peruslääkitykseeni. Normaalilääkitykseni on ketipinoria 1000 mg ja venlafaxinia 300 mg vuorokaudessa. Kyseisen voiteen ainesosat ovat:
Purified Water, PEG-45 Palm Kernel Glycerides, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Caprylic Acid, Dimethicone, Phytol, Epimedium Grandiflorum Extract, Belamcanda Chinensis Root Extract, Carica Papaya(Papaya) Fruit Extract, Soy Isoflavones, Aloe Andongensis Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil , Tocopheryl Acetate, Myristyl Myristate, Sodium Hyaluronate, Glycerin, Hyaluronic Acid.
Googlasin näitä netistä ja joidenkin aineiden kohdalla puhuttiin jostain hormoneista. Tiedän ettei näitä aineita ole tieteellisesti testattu mutta kysyisin silti, onko näitä aineita sisältävä voide  turvallinen lääkitykseni kanssa? Voiko voiteessa mahdollisesti olevista hormoneista olla haittaa?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Valitettavasti en osaa vastata kysymykseesi millään tavoin, koska se ei kuulu omimpaan erikoisalaani. Voin vain kehoittaa sinua kääntymään ehkä asiasta tietävän plastiikkakirurgin hoitoon tahi kauneushoitolaan, joka on paremmin perehtynyt kysymykseesi.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1500   Aihe:  Kuukautiset
ke 27.11.2013

Hei!
Tyttärelläni (16 v, 165 cm/55 kg) on kovat kuukautiskivut 1-2 pv kuukautisten alkaessa. Hän on ottanut kipuun särkylääkkeitä ja varoituksista ja kielloista huolimatta kuulemma saattanut ottaa esim. 4 Ibumaxia (500 mg), pari Panadol zappia ja ehkäpä vielä joltain kaverilta saadun 1000 mg Buranan. Aivan liikaa siis lääkkeitä yhden päivän aikana ajattelemattomuuksissaan ja tietenkin kovien kipujen vuoksi. Ninpä hänelle tuli sitten ylävatsavaivoja. Oksettavan ja huonon olon syyksi lääkäri epäili ruokatorven tulehdusta tms ja siihen hän on ottanut Cavisconia. Huono olo onkin helpottanut vähitellen, mutta taas kun tuli kuukautiset ja kovat kivut, hän otti pelkästään Panadol zappia yhden aamulla ja yhden illalla. Silti oli niin kipeä, että itki välillä. Ja mahalaukku ärtyi taas ja vei viikon päivät, ennen kuin huono olo mahalaukussa asettui.
Ollaan siis aika umpikujassa, kun vatsa ei kestä noita vatsaystävällisimpiäkään kipulääkkeitä ja toisaalta kuukautiskivut ovat erittäin kovat.
Kysymys kuuluu: onko saatavilla mitään vahvaa särkylääkettä (vahvempaa kuin Panadol 250 mg suppo joka ei varmasti riitä kipuja lievittämään) suppona tai laastarina, jota voisi käyttää kuukautiskivun hoitoon 1-2 pvänä kuukaudessa, Koululääkäri ei tiennyt olevan, mutta halusin vielä varmistaa gynekologilta.
Kokeiltu on myös Yasmin-pillerit, mutta niistä hänelle tuli jatkuva huonovointisuus ja itkuisuus ja e-pillerit eivät selvästi hänelle sovi (niin kuin eivät ole sopineet minullekaan vaikka kokeilin kaikkia markkinoilla olevia merkkejä).
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä. Kuukautiskipujen hoidoksi on paljon vaihtoehtoja.

Kipulääkkeistä potilaitteni kokemuksen mukaan toimivat parhaiten tolfenaamihappo (200mg 3sti päivässä) tai naprokseeni (550mg 2sti päivässä). Näiden lisäksi voi käyttää parasetamolia (1gx3).

Joskus voi joutua käyttämään vatsan "suojalääkettä" kuukautiskipujen ajan, jotta voi käyttää lääkettä kipuun.

Jos yhdistelmäehkäisy ei sivuvaikutusten vuoksi toimi, voi harkita pienempi kokoista hormonikierukkaa, joka on tulossa Suomenkin markkinoille tammikuussa 2014. Hormonikierukan teho kuukautiskipuihin ja vuodon vähentämiseen on vertaansa vailla.

Yhdistelmäehkäisyn lisäteho syntyisi siitä tosiseikasta, että hoidon aikana voi säädellä sitä, miten usein poistovuoto kipuineen tulee. Yhdistelmäehkäisy - pitkän kierron käytössä tai jatkuvasti kunnes alkaa tiputteluvuoto - vähentää tehokkaasti kivuliaita vuotokertoja / vuosi.

Kysymysnumero: 1488   Aihe:  Halvaukset
la 16.11.2013

Olen kärsinyt kaksoiskuvista toukokuusta 2013 lähtien. Kaksoiskuvat ilmaantuivat illansuussa juoksulenkin jälkeen.  "Kahtena näkemisen" pisin yhtäjaksoinen aika on ollut 3 viikkoa. Välillä oireet helpottavat niin, että kaksoiskuvat näkyvät vain sivuille ja olen voinut esim. ajaa autolla. Pahimmillaan näen kahtena metrin päähän ja pahimmillaan oireet ovat aamuisin heräämisen jälkeen. Päivän aikana oireet yleensä helpottuvat. Näkökenttä on normaali kun peitän jomman kumman silmän. Vaivaa on tutkittu perin pohjin ja vakavat sairaudet on suljettu pois; mm. pään magneettiröntgen, selkäydin, ENMG, tensilon-testi, kaulavaltimoiden tt, kaularangan rtg, plus lukuisia verikokeita. Olen käynyt kaksoiskuviin perehtyneen asiantuntijan, silmälääkärin ja eri neurologien luona.
Lisäksi kärsin lihasnykinöistä, jotka alkoivat kaksi päivää kaksoiskuvien ilmaantumisen jälkeen. Pahimmillaan lihasnykimiset vievät kaiken voiman ja olo on uupunut. Olen 55-vuotias mies.
Vastaus:
Oireisto sopii parhaiten silmälihaksiin rajoittuvaan myasteniaan jossa kyseessä on herrmolihasliitoksen vasta-ainevälitteinen häiriö. Positiiviset asetyylikoliinireseptorivasta-aineet yleensä vahvistavat diagnoosin. Yksinäinen-ENMG otsalihaksesta on usein diagnostinen. Kaksoiskuvat tyypillisesti pahenevat silmälihasten toistorasituskokeissa, olettaisin että nämä testit olisi vastaanotolla tehty. Aineenvaihdunnalliset lihassairaudet harvemmin vaikuttavat pelkästään silmälihaksiin. Mikäli oireet jatkuvat, diagnostiikkaa tulee jatkaa seurantatutkimuksin.

Kysymysnumero: 1494   Aihe:  Sydäntaudit
la 16.11.2013

Olen 39- v, suunnittelen raskautta. Lapsesta kausittaista RR- nousua. 1. raskaus,albetol. -02 paineet  koholla: subakuutti tyreoidiitti. Tila norm. kuten verenpainekin ja olin lääkkeettä 2.raskauden. 3:ssa rask. paineet nousivat + vajis TSH 1.66, T4 12.5, 2 KK  edellisestä TSH 0.76, T4 7.9. Söin T4 1x0,025 mg ja Albetolia. 4 kk synnyt. TSH 0.06 ja T4V 22.2. Kolesteroli norm. huom! Lopetin tyroksiinin. 6 kk synnytyksestä TSH oli 132.98 ja T4 4.5. Tyroksiini 1x 0,1 mg/ pvässä arvot saatiin viitteisin, mutta olo ei.  Paleli ym., alapaine kohosi. Lääkekokeiluja, Candesartan paras. 2 vuotta tuosta(kun TSH 132) T-POAb oli koholla, 58. Olo ei ollut hyvä, kärsin oireista, sain T3 eli liotyronoonin rinnalle 3 v sitten. Nyt  0,075mg T4 ja 10 mikrog. T3. Koko vajisajan kokonaiskolesteroli ja LDL koholla. Alapaine nousee, yläpaine hyvä. Nyt arvot TSH 1.24, T4V 13 ja T3 4.6. Olo välillä normaali, väsyttää kuitenkin. Toisinaan olen ylikierroksilla, alapaine nousee.Se kestää muutamia päiviä, kunnes rauhoittuu. Rytmihäiriöitä, joskus näkyi  johtumishäiriö kohtauksen aikana. Vaikka arvot hyvät, edelleen  voimakasta turvotusta silmäluomissa, hiustenlähtöä, paino-ongelmia, kol ja LDL koholla, tykytyskohtauksia. Nyt raskautta varten vaihd. albetol 2x100 mg, alapaineissa nousua. Candesartanilla arvot 110-120/75-85. Mistä kilpirauhasen vajaatoiminta? Raskaus laukaisevana? Toimisko kilpirauhaseni ilman lääkkeitä? Pitäisikö vasta-aineita vielä tutkia? Vasta-aineet ja raskaus? Miksi alapaine nousee? Pelkällä T4 ei kuukautisia kuin kerran tai kaksi vuodessa. Nyt ok. Miksi kilpirauhasarvoni ovat aikalailla samat vaikka muutan T4 annosta. Esim. annoksella 5x0,05 ja 2x 0,075mg t4 ja 10 mikrog t3 tsh 1.78 ja t4 11.9 ja annoksella 7x 0,075 t4 ja 10 mikroa t3 tsh on 1.24 ja t4 13. Kun lisään lääkettä, tulee sydämentykytyksiä, mutta vajisoireet jäävät.  Miksi stressiolo? Millä verenpaineet, kolesterolit, vajisoireet ja sydäntuntemukset kuriin? Uskallanko tulla raskaaksi?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Raskauden aikana kohonneeseen verenpaineeseen on turvallista aloittaa albetoli lääkitys, koska se on niitä harvoja lääkkeitä, jotka ei ole vaarallisia sikiölle. Koska raskauden aikana elimistön nestevolyymi kasvaa merkittävästi kilpirauhashormoonitasot laskevat. T4V tasoja ei tulisi tarkastella vaan TSH:ta jonka tulisi olla lääkityksenkin aikana tasoa 2.5. Silloin sikiö kehittyy normaalilla tavalla ja on mahdollista että matalat arvot estävät raskaaksi tulemista. Itse seuraan ko. arvoja kuukausittain raskaana olevilta sekä yleisvointia. Raskauden jälkeen voivat arvot romahtaa, kuten sinulla on tehnyt, joka voi aiheuttaa masennusjakson.

Sinun kohdallasi voi tulla kyseeseen Hashimoton autoimmuunikilpirauhastulehdus koskapas TPOab arvosi ovat hieman koholla ja sinua tulisi seurata lab.kokein varsin tiiviisti yhdessä vointisi ja oireilujen suhteen. Lab.arvosi, oireesi, lääkityksesi heittelevät varsin rajusti. Jotta saisit hyvää hoitoa moninaisiin vaihteleviin oireisiisi, kehoitan sinua lämpimästi hakeutumaan endokrinologin seurantaan.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1493   Aihe:  Muu aihe
to 14.11.2013

Moikka!
Olen parikymppinen perusterve nainen. Olin noin kuukausi sitten lomamatkalla Kyproksella, Pafoksella. Hotellilla majaillut kissa pääsi raapaisemaan minua käteen. Haava oli hyvin pieni ja verta tuli vain vähän. Puhdistin haavan ja se parani nopeasti. Jäykkäkouristusrokote on voimassa. Myöhemmin aloin kuitenkin miettiä, voisinko saada kyseisessä tilanteessa rabies-tartunnan, ja esiintyykö Kyproksella vesikauhua? Toisin sanoen, onko syytä huoleen?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Kissan ja koiran suussa on n. 150 erilaista bakteeria, joista onneksi vain muutama voi aiheuttaa haavainfektion. Jäykkäkouristusrokote tulisi olla aina pistettynä muutenkin, ja sen tulisi olla alle 10 vuotta vanha, mikäli se on vanhempi tulee ottaa ns. booster rokotus joka on validi toiset 10 vuotta. WHO:n mukaan rabies on tappava tauti ja siitä voi pelastua ainoastaan erittäin nopealla tehohoidolla antamalla tyypillisen oirekuvan perusteella antidoottia suoneen, siitä huolimatta kuolleisuus on suuri tässäkin tapauksessa. Mikäli olisit saanut rabieksen matkaltasi olisit ollut jo kuollut.

Mikäli puremahaavasi parani nopeasti, niin et ole saanut merkittävää puremainfektiota kissan suubakteereista. Muussa tapauksessa tulisi aloittaa varsin nopeasti ja jo empiiristikin pahemman haavainfektion välttämiseksi amoksisilliini+klavulaanihappo kombinaatio tablettihoito aamuin illoin 10 vuorokauden ajan. Jatkossa tee niin ja missään nimessä missä hyvänsä eläintenpuremissa haavaa ei saa tikata umpeen, vaan jätetään avonaiseksi arvesta huolimatta. Mikäli arpi on merkittävä voidaan se korjata plastiikkakirurgisin toimenpitein. Mikäli purema on aiheuttanut jännevamman, sekin operoidaan myöhemmin mutta varsin pian esim. alle kuukauden sisällä. Nämä neuvoni sinulle vastaisuuden varalta.

Joten ei syytä huoleen.

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1489   Aihe:  Muu aihe
ti 12.11.2013

Hei,

Olen 29-vuotias nainen. Sairastuin yhtäkkiä kovaan kuumeeseen (heittelee 36-39 välillä), johon liittyy horkkaa, mutta ei mitään flunssan oireita (kurkkukipua tms.). Kuumeen lisäksi on ollut vain kovaa pää- ja niskasärkyä ja epämääräisiä vatsakipuja, myös lievää pahoinvointia. Tätä on kestänyt kolmisen päivää. Kolme kuukautta sitten sairastin kovan virusinfektion, jonka oireet kesti miltei kaksi kuukautta (pitkittynyt kuume ja korvatulehdus). Sitä ennen kesällä minulla oli keuhkoputkentulehdus. Olen siis neljän kuukauden sisällä syönyt kaksi antibioottikuuria. Normaalisti en sairasta juuri ollenkaan.

Nyt oudon, pelkän kuumeen ja huonon olon vuoksi menin päivystykseen, jossa verikokeissa crp oli 40, valkosolut alhaiset (2,7) ja trombosyytit alhaiset (127). Varsinaista syytä kuumeelle ei löydetty. Lääkäri sanoi, että jokin virus voi laskea valkosoluja. Minua jäi kuitenkin mietityttämään, viittaavatko alhaiset trombosyytit ja leukosyytit yhdessä johonkin verisairauteen. Eryt (5,11), Hb (150), Hkr (0,43) ja lasko (8) olivat kuitenkin hyviä arvoja. Silti mielessäni kummittelee nyt leukemian mahdollisuus, koska olen sairastellut viime aikoina epätavallisen paljon.

Siis kysymykseni olisi, mihin sairauteen alhaiset valkosolut ja trombosyytit ainoina poikkeamina voivat viitata? Jos varsinaista selitystä tälle kuumeelle ilman flunssaa ei löydy, voisivatko kuumeilut ja toistuvat infektiot johtua jopa homeongelmista, joita mahdollisesti on työpaikalla ja kotonani?

Kiitos!
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Kuume ja nuhaflunssa laskevat tyypillisesti hemoglobiinia veressä, koskapa kudosten hapentarve on siinä lisääntynyt jo kuumeenkin ja nesteenhaihtumisen vuoksi. Tyypillistä on myös se, että trombosyytteja kuluu silloin tavanomaista enemmän. Molemmat veriarvot palautuvat viimeistään 2-4 viikon kuluttua parantumisesta.

Näiden perusteella sinulla varmuudella ei ole verisyöpää ts. leukemiaa, koska oirekuvat ja veriarvot ovat silloin tyystin erilaiset. Homeongelma saattaa puolestaan aiheuttaa ylähengitystieinfektioita, jota kautta mm. veriarvot saattavat muuttuakkin.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1485   Aihe:  Sydäntaudit
ti 12.11.2013

Noin vuoden ajan olen havainnut aamuisin sängystä liikkeelle lähdettäessä, että sydän lyö todella nopeasti ja epäsäännöllisesti jättäen lyöntejä väliin, kunnes pulssi rauhoittuu vähitellen 10-15 minuutin aikana.

Sama tulee esille myös urheillessa ja vaikuttaa siltä, että jos pulssitaso nousee liian korkeaksi, niin heti alkavat nopeat sydämentykytykset ja lyöntien väliin jättämiset sarjoina, kunnes tahtia hidastamalla pulssi palautuu normaaliksi.

Olen muuten perusterve 45v. nainen, mutta kuntoni on huono. Haluaisin parantaa kuntoani, mutta tuntuu että sydän on heti epärytmissä, kun otan vähänkin reippaaman askeleen (esim. portaita noustessa). Holterissa ja rasitus-Ekg:ssä on aikaisemmin todettu sinustakykardiaa, lisälyöntejä ja svt-pyrähdyksiä.

Tarvitseeko tästä olla huolissaan? Onko sydämelle rasite joka päivä ilmenevät tykytyskohtaukset ja lisälyönnit?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Saattaa olla, että olet ns ylikunnossa ja syke nousee silloin nopeasti korkealle ja toisaalta laskee nopeasti normaaliksi. Urheilun aikana erittyy ns. sympaattisen hermoston katekoliamiineja, jotka nostavat mm. sydämen sykettä ja edesauttavat hapen kuljetusta soluihin nopeamman verenvirtauksen vuoksi. Rasituksen jälkeen parasympaattinen hermosto palauttaa eimistön lepotilaan ja laskee silloin sykettä. Tuossa vaiheessa havaitaan usein kammiolisälyöntisyyttä, joita esiintyy kaikilla ihmisellä ja ovat harmittomia.

Sen sijaan SVT-pyrähdykset voivat kieliä ns oikoradasta eteisten ja kammioiden välillä, silloin syketaajuus saattaa nousta jopa yli 300/min. Silloin verta ei ehdi mennä hapenkuljettamiseen aivoihin ja seuraa pyörtyminen. Tämän johdosta suosittelen kardiologin vastaanotolle hakeutumista varten. Koska rasitus-ekg.si oli muutoin normaali, ei sinulla ole sydämessä ainakaan merkittävää valtimokovettumatautia.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1490   Aihe:  Allergiat
to 7.11.2013

Hei!
Olen lukenut netistä keskustelupalstoilta, että jotkut ovat saaneet raskaustestistä negatiivisen tuloksen vaikka raskaus olisi ollut jo melko pitkälläkin. Onko se yleistä (tai edes mahdollista), että istukkahormonia ei erity virtsaan testeillä havaittavia määriä raskauden aikana? Tiedän kyllä, että liian aikaisin tehty testi voi antaa "väärän negatiivisen" tuloksen.

Olin kesällä yhdynnässä muutamia kertoja, mutta en missään tapauksessa saisi olla raskaana (työ- ja parisuhdetilanteeni takia). Olen tehnyt raskaustestin virtsasta 4, 9 ja 13 viikkoa näiden yhdyntöjen jälkeen. Kaikki testit ovat antaneet negatiivisen tuloksen, ensimmäinen tosin illalla tehtynä, kun en millään malttanut odottaa aamuun. Käytän ehkäisyä (Nuvaring) ja tyhjennysvuoto on tullut normaalisti taukoviikkojen aikana (käytän 2 rengasta putkeen). Kuulostaa vainoharhaiselta, mutta välillä epäilen silti olevani raskaana. Voinko huokaista helpotuksesta, ja todeta etten ole raskaana? Nyt yhdynnöistä on kulunut 14 viikkoa. Tässä vaiheessa kai kasvaneen kohdun jo tuntisikin vatsaa tunnustellessa? Moraalisaarnat irtosuhteista olen pitänyt jo itse itselleni, sillä en halua tällaista stressiä aiheesta enää koskaan.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Raskaushormonia on virtsassa raskausaikana, ja virtsasta tehtävä raskaustesti muuttuu positiiviseksi, jos testi on oikein tehty ja testi on itsessään kunnossa (eli mittaa raskaushormonia). Nykyiset testit ovat hyvin herkkiä, mikä tarkoittaa, että ne havaisevat jo hyvin pienenkin pitoisuuden.

Minunkin tietooni on tullut yksi testierä toissa kesältä: testi antoi virheellisesti negatiivisen tuloksen, vaikka naiset olivat raskaana. Tämä oli kuitenkin poikkeus.

Antamiesi tietojen perusteella olen vakuuttunut, ettet ole raskaana.

Kysymysnumero: 1487   Aihe:  Kuukautiset
ti 5.11.2013

Hei! Olen 37-vuotias tupakoimaton nainen, normaalipainoinen ja runsaasti liikkuva sekä perusterve 10 vuotiaan lapsen äiti.
Haluaisin neuvoja ikäiseni naisen ehkäisyyn ja toisaalta normaalin kuukautiskierron hormonitasojen vaihteluun ja pituuteen liittyen.

Noin vuoden ajan kiertoni 4 vuotta palvelleen kuparikierukan kanssa on ollut keskimäärin 24 päivää, eli lyhentynyt tavanomaisesta 28 päivästä huomattavasti. Onko kyseessä esivaihdevuodet?
Tuntuu, että kuukautiset (runsaat johtuen kuparikierukasta) ovat koko ajan tuloillaan ja huimat PMS oireet suuren osan elämää tosiasia. Nyt myös ovulaation aikaan on tullut pientä kirkasta verivuotoa muutamassa kierrossa. Onko progesterooni jotenkin alakantillaan, vai estrogeenissako vika? Mistä siis johtuu kierron lyheneminen ja voiko sitä enää pidentää ja auttaisiko keltarauhasvalmiste PMS oireisiin? Vai estrogeenitasoissako vika? Olo on hyvä yhden viikon ajan, eli kuukautisten päättymisestä ovulaatioon. Mielellään en e-pillereitä ottaisi. Jollakin tasolla haaveilen myös iltatähdestä, onkohan haave jo turha jos kiertokin on näin lyhyt ja hedelmällisyys ilmeisesti laskenut aika lailla.
Monipolvinen kysymys, oikein paljon kiitoksia!!
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Kuparikerukka lisää kuukautisvuotoa, siinä syy tilanteeseesi. Suosittelen vaihtoa hormonikierukkaan. Estettä iltatähteen ei ole ja hedelmällisyyskin alkaa selkeämmin laskea tupakoimattomalla naisella kuten olet muutaman vuoden päästä.

Kysymysnumero: 1475   Aihe:  Muu aihe
ma 4.11.2013

Edelleen jatkoa aikaisempiin kysymyksiini 1455 ja 1456. Eli isälleni päädyttiin laittamaan suntti 15.10.2013. Olimme katsomassa häntä muutaman päivän kuluttua leikkauksesta. Emme huomanneet suurtakaan eroa aiempaan tilaan, ehkä kuitenkin oli hieman parempi. Kuinka nopeasti suntin pitäisi auttaa? Aivokammiot olivat ennen leikkausta vain vähän laajentuneet eli voiko sen hyöty näkyä viiveellä? Lisäksi kysyisin hänen äänestä eli puhe on edelleen hyvin hiljaista, epäselvää ja puuroista. Voiko tuolle vaivalle tehdä jotain tai pitäisikö suntin tuoda siihen apua. Tai auttaisiko puheterapia. Sekavuutta esiintyy välillä edelleen, toisaalta on välillä ihan kuin normaali oma itsensä. Lähinnä öisin on joskus disorientoitunut (esim. yrittää sängyn laitojen yli). Voi tietysti johtua lääkkeistäkin, joita hänelle annetaan aika paljon. Nyt kun sav:sta on jo yli 2 kuukautta, niin onko todennäköistä, että tuo ajoittainen sekavuus on pysyvää.
Vastaus:
Aivokammioon asennettava katetri alentaa kallonsisäistä painetta joskus hyvin nopeasti mikäli paine on merkittävästi koholla. Jos se ei sitä ole, vaste voi jäädä vähäiseksi tai puuttua. Toimenpiteellä ei voi korjata muusta aivotoiminnan häiriöstä aiheutuvia oireita. Aivoselkäydinnesteen verenkiertoon takaisinimeytyshäiriö on vain yksi mahdollinen selittävä tekijä lukinkalvon alaisen verenvuodon jälkeen. Muita mekanismeja ovat mm. aiemman paineennousun aiheuttamat vauriot sekä valtimoiden supistumisesta aiheutuneet verenkiertohäiriöt. Joissakin tapauksissa käytetään aivokammioiden paineen mittausta ennen pysyvän shuntin asennusta. Kun sekavuus ajan mittaan toivottavasti helpottaa, täytyy erilaisin kuntoutuksen keinoin kuten puheterapialla pyrkiä helpottamaan tilannetta. Akuuttiin aivosairauteen liittyvän sekavuuden lääkehoito on haasteellista. Oleellista on toisaalta että annostus on heti alkuun riittävä, toisaalta on huolehdittava etteivät lääkkeiden sivuvaikutukset ylitä niillä saavutettavaa hyötyä. Monilla lääkkeillä, erityisesti vahvoilla kipulääkkeillä on sinänsä sekavuutta aiheuttavia vaikutuksia. Valitettavasti hoito-ohjeiden antaminen ei kysymyspalstan välityksellä ole mahdollista. Edellämainituista asioista kannattaa vielä keskustella hoitohenkilökunnan kanssa.

Kysymysnumero: 1481   Aihe:  Vauvan odotus
to 24.10.2013

Hei! Olen raskaana ja haluaisin varmistua siitä kuka on lapsen isä. Kävin varhaisultrassa 24.10 ja ultran mukaan olisin raskausviikolla 12+0, sikiön koko 54mm.
Kuukautiseni olivat ennen raskautta säännölliset, kierto n.30 päivää.
Minulla oli kuukautiset 18.7 joiden jälkeen harrastin seksiä miehen A kanssa 22.7 ja 24.7, otin jälkiehkäisypillerin 25.7 (72 tunnin sisällä).
27.7 harrastin seksiä miehen B kanssa kerran, jolloin keskeytimme yhdynnän ennen siemensyöksyä (muuta ehkäisyä ei siis ollut käytössä) Tästä kahden päivän päästä eli 29.7 minulla alkoi kuukautiset uudestaan, ilmeisesti jälkiehkäisystä seurannut tyhjennysvuoto(?). Onko kohtuni tyhjentynyt tällöin kokonaan vai onko mahdollista että näistä miehistä jompikumpi olisi kuitenkin lapsen isä?
Seuraavan kerran harrastin seksiä miehen C kanssa (kumppanini) 11.8 eteen päin käyttämättä ehkäisyä. Voiko olla että ultrassa raskausviikkoarvio heittäisi yli viikolla vai onko kumppanini täysin pois suljettu isäehdokas?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kun 24.10.2013 tehdyn ultraäänitutkimuksen mukaan olet raskausviikolla 12, se tarkoittaa, että hedelmöittymisajankohta on elokuun puolella.

Tehdyn uä-tutkimuksen mukaan olisit hedelmöittynyt viikolla 33, eli 12-18.8.2013 tapahtuneista yhdynnöistä.

Onnellista odotusaikaa!

Kysymysnumero: 1477   Aihe:  Muu aihe
to 24.10.2013

Hei! Olen terve 33-vuotias nainen. Odotan kolmatta lastani (rv 35). Huomasin, että leuanalussylkirauhaseni ovat turvoksissa ja tein diagnoosin googlen avustuksella.. Eli todennäköisesti kyseessä on raskauteen liittyvä sialadenoosi. Sylkirauhaset näkyvät ulospäin leuan alla symmetrisinä, ovat pehmeät ja aristamattomat, mutta selvästi normaalia suuremmat (en ole ainakaan aiemmin huomannut niitä). Olen normaalipainoinen (162 cm, ennen raskautta 52 kg, nyt noin 61 kg), eikä ole ollut verensokerin kanssa koskaan mitään ongelmia raskauksienkaan aikana. Kysymys kuuluukin, pitääkö näitä käydä jossain näyttämässä, vai odotanko, että luonto hoitaa homman? Sama englanninkielinen lähde kyllä uhkaili, että myös imetys voi aiheuttaa samaa ongelmaa. Nämä tosiaan näkyvät ulospäin, vähän niinkuin olisi kaksoisleuka...
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Sinänsä en usko, että raskautesi aiheuttaisi leuanalussylkirauhasen turpoamista. Yleensä kyseessä on viruksen aiheuttama sialoadenoosi, joka saattaa olla kivuliaskin, toinen mahdollisuus on sylkirauhasen tiehyeen tukkiva sylkirauhaskivi.

Kehottaisin, että sinusta tarkistettaisiin muutama laboratorikoe, kuten lasko, pieni verenkuva sekä CRP. Lisäksi ehdotan leuanalussylkirauhasen ultraäänitutkimusta ja sen perusteella myös mahdollisesti ohutneulanäytettä patologin tulkittavaksi. Mikäli syyksi paljastuu sylkirauhaskivi, sen voi poistaa kokenut korva-, nenä- ja kurkkulääkäri.

Kehottaisin siis varmuuden vuoksi hakeutumaan tutkimuksiin lääkärin vastaanotolle.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketiteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Töterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1480   Aihe:  Hampaat ja suu
ke 23.10.2013

Hei. Kaksi viikkoa sitten minulla alkoi vasemmalla puolella hammassärky, tai en osaa paikantaa edes oliko se ylä- vai alahampaissa koska koko poskea ja leukaa särki. Särkylääkkeillä, panadol 1g + burana 400mg menin koko viikon, en saanut päivystysaikaa hammaslääkäriin. Säryt loppuivat kuitenkin viikonloppuna ja kipuja ei ollut viikkoon. Nyt taas maanantaina säryt tulivat takaisin mutta lievempinä. Sensodyne rapid hammastahnan käyttö auttaa. Missä vika? Ei sairauksia. Ikä 20v nainen. Voiko olla viisaudenhampaan puhkeamista?
Vastaus:
Hei ja kiitoksia hyvästä kysymyksestäsi,

Suurella todennäköisyydellä, ottaen ikäsi huomioon, kyseessä on juurikin alaviisaudenhampaan puhkeamiseen liittyvää kiputuntemusta. Vaiva on hyvin yleinen ikäisilläsi potilailla.

Tilaa kutsutaan niin sanotuksi perikoroniitiksi. Hammas puhkeaa hieman yhteyteen suuonteloon jolloin bakteerit pääsevät tätä reittiä ienläpän alle ja aiheuttavat tulehduksen. Kipua kuvaillaan juurikin kohtalaisen itsepintaiseksi. Käsikauppasärkylääkkeet tehoavat toisinaan kehnosti mikäli tulehdus on päässyt etenemään. Kipua kuvaillaan tylpäksi ja jomottavaksi. Usein se  heijastuu myös yläleukaan ja korvan edustalle.

Tällöin yleisesti on järkevintä käydä tarkastamassa hammaslääkärissä tilanne jolloin hoitona on penisilliinikuuri. Huomattavaa on että tulehtuneen hampaan poistoa ei suositella, sillä poistonjälkeisen komplikaation riski on suurempi. Tulehdus kannattaa siis ennen poistoa hoitaa.

Suosittelen ajan varaamista hammaslääkäriin jolloin röntgenkuvauksella voidaan hyvin arvioida viisaudenhampaan puhkeamisen tilanne. Joissain tapauksissa hammas puhkeaa oikeaan asentoon ja ennen pitkää täydentää riviä. Mikäli puhkeaminen jää vaillinaiseksi ja tulee toistuvia tulehduksia on syytä varautua poistoon.

Huomioitavaa on että tällä keinoin saadaan hyvä diagnoosi tehtyä ja jos jostain syystä perikoroniittidiagnoosia ei tehdä on syytä tehdä jatkotutkimuksia.

Hyvä suuhygienia auttaa tuon alueen tervehtymistä.


Kysymysnumero: 1478   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 22.10.2013

Hei,

Olen käyttänyt ehkäisypillereitä jo pian 20 vuotta (tällä hetkellä Yasminelle) ja haluaisin todella mielelläni vaihtaa ne johonkin hormonittomaan, luonnolliseen ehkäisymenetelmään.

Olen kuullut lähes pelkästään  hyvää palautetta Lady Comp -ehkäisytietokoneesta, sekä Suomesta että maailmalta.
Mitä mieltä gynekologian/ehkäisyyn erikoistuneet lääkärit ovat tästä laitteesta? Jos sitä käyttää tarkkaan ohjeiden mukaisesti, se lienee ihan luotettava?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Ystävällisin terveisin,
hormonien popsintaan kyllästynyt
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Ehkäisyteho on yhdistelmäehkäisyssä (joka Sinulla on käytössäsi) aivan eri kertaluokka kuin rytmimenetelmissä (johon Lady Comp kuuluu). Jos siis ei ole ongelma, että tulet raskaaksi käytön aikana, voit miettiä vaihtoa.

Ehkäisytehon mittari on Pearlin indeksi, joka kertoo, kuinka monta naista sadasta tulee vuoden aikana säännöllisen seksielämän jälkeen raskaaksi. Yhdistelmäehkäisyn indeksi on 0.8, eli 8 naista tuhannesta tulee vuoden aikana raskaaksi. Luonnonmenetelmillä indeksi on luokkaa 15. Jos ehkäisyä ei käytetä lainkaan 85 naista sadasta tulee raskaaksi vuoden aikana.

Ehkäisyn tehoindeksiin vaikuttavat myös käyttäjäkohtaiset haasteet. Indeksi on huomattavasti korkeampi (eli ehkäisyteho huonompi), jos käyttäjä ei noudata tarkasti annettuja ohjeita.

Kysymysnumero: 1471   Aihe:  Allergiat
ti 22.10.2013

Hei! Suunnittelen raskautta, ja migreenilääkkeen käyttö mietityttää. Käytössä minulla on Zomig-niminen lääke (tsolmitriptaani), jota tarvitsen n. 0-5 kertaa viikossa. Voiko lääkettä käyttää positiiviseen raskaustestiin asti ilman huolta mahdollisen alkion/sikiön vaurioitumisesta? Vai olisiko hyvä olla käyttämättä lääkettä ovulaation jälkeen? Vai tulisiko lääkkeen käyttö lopettaa kokonaan raskauden yrityksen ajaksi? Voiko lääkkeen käyttö ovulaation aikaan vaikeuttaa raskaaksi tulemista, kuten esim. Burana? Raskauden aikana en aio lääkettä käyttää.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja anteeksi vastauksen viivästyminen.

Lääkkeitten käyttö raskausaikana on aina haastava kysymys. On turvallisinta käyttää "vanhoja" jo pitkään käytössä olleita lääkkeitä, joista kokemuksia on kertynyt myös raskaudenaikaisesta käytöstä.

Mainitsemasi lääkkeen suhteen toimisin siten, että alkuraskaudessa (kun raskaustesti on muuttunut positiiviseksi) välttäisin käyttöä. Voi myös olla että raskausaikana migreenitiheys muuttuu ja lääkitystarve sen mukana. EI-lääkkeelliset migreenin hoitomuodot ovat tietenkin raskausaikana suositeltavia (lepo, valonsäätö, säännölliset ruokailutottumukset, alkoholin ja tupakoinnin välttäminen). Raskausviikon 12 jälkeen voit tarvittaessa käyttää tuttua lääkettäsi.

Lääkkeen vaikutus ovulaatioon ei ole tiedossa.

Kysymysnumero: 1464   Aihe:  Hampaat ja suu
ti 15.10.2013

Hei, pakko vielä esittää jatkokysymyksen jatkokysymys. Tämä jäänee viimeiseksi! :) Eli jonkin verran tulee narskuteltua öisin, mikä näkyy keskimmäisten etuhampaiden kärjissä. Ei kai narskuttelu estä tarvittaessa kruunujen/laminaattien laittamista, halutulla tavalla (kts aikaisemmat viestini).
Vastaus:
Hei ja anteeksi vastauksen viipyminen, vapaasti saa lähettää kysymyksiä edelleen.
Purentakiskon valmistaminen on kyllä järkevää kokemuksen mukaan tällaisessä tapauksessa. Tällä estetään kruunujen ja laminaattien murtuminen erittäin tehokkaasti. Sen lisäksi se suojaa myös muita hampaita.
Markkinoille on tullut myös edullisempi versio purentakiskosta jota kannattaa kysyä apteekista. (Sleepright)
Toki yksilöllinen purentakisko antaa parhaimman suojan ja istuvuus on täydelinen.

Kysymysnumero: 1470   Aihe:  Sydäntaudit
su 13.10.2013

Heipähei!

Olen 26-vuotias mies. Olin 3vko nuhakuumeessa, n. viikko sitten tuntui kuin tuo tauti alkaisi helpottamaan ja 4pvä sitten alkoi ilkeät oltavat. Tuntemuksiin kuuluu myös tunne että aivan kuin olisi pala kurkussa ja rintalastan alla polttelee sekä tuntuu kuin jokin liikkuisi ylös ja alas siellä, tunne ei ole mitenkään sietämätöntä tai kivuliasta, pikemmin vain tosi ilkeää. Rintaa pistää ja puristelee melkein kokoajan mutta sekään kipu ei ole kivuliasta vaan inhottavan tuntuista. Tuntuu koko ajan kuin jokin painaisi rintaa. Lisäksi eilen oli myös raajojen hikoilua, kuumotusta ja pistelyä. Kävin lääkärissä ja minulta otettiin EKG, jokin entsyymi-verikoe, tulehdusarvot, happisaturaatio, kuunneltiin keuhkot ja sydän: kaikki olivat normaaleja. Eilen nukkumaan käydessäni sydän hakkasi niin voimakkaasti että tuntui kuin se pomppisi rinnasta ulos ja muljahteli aika tiuhaan tahtiin. Syketasokin oli n.90 lyönnin luokkaa. Lääkkeeksi sain perus antibioottikuurin ja limaa irroittavaa lääkettä. Välillä tuntuu myös että näkö heikkenisi vasemmassa silmässä. Syön simvastatin lääkettä ennaltaehkäisevästi sukurasitteena olevaa sepelvaltimotautia ajatellen.

Olisiko kyseessä ahdistuneisuutta, paniikkihäiriö vai ihan oikeasti vaikka sydänlihastulehdus tai pahimmoillaan sydämen vajaatoiminta tai alkava infarkti. Kivut ja tuntemukset eivät kuitenkaan rajoita normaaleja toimintoja, pystyn kävelemään 3km lenkinkin reippaalla tahdilla enempiä hengästymättä ja rintaa puristelematta.

Huhtikuussa erosin tyttöystävästä ja se oli minulle todella rankka ja pitkä huono kokemus ja vaihe elämässä. Löysin uuden tyttöystävän kesällä mutta suhteemme on ollut aika riitaisa ja paikoin puuduttava ja ahdistava riitelyjen takia. Teen myös ruumiillista työtä. Läheinen ihminenkin kuoli viikko sitten vielä tähän kaiken päälle.. Voiko olla oikeasti niin että nämä olisivatkin vain joku paniikkihäiriö tai ahdistuneisuus tästä kaikesta tai refluksivaiva?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Nuhakuumeesi oireet eivät häviä, antibioottihoidosta huolimaatta, neljässä päivässä vaan paremminkin kahdessa viikossa. Palan tunne kurkussa, tai se että rintakehässäsi liikku jotain, todennäköisesti johtuu siitä. Hyvin usein ruokatorventulehdus voi vastaavasti aiheuttaa samanlaisia oireita. Kokeile siis viikon kuuria (apteekista) mahalääkettä, sen aikana oirekuva poistuu mikäli kyseessä on ruokatorventulehdusta.
Sydänlihastulehdusta sinulla ei ole, koska sydänfilmisi ja rasituksen sietokykysi on hyvä.

Sydämen muljahtelu johtunee ns kammiolisälyönneistä, jotka ovat sinänsä harmittomia. Voit kokeilla esim. lääkereseptillä saatavaa propranolilia, joka siihen auttaa, kuin myös jännitykseen ja sydämen tykytykseen. Propranoli laskee annosmäärästä riippuen myös verenpainetasoasi, joka on sinulle hyväksi. Simvastaniinlääkityksesi ei aiheuta tälläisiä oireita.

Parisuhde-erot ovat aina hyvin raastavia kokemuksia ihmisille. Osa oireistasi voi johtua lievästä paniikkihäriöstäkin, siihen auttaa pussihengitys, noin 5 min, kahvin, tupakan ja alkoholin poisjättäminen, kunne olet oireeton. Paniikkihäiriötäkin voidaan erinomaisesti hoitaa esim sitalopraami SSRI masennuslääkkeellä, kuin myös muillakin vastaavilla. Lääkitys tulee olla yhteistyössä tiivisti hoitavan lääkärisi kanssa. Vanha sanonta on, että aika parantaa kipuilevat haavat ja kultaa muistot menneestä kultaisiksi.


Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1468   Aihe:  Muu aihe
to 10.10.2013

Hei!

Olen 37v nainen. Takana kaksi normaalia alatiesynnytystä v.2004 ja 2008, ja myös kaksi vuoden mittaista imetystä. Kuukautiskierto on vuosien mittaan ehkä hieman lyhentynyt. Nykyään se on n. 25pv aika säännöllisesti ja kuukautisten kesto on 4pv. Vuotopäiviä on yleensä aina tuo 4, ja vuodon määrä on myös kutakuinkin sama aina. Kuukautis- tai muitakaan alavatsakipuja ei ole.

1. Synnytyksistä on jäänyt vaivaksi jonkinlainen laskeuma. Joudun auttamaan ulostamista emättimen puolelta. Uloste jää siis jotenkin "pussiin", joka pullistuu emättimen puolelle. Ulostamisen täytyy olla todella säännöllistä; jos vähänkään lipsun rytmistä, niin vaiva pahenee. Nyt tilanne on taas ihan hyvä, mutta voiko se koskaan parantua täysin?

2. Edelliseen liittyen nyt on ollut ehkä vuoden ajan sellaista, että muutama päivä ennen kuukautisia, yleensä yhtenä päivänä, ulostaessa tulee emättimestä pikkuisen verta (siis ainoastaan ulostamisen yhteydessä, ei muuten). Veri tulee aivan varmasti emättimestä. Huomaan sen siitä, että sormi on "verisenlimainen" auttaessani ulostamista. 3-4pv kuluttua tästä alkaa kuukautiset. Muuten ei ole ollut välivuotoja, eikä vuotoja esim. yhdynnän jlk. Kävin gynekologilla tänä kesänä. Hän ultrasi kohdun ja munasarjat (nämä ok) ja  myös papa-koe otettiin (puhdas).  Pelottaa silti, jos tämä onkin jotain pahanlaatuista. Kuukautisia edeltävästä tiputtelusta olen kuullut, mutta en koskaan tällaisesta.

Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksistäsi.

Laskeumasi nimi on recto- tai enterocele. Tärkeintä hoidossa on, että ulosteen konsistenssi pysyy pehmeänä. Eli pyri välttämään ummetusta. Ruokavalio ja liikunta auttavat tähän.

Hankalimpia laskeumia voidaan yrittää korjata myös leikkaushoidolla.

Toinen kysymyksesi koski ennen kuukautisvuodon alkua ilmenevää vereslimaista vuotoa, joka "pysyy" emättimen puolella, mutta sormeen vuotoa jää, jos sormi käy emättimessä. Tilanne on normaali. Emätin on poukamainen luola, jonne verta on lipunut kuukautisvuodon alkumetreillä. Veri täyttää aluksi poukamat, ennen kuin virtaa kuukautisvuotona ulos. Sormella auttaessasi ulostamista laskeuman vuoksi saat tätä alkuvuotoa sormiisi.

Kysymysnumero: 1469   Aihe:  Vauvan odotus
to 10.10.2013

Hei! Haluaisin tietää kuka lapseni isä mahdollisesti olisi, kun vaihtoehtoja on kolme. Kuukautiseni on ollut 27.6-4.7.2013 ja 31.7-4.8.2013 ja 30.8-5.9.2013 eli kierronpituus vaihtelee. Ja henkilön A kanssa harrastin seksiä 7.9 ja 20.9 ja henkilön B kanssa 14.9 ja sitten henkilön C kanssa elo-syyskuun aikana useasti ja tarkkoja päiviä en muista. Ja 9.10.2013 sitten tein kaksi testiä, jotka molemmat positiivisia ja sitten tein clearbluen viikkonäytöllä olevan testin, johon tuli vastaukseksi 2-3vk hedelmöittymisestä. Eli mikä näistä vaihtoehdoista sitten olisi mahdollisesti saanut raskauden aikaseksi? Kiitos paljon jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Viimeiset kuukautisesi alkoivat 30.8.2013 ja kerrot, että kierron pituus on vaihteleva.

Olet tehnyt kaksi raskaustestiä samana päivänä (9.10.2013), jotka olivat positiiviset.

Näillä tiedoin kuka tahansa seksikumppaneistasi voi olla raskauden alkuunsaattaja.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus voisi tarkentaa hedelmöittymisajankohtaa. Tutkimuksen syy on kohdallasi sellainen (isyyden selvittäminen), ettei se kuulu julkisen terveydenhuollon piiriin. Halutessasi voit hakeutua yksityisesti vaginaaliseen ultraäänitutkimukseen, jossa näin alkuvaiheessa (noin raskausviikolla 6) voi hedelmöittymisajankohta määrittyä 2-3 vrk tarkkuudella.

Kysymysnumero: 1467   Aihe:  Muu aihe
ke 9.10.2013

Terve, olen 28v mies perusterve ei todettuna mitään tauteja. Vuonna 2008 itsetyydytyksessä lähestyessäni orgasmia penis oli hieman normaalia löysempi ja vähän kivulias ja lopulta orgasmin alkaessa tunsin kaksi sykähdystä, minulta ei tullut spermaa lainkaan vaan molemmat sykähdykset sattuivat paljon itse peniksessä ja orgasmi oli pelkästään kivulias. Penis tuli hyvin kipeäksi tämän jälkeen ja menin sitten vessaan virtsaamaan ja se oli vähän kivuliasta. Istuin pöntöllä ja hieman korjasin asentoani, levitin vähän haarojani ja tunsin sisäreisissäni siinä ihan peniksen kohdilla sisäreisissäni kuin joitain ohuita lihassäikeitä olisi vain repeillyt eli jotain lihaskudosta repeili sisäreisissä ja nivuset olivat myöskin tästä johtuen kipeät ja nivuset ja penis olivat hyvin kipeänä. Tapaturmasta jäljelle jääneet oireet ovat: pienentynyt peniksen koko levossa sekä erektiossa nyt 5 cm erektiossa 10 cm ja ennen tapaturmaa levossa 8 cm erektiossa 15 cm ja kylmässä penis menee aiempaa helpommin vatsan sisään ja syvemmälle niin että talvella jos on kävelylenkillä ja vähän viileissä housuissa niin menee penis automaattisesti vatsan sisään ja se on vain 1-2cm mittainen tynkä. Ja välillä hieman kivulias ja kun tulee takaisin sisälle lämpimään niin n 30 min kestää kunnes penis palautuu pituuteen 5 cm mutta tuona aikana jos sattuu olemaan vessahätä ei pysty virtsaamaan kun penis on vetäytyneenä vatsan sisään, on esinahka aivan lytyssä ja peittää peniksen kokonaan myöskin peniksen virtsatien joten jos yrittää virtsata se ensinnäkin sattuu ja esinahka tekee virtsasuihkusta sellaisen jokapuolelle suihkuavan että on sitten seinät lattiat ja kaikki paikat vähän virtsassa kun roiskuu jokapuolelle. Kun istun pöntöllä esim virtsalla niin penis ei roiku enää kuin ennen tapaturmaa jalkojen välissä vaan se sojottaa useimmiten lähes suoraan eteenpäin 4-5 cm mittaisena levossa. Pöntöllä istuessa joudun kädellä vähän painamaan penistä alaspäin jotta virtsasuihku ohjautuu pönttöön.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Tunnustan heti, että kysymyksesi on paitsi vaikea, ja että ei kuulu erikoisalaani lainkaan.

Kehoitankin Sinua ystävällisesti kääntymään oireittesi kanssa urologin vastaanotolle!

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketiteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1463   Aihe:  Muu aihe
ma 30.9.2013

Hei. Pyytäisin kysymykselleni 1439 jatkoa. (Kohdistan kysymyksen nyt toiselle lääkärille, josko saisin oikeasti neuvon miten tästä pääsen eteenpäin.) Olen niin voimaton enkä tiedä mitä tehdä. Minulla ei ole luottolääkäriä, enkä halua mennä enää psykologille. Olen lukenut, että on olemassa muitakin sukupuolitauteja kuin nämä mitä minulta on otettu. Mikä on esim. mykoplasma, sekin tarttuu sukupuolikontaktissa, tai neekerisankkeri? Miten ne oireilee ja miten ne testataan? Minun alapääni on jatkuvasti outo/kipeä ja kutinaa on sekä ulkosynnyttimissä että peräaukon ympärillä. Ja kaikki alkoi siitä...  En tiedä enää kauanko jaksan. Täytyy olla joku tutkimus mistä näkee mikä minulla on. Autathan Sinä minua???
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Käsittääkseni mycoplas trachomatis ei kyllä leviä sukupuoliteitse. Yleisimmät sukupuolitaudit ovat chlamydia, tippuri, kondylooma, herpes simplex 1 ja2, C-hepatiitti, B-hepatiitti HIV ja kuppa. Oireet kussakin ovat erilaiset, jotkut varsin oireettomiakin. Kaikki muut paitsi kondyloomaa voidaan diganostisoida verikokein. Kaikkiin on olemassa parantavia hoitoja sekä myös oireita lievittäviä hoitoa. Hakeudupa venerologin vastaanotolle, hän selvittää sinulle tarkemmin niistä.

Neekerisankkeri on erittäin harvinainen ulkomailta saatu sukupuolitauti, sen oireina ovat erittäin korkea kuume sekä isot kipeät imusolmukeet molemmissa nivusissa, siihenkin on parantavia hoitoja. Myös lepra on vatsaavanlainen oirekuvaltaan.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1456   Aihe:  Päänsärky
ke 25.9.2013

Viitaten aiemmin lähettämääni kysymykseen 1455 lisätietoja. Eli isälläni oli siis traumaattinen lukinkalvonalainen sav. Neurologinen tila heikkeni joitain päiviä tapaturman jälkeen, eikä kuntoutusta ole edelleenkään aloitettu ilmeisesti väsymyksen ja päänsäryn vuoksi. Entuudestaan isällä oli diabetes ja verenpainetta, molemmat tosin hyvin hoidettu. Aivokammiot laajentuneet ja suntin laittoa harkitaan viikon tai parin sisällä. Oma mielentila ollut surullinen, jopa masentunut omasta tilasta johtuen. Saa vahvaa särkylääkettä päänsärkyyn, joka tekee vähän tokkuraiseksi, mutta pää toimii muuten. Huolettaa tuo, että kuntoutusta ei ole aloitettu. Onko siis mahdollista, että isä jää vuodepotilaaksi?
Vastaus:
Viittaan edelliseen vastaukseeni johon lisään seuraavaa. Kova päänsärky ja väsymys osaltaan vaikeuttavat kuntoutuksen aloittamista, mutta potilas tulisi pyrkiä voinnin mukaan mobilisoimaan, sillä vuoteeseen jääminen sinänsä heikentää ennustetta ja johtaa erilaisiin komplikaatioihin. Tilanteeseen saattaa liittyä myös kaatumisriski ja sitä kautta uusien komplikaatioiden mahdollisuus. Näiden tietojen valossa on vaikea arvioida kuinka todennäköisesti shuntin asennus korjaa tilannetta, mahdolliselta se ainakin vaikuttaa, joskaan asiaan ei voi perustellusti ottaa kantaa kuvia näkemättä. Mikäli kallonsisäinen paine ei ole koholla, saattaa olla että mukana on niin sanottua diffuusia aksonivauriota jonka ei tarvitse välttämättä näkyä kuvissa. Siihen ei kuitenkaan yksinään liity päänsärkyä jonka syy tulisi pyrkiä selvittämään. Vetämättömyys ja masennus saattavat kuulua myös aivovamman oireisiin. Liian voimakkaita lääkkeitä tulee myös välttää, niiden sivuvaikutuksena voi ilmetä mm. väsymystä, pahoinvointia ja liikuntakyvyn heikkenemistä.

Kysymysnumero: 1455   Aihe:  Päänsärky
ke 25.9.2013

Isäni 73v sai aivoverenvuodon ja kallonmurtuman kaaduttuaan portaissa kolme viikkoa sitten. Vietti yhden päivän teholla, josta siirrettin normaaliosastolle ja edelleen kuntoutussairaalaan. Pari päivää vuodon jälkeen oli suht virkeä ja muistikin pelasi ja meni jopa rollaattorin kanssa itse vessaan. Nyt muisti pelaa edelleen, mutta ei enää ole pystynyt seisomaan tai lähtemään liikkeelle tasapainohäiriöiden ja voimattomuuden vuoksi. Päänsärky on kova ja väsymys samoin, miltei nukkuu kaikki päivät. Aivoissa on kuulemma turvotusta ja nestettä, mutta niiden pitäisi poistua itsekseen hitaasti, varsinaista tukosta siellä ei ole. Ennen vuotoa isä oli täysin omatoiminen, käveli jne. mikä mahtaa olla ennuste tämänkaltaisessa tapauksessa eli kuinka kauan toipuminen kestää tai toipuuko ylipäätään?
Vastaus:
Iäkkäät potilaat toipuvat pään vammoista jonkin verran huonommin ja hitaammin kuin nuoremmat. Kun pään vamma aiheuttaa kallonsisäisen verenvuodon, mukana on verenvuodon  lisäksi yleensä aivokudoksen vaurio, jonka ei välttämättä tarvitse näkyä aivokuvissa. Kova päänsärky on tyypillisintä lukinkalvon alaiselle verenvuodolle, josta varsin usein seuraa myös aivoselkäydinnesteen imeytymishäiriö ja tähän liittyen kallonsisäisen paineen nousu, johon taas hoitona on usein shuntti eli paineenalennusletku aivokammiosta verenkiertoon. Päänsäryn voimistuminen uudelleen saattaa viitata tähän vaihtoehtoon. Mikäli kyseessä on ollut subduraalihematooma eli kovakalvon alainen verenkertymä, se on saattanut uusiutua ja kroonistua ja edellyttää joskus porareiän kautta tapahtuvaa toimenpidettä. Päänsärkyyn liittyvä voimakas väsymys viittaa myös neurokirurgista hoitoa vaativaan syyhyn. Krooninen päänsärky on tavallista myös muilla mekanismeilla, mukana saattaa olla niskaperäistä särkyä liittyen samanaikaisen kaularangan retkahduksen aiheuttamaan jälkitilaan tai rakenteelliseen vaurioon, joka edellyttäisi myös kuvantamista. Toipuminen voi viedä kuukausia eikä annettujen tietojen valossa valitettavasti voi antaa tarkempaa arviota.

Kysymysnumero: 1459   Aihe:  Hampaat ja suu
ti 24.9.2013

Hei! Kiitos vastauksesta. Kiva kuulla, että muovipaikat ovat passeli ratkaisu. Ja kruunuilla ja laminaateilla voidaan tarvittaessa ehostaa etuhampaat niin, että eivät ole ihan kiinni kummaltakaan puolelta seuraaviin hampaisiin. Kysyisin vielä jatkokysymyksen, että onko mahdollista jos hampaat joutuu kruunuttaa/laminaatit laittamaan. Niin voidaanko operaatio tehdä nukutuksessa vai onko paikallispuudutus ainoa ratkaisu. Kärsin jonkin verran hammaslääkäripelosta..
Vastaus:
Hei ja kiitoksia jatkokysymyksestä!
Kyllä toimenpiteet on mahdollista suorittaa nukutuksessa.Joskin
erityisen tavallista se ei ole. Yleensä esimerkiksi kahden etuhampaan kruunutus
ei operaationa loppujen lopuksi ole juurikaan kivulias kun se tehdään paikallispuudutuksessa
käytännössä aina. Etualueen puuduttaminen on jonkin verran epämiellyttävää mutta neulan aiheuttamaa tuntemusta voidaan lievittää esimerkiksi pintapuudutteilla joten se yhdessä hyvän ja rauhallisen pistotekniikan ansiosta ei juurikaan tunnu. Tämä on hyväksi koettu keino.

Nukutukseen sisältyy aina omanlaisia riskejään ja siksi suosittelisin kevyempiä vaihtoehtoja, kuten jännitystä poistavia lääkeaineita eli ns. lääkesedaatiota. Ennen hoitotoimiin ryhtymistä sinulle määritellään yksilöllinen annostus esimerkiksi suun kautta otettavaa rauhoittavaa jotta
jännitys saadaan laukeamaan. Näitä on olemassa erilaatuisia ja -vahvuuksia. Niissä on yhteistä että olet kuitenkin helposti puhuteltavissa ja yleensä yhteistyökykyinen. Saattajan läsnäolo on yleisesti tarpeen hoitotoimien jälkeen valvontamielessä. Kokemuksen mukaan tämä olisi parempi vaihtoehto ja lisäksi edullisempikin kuin täysimittainen narkoosi. Ja yleensä riittäväkin. Lisäksi kannattaa valita itselle sopiva hammaslääkäri jonka tyyli sopii lievittämään jännitystä. Yleensä ennen hoitoa on hyvä suunnitella ja keskustella hoidon kulku ja kertoa hammashoitopelosta jotta asia on tiedossa. Joka kolmas aikuisikäinen kokee hammashoitopelkoa vähintääkin jossain määrin joten tavatonta se jännittäminen ei ole eikä siitä kannata ainakaan häpeäntunteita luoda.

Kysymysnumero: 1462   Aihe:  Vauvan odotus
ma 23.9.2013

Hei!

Kuukautiskiertoni on edellisen raskauden jälkeen ollut epäsäännöllinen (33-46 päivää). Kuukautiset ovat olleet noin puolenvuoden ajan. Positiivisen raskaustestin tein 27.8. Kävin vatsakipujen takia ultrassa 10.9, jolloin raskauden kestoksi määriteltiin 5+2 ja kontrollissa 23.9 ja siellä kerrottiin raskauden kestoksi 6+1. Enismmäisessä ultrassa ei näkynyt sykettä, toisessa ultrassa syke oli. Yhdynnässä olen ennen positiivista tulosta ollut viimeksi 8.8.  Eli onko sikiössä jotain vikaa vai onko tässä joku lääketieteellinen ihme kyseessä?
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Antamasi tiedot ovat todentotta ristiriidassa keskenään. Ihmettelysi on aiheellista.

Aika näyttää, tuleeko tästä raskaudesta perheeseenne lisäystä.

Vaihtoehtoja tilanteen selkeyttämiseen voin luetella. Ultraäänilaitteiden laadussa on eroa, tulos voi olla tältä osin virheellinen.  Nämä ultraäänitutkimuksen tuloksetkin ovat keskenään ristiriitaiset. Lienevätkö samalla laitteella ja saman lääkärin toimesta suoritettuja?

Myös raskaustestin positiivisuus ja viimeisin ultraäänitutkimus ovat ristiriidassa keskenään. Raskaustesti voi joskus harvoin antaa virheellisen tuloksen.

Et kerro alkion pää-perämitasta mitään. Se selventäisi kovasti asiaa.

Antamiesi tietojen perusteella toivoisin olevan mahdollista suorittaa uusi ultraäänitutkimus kahden viikon kuluttua. Silloin voisi varmuudella nähdä, jatkuuko raskaus normaalisti.

Kysymysnumero: 1461   Aihe:  Vauvan odotus
ma 23.9.2013

Hei Mervi,

Olen 27-vuotias nainen. Haluaisin varmuuden hedelmöityksen ajankohdasta.  Kuukautiseni ovat aina olleet epäsäännölliset ilman ehkäisyä, mutta ehkäisyn aikana säännölliset. Lopetin ehkäisyn 14.7.2013, jonka jälkeen melkein heti tuli jonkinlaiset lyhyet kuukautiset. Sen jälkeen ei ole menkkoja tullutkaan.
Olin yhdynnässä miehen A kanssa 27.7 (ei ehkäisyä ja loppuun saakka). Sen jälkeen olen ollut miehen B kanssa yhdynnässä joka viikko kerran tai kaksi ilman ehkäisyä aina loppuun saakka (päiviä en muista).
Tein raskaustestin suunnilleen 16.8 ja se näytti negatiivista. Halusin varmuuden mahdollisesta raskaudesta ja hakeuduin lääkäriin 19.9 ja ultrassa sisäkautta näkyi että olin raskaana 6+5 (laskettiin pelkästä ultrasta) ja alkio oli 6,8mm, sydän löi. Laskettuaika 9.5. 2014.  Haluaisin nyt varmistaa että voinko olla varma, että hedelmöitys on tapahtunut tuon 27.7 jälkeen eikä silloin hairahduksen johdosta?
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Antamiesi tietojen perusteella mies B on tulevan lapsen isä. Näin, jos siis kävit gynekologisessa ultraäänessä syyskuun 19. päivä ja mies A:n kanssa oli vain tuo yksi yhdyntä heinäkuun lopulla.

Onnea odotukseesi!

Kysymysnumero: 1457   Aihe:  Muu aihe
pe 20.9.2013

Hei. Olen 23-vuotias perusterve nainen ja nyt onnellisesti raskaana 8+3. Minua huolettaa parikin asiaa. Minua vaivasi pari vuotta takaperin sisäinen peräpukama, joka aika ajoin luiskahti ulos. Sain tämän kuitenkin voiteilla rauhoittumaan ja enää se ei minua kuitenkaan vaivaa. Minulle on kuitenkin tullut uusi "peräpukama", joka on vähän omituinen. Tämä pukama lähtee melkolailla sulkijalihaksen suulta ja on sellainen pitkulamainen ja vaaleanpunainen väriltään. Olen tätä käynyt näyttämässä opiskelijaterveydenhuollossa lääkärillä, joka ihmetteli sitä ja sanoi että kyllä se varmaan pukama on. Itselleni jäi kuitenkin tunne ettei aihealue ollut kovin tuttu lääkärille. Tämä pitkulamainen pukama ei ole yleensä kipeä, joskus vain pyyhkiessä vähän aristaa jos vatsa on ollut löysällä. Mutta normaalissa elämässä en sitä tunne, ei siis hierrä. Joskus pyyhkiessä paperiin tulee ihan pienenpieni viiru/piste kirkasta verta. Periaatteessa tämä ei minua häiritse kuin kosmeettisesti, se on ruma ja ällöttävä minun mielestäni. Tämä on minulla nyt ollut reilun vuoden. Raskauden myötä minua on kuitenkin alkanut huolettamaan onko tämä tosiaan pukama, vai kenties joku pukaman jälkeinen hetula (ei ole kylläkään mikään lärpäke, vaan sellainen mm. 0,5cm pitkulamainen pötkylä, joka välissä mielestäni turpoaa vähän isommaksi ja sitten taas välissä on vähän pienempi) vai mikä ihme? Onko se vaarallinen? Ja ennenkaikkea ei kai se vaikuta raskauteen mitenkään, voiko siitä olla sikiölle haittaa?

Kysyisin myös, raskauteni alettua vatsan toimintani on mennyt täysin sekaisin..välillä ummettaa ja sitten on taas vatsa löysällä. Onko tämä normaalia alkuraskaudessa?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä. Peräaukon muutos ei vaikuta kertomasi perusteella vaaralliselta. Mutta on mahdollista, että raskaus vaikuttaa siihen, eikä päin vastoin. Raskauden aikana on mahdollista, että vaivasi tulee suuremmaksi ja mahdollisesti vaivaavammaksi, koska raskauden edetessä syntyy painetta tälle alueelle.

Suoliston toiminta muuttuu ja vaihtelee hyvin suurella osalla raskaana olevista. Itse raskaus vaikuttaa tähän, ja varsinkin, jos raskauden aikana joutuu käyttämään rautavalmisteita, on hyvin mahdollista, että ripuli ja ummetusjaksoja ilmenee.

Onnea odotukseen!

Kysymysnumero: 1458   Aihe:  Muu aihe
pe 20.9.2013

Moikka!

Olen 20-vuotias työssäkäyvä  nuori. Elokuussa 2012 alkoi tulehduskierre. Suunnilleen kerran kuukaudessa kävin päivystyksessä rajun nielutulehduksen takia, johon liittyi myös lähes jokaisella kerralla silmätulehdus. Mitään syytä tulehduksiin ei löydetty.
Tammikuussa leikattiin risat jonka jälkeen tulehduksia ei ole tullut.

Keväällä 2013 alkoi kuitenkin ilmestyä muita oireita.  Hakeuduin kilpirauhastesteihin  mm. nopean painon nousun, käsissä yht äkkiä ilmaantuneen ihottuman, sekavan olotilan, jatkuvan väsymyksen /uupumuksen sekä ainaisen alilämmön takia. Myös suvussa on kilpirauhasen vajaa- sekä liikatoimintaa.
Mutta nämä tulokset olivat kuulemma normaalit.

Seuraavana hain tulosten kanssa toiselle lääkärille. Kyseinen lääkäri kuunteli oireitani ja lähetti uusiin testeihin joissa otettiin mm. p-korsol. Tulosten saavuttua tuo p-korsol oli selvästi koholla, 1345 nmol/l.
Parin viikon kuluttua kävin uudestaan kokeissa ja p-korsol oli edelleen koholla, 1132 nmol/l.  

Lääkäri sitten lähetti minut sisätautilääkärille joka epäili vahvasti että kyseessä olisi cushingin oireyhtymä. Siirryin jälleen seuraavalle lääkärille joka määräsi deksametasoni kokeisiin sekä 24 tunnin virtsankeräykseen.

Tulosten tultua tapasin lääkärin joka kertoi että kaikki arvot olivat viitearvojen sisällä.  Neuvoi vain elämään terveellisesti.

Ongelmana tässä kuitenki on se että tietääkseni elän jo suht terveellisesti mutta silti vain paino nousee ja ainainen uupumus vaivaa.
Tammikuussa painoa oli noin 60 kg, ja näissä lukemissa se on monta vuotta pysynytkin. Nyt sitten puoli vuotta myöhemmin mittari näyttää reilusti enemmän, 73kg. Pituutta siis 165cm.

En ole mitenkään muuttanut ruokailutottumuksiani ja työkseni teen ruumiillista keittiötyötä. Lenkillä käyn myös pari kertaa viikossa.

En tiedä pitäisikö minun vielä kerran varata aika eri lääkärille ja kuunnella hänen mielipiteensä. Vai tyydynkö hyväksymään oireet ja yritän liikunnan lisäämisellä parantaa oloa.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Hienoa, että infektiokierteesi loppui risojen poiston poiston myötä. Useiden tulehdusten jälkeen (riskudosa on ns. immuunikudosta) ne vääjämättä arpeutuvat ja silloin bakteerit pääsevät ns. etuvartiopesäkkeiden ohi aiheuttamaan infektioita. Em. asialla ei liene merkitystä kertomaasi, muihin oirekuviisi.

Epäilen vääjäämättömästi että sinulla on todellakin Cushingin tauti, eli lisämunuaisten kuorikerroksen kortisolin liikaeritys, ilman ns. biofeedback kontrollia. Se on varsin harvinainen.

Uusisin dexametasoni rasituskokeesi, vuorokausivirtsan natriumin ja kortisolimääritykset, sekä myöskin aamukortisolimäärityksen. Dexametasoini koe tulisi tehdä viikkoa ennen tai jälkeen muita kokeita, jotta se ei häiritse muita määrityksiä. Lisäksi tutkisin aivolisäkkeesi hormoonimäärityksiä, sekä samaten kilpirauhasenkin. Tutkituttaisin myös lisämunuaisten kuorikerroksen tilanteen varjoainetehosteisana, samaten ylävatsan elinten (useimmiten löytyy adenooma syypääksi, joka voidaan leikatakkin pois. Se ei ole varsinaisesti syöpä, koska kasvaa hitaasti eikä levitä etäpesäkkeitä).

Kehoitan sinua hakeutaamaan kokeneen endokrinologin hoitoon.


Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1454   Aihe:  Hampaat ja suu
ke 18.9.2013

Hei!
Olen 25-vuotias. Minulla on paikattu kahta keskimmäistä etuhammasta esteettisistä syistä, pienennetty rakoa etuhampaiden välissä 2 muovipaikalla (noin 1mm kokoiset).
Hampaita hiukan porattiin ennen kiinnitystä (ei kariesta).
Halusin jättää kuitenkin pienen välin keskimmäisiin etuhampaisiin operaatiossa, koska etuhampaista seuraaviinkin hampaisiin on kanssa väli (molemmilla puolilla sivuilla), sopii paremmin kokonaisuuteen.
Paikat ovat hyvät kestäneet jo kymmenen vuotta, ja olen tyytyväinen ulkonäköön.

Ajattelin, että kuinka todennäköistä että muovipaikkaus on lopullinen
hoito?

Ja jos kävisi niin tulevaisuudessa, että paikkoja joutuisi vaihtamaan
useamman kerran, niin on varmaankin mahdollista kruunuttaa etuhampaat, säilyttäen samankaltaisen profiilin, eli hampaat ei ihan kiinni toisissaan.

Lähinnä haluan näkemystä sille, että voin huoletta mennä muovipaikoilla eteenpäin ja tarvittaessa vaihtaa niitä, ja samalla säilyy vaihtoehtoja kunnostaa hampaita esim. kruunuilla, eli en pelaa itseäni muovipaikoilla pussiin.
Vastaus:
Hei ja kiitoksia kysymyksestä.

Huolellisesti tehty yhdistelmämuovipaikkaus on kyllä hyvä hoito, varsinkin kun saadaan väri ja muoto sopimaan omiin hampaisiin. Näin on ilmeisesti myös sinunkin kohdallasi. Olet tyytyväinen lopputulokseen eli se jo kertoo onnistuneesta tuloksesta.

Pienet yhdistelmämuovipaikat ovat verrattain kestäviä ja esteettisiäkin. Ehkä "tavallisin ongelma" on muovipaikan saumojen kohdalla. Mikäli sauma on karheampi tai siinä on epätasaisuutta, se kerää helpommin värjäytymiä ja likaa. Hyvin viimeistelyssä paikassa saumat ovat melkein huomaamattomat eikä värjäytymääkään juuri kerry. Toisekseen värjäytymät voidaan helposti poistaa puhdistuksen yhteydessä.

Yhdistelmämuovipaikkojen etuna on niiden nopeus ja edullisuus valmistaa. Lisäksi hampaan omaa pintaa ei tarvitse tarpeettomasti hioa eli se on kudosta säästävä ratkaisu.

Näkisin että sinun tilanteessasi yhdistelmämuovipaikat ovat hyvä ratkaisu kaikin puolin juurikin tuon tarpeettoman hionnan välttämiseksi.

Mikäli kruunutukseen taikka laminaatteihin (=kuorikko) mennään tulevaisuudessa syystä tai toisesta, ne voidaan hyvinkin yksilöllisesti muotoilla asiakkaan toiveen mukaan. Ei ole harvinaista että asiakas haluaa säilyttää persoonallisen hymynsä eikä saada samanlaista hymyä kuin muilla. Se on persoonallista ja kaunista !

Kysymysnumero: 1453   Aihe:  Muu aihe
su 15.9.2013

Olen 1959 syntynyt 53-vuotias mies. 100kg, 180cm, verenpainelääkitys (Atacand 16mg, oli 98/142 joskus 5v sitten). Urheilen nyt ja paino laskee hiljalleen. En ole koskaan tupakoinut. Ei koskaan huumeita. Alkoholia käytän kohtuudella. Asun nykyään Espanjassa, joten hieman hankala selittää täällä koko historiaa lääkärille.

Noin 3 vuotta sitten sain yllättäen virtsatietulehduksen kaltaiset oireet. Lisäksi kiveksien takana kiristävää tunnetta ikään kuin joku lihas olisi krampissa, vähän kuin käsi nyrkissä. Kirvely tai kipu tuntuu enemmän oikealla puolella jossain 5-10 cm rakon yläpuolella. Tulehdusta ei näkynyt virtsassa eikä verikokeessakaan näkynyt mitään, mutta sain Nitrofuc-C kuurin, joka auttoi hieman. Ongelma ei poistunut. Jatkossa tutkittiin eturauhanen ja kuvattiin ultralla. Ei mitään vikaa. Kefex-kuuri. Auttoi taas hieman. Netistä tutkimalla oireet viittasivat klamydiaan, mutta sekään lääkitys ei auttanut (täällä saa kaikkea aika vapaasti, joten kokeilin itse, sori). Se vähän menee ja tulee, noin kerran vuodessa oirehtii kivuliaasti, kuten nyt. Silloin wc kutsuu tunnin välein. Muuten ongelmaan alkaa ikävästi tottua.

Vessassa täytyy käydä usein, sillä kertyminen rakkoon aiheuttaa normaalia kovempaa virtsaamisen tunnetta sekä kirvelyä. Itse virtsaaminen ei kirvele lainkaan. Virtsaamisen jälkeen tilanne rauhoittuu joksikin aikaa. Yöllä täytyy käydä 2-3 kertaa ja kotona normaalisti ollessa ehkä tunnin välein. Toisaalta, kaupungilla kulkiessa saattaa mennä useita tunteja ilman ongelmia. En ole pystynyt keksimään mistä tämä voisi johtua. Koska antibiootit kuitenkin auttavan jonkin verran ja tuplamääränä syötynä ehkä enemmänkin voisiko olla, että ne ovat vain olleet vääriä. Toisaalta mitään tulehdusta ei kokeissa ole näkynyt.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Heti kärkeen, pyydän anteeksi viivästynyttä vastaustani, olen ollut kertausharjoituksissa. Olen jokseenkin varma, että oireesi johtuvat kroonisesta eturauhastulehduksesta joita kaikki oireesi puoltavat, etenkin se että antibioottikuurit helpottivat oireitasi - tosin väliaikaisesti.

Hakeudu yleislääkärin tai urologin vastaanotolle. Hoito on helppoa, itse suosin 1 kk kuureja antibiootteja (siprofloksasilliinia 250 mgx2/vrk ja tamsulosiinia 0.4 mg/vrk). Olen havainnut että 1-2 viikon lääkehoidot helpottavat väliaikaisesti oireita. Yleensä sama vaiva tulee uudelleen mikäli kylmetät alapääsi. Kyseessä ei ole sukupuolitauti!!

Ystävällisin terveisin,


Jari remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy
Sivuja yhteensä 18 :  123456...+10Loppuun