Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 767 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 16 :  1234...+10Loppuun

Kysymysnumero: 1553   Aihe:  Allergiat
ma 7.4.2014

Olen 55-vuotias nainen ja minulla on aurallinen migreeni, joka alkoi murrosiässä. Migreeni oli poissa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) ensimmäisen raskauden alusta siihen asti, kun aloitin hormonikorvaushoidon voimakkaiden vaihdevuosioireiden vuoksi.
Olen kokeillut erilaisia hormonipillereitä ja geeliä, mutta kaikissa oli sama ongelma - jonkin ajan kuluttua alkavat migreenit. Kun lopetin hormonit, myös migreeni pysyi poissa, mutta vaihdevuosioireet palasivat yhtä voimakkaina kuin ennen.
Olen ottanut nyt neljä vuotta Livial-tabletteja (2,5 mg), jotka sopivat paremmin kuin muut lääkkeet. Tosin niidenkin kassa noin vuoden kuluttua migreeni palasi. Kun otan vain puolikkaan tabletin migreeni on pysynyt poissa, mutta jonkin verran on yöhikoilua.
Olen käyttänyt korvaushoitoja n. 8 vuotta. Kuukautiseni loppuivat 47-vuotiaana ehkä osittain diagnosoimattoman kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi. Olen ottanut Levothyroxia viim. kolme vuotta.
Olen tupakoinut (noin 4 savuketta/päivä) parikymmentä vuotta.
N. kuukausi sitten, railakkaiden juhlien ja liiallisen alkoholin ja tupakoinnin seurauksena, heräsin migreeniin joka aamu n. viikon ajan. Olin huolissani, koska tällaista ei ole aiemmin sattunut enkä voinut tehdä töitä. Lopetin tupakoinnin ja migreeni loppui myös.  Livialia otan 1/2 tabl. entiseen malliin.
Kysymys:
Voinko käyttää Livialia turvallisesti? Luin että se lisää aivohalvausriskiä henkilöillä joilla on aurallinen migreeni.
Äitini suvussa on suolistosyöpää ja hormonihoito kuulemma voi ehkäistä sitä - mutta luin että Livial ei anna tätä suojaa. Mikä olisi minulle paras vaihtoehto?
Asun Ranskassa ja tarvitsisin selkeät ohjeet jotka voisin antaa lääkärille, koska tämä on liian monimutkainen asia selittää heikolla ranskallani.

Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Joillain naisilla migreenioireet pahenevat tai muuttavat luonnettaan vaihdevuosi-iässä. Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö voi muistuttaa ilman päänsärkyvaihetta esiintyvää auraoiretta.  Jos migreenin luonne muuttuu, on syytä tehdä aivokuvaus.

Hormonikorvaushoitoon voi liittyä migreenin ja erityisesti aurallisen migreenin paheneminen. Korvaushoito ei kuitenkaan tiettävästi lisää aivoverenkiertohäiriön vaaraa. Korvaushoidossa migreenipotilaille suositellaan pieniannoksista ja tasaisesti imeytyvää lääkemuotoa, esimerkiksi geeliä tai laastaria. Parhaimmillaan hormonihoito lievittää vaihdevuosioireita, parantaa unenlaatua ja mielialaa. Tasaiset estrogeenipitoisuudet ja mainittujen migreeniä pahentavien tekijöiden poistuminen helpottavat oireilua. Kun menopaussi on ohi, migreeni lievittyy tai kohtaukset loppuvat kokonaan.

Olet onnistunut lopettamaan tupakoinnin, ONNITTELUT! Riskitekijäsi aivotapahtumaan on nyt selkeästi pienempi kuin tupakoidessasi. Jos kokeilujen jälkeen nyt käyttämäsi tiboloni-valmiste on sopivin Sinulle, ei liene mitään erityistä syytä vaihtaa valmistetta. Periaatehan on käyttää mahdollisimman pientä annosta ja mahdollisimman lyhyen aikaa.

Hyvää jatkoa Ranskaan!

Kysymysnumero: 1551   Aihe:  Muu aihe
to 3.4.2014

Hei,

9 kk olemme asuneet ostamassamme kerrostaloasunnossa.
Alusta saakka minulla on ollut nenän tukkoisuutta ja silmien ärsytystä. Mielestäni
myös kahdella alle 10-vuotiaalla lapsellani on ollut nenän tukkoisuutta ja normaalia
enemmän ylähengitystieinfektioita ja aivastelua. Toinen lapsistani on siitepölyallergikko ja molemmilla
lapsilla oli pienempänä atooppinen iho. Siitepölyallergikolla oli talven pakkasten
aikaan todella ärtyneet silmät. Keväisin allerginen lapseni aloittaa aina antihistamiinikuurin, koska hän reagoi varsin voimakkaasti mm. lepän siitepölylle.

Työterveyslaitoksen laboratorio analyyseissä kahdesta kohtaa asuntoa löytyi sädesientä
Penicillium hometta. Myös muita homeita löytyi, mutta pieniä määriä. Taloyhtiö
on luvannut korjata vauriot.

Mitä olet mieltä, voinko asua lasteni kanssa asunnossa remontin aikana tai ylipäätään
nyt, kun korjauksia ei vielä ole tehty? Paikallinen terveystarkastaja on varsin välinpitämätön
asian suhteen. Hän on sanonut, että jos oireet eivät ole pahoja, voimme asua asunnossa nyt
ja remontin aikana. Toisaalta monet kauhistuvat, kun kuulevat asunnossamme olevan
sädesientä.

Toinen kysymys on, pitäisikö minun käyttää lapset terveystarkastuksessa?
Esim. olisiko aiheellista seuraata esim. PEF arvoja? Minusta tuntuu, että itselläni
välillä on hankala hengittää ja keuhkoputkeen pistää, mutta rehellisesti sanottuna
en tiedä ovatko vaivat psyykkisiä, koska erityisesti lasten terveys huolettaa minua.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Todellakin uskon vakaasti, että mainitsemasi oireet perheelläsi johtuvat ilman muuta homevaurioista. Penicillium vaatii kasvaakseen kohtalaista kosteusvauriota kirjallisuuden mukaan. Pidemmät vuosien altistukset aiheuttavat vakavampia sairauksia, jotka saattavat aiheuttaa pysyvää työkyvyttömyyttä.

En missään nimessä suosittele teitä asumaan huoneistossa remontin aikana, koska todennäköisesti hometta on enemmän ilmassa sekä rakennuspölyäkin.

Mitä tulee perheenjäsenten terveystarkastuksiin, ehdotan että asutte ensin remontin jälkeen n. puoli vuotta kodissanne ja jos oireet vain jatkuvat sitten vasta hakeudutte lääkärin tutkimuksiin ja terveystarkastuksiin - koko perheelle.

Vastuu asiasta on huoneistojen omistajilla Lääkärikäsikirjan mukaan.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1552   Aihe:  Sydäntaudit
to 3.4.2014

Hei,
88-vuotias äitini on jo pitkään valittanut vatsavaivoja ja huonoa oloa ja viime aikoina huimaustakin. Mieleeni tuli, että mahtavatkohan hänen käyttämänsä lääkkeet aiheuttaa tällaisia sivuvaikutuksia. Hänelle on määrätty verenpaineeseen Bisoprolol Ratiopharm 2,5 mg aamuin illoin. Linatil 5 mg: 2 kpl aamulla ja lisäksi rauhoittavaaa Opamox 15 mg 4 päivässä.  Hän syö mielestäni varsin vähän, vaikka ei toisaalta ole laihtunutkaan.
Vatsavaivat ovat varsin kiusalliset ja saavat hänet helposti jäämään neljän seinän sisälle. Siinä lienee sukuvikaakin, kun sisarellaan on samanlaisia vaivoja. Erilaisia vatsantoimintaa helpottavia jauheita yms. käsikauppalääkkeitä on käytössä.
Lisäksi äidillä on todettu fibromyalgia ja vanhuusiän diabetes. Diabetes on hyvin kurissa, kenties fibromyalgiakin.
Lähinnä haluaisin tarkistaa, että onko tuo lääkekombinaatio turvallinen ja hyväksihavaittu, vai olisiko sitä syytä tarkistaa?
Vastaus:
Huomenta ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Äitisi lääkitys ei vaikuta vatsaongelmiin, joskin jos verenpainetasot ovat matalat siitä tyypillisenä oireena on juuri huimaus. Suosittelen aamuisin kotimittauksia hänelle esim. kahden viikon ajan joka toinen päivä, ja jos ne ovat matalat niin vastaanottoa omalle lääkärille.

Hyvin yleistä on että vanhemmilla ihmisillä esiintyy ummetusta ja ns. ohivuotoripulia samalla. Ne aiheuttavat vatsakipuja. Myös diabetes vaurioittaa suolistohermoja ja aiheuttaa em. ongelmia. Mikäli hän käyttää Panacod nimistä kipulääkitystä, se aiheuttaa hyvin yleisesti vaikeaa ummetusta. Ilmeisesti hänellä ei ole diabeteslääkkeenä metformiinia, joka aiheuttaa myös ripulointia, ainakin alkuunsa.

Suosittelisin kokeilemaan Visiblin rakeita 1-3 mittaa aamuisin, kuidun lisäämistä ruokavalioon. Myös Levolac 15-30 ml aamuisin on hyvä kombinaatio. Molempia saa apteekista ilman reseptiä. Liikuntaa ja runsaampaa veden nauttimista suosittelen. Positiiviset tulokset näkyvät n. kuukauden kuluessa. Mikäli nämä eivät auta, suosittelen oman lääkärin kautta gastro- että kolonoskopia tutkimuksia.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1549   Aihe:  Muu aihe
su 23.3.2014

Hei,
olen 29-vuotias nainen. Oikeanpuoleinen nielurisani on kasvanut jo jonkin aikaa, vasemmanpuoleisen risan koon pysyttyä ennallaan. Suurentuminen/kasvu ei ole ollut äkkinäistä, vaan tapahtunut vähitellen, muutaman viime vuoden aikana. Uutta kudosta näyttäisi muodostuneen enimmäkseen nielurisan alaosaan, kielen tyven viereen.

Kyse ei ole flunssan yhteydessä hetkellisesti turvonneesta risasta, vaan nielurisa on pysynyt suurentuneessa koossaan flunssakausista huolimatta.

Toisinaan olen tuntevinani jonkinlaista palan tunnetta kurkussa, mutta en tiedä onko sillä yhteyttä tähän suurentuneeseen nielurisaan. Mistä tällainen nielurisojen toispuoleinen kasvu johtuu ja pitäisikö siitä huolestua?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,


Nielurisakudos on ns. immuunipuolustukseen liittyvää kudosta, kuten imusolmukkeetkin. Infektioiden yhteydessä ne turpoavat ja punoittavat, ovat kivuliaitakin ja käyvät sotaa haitallisia mikrobeja vastaan, joita on muutoinkin aina suu- ja nenäontelossa. Aikaa myöten useiden taistelujen jälkeen kudos arpeutuu ja kovettuu. Koskaan risat eivät sinänsä ole saman kokoiset, ja saattavat kasvaakin eri vauhtiin, kunnes vanhemmalla iällä ne sitten lopettavat kasvunsa ja alkavat arpeutua. Nielurisasyöpä on hyvin harvinainen, varsinkaan jos et tupakoi.

Mikäli niistä on haittaa ota yhteyttä korva-nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriin.


Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1548   Aihe:  Syöpä
ti 18.3.2014

Minulla on pieni patti mahassa navan alapuolella ehkä hieman (itsestä katsottuna) oikealla, mutta joka tapauksessa noin 1,5 cm navan alapuolella. Patti on erittäin pieni (ehkä nuppineulanpään kokoinen), melko pehmeä ja liikkuu kun sitä painaa. Se "katoaa" kun sitä painaa ja pullahtaa heti takaisin. Se ei tunnu juurikaan pelkästään mahan päältä painamalla. Se tuntuu kun puristan "mahaläskejä" ja sitten painelen siitä yläpuolelta. Olen lievästi ylipainoinen. Patti on kivuton eikä ole arka. Olen huomannut sen muutama päivä sitten. Muita oireita ei ole. Olen 30-vuotias nainen ja syön Meliane-pillereitä. En ole synnyttänyt. Minulla on syövän pelko (luultavasti koska läheiseni kuoli hiljattain syöpään) sekä lääkäripelko. Joskus diagnosoitu sos. tilanteiden pelko, mutta ehkä myös jotain yleistä ahdistusta. En siis mielelläni mene lääkäriin ja minulla myös tutkittiin vähän aikaa sitten toinen patti joka oli rinnassa (oli harmiton). En haluaisi koko ajan turhaan juosta lääkärillä, kun pelkään syöpää. Lääkärille meno myös tuottaa minulle todella suuria vaikeuksia. Oletteko sitä mieltä että tässä tapauksessa pitäisi mennä?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Löydöksesi viittaa ilmiselvään tyrään, eli vatsaontelon seinämän pieneen repeämään, josta suoli pullottaa ajoittain ulospäin, ja se on hyvin painettavissa pois. Jos suoli olisi ns nalkissa siinä, kipu olisi valtava ja leikkaus tulisi tehdä vuorokauden sisällä tai suolenpätkä saattaa mennä kuolioon. Asia voidaan varmistaa UÄ-tutkimuksella. Mikäli se alkaa vaivaamaan enemmälti hakeudu rohkeasti vain lääkäriin UÄ-tutkimusta ja leikkausharkintaa varten.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1547   Aihe:  Muu aihe
ti 18.3.2014

Hei! 60 v. perusterve nainen ilman mitään lääkityksiä. Kalkki-D käytössä. Joulukuussa 2013 kuristavaa tunnetta kaulalla. Kilpirauhasarvot: S-TSH 2.6, S-T4-V 13, Tyreoideaperoksidaasi,va <35,  (2829, TYR) TYREOGLOBULIINI,VA 197. Tämä viim. arvo siis koholla, pitäisi olla alle 40.
Tehtiin kaula uä: Kilipirauhanen on normaalikokoinen. Rauhasparenkyymissä on kauttaaltaan  lukuisia pieniä kolloidikystia, joidenka osalta löydös jää epäspesifiseksi. Kyhmyjä/tuumoreita kilpir. ei ole. Kaulalla tai soliskuopissa ei ole suurentuneita imusolmukkeita. Sylkirauhaset normaalit.
Helmik. 2014 lopussa S-TSH 1.9, S-T4-V 15, tyreoglobuliini,va 253!!! Lääkärin mukaan ei syytä huoleen, kystat kuulemma kilpirauhasen rappeumaa ja kyseessä autoimmuunitulehdus?? Kysymyksiä: 1. Tyreoglobuliiniarvo huolestuttaa! Muhiiko jossakin syöpä?? Tuttavilla, joilla tutkittu kilpir.arvoja, ei kenelläkään näy papereissa, että olisi otettu tuota tyreogl.arvoa. Miksi sitä ei oteta kaikilta?? 2. Voiko kystissä piillä kuitenkin syöpä? Pitäiskö ottaa ohutneulanäyte? 3. Pitäiskö varata aika endokrinologille vai mille lääkärille? 4. Miksi tyreoglobuliiniarvo nousee? ??? 5. Jos kilpirauhasessa on tulehdus, mitä se käytännössä tarkoittaa? 6. Onko ultrassa voinut jotakin jäädä huomaamatta, joka vaikuttaisi tyreoglobuliiniarvoon??????
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Sinulla on vain lievä autoimmuuni kilpirauhastulehdus, jonka vuoksi vasta-aineet ovat koholla. Tilanne on varsin yleinen vaiva. Kolloidikystiä on iän myötä kaikilla. Mikäli kilpirauhasarvot varsinkin T4V on matala, tulisi vasta-ainemääritys tehdä, koska vääjämättä tulehduksen vuoksi kilpirauhasen toiminta hiipuu, arvon avulla voidaan karkeasti arvioida missä aikavälissä se tulee tapahtumaan.

On laskettu, että suomalaisilla olisi jopa 300 000 kpl piilevää kilpirauhassyöpää. Yleisimmin papillaarista tai follikulaarista ja ne voidaan täydellisesti parantaa, jopa levinneenäkin. Kystien seinämissä voi olla em syöpäsoluja, joten ohutneulalla tulisi raaputtaa em aluetta. Hyvin usein näyte on ei edustava, varsinkin jos kysta on pieni. Asiaa voidaan seurata muutaman vuoden UÄ:llä välein, kuten T4V ja TSH tasojakin (ehkä vuosittain), tietenkin tuolloin voidaan määritellä myös vasta-ainetasotkin.

Sinuna en olisi lainkaan huolissani tilanteessasi.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1545   Aihe:  Muu aihe
pe 14.3.2014

Hei!
Olen pian 44v perheenäiti. Liikun suht vähän kun tuntuu että aikaa ei riitä itselle.. sauvakävelyä n. kaksi kertaa viikossa yritän ehtiä. Kylkeni tuli kipeäksi oikealta puolelta ja kävin tk lääkärin vastaanotolla. Kertoi olevan kylkilihasten ja selkärangan juttuja.. pelkäsin jotain vakavaa ja laittoi verikokeisiin että saan mielenrauhan sitäkin kautta. Perusverenkuvassa kaikki normaalit, hb 129, kilppariarvot ok, haima-arvot ok, sappiarvot ok, maksa-arvot muuten ok paitsi alat 40 josta sanoi että yläkanttiin koska heidän analyysin mukaan 35 yläraja. Olin kokeiden aikaan Kefexin 750mg 10 pv kuurilla josta puolet syöty, ja puolitoista kk olin nauttinut luontaistuotteen vihreä kahvi- uutetablettia laihduttamiseen 4 tabl per pv, ja olkapäähän syönyt Voltaren 75mg ja Buranaa vuorotellen reilu viikon. Onko nämä aiheuttanut lievän nousun? Näin sanoivat kun soitin tuloksia. Sekä myös rasvamaksaa kun ylipainoa (164cm pitkä ja 80kg paino). Olen kaksi vuotta syönyt ensin toiseen olkapäähän Naprometiniä ja Arcoxia 250 epäsäännöllisen säännöllisesti tarpeen mukaan. Minulla todettiin niissä kiertäjäkalvontulehdusta. Viikon kuurina ja tarvittaessa määrättiin. Nyt huolestuttaa toi lievä koholla oleva alat arvo vaikka sanoivat että sitä nostaa juuri lääkkeet ja ylipaino. En juo ollenkaan enkä polta tupakkaa. Onko aihetta huoleen vai voinko unohtaa asian?? Olen niin murehtija tyyppiä että hermoileminen vaikuttaa vatsaani ja mielialaani kovasti!  Joudun syömään vielä ainakin olkapäähän tarvittaessa lääkkeitä mutta onneksi on pikkuhiljaa parempaan suuntaan menossa. Olen tehnyt fysioterapeutin antamia liikkeitä olkapäähän, josta on apua. Nyt kun saan vielä vastauksen tähän alat arvoon.. 3 vuotta sitten oli normaalit alat arvot. Sen jälkeen on ollutkin särkylääkekuureja paljon. Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Olen vakaasti sitä mieltä, että sinun ei tarvitse laisinkaan olla huolissasi vain vähän koholla olevasta ALAT arvostasi. Sillä ei ole kertakaikkiaan mitään vaikutusta elämääsi, eikä ole minkään sairauden merkkikään. Lääkkeistä tai luontaistuotteista, joita käytät, se ei johdu. Rasvamaksaakaan tuskin sinulla on, koska arvo on matala ja yleensä naisilla on hyvät veren rasva-arvot, jotka kasvattaa koholla ollessaan ylipainon kanssa rasvamaksan esiintyvyyttä. Kaiken lisäksi et käytä alkoholia, mikä on tietenkin erinomainen asia, koska kaikkihan me tiedämme, että alkoholi rasittaa maksakudosta.

Joten heitä tarpeeton huolesi pois ja oikein hyvää viikonloppua Sinulle!


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1541   Aihe:  Muu aihe
ke 5.3.2014

Miten valkosoluarvot voivat muuttua raskauden myötä? Ennen raskautta arvoni olivat normaalit, mutta nyt olen seurannut niitä muutaman kuukauden välein (Leuk ollut n. 9-10), ja B-Leuk oli nyt viimeksi 13.3. Valkosolujen suppeammassa erottelussa granulosyyttien osuus oli 83% ja lymfosyyttien osuus 13,7%. Eli olivat
viitearvojen ulkopuolella. Lisäksi monosyytit olivat hieman alakanttiin. Tulehdusarvot ovat normaalit, samoin kilpirauhasarvot ja punasoluindeksit. Mitään lääkityksiä ei ole.

Olen 30v. nainen ja tullut raskaaksi (nyt rv 27) koeputkihedelmöityksellä. Takana vuoden hoidot hormonilääkityksineen. Viimeiset kaksi vuotta olen ollut todella stressaantunut ja hieman ahdistunutkin lapsettomuudesta johtuen. Vieläkin stressaan raskauteni puolesta. Voivatko nämä vaikuttaa valkosoluarvoihin raskauden lisäksi? Lisäksi minulta on lähtenyt jonkun verran enemmän hiuksia ja ripsiä. Luulen kyllä että nämä johtuu kokemastani "hormonimyrskystä", johon olen joutunut hormonihoitojen ja raskaaksi tulon jälkeen. Uskallanko olla levollisin mielin, että muutokset johtuvat raskaudesta ja hormonimuutoksista, vai voisiko nämä johtua esim. leukemiasta tai muusta syövästä? Pitäisikö arvoja jotenkin vielä kontrolloida raskauden aikana, vai olisiko minun hyvä vasta synnytyksen jälkeen palata tähän? Toisaalta tekisi mieli unohtaa nämä ja keskittyä raskauteeni, mutta pelko syövästä on vaan niin kova..
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Raskaus sinänsä nostattaa valkosolujen määrää veressäsi, jotka sinun kohdallasi ovat todellakin vain vähän koholla, joten ainakaan leukemiaa sinulla ei ole, enkä usko, että muutakaan syöpää, joten huoli pois. En myöskään usko, että koeputkihedelmöityksesi aiheuttaa em. lievästi poikkeavia veriarvojasi..

Sen sijaan hiustenlähtösi voi johtua matalista kilpirauhasarvoistasi, joita kyllä raskaus saattaa muuttaa. Hakeuduppas THS ja T4V lab.kokeisiin ja tarkistuta arvosi hoitavan lääkärisi kautta.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1540   Aihe:  Sydäntaudit
ke 5.3.2014

Nainen 71v.Äskettäin flunssaoireiden vuoksi astman(copd)pahenemisvaihe.Pef arvot n.200.Laboratorionäytteet otettu jotka muuten ok,sokeriarvo 8,6.Tutkimuksissa löytynyt jatkuva eteisvärinä ja sydämen vajaatoiminta.Pulssi 115-130.Aloitettu bisopropol 3 tab.pv.pradaxa 150 mg aamuin illoin.Runsasta nestekertymää johon aloitettu furesis 20 mg aamulla.Ei vaikutusta turvotuksiin.Keuhko/sydänröntgen otettu,jossa keuhkot ok,sydän jonkin verran laajentunut.Verenpaineen/sykkeen jatkuva seuranta.Painon seuranta aloitettu.Olen sairaalloisen ylipainoinen.Tekonivel vasemmassa polvessa ja oikean polven tekonivelen leikkaus harkinnassa.Olen psykiatrinen potilas,jossa jäänyt muun terveydenhoito retuperälle.Lääkkeenä Anafranil 75 mg x 2.Risolid 25mg x3 pv.Levozin 50mg iltaisin. Diag. pitkäaikainen masennus,epävakaa personallisuudenhäiriö.Onko toivoa?
Vastaus:
Hei ja kiitos milenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Aina on toivoa, kunhan et vaivu toivottomuuteen ja pyydät apua. Terveydenhuollon ydinasia on auttaa kaikin mahdollisin keinoin potilaita.

Eteisvärinäsi hoidossa on tärkeää saada sykkeesi alle 80/min, muutoin kehittyy sydämen vajaatoiminta tilanne. Koska sydämesi koko on laajentunut, on tärkeää myös laihduttaa, sekä huolellisesti hoitaa verenpainettasi. Pradaxa lääkitys on erinomainen lääke estämään eteisvärinästä aiheutuvaa veritulppariskiä. Lääkehoitosi em. asioiden suhteen on vielä kesken, joten noudata hoitavan lääkärisi ohjeita huolellisesti.

Masennusta ja epävakaata persoonallisuushäiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti terapian ja lääkityksen avulla, joskin se vie aikaa ja vaatii sinulta paljon. Sen hoitaa ensisijaisesti psykiatrisi.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1542   Aihe:  Unihäiriöt
pe 28.2.2014

Nukahtaminen on ollut vaikeaa n. 25 v. Sain ensimm. Imovane-tablettini äidiltä valvottuani 3 yötä putkeen. Äitini kärsi myös nukahtamisvaikeuksista, joten voiko olla perinnöllistä? Käytin jatkossakin ½ x Imovane 7,5 putken katkaisuun. Käyttö tuli säännöllisemmäksi, mutta on pysynyt ½ tabletissa. Koska vaikutus kestää n. 3 tuntia, joskus otan aamuyöstä toisen ½, kun uni ei tule takaisin. Saan nykyisin 100 kpl/v reseptin gynekologiltani ja terkkarista 60 kpl/v.
Äitini kuoli syöpään 10 v. sitten, jolloin käyttö säännöllistyi entisestään. En pysynyt katkaisemaan ajatuksiani ja nukahtamaan ilman lääkettä. Mielen myllerrys eri aiheista (uusista, vanhoista, mitättömistä, yleensä ikävistä) jatkuu edelleen. Ainakin osittain tämä johtuu toimettomuudestani: työtä ei ole (ei rahahuolia), ei harrastusta, ystävien tapaamisia vain vähän, miehen kanssa tosi tylsää, ainoalla lapsella ei perhettä… Aktiivinen elämä ehkä toisi luonnollisen väsymyksen ja öihini positiivisempia ajatuksia ja ehkä myös unen, mutta näin ollen tarvitsen tuon lääkkeen. Viime syksystä lähtien olen ottanut ½  joka yö nukkumaan mennessä ja olen yleensä nukkunut 6 h, mikä lienee normaali yöuneni. Lääke ei aiheuta tokkuraisuutta. Kun olen yrittänyt taistella ilman, olen ihan rättiväsynyt ja stressaantunut. Seuraavana yönä turvaudun taas tablettiin.
Lääkärit eivät suosi lääkitystä ja kehottavat taistelemaan vastaan. En halua elää ajatellen koko ajan nukkumista ja temppuja unen tuloon, vaan haluaisin tietää: onko mahdotonta ja sairastuttavaa käyttää joka ilta jatkossakin tuo ½? Mitä ongelmia lääkkeen käyttö mahdollisesti jatkossa aiheuttaa? Miten edes voisin enää päästä eroon? Jos kyseessä masennus/ahdistus, ei liene syytä vaihtaa lääkitystä toiseen, jos tällä pärjään (tosin pitäisi saada resepti, joka riittää ½ x joka ilta)?
T. ”Nainen -54”
Vastaus:
Hei,
unettomuus on hyvin yleinen. Unilääkkeiden käyttö valitettavasti myös. Imovane on unilääke, joka on kehitetty lyhytaikaiseen käyttöön. Kun lääke tuli markkinoille, väitettiin, että se ei aiheuta toleranssia tai riippuvuutta. Valitettavasti se ei ihan pidä paikkaansa. Nykyään tiedetään, että lääke menettää tehonsa yleensä melko nopeasti (ns. toleranssi) ja kun yritetään sitä lopettaa, tulee jkv. vieroitusoireita (tyypillisesti unettomuus huononee).
Sinun lääkäri ei halua enää määrätä sitä (Imovane), koska sitä on tarkoitus käyttää vain lyhytaikaisesti, mutta hän ei kertonut vaihtoehdoista.
Unettomuuden käypähoitosuositus löytyy netistä.
Unettomuuden hoito onnistuu paremmin ilman sellaisia (Imovane-kaltaisia) lääkkeitä. Ensin tulee selvittää, minkälainen unettomus on kyseessä. Lääkäri (parhaiten unettomuuden hoidosta kokenut) joutuu tarkkaan haastattelemaan ja mahdollisesti on tarpeen tehdä tutkimuksia, riippuen oirekuvasta ja lääkärin epäilydiagnoosista. Sen jälkeen tehdään hoitosuunnitelma. Hoito on oltava kokonaisvaltainen ja parhaiten syyn mukaisesti. Krooniseen unettomuuteen vaikuttaa tutkitusti parhaiten ns. lääkkeettömät hoitokeinot, eli kognitiivis-behavioraalinen terapia. Kokenut terapeutti voi olla psykologi (jos on kokenut unettomuuden hoidosta) tai unihoitaja. Unihoitajista saa tietoa esim. uniliiton kautta.
Imovane on erittäin huono ratkaisu tähän unettomuuteen ja lääke aiheuttaa paljon enemmän haittaa kuin voi kuvitella.
Jos lääkärisi ei voi kertoa paljon hoitovaihtoehdoista, suosittelen hakemaan toista mielipidettä. Unettomuuden hoitoon perehtyneitä lääkäreitä löytyy kyllä.

Kysymysnumero: 1530   Aihe:  Masennus
to 27.2.2014

Hei,
Asiani on,että olen syönyt yli 10vuotta Zoloft 50mg masennuslääkettä ja ajatus oli,että alkasin lopettelemaan sen käyttöä ja olen sitä jo tehnytkin.puolitin tabletin ja söin 3vkoa ja olo oli ihan hyvä eikä ollut vieroitusoireita,mutta sitten kun puolitin sen puolikkaan niin elämä muuttui täysin.vieroitusoireet sietämättömiä.sain kauhean agresiivisen kohtauksen jona aikana meinasin heittää kaikki seinään mitä käteen sain.kysymys kuuluu miten tehdä oikein tämä lopettaminen,että ei tule niin kauheita vierotusoireita kun minäkin olen syönyt näin kauan tätä lääkettä.
Vastaus:
Syötyäsi näin kauan zoloftia ehdotan että vähennät annosta paljon hitaammin. olen omilla potilaillani kokeillut seuraavaa kohtalaisella menestyksellä: Ajattele niin että vähennät viikkoannoksestasi (ymmärtääkseni tällä hetkellä siis 7 tbl viikossa) aina puoli tbl per vkk.

ensimmäisellä viikolla siis yhteensä 6,5 tbl,

seuraavalla viikolla 6tbl mutta syö annos tasaisesti.: kahtena päivänä (esim ti ja pe) puolikkaan ja muina kokonaisen josta tulee yhteensä 6 tbl.

kolmannella viikolla 5,5 tbl niin että joka päivä syöt jotain eli esim 3 puolikkaan tbl päivää ja 4 kokonaistbl-päivää puolikkaat mahd. tasaisesti viikolle jaettuna.

jne!

sait varmasti kiinni mitä ajan takaa?

Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1537   Aihe:  Vauvan odotus
ma 24.2.2014

Hei!

Lisäkysymys 1535.

Onko 25.8. alkanut tiputteluvuoto voinut siirtää ovulaation ajankohtaa?
Ensimmäinen UÄ on tehty 23.10. jolloin viikkoja olisi pitänyt olla menkoista laskettuna 9+2 mutta UÄ näytti 8+6. Jokaisessa tämän jälkeen tehdyssä UÄ:ssä sikiö on näyttänyt muutaman päivän pienemmältä, paitsi nyt helmikuussa tehdyssä lääkärin tutkimuksessa pari päivää isommalta, mutta se on luultavasti normaalia? Tässä vaiheessahan jokainen kasvaa omaan tahtiin?
Vastaus:
Hei!

Vuoto ei siirrä ovulaatiota. Vuoto voi johtua myös ovulaatiosta tai alkion kiinnittymisestä.

Ensimmäinen ultraäänitutkimus on luotettavin, jos se tehdään viikolla 6-7.

Raskausviikkojen kasvaessa sikiön geneettinen kasvun hallinta vaikuttaa sen kokoon paljon enemmän kuin aivan raskauden alussa. Eli olet aivan oikeassa: terve täysaikainen vastasyntynyt painaa 2.5-4.5kg.

Onnellista odotusaikaa!

Kysymysnumero: 1538   Aihe:  Muu aihe
su 23.2.2014

Minulle tehtiin refluksileikkaus 2008 ja seurauksena ruokatorvi meni
kokonaan umpeen ja jouduttiin tekemään korjausleikkaus avoleikkauksena,
josta seurasi hermovaurio ja terveyden ja työkyvyn menetys. Eli koko
normaali ihmisen elo romuttui. Vatsalaukku tyhjenee normaalia hitaammin,
josta seuraa pahoinvointia, kiputiloja, väsymystä, ym. Asiaa on tutkittu ja
mitään elimellistä vikaa ei löydy ja se hermovaurio ei näy kuin elimistön
toiminnassa. Olen tapellut asiasta Kelan ym. kanssa leikkauksesta lähtien
ja ongelmia riittää itse vaivan lisäksi. Nyt moni terveydenhuollon ammattilainen
on kertonut, että lääkärinlausunnossa SAIRAUDET tulee olla oikeat diagnoosit,
että Kela hyväksyy sen. Latinaa en ymmärrä, mutta tietokoneella asiaa
tutkin ja minusta diagnoosit eivät ole ihan oikein. Niissä ei mainita mielestäni
hermovauriota, joka on se tärkein. Nyt kysyisinkin, mitä seuraavat diagnoosit
tarkoittavat.  K21.0 Sequelae post operationem refluxualis complicata nro II,
K31.0 Gastroparesis/vagotomia/retentio ventriculi?
Hermovaurio on todettu kirurgin lausunnossa, mutta ei B-lausunnossa.
Oikeat diagnoosit olisivat: Refluksileikkauksessa syntynyt hermovaurio ja
Hermovauriosta johtuvat komplikaatiot (Pahoinvointi/ epämääräiset kiputilat/
väsymys/ jne.). Mitkä ovat em. koodit ja miten ne kirjoitetaan latinaksi, että
joskus tämä sota loppuisi ja asiat olisi paperilla kuten oikeasti ovat. Tämän
hermovaurion seurauksena olen vuodepotilas joka päivä pitkälle iltapäivään
enkä jaksaisi enää tapella byrokratian kanssa kun terveys on mennyt ja
asialle ei kirurgin mukaan pysty tekemään mitään. Lausunnoissa pitäisi
esiintyä sana vamma = Damnum, joka varmaan ratkaisisi koko sopan,
mutta kun ei esiinny. Kiitos tiedoista.
                                                                 
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Olen hyvin pahoillani sinua kohdanneesta epäonnesta! Valitettavasti hyvin usein tällaisissa asioissa on taistelua saada todellinen tilanne menemään läpi KELAn ja vakuutusyhtiöiden kautta. Vakuutuslääkärithän eivät sinänsä näe ja tutki potilaita vaan perustavat päätöksensä tehtyihin lääkärinlausuntoihin.

Yleensä ko. leikkaukset onnistuvat hyvin, mutta jostain syystä sinulle on tullut todennäköisesti tahdosta riippumattoman ison aivohermon nimeltään vaguksen, ehkäpä jo totaalivaurio. Silloin kehittyy potilaalla juuri tuollaisia oireita, joita kuvaat. Leikkauskertomuksessasi, jonka kirurgi laatii aina niiden jälkeen asia kerrotaan seikkaperäisesti. Tosin sekin on pitkälle latinaksi, ja vaatii asiantuntijalääkärin kääntämistä sinulle.

K21 diagnoosisi vapaasti kertoo leikkauksen jälkitilasta, jonka seurauksena on kehittynyt komplikaatio asteeltaan 2 (jm. en osaa tarkemmin kuvailla, minkä asteinen se on luokituksessa) ja sen seurauksena on kehittynyt suolistohalvaus, ruuan etenemättömyys. Diabeetikoilla tällainen on varsin yleinen, varsinkin kun sairaus on kestänyt pitkään. Sitä voidaan yrittää lieventää erikoislupalääkkeellä nimeltään Prepulsid tai antibiootilla erytromysiini jatkuvina lääkityksinä. Ne ovat yleensä varsin hyvin siedettyjä. Yksi vaihtoehto on myös käyttää suolistostimulaattoreita (Laxoberon esim.) tahi laksatiiveja jotka tekevät ruokasulan juoksevammaksi, sekä muutoinkin nesteiden runsas nauttiminen, sekä ruuan pureskelu hienoksi. Myös liikunta auttanee.

Mitä tulee lausuntoihisi niin ota asiaan liittyvät potilaspaperimerkinnät mukaasi ja hakeudu osaavan ja kokeneen kirurgian puolen gastroenterologian erikoislääkärin vastaanotolle ja laatikaa uudet lausunnot. Sinulla on myös oikeus tehdä potilasasiamiehen kautta potilasvahinkoilmoitus epäonnistuneesta leikkauksestasi, sieltä voit saada huomattaviakin rahallisia kompensaatioita.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1535   Aihe:  Allergiat
ti 18.2.2014

Hei!

Olen -92 syntynyt nainen ja rv 26+0 menkoista laskettuna. Haluaisin tietää kuka olisi mahdollisesti tulevan lapseni isä tai siis että onko hän nykyinen mieheni vai joku edeltävä seksikumppanini.

En ole käyttänyt ehkäisyä 2013 tammikuun jälkeen. Kolmet viimeiset kuukautiseni ovat olleet seuraavanlaisesti 24. - 28.6. ja 22. - 26.7. sekä 19. - 23.8.2013 olin yhdynnässä miehen A kanssa 24. - 25.8. välisenä yönä, käytimme ehkäisynä kondomia ja 25.8. alkoi muutaman päivän tiputtelu vuoto. Seuraavan kerran harrastin seksiä 31. - 1.9.  miehen B kanssa niin humalassa ettei seksistä tullut juuri mitään, mies EI lauennut sisääni. (ymmärrän kyllä että touhutipoistakin voi raskautua). 2.9. tapasin miehen C,  johon rakastuin ensisilmäyksellä, harrastimme seksiä 3.9. lähtien päivittäin ilman ehkäisyä loppuun saakka, nyt olemme onnellisesti yhdessä ja raskaus viikot ovat 26+0, ultran mukaan sikiö on ollut aina muutaman päivän pienenpi. Tein ensimmäisen testin 27.9. joka näytti plussaa, seuraavan testin tein digitalisella clear blue testillä 1.10. jonka viikkonäyttö näytti raskaana +3. Tuntuisi kummalliselta että lapsi olisi miehen C, koska minulla on ollut huonoa onnea joka asiassa ja nyt kun menee kaikki suhteellisen hyvin parisuhteessa miehen C kanssa niin on vaikea uskoa että lapsi olisi hänen. Tai siis on todella vaikea ymmärtää että jonkun kanssa parisuhde voi mennä näin hyvin että lapsikin on tuloillaan.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Et kerro, millä viikoilla ensimmäinen ultraäänitutkimus on tehty. Se on aina tarkempi hedelmöittymisajankohdan suhteen, mitä varhemmin tutkimus on suoritettu.

Antamiesi tietojen perusteella vaikuttaa epätodennäköiseltä, että A olisi tulevan lapsen siittäjä. Koska yhdynnät B:n ja C:n kanssa ovat ajallisesti kovin lähellä toisiaan, on vaikea ilman lisätietoja UÄ-tutkimuksen ajankohdasta vastata tarkemmin kysymykseesi.

Isyystestin voi tehdä vasta kun lapsesta voidaan ottaa näytteitä (syntymän jälkeen) ja isäehdokkailta otetaan myös näytteet.

Onnellista odotusta!

Kysymysnumero: 1534   Aihe:  Raskauden ehkäisy
pe 14.2.2014

40-v. Kärsin sydämentykytyksestä öisin molempien raskauksien ja imetyskauden aikana. Ei-raskaana/imettävänä kärsin silloin tällöin alakuloisuudesta,tyhjyydestä ja väsymyksestä. Tämä aiheuttaa skismoja parisuhteessa, eikä se ole hyvä asia lapsillekaan. Käytin toisen imetyskauden jälkeen Diane Novaa vuoden ajan, ja tämän kierron alussa (10.2 alkaen) vaihdoin halvempaan, vastaavaan, Cypretyl-e-pilleriin. (Kärsin myös aknesta, josta johtuen juuri nämä e-p’t.) Imetysaikana sain gynekologilta divigel’iä auttamaan öisiin sydämentykytyksiin. Se auttoi ja piristi muutenkin mieltä. Viime kierron alussa (tammikuussa) unohdin ottaa kierron 2 ensimmäistä e-pilleriä, otin ne vasta 2. päivän iltana, ja otin myös jälkiehkäisytabletin. Kulunut kuukausi oli erittäin vaikea, kenties horm.tasapainon äkillisen muutoksen vuoksi (jälkiehk). Pelkäsin raskauden mahdollisuutta. Minulla oli usein öisin sydämentykytystä (joka siis estää uudelleen nukahtamisen) ja päivisin olin todella allapäin Lisäksi täysin uutena asiana seksuaalinen haluttomuus. Vielä tälläkin viikolla, jolloin jo tiedän etten ole raskaana, ja olen aloittanut uuden e-p-paketin, nämä kolme oiretta jatkuvat. Aiemmin tässä vaiheessa kiertoa olen päässyt jos sikeän unen öihin (sydämentykytykset liittyvät yleensä ihan kierron loppupäähän ja pillerivapaaseen/kuukautisaikaan). Sitten löysin vanhoja divigel-pussukoitani ja pari kertaa levitin geeliä - heti nukun vähän paremmin ja olen reippaammalla tuulella seuraavana päivänä. Kysymykseni kuuluu nyt: miten paljon ja miten usein voin käyttää divigeliä, ilman että e-pillereiden ehkäisyvaikutus heikkenee? Onko niillä mitään keskinäistä yhteyttä? Ymmärtääkseni e-pillereissä on sekä progestiinia että estrogeenia, joten jos otan ns. ylimääräistä estrogeeniä divigelin muodossa, vaikuttaako se ehkäisytehoon? Ja voiko divigelin käytöstä olla minun ikäiselleni naiselle syöpäriskin kohoamis-riskiä, kuten ilmeisesti vaihdevuosinaisille on?En kuitenkaan käyttäisi divigeliä suurina annoksina.
Vastaus:
Hei!

Nykyiset markkinoilla olevat yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat ns. matalaestrogeenisiä. Joillekin naisille, etenkin ylipainoisille, estrogeeni annos voi olla niukka. Matala estrogeenitaso voi oireilla haluttomuutena tai univaivoina.

En kannata itsehoitoa, jota olet "vanhoilla estrogeenigeelipussukoilla" titraillut. Näin naishormonitasosi seilaavat kovasti alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Tasainen ylläpitotaso olisi hyvinvointisi kannalta parempi. Geeliannostus on kuitenkin systeeminen (= koko elimistöön kohdistuva) vaikutus. Paikallinen (emättimeen laitettava) estrogeeni on omahoidossa turvallisempi hoitomuoto.

On siis syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle, jossa tutkitaan hormonitasapainosi ja mahdollinen PMS (ennen kuukautisia ilmenevät oireesi).

Kysymysnumero: 1533   Aihe:  Raskauden ehkäisy
to 13.2.2014

Hei,
Olen 36-vuotias nainen. Aloitin juuri Mercilon-pillerit. (Olen käyttänyt Mercilonia ja Yasmineja vuosia sitten ja molemmat pillerit sopivat minulle hyvin.)
Ongelma nyt on se, että minulla on meneillään eräänlainen kriisi, johon on nyt parin viikon aikana liittynyt ennen kaikkea aamuisin tuntuva ahdistus. Vatsani toimii yleensä kerran päivässä aamuisin ja nyt ahdistuksesta johtuen uloste on joko pehmeää tai ripulimaista käytännössä joka aamu. Olen ajoittanut pillerin ottamisen iltapäivään n. klo 15.
Olen yrittänyt pudottaa painoani viime aikoina ja nyt painokin tuntuu laskeneen jotenkin helpommin, vaikka mielestäni olen syönyt ja kuntoillut samaan tapaan jo pari kuukautta aiemmin. Syön tavanomaisia ruokia, vedenjuontia olen lisännyt jonkin verran. Juon vettä ehkä litran tai puolitoista per päivä.
Voinko luottaa pillereiden ehkäisytehoon tämän kaltaisessa tilanteessa? En usko, että kriisi on ohi kovin pikaisesti. Voin muuten ihan hyvin ja pystyn toimimaan normaaliin tapaan, vatsani vaan oireilee, koska se on normaalistikin herkkä reagoimaan. Mikäli tilanne pitkittyy, pitääkö ehkäisymuoto vaihtaa esim. kapseliin?
Vastaus:
Hei!

suun kautta otettavien e-tablettien imeytyminen on kyseenalaista, jos on ripuli- tai oksennustaudissa. Silloin on syytä tuplata ehkäisy, eli käyttää lisäksi kondomia. Yhdistelmäpillereitten käyttöä ei kannata lopettaa tai keskeyttää taudin vuoksi.

Kysymysnumero: 1531   Aihe:  Muu aihe
to 13.2.2014

Hei!
Olen 25-vuotias nainen. Sain esikoiseni kiireellisellä sektiolla viime vuoden syksyllä ja kaikki meni melko hyvin. Tässä olisi muutama kysymys:

1. Sektioarpeni on muuten siisti, mutta siitä tulee edelleenkin vaaleaa eritettä, joka tuoksahtaa aina hieman pahalle. Mistähän se voisi johtua? Pesen kyllä kyseistä kohtaa säännöllisesti.
2. Olen ajatellut ehkäisyasiaa ja päätynyt hormonikierukkaan. Onko hormonikierukan laitto minulle varmasti turvallista, koska minulle on tehty sektio vasta muutama kuukausi sitten?
3. Onko muita yhtä hyviä ehkäisyvaihtoehtoja olemassa kuin hormonikierukka? Olen hieman ylipainoinen, joten olen huolissani ehkäisytehosta. Tällä hetkellä otan vielä Cerazette- pillereitä.
4. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Rajoittaako se joitakin ehkäisymahdollisuuksia, kuten pillereiden käyttöä? Syön säännöllisesti Thyroxin- nimistä kilpirauhaslääkettä.
5.Minulla huomattiin toisessa rinnassani kysta muutama vuosi sitten. Todettiin silloin, että vaaraton on. Nyt tuntuu, että kysta on vain suurentunut ja kipeytynyt. Kuinka todennäköistä on, että se muuttuu pahanlaatuiseksi? Asia vaivaa minua kovasti, sillä tunsin myös kainalon alueella pienen patin.

Kiitos paljon vastauksistasi jo etukäteen!
Vastaus:
Hei ja kiitos monesta kysymyksestäsi.

1. Et kerro miten usein eritettä ilmaantuu. Sektion jälkeen toipuminen vie aikaa elimistöltä. Toipumista edistää imettäminen ja ilma- ja vesihoito haavalle. Antamiesi tietojen perusteella ajattelisin että kyse on kudosnesteestä, joka ei ole huolestuttavaa. Neuvolassa voit puhua huolestasi.

2. Hormonikierukan voi asentaa sektion jälkeen. On tärkeää, että asettaja on kokenut.

3. Vaihtoehtoja on aina. Et kerro painoasi, tupakointistatustasi, verenpainettasi, migreenitaustaasi. Yhdistelmäehkäisyn voi aloittaa 6kk synnytyksestä, vaikka imettäisi, ellei ole käytön vasta-aiheita. Jos Cerazette on sopinut sinulle hyvin, voit myös miettiä ehkäisykapselia.

4. Hoidossa oleva kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole ehkäisyn este.

5. Rinnan patit on syytä tutkituttaa. Ikäiselläsi naisella ensisijainen tutkimus on ultraäänitutkimus.


Kysymysnumero: 1529   Aihe:  Muu aihe
ke 12.2.2014

Hei. Olen yksin asuva 52-vuotias mieshenkilö. Minulla on hiivatulehdus sukupuolielimessä (lääkärin toteama). Söin puoli vuotta sitten Fluconazol 150mg 11 kapselin, mutta se ei auttanut millään tavalla. Perussairautena minulla on astma. Kiitos etukäteen.

Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Hiiva aiheuttaa kutinaa, yleisemmin naisilla ja se on kiusallista. Hiivaa esiintyy luonnostaan limakalvoillamme, mutta jos herkkä bakteerien ja hiivojen tasapaino järkkyy, hiivatulehdus puhkeaa. Pinnallisesti se ei ole vaarallinen. Se saattaa tulla esim. jokapäiväisestä saippuapesustakin joka tappaa bakteereita, mutta vain vähän hiivoja. Perusterveellä ihmisellä, kuten sinulla, se ei muutoin aiheuta ongelmia.

Olet saanut hyvin tehokkaan ja pitkän hiivatulehduslääkkeen hiivatulehdukseesi. Ehdotan, että n. 1 kk sen lopettamisen jälkeen hakeudut lääkärin vastaanotolle ja pyydät hiivaviljelynäytettä. Siitä käy ilmi, mikäli flukonatsoli on tehoton hiivatulehdukseesi ja antaa tiedon mitä ja minkälaisella lääkkeellä se saadaan pois.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1523   Aihe:  Muu aihe
ma 10.2.2014

Hei,

Kysyn seuraavaa 81-vuotiaan isäni puolesta; miten keuhkojen alaosassa olevaa röntgenkuvassa todettua keuhkon "fibroottista muutosta" tulisi seurata? Tai pitäisikö sitä alkaa jotenkin hoitaa?

Isälläni todettiin lokakuussa 2013 keuhkojen röntgenkuvassa keuhkojen alaosassa varjostuma. (Puolta en nyt muista.) Hän söi antibioottikuurin ja kävi uusintaröntgenissä joulukuussa 2013. Varjostuma oli edelleen keuhkoissa. Jälkimmäisestä röntgenkuvasta kotiin soittaneen lääkärin mukaan kuva oli jotenkin epäselvä, mutta tulkittavissa niin, että kyse olisi "fibroottisesta muutoksesta" ja että sitä pitää seurata.

Miten sitä olisi syytä seurata ja kuinka usein? Olisiko isäni hyvä päästä joihinkin tarkempiin tutkimuksiin? Hänellä on noin viimeisen vuoden aikana alkanut olla fyysisessä rasituksessa hengästymistä. Levossa hengästymistä ei ole. Peruslaboratoriokokeet olivat ok, ja hän on muuten terve. Lievästi koholla olevaan verenpaineeseen on lääkitys.

Vastauksesta kiittäen, 81-vuotiaan tytär
Vastaus:
Mielestäni tällainen löydös on hyvä varmentaa keuhkojen TT-kuvauksella joka tarkentaa kuvaamaanne rtg-löydöstä. Ainakin kuvat voi lähetttää esimerkiksi paikalliseen keskussairaalaan arvioitavaksi kannanottoa varten. Kummassakin tapauksessa lähetteen kuvien kanssa  voi lähettää isäänne  hoitanut lääkäri. Jos on mahdollista avohuollossa konsultoida keuhkolääkäriä tässä asiassa niin sekin todennäköisesti ajaa saman asian.

Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1528   Aihe:  Muu aihe
su 9.2.2014

Kun menee kirurgiseen operaatioon ja se tehdään nukutuksella, niin tarvitseeko välttämättä mainita, että kehossa on silikonia? Itselläni on rintaimplantit ja en asiasta maininnnut, koska leikkaus ei kohdistu kyseiselle alueelle. Teinkö virheen?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi !

En usko, että olet tehnyt virhettä, mutta hyvähän se on mainita etukäteen kehossa olevista implanteista (hammaspaikkoja lukuunottamatta).

Silikoni-implanteista ei valu silikonia kehoon, eikä ne johda sähköä, jotka molemmat seikat voisivat hyvinkin vaikuttaa operaation etukäteissuunnitteluun. Mikäli operaatio suoritetaan lähellä implantteja on niistä siinä tapauksessa syytä aina mainita.

Ystävävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Kysymysnumero: 1524   Aihe:  Vauvan odotus
ke 29.1.2014

Hei,
Olen 23-vuotias perusterve nainen ja nyt raskausviikolla 30+4. Rv 29+4 jouduin käymään synnytyspäivystyksessä, jossa tutkimusten yhteydessä sikiö ultrattiin ja lääkäri kiinnitti huomiota sikiön suureen kokoon; 1810g. Painoarvioksi laskettuna aikana sain n.4,5kg. Mitkä tekijät voivat vaikuttaa sikiön kokoon? Tämän takia jouduin sokerirasitukseen, jossa arvot normaalit: paasto 4,6, tunti sokerijuoman jälkeen 5,6, kahden tunnin jälkeen 6,1. Eli ei viitteitä raskausdiabetekseen.

Mieleeni jäi kuitenkin pyörimään, olisiko se voinut vaikuttaa tuloksiin, että heti tuon lääkärin ultraamisen jälkeen aloin vähentää sokereita ja huonoja hiilihydraatteja ruokavaliossani ja lisäsin kasviksia, muuten söin normaalisti? Ehdin syömään tällä "hieman terveellisemmällä ruokavaliolla" muutaman päivän ennen rasituskoetta.

Kiitos vastauksestasi jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Karkeasti keskimääräistäen sikiö painaa puoli kiloa raskausviikolla 24, kilon viikolla 28 ja kaksi kiloa viikolla 32. Tämän jälkeen geneettiset tekijät vaikuttavat ympäristötekijöiden ohella syntymäpainoon. Normaali vastasyntynyt painaa 2.5-4.5 kiloa Suomessa.

Aivan oikeaoppisesti olet käynyt nyt sokerirasitustestissä, etkä pysty nopealla ruokavalion muunnolla "vaikuttamaan" tulokseen. Sinulla ei siis ole raskausdiabetestä.

Tilanteessasi on hyvä seurata sikiön kasvua. Tämä varmasti rauhoittaa myös omaa mieltäsi.

Synnytyksen helppous tai vaikeus ei riipu syntyvän lapsen koosta, vaan hänen tarjonnastaan (vauvan "asento" synnytyksessä) ja supistusten tehosta.

Onnellista odotusta!

Kysymysnumero: 1519   Aihe:  Muu aihe
ma 13.1.2014

Moi, oireet: pitkään jatkunut oikeanpuoleinen vatsakipu, paksusuoli tähystetty 2-vuotta sitten ja ok, umpilisäke tulehtui vuosi sitten ja poistettu, kummat kivut vain jatkuvat. Uusina oireina lisäksi oikean puoleinen kaulakipu ja myös tuntemuksia oikeaan poskeen, suun kuivuminen. verikokeet juuri kontrolloitu ja ne ok. kilpirauhaskokeet ok. jne.
Ongelmia ohutsuolessa? Keliakia?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Onko sinulle tehty ylävatsan UÄ:tä tai mahdollisesti tietokonetomografiaa. Suun ja limakalvojen sekä silmien kuivuminen saattaa johtua reumaattisesta sairaudesta nimeltä Sjögrenin syndrooma. Sen saa varsin luotettavasti selville verikokeilla, joskin paras diagnoosi saadaan ottamalla suun limakalvosta koepala patologista analyysia varten.

Kaulakipuun ja poskituntemuksiin voi olla useitakin syitä. Onko kaulan ja posken UÄ:tä tehty entäpä kaularangan röntgen tai parempaa magneettitutkimusta? Säteileekö kipu tai puutuminen oikeaan yläraajaan? Näiden tutkimuksien merkeissä kehoitan sinua hakeutumaan oman terveyskeskuslääkärisi jatkotutkimuksiin.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Diacor Oy

Kysymysnumero: 1518   Aihe:  Sydäntaudit
ma 13.1.2014

Olen 48 vuotias mies. Pituus 182 ja painoa noin 120 kg. Tupakoin ja käytän alkoholia välillä. Työ on ruumiillista. Viime marraskuusta alkaen on sydän alkanut välillä tekemään outoja. Sydän lyö yhtäkkiä nopeasti muutaman sekunnin 3 - 5 sekuntia. Tämä tapahtuu 1 - 2 kertaa päivässä ja joskus on päivä välissä ettei niin tapahdu. Se voi tapahtua makuulla, istuessa tai kesken työnteon. Mistähän voisi olla kyse, onkohan tapahtumassa jotain tai jo tapahtunut.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Onko nopeat rytmihäiriöt säännöllisiä vaiko epäsäännöllisiä? jos ne ovat säännöllisiä, kyseeseen tule ns. kammiotakykardia tai eteisten supraventrikulaarinen takykardia tai ihan tavallinen normaali nopea rytmi jos ne ovat puolestaan eteisvärinä pyrähdyksiä.

Mikäli pyrähdykset ovat jokapäiväisiä, niin on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin ja tehdä vuorokausi rytmihäiriönauhoitus, lisäksi ottaa mm. kilpiraushas verikokeet. Hakeudu kardiologin tai sisätautilääkärin jatkotutkimuksiin.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Diacor Oy


Kysymysnumero: 1517   Aihe:  Vauvan odotus
to 9.1.2014

Hei ja kiitos pikaisesta vastauksestasi!

Vielä lisätieto kysymykseen 1516. Olimme olleet mieheni kanssa ilman ehkäisyä 4kk ennen kuin tämä nykyinen raskaus alkoi. Tämän toisen miehen kanssa tosiaan ihan vain muutaman työnnön verran yhdynnässä.

Kiitos paljon jos osaat vielä vastata jotain!
Vastaus:
Hei ja kiitos lisätiedoista.

Antamiesi tietojen perusteella on erittäin todennäköistä, että toivomasi henkilö on tulevan lapsesi isä.

Onnea odotukseesi!

Kysymysnumero: 1516   Aihe:  Vauvan odotus
ke 8.1.2014

Hei!
Haluaisin tietää, voiko ihan vain muutamasta työnnöstä yhdynnässä tulla raskaaksi? Tai on varmasti mahdollista, mutta kuinka todennäköistä? Nyt olen raskaana viimeisellä kolmanneksella, ja tätä lasta olimme mieheni kanssa yrittäneet jonkin aikaa. Kuitenkin hedelmöittymisajankohtana satuin yhtenä päivänä olemaan humalassa ja harrastamaan toisen miehen kanssa suojaamatonta yhdyntää, kuitenkin tosiaan vain tuon parin-muutaman työnnön verran. Mies ei lauennut sisääni (eikä muistaakseni ollenkaan). Samana päivänä harrastin myös oman mieheni kanssa yhdyntää lapsentekomielessä (tarkoituksena raskautuminen) sekä myös muina  mahdollisina  hedelmöittymispäivinä. Nyt minulla on kova huoli, jos lapsen isä ei olekkaan oma mieheni. Mitenköhän todennäköistä voi olla, että näin olisi?
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Ymmärrän hyvin huolesi. Siemennestettä voi karata ilman ejakulaatiotakin, olet siinä asiassa oikeassa.

Kysymyksestäsi uupuu tärkeä tieto, kun et kerro tarkasti, kuinka pitkään olette olleet ilman ehkäisyä.

Todennäköisyyttä ei asettamassasi tilanteessa laskea ilman lisätietoja, mutta vaikeaa se on joka tapauksessa.

Isyystesti ratkaisisi asian varmasti, mutta sitä ei voi teettää "salaa".

Kysymysnumero: 1509   Aihe:  Muu aihe
pe 20.12.2013

Hei,

olen 65-vuotias nainen.
Olen ollut melkein elämäni ylipainoinen, mutta muuten olen ollut terve.
Perussairautena kohonnut verenpaine, siihen yksi tabletti päivässä.
Liikkunut olen aina. Tällä hetkellä käyn kaksi kertaa viikossa vesijumpassa
Kysymys on oikean puoleisesta kylkikivusta. Sitä on ollut nyt n 4 kk. Alkoi melko voimakkaana kipuna, on hellittänyt jonkin verran, mutta kipu on edelleen olemassa. Välillä se heijastuu enempi selän puolelle, mutta tuntuu myös suoraan sivulla. Lääkärissä en ole käynyt.
Minulta on tutkittu maksa. Ultraäänitutkimus tehtiin kaksi kertaa puolen vuoden välein. . Muutosta ei puolen vuoden aikana ollut tullut ja terveyskeskuslääkäri totesi, että maksassani on eräänlainen " suonikohju", eikä sitä tarvitse enää tutkia, koska oli sen puoli vuotta pysynyt muuttumattomana.
Nyt kuitenkin huolestuttaa omituinen kipu.
Olisiko syytä hakeutua lääkärille??

Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Sinänsä en ole kuullut koskaan mistään maksan suonikohjusta? Yleensä kyseessä on usein selkään oikealle puolen ajoittainen säteilevä kipu sappikivikohtauksissa, mutta ilmeisesti sinulla niitä ei ole? Miksi sinulle tehdään UÄ-tutkimus puolen vuoden välein? Tiedusteleppa. Jos asia ei käy ilmi kehoitan sinua hakeutumaan keuhkojen alaosien sekä ylävatsan tietokonetomografia tutkimukseen mahdollisesti varjoainetehosteisena, siitä asia selvinnee.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo oy

Kysymysnumero: 1510   Aihe:  Allergiat
to 19.12.2013

Hei, lisäkysymys asiaan 1505. Kävin lääkärillä ja hän totesi samoin, että oireet aiheutuvat muusta kuin papill.viruksesta, koska ei haavaumia. Sain fucidin hydrokortison -voidetta. Lääkärissäkäynnin jälkeen haavaumat ilmestyivät: ohuita sentin viiruja poimujen suuntaisesti eri puolilla aukkoa. Nyt karvastelua, pistelyä, kirvelyä ja kutinaa. Voide käytössä.
Tällaisia haavaumia ei ole ollut aikaisemmin, ei myöskään etupuolella.
Onko haavaumien myötä vaarana, että virus menee taka-aukkoon? Poistuvatko haavaumat itsestään tällaisessa tapauksessa aikaa myöten vai minkälaiseen hoitoon tässä pitää varautua? Pitääkö jatkossa ottaa näyte myös taka-aukosta?
Lisäksi haluaisin vastauksen siihen, että onko "pyyhehuseerauksen" jälkeen alkanut mahan kurina ja lorina oire siitä, että virus menee suolistoon ja rupeaa siellä jauhamaan solumuutoksia? Kiinteä uloste on muuttunut nyt löysäksi. Onko mahalorina sattumaa?
Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
Vastaus:
Hei!

Papillomaviruksen häätöön ei tunneta toistaiseksi hoitoa, vain sen aiheuttamia solumuutoksia hoidetaan. Suurin osa ihmisistä kuitenkin paranee saamiensa virusten tartunnasta omin voimin.

Haavat ovat sikäli hankalia, että ne voivat itsessään tulehtua, joskus hankalastikin, mutta tätä tulehdusta ei aiheuta HPV, vaan muut taudinaiheuttajat. Suosittelen lämpimästi haava-alueitten hyvää paikallishoitoa ja limakalvojen vahvistamiseen paikallista hoitoa haavojen parannuttuakin. Joskus apu löytyy paikallisesta estrogeenivoiteesta (kysyjän ikä ei selviä kysymyksestä) tai intimiöljystä.

Näytteitä ei tarvitse ottaa "uusista paikoista".

Suoliston äänekkyys ei viittaa papillomavirukseen mitenkään.

Kysymysnumero: 1507   Aihe:  Vauvan odotus
ti 17.12.2013

Hei!
Olen 27-vuotias nainen ja haluaisin tulla äidiksi. Hakeuduin lääkäriin rytmihäiriötuntemusten vuoksi noin kuukausi sitten. Minulta löydettiin merkittävä pectus excavatum, eli kuopparinta. Potilasarviossa lukee että kuopparinta komprimoi sydämen hemithroraxin vasemmalle puolelle kokonaisuudessaan ja oikean kammion vapaassa seinässä on paikallinen liikehäiriö. Muuten sydän toimii normaalisti. Olen aina hengästynyt helposti, mutta silti esim. rasituskokeessa pärjäsin yhtä hyvin kuin ikäiseni. Saan lisälyöntejä mm. silloin kun stressaannun, mutta nämä lyönnit eivät lääkärien mukaan ole vaarallisia.

Kuopparinnan korjausleikkaus on todennäköisesti minulla edessä, mutta minua huolettaa se, että kannattaako hankkiutua raskaaksi leikkauksen jälkeen? Entä miten se vaikuttaisi terveyteeni jos hankkiutuisin raskaaksi ennen leikkausta? Vauvahan varsinkin painaa sisäelimiä?

Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Juttelin synnytyslääkärikollegojeni kera tilanteestasi.

Kaikki olimme sitä mieltä, että kertomiesi tietojen perusteella raskaudelle ei ole esteitä. Luonnollisesti on olennaista keskustella tilanteestasi perusteellisesti ja tehdä yhteistyötä sisätautilääkärien ja kirurgien kanssa.

Kysymysnumero: 1508   Aihe:  Muu aihe
la 14.12.2013

Olen 30-vuotias mies. Perussairauksia ei ole. Paino indeksini on 26,  ennen oli pienempi. Ongelmanani on yöllinen virtsaamistarve. Aiemmin minun ei juuri ikinä tarvinnut herätä yöllä vessassa käyntiä varten, mutta nykyisin on käytävä yleensä kerran yössä. Virtsaamistarpeeni nykyisin on noin kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Kärsin myös unettomuudesta, ja mielestäni öinen virtsaamistarpeeni on yksi syy siihen, koska keskellä yötä tapahtuva WC-käynti nostaa vireystasoani, jolloin en nukahda uudelleen välttämättä ollenkaan ja aamuisin olen väsynyt. Olen kokeillut monenlaisia unilääkkeitä, mutta illalla otettu nukahtamislääke ei auta enää loppuyöstä.
Kysyisinkin, mistä syistä tihentynyt virtsaamistarve voi johtua näinkin nuorella iällä, ja kuinka sitä voisi vähentää. Olen toki välttänyt liiallista juomista ennen nukkumaan menoa. Minulla on ollut myös lievää kipua vatsan alaosassa, joka on tutkittu melko perusteellisesti mm. magneettikuvauksella ja TT-kuvauksella. Myös eturauhanen on tunnusteltu ja perusvirtsakokeet otettu. Mitään poikkeavaa ei niistä löytynyt. Virtsarakkoa ei ole tähystetty, enkä tiedä pitäisikö. Ajatuksena se ei tunnu kovinkaan miellyttävältä.
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Äkkisiltään mieleen tulee oirekuvasi perusteella jokin endokrinologinen eli hormonaalinen sairaus kuten diabetes insipidus (vesitystauti tai yleinen diabetes mellitus eli sokeritauti). Molemmat voidaan tutkia helpostikin verikokein. Tai ns yliaktiivinen virtsarakko oirekuva.

Jatkuva virtsaaminen on kiusallista, mutta unilääkkeet eivät sitä paranna. Oletkos kokeillut minimoida kahvin, teen, energianjuomien sekä virvoitusjuomien vähentämistä minimiin? Jos et, niin kokeileppas ja pidä ns. virtsaamiskirjaa, se löytyneen netistä google haulla todennäköisesti. Mikäli se ei auta n. viikossa hakeudu kokeneen endokrinologin tutkimuksiin ja jatkohoitoihinYstävällisin terveisin,Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1506   Aihe:  Sydäntaudit
la 14.12.2013

Olen 82v eläkeläinen, harrastan monipuolisesti liikuntaa mm. 3 x viikossa uintia + kevyt punttiharajoitus 1 x vk:ssa keilaus sekä tanssia, kuitenkin joskus tuntuu huippaavan ja pulssi pysyttelee km.44-50 välillä: lienee kyse koko elämän ajan jatkuneesta liikuntapainotteisesta elämästä. Olisin kiinnostunut kuulemaan vastaavanlaisista kokemuksista.

terv.kojoki
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Todellakin olet oikeassa, pitkäaikainen säännöllinen aerobinen kestävyysurheilu (syke rasituksen aikana alle 130/min), laskee lepopulssia. Lasse Virenilla se oli luokkaa n 30/min. Paitsi se pitää sinut hyvässä yleiskunnossa, mikä on erityisen edullista sinun iässäsi, niin samaten se tuo oikeata mielihyvää. Kehotankin sinua lämpimästi sitä jatkamaan.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1505   Aihe:  Muu aihe
su 8.12.2013

Näkymätön kondylooma 2008 papa lk 3 ja loop tehty. Sen jälkeen papa lk2 ja sittemmin aina lk 1. Kolme viikkoa sitten pyyhin alapään molemmat puolet pyyhkeen samalla kohdalla seurauksella, että 2 cm peräaukosta sisään alkoi heti kirvely, ilmeisesti pukamahaavassa, sittemmin kutina, joka voimakkaana peräaukon ympärillä. Oletan, että virus siirtyi taka-aukkoon ja sen ympärille, ainakin KAMALASTA kutinasta päätellen. Pepanthen ja sinkkipasta ei auta. Ainut on hydrokortison, jota ilman en pärjää yhtään, eikä kutina hellitä silläkään. Kutina ja raapimisen aiheuttama kipu on tuskallista. Pari päivää tapauksesta alkoi vatsan lorina, vinkuminen ja ilmavaivat. Miten saan kutinan kuntoon, onko mahdollista että virus meni peräaukon suulta suolistoon ja rupeaa siellä aiheuttamaan solumuutoksia vuosien kuluttua. Vatsakipuja ollut tämän ajan. Vai onko kutina ja pitkittynyt vatsan lorina sattumaa ja olen täysin luulotautinen? Aikaisemmin ei kutinaa eikä lorinaa.
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

HPV on mielessäsi ensimmäisenä kutinasi aiheuttajaksi, MUTTA on todennäköisintä, että kutinan aiheuttaa jokin muu tavallinen peräaukon kutinaa aiheuttava vaiva.

Kehotan hakeutumaan yleislääkärisi vastaanotolle, joko terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Toki HPV voi aiheuttaa sairauksia myös tälle seudulle, mutta kutina viittaa muihin vaihtoehtoihin. Lääkärin tutkimus ja apu on välttämätön, jos paikallishoidot, joita itsenäisesti olet jo testannut, eivät auta.

Ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamia muutoksia hoidetaan sähkösilmukkahoidolla (aka loop), mutta itse virusta hoito ei häädä.

Kysymysnumero: 1502   Aihe:  Muu aihe
ke 4.12.2013

Olen 22-vuotias nainen. Muutaman kuukauden ajan on esiintynyt lievää virtsankarkailua varsinkin vessassa käymisen jälkeen. Nyt vaiva on kuitenkin pahentunut, ja pakkoinkontinenssia esiintyy useamman kerran päivässä. Vaivaan liittyy myös jatkuva virtsaamisen tarve, vaikka rakko ei olisikaan täynnä. Virtsatessa ei esiinny kirvelyä eikä muitakaan kipuja ole.
Ylipainoa löytyy n. 10-15 kiloa mutta olen ollut aina lievästi ylipainoinen eikä vaiva ole kuitenkaan ilmennyt aikaisemmin. En koe olevani stressaantunut, enkä juo ylimäärin nesteitä päivässä(n. 1-1,5 litraa).
Olen yrittänyt harjoittaa rakkoa vähentämällä virtsaamiskertoja mutta tuloksetta. Onko kyseessä vain heikot lantiopohjan lihakset vai onko taustalla jotain muuta?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Nyt on syytä tutkia virtsanäytteestäsi sekä bakteerit että klamydia. Kun virtsatie- ja klamydiainfektio on poissuljettu, jatkotutkimuksena suositan gynekologista tutkimusta lantionpohjan lihaksiston kunnon tarkistamisen kera.

Jos kyse on lantionpohjan lihaksiston heikkoudesta koulutettu uroterapeutti (eli jatkokoulutettu fysioterapeutti) voi auttaa löytämään oikeat lihakset. Jokaisen naisen tulisi harjoittaa lantionpohjan lihaksistoaan joka päivä. Liittämällä nämä harjoitukset johonkin joka päivä toistuvaan toimintaasi (esim. hampaitten harjaus), harjoittelu toteutuukin joka päivä.

Kysymysnumero: 1501   Aihe:  Muu aihe
pe 29.11.2013

Hei!

Olen 30v mies, pituutta 182cm ja painoa n. 68kg. Mitään perussairauksia ei ole todettu allergioita lukuunottamatta eikä säännöllisiä lääkityksiä ole.
Kiinnitin tämän vuoden puolella huomiota virtsan vaahtoamiseen, joka on runsaampaa aamuisin ja joskus päivälläkin proteiinipitoisemman ruuan ja urheilun jälkeen. Virtsan perututkimus, PLV, tehtiin kahdesti parin kuukauden välillä keväällä. Löydökset olivat normaalit, ei proteiinia, sedimentti ok eikä bakteereja.. Huomio minulla asiaan kiinnittyi lähinnä artikkelien perusteella, joiden mukaan vaahtoaminen olisi merkki mahdollisesta alkavasta munuaisviasta. Sukurasite DM II minulla on mutta vielä paastosokerini oli 5,8. Verenpaineeni taso keskiarvomittauksissa on n. 120-126/66-75. Joskus yläpaine voi nousta 140 tietämiin stressatessa. Labroissa muutoin krea oli 76, rasvat normaalit ja pvk normaali.

Tarvitseeko tästä vaahtoamisesta olla huolissaan, kun plv:ssä ei erityistä ilmennyt?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Virtsan vaahtoaminen ei sinänsä ole sairauden tai alkavan munuaistaudin merkki. Koska virtsasi stixit olivat normaalit, niin mielestäni jatkotutkimuksia ei tarvita.

Jos asia painaa tästä huolimatta mieltäsi, virtsan proteiinit voi tarkemmin analysoida vuorokausi virtsan proteiinimäärityksellä, joka antaa tarkemman tuloksen niistä kuin virtsan stixi-koe.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1499   Aihe:  Muu aihe
to 28.11.2013

Terve. Kyselin apua (kysymys nro 1453) virtsatietulehdukseen. Ehdotit hoidoksi 1 kk kuureja antibiootteja (siprofloksasilliinia 250 mgx2/vrk ja tamsulosiinia 0.4 mg/vrk). Nämä helpottivat selvästi, mutta vaikka kuuri pidennettiin tuplaksi ongelma ei poistunut ja palautui vaan pysyi ainoastaan pienempänä ja nyt kuurin loputtua. Teho tuntui olevan parhaimmillaan kuurin alussa. Mainitsit "Olen havainnut että 1-2 viikon lääkehoidot helpottavat väliaikaisesti oireita." Tämä oli nyt kuitenkin noin 8 viikkoa. Pitäisikö koittaa jotain muuta lääkitystä jos tuon teho on jostain syystä puutteellinen?
Vastaus:
Hei,

Onpas kertakaikkisen ikävää. Kehoitan sinua käymään PSA laboratoriokokeessa, sekä urologin vastaanotolla, joka tekee peräsuolen kautta ultraäänitutkimuksen eturauhasestasi. Lisäksi suosittelen sinulle tehtäväksi ns miktio tutkimusta, jossa nähdään epäsuorasti, onko sinullla virtsaputkea painavaa eturauhasen liikakasvua tukkien osaksi sitä.

Näillä poissuljetaan mahdollinen alkava eturauhassyöpä, kuin myös eturauhasen mahdolliset kalkkeumat, jotka altistavat krooniselle eturauhastulehdukselle. Kaksi ensimmäistä tutkimusta ovat välttämättömiä lääkkeelle, jota suosittelen, joka voi eturauhassyöpälöydöksen myötä, provosoida sen kasvua.

Lääkitys jota ehdotan on Duodart kauppanimeltään, aamuisin yksi tabletti otettavaksi. Koska se tuli markkinoille muutama vuosi sitten, se on varsin kallista. Myös urologilla on ehkä parempiakin lääkevaihtoehtoja kuin Duodart. Suosittelen käyttämään sitä oireisiisi puolen vuoden tai jopa vuodenkin ajan.


Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy.

Kysymysnumero: 1498   Aihe:  Muu aihe
to 28.11.2013

Hei!
Kysyisin netissä mainostetusta rintojensuurennusvoiteesta, sen ainesosista ja niiden soveltuvuudesta peruslääkitykseeni. Normaalilääkitykseni on ketipinoria 1000 mg ja venlafaxinia 300 mg vuorokaudessa. Kyseisen voiteen ainesosat ovat:
Purified Water, PEG-45 Palm Kernel Glycerides, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Caprylic Acid, Dimethicone, Phytol, Epimedium Grandiflorum Extract, Belamcanda Chinensis Root Extract, Carica Papaya(Papaya) Fruit Extract, Soy Isoflavones, Aloe Andongensis Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil , Tocopheryl Acetate, Myristyl Myristate, Sodium Hyaluronate, Glycerin, Hyaluronic Acid.
Googlasin näitä netistä ja joidenkin aineiden kohdalla puhuttiin jostain hormoneista. Tiedän ettei näitä aineita ole tieteellisesti testattu mutta kysyisin silti, onko näitä aineita sisältävä voide  turvallinen lääkitykseni kanssa? Voiko voiteessa mahdollisesti olevista hormoneista olla haittaa?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Valitettavasti en osaa vastata kysymykseesi millään tavoin, koska se ei kuulu omimpaan erikoisalaani. Voin vain kehoittaa sinua kääntymään ehkä asiasta tietävän plastiikkakirurgin hoitoon tahi kauneushoitolaan, joka on paremmin perehtynyt kysymykseesi.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1500   Aihe:  Kuukautiset
ke 27.11.2013

Hei!
Tyttärelläni (16 v, 165 cm/55 kg) on kovat kuukautiskivut 1-2 pv kuukautisten alkaessa. Hän on ottanut kipuun särkylääkkeitä ja varoituksista ja kielloista huolimatta kuulemma saattanut ottaa esim. 4 Ibumaxia (500 mg), pari Panadol zappia ja ehkäpä vielä joltain kaverilta saadun 1000 mg Buranan. Aivan liikaa siis lääkkeitä yhden päivän aikana ajattelemattomuuksissaan ja tietenkin kovien kipujen vuoksi. Ninpä hänelle tuli sitten ylävatsavaivoja. Oksettavan ja huonon olon syyksi lääkäri epäili ruokatorven tulehdusta tms ja siihen hän on ottanut Cavisconia. Huono olo onkin helpottanut vähitellen, mutta taas kun tuli kuukautiset ja kovat kivut, hän otti pelkästään Panadol zappia yhden aamulla ja yhden illalla. Silti oli niin kipeä, että itki välillä. Ja mahalaukku ärtyi taas ja vei viikon päivät, ennen kuin huono olo mahalaukussa asettui.
Ollaan siis aika umpikujassa, kun vatsa ei kestä noita vatsaystävällisimpiäkään kipulääkkeitä ja toisaalta kuukautiskivut ovat erittäin kovat.
Kysymys kuuluu: onko saatavilla mitään vahvaa särkylääkettä (vahvempaa kuin Panadol 250 mg suppo joka ei varmasti riitä kipuja lievittämään) suppona tai laastarina, jota voisi käyttää kuukautiskivun hoitoon 1-2 pvänä kuukaudessa, Koululääkäri ei tiennyt olevan, mutta halusin vielä varmistaa gynekologilta.
Kokeiltu on myös Yasmin-pillerit, mutta niistä hänelle tuli jatkuva huonovointisuus ja itkuisuus ja e-pillerit eivät selvästi hänelle sovi (niin kuin eivät ole sopineet minullekaan vaikka kokeilin kaikkia markkinoilla olevia merkkejä).
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä. Kuukautiskipujen hoidoksi on paljon vaihtoehtoja.

Kipulääkkeistä potilaitteni kokemuksen mukaan toimivat parhaiten tolfenaamihappo (200mg 3sti päivässä) tai naprokseeni (550mg 2sti päivässä). Näiden lisäksi voi käyttää parasetamolia (1gx3).

Joskus voi joutua käyttämään vatsan "suojalääkettä" kuukautiskipujen ajan, jotta voi käyttää lääkettä kipuun.

Jos yhdistelmäehkäisy ei sivuvaikutusten vuoksi toimi, voi harkita pienempi kokoista hormonikierukkaa, joka on tulossa Suomenkin markkinoille tammikuussa 2014. Hormonikierukan teho kuukautiskipuihin ja vuodon vähentämiseen on vertaansa vailla.

Yhdistelmäehkäisyn lisäteho syntyisi siitä tosiseikasta, että hoidon aikana voi säädellä sitä, miten usein poistovuoto kipuineen tulee. Yhdistelmäehkäisy - pitkän kierron käytössä tai jatkuvasti kunnes alkaa tiputteluvuoto - vähentää tehokkaasti kivuliaita vuotokertoja / vuosi.

Kysymysnumero: 1488   Aihe:  Halvaukset
la 16.11.2013

Olen kärsinyt kaksoiskuvista toukokuusta 2013 lähtien. Kaksoiskuvat ilmaantuivat illansuussa juoksulenkin jälkeen.  "Kahtena näkemisen" pisin yhtäjaksoinen aika on ollut 3 viikkoa. Välillä oireet helpottavat niin, että kaksoiskuvat näkyvät vain sivuille ja olen voinut esim. ajaa autolla. Pahimmillaan näen kahtena metrin päähän ja pahimmillaan oireet ovat aamuisin heräämisen jälkeen. Päivän aikana oireet yleensä helpottuvat. Näkökenttä on normaali kun peitän jomman kumman silmän. Vaivaa on tutkittu perin pohjin ja vakavat sairaudet on suljettu pois; mm. pään magneettiröntgen, selkäydin, ENMG, tensilon-testi, kaulavaltimoiden tt, kaularangan rtg, plus lukuisia verikokeita. Olen käynyt kaksoiskuviin perehtyneen asiantuntijan, silmälääkärin ja eri neurologien luona.
Lisäksi kärsin lihasnykinöistä, jotka alkoivat kaksi päivää kaksoiskuvien ilmaantumisen jälkeen. Pahimmillaan lihasnykimiset vievät kaiken voiman ja olo on uupunut. Olen 55-vuotias mies.
Vastaus:
Oireisto sopii parhaiten silmälihaksiin rajoittuvaan myasteniaan jossa kyseessä on herrmolihasliitoksen vasta-ainevälitteinen häiriö. Positiiviset asetyylikoliinireseptorivasta-aineet yleensä vahvistavat diagnoosin. Yksinäinen-ENMG otsalihaksesta on usein diagnostinen. Kaksoiskuvat tyypillisesti pahenevat silmälihasten toistorasituskokeissa, olettaisin että nämä testit olisi vastaanotolla tehty. Aineenvaihdunnalliset lihassairaudet harvemmin vaikuttavat pelkästään silmälihaksiin. Mikäli oireet jatkuvat, diagnostiikkaa tulee jatkaa seurantatutkimuksin.

Kysymysnumero: 1494   Aihe:  Sydäntaudit
la 16.11.2013

Olen 39- v, suunnittelen raskautta. Lapsesta kausittaista RR- nousua. 1. raskaus,albetol. -02 paineet  koholla: subakuutti tyreoidiitti. Tila norm. kuten verenpainekin ja olin lääkkeettä 2.raskauden. 3:ssa rask. paineet nousivat + vajis TSH 1.66, T4 12.5, 2 KK  edellisestä TSH 0.76, T4 7.9. Söin T4 1x0,025 mg ja Albetolia. 4 kk synnyt. TSH 0.06 ja T4V 22.2. Kolesteroli norm. huom! Lopetin tyroksiinin. 6 kk synnytyksestä TSH oli 132.98 ja T4 4.5. Tyroksiini 1x 0,1 mg/ pvässä arvot saatiin viitteisin, mutta olo ei.  Paleli ym., alapaine kohosi. Lääkekokeiluja, Candesartan paras. 2 vuotta tuosta(kun TSH 132) T-POAb oli koholla, 58. Olo ei ollut hyvä, kärsin oireista, sain T3 eli liotyronoonin rinnalle 3 v sitten. Nyt  0,075mg T4 ja 10 mikrog. T3. Koko vajisajan kokonaiskolesteroli ja LDL koholla. Alapaine nousee, yläpaine hyvä. Nyt arvot TSH 1.24, T4V 13 ja T3 4.6. Olo välillä normaali, väsyttää kuitenkin. Toisinaan olen ylikierroksilla, alapaine nousee.Se kestää muutamia päiviä, kunnes rauhoittuu. Rytmihäiriöitä, joskus näkyi  johtumishäiriö kohtauksen aikana. Vaikka arvot hyvät, edelleen  voimakasta turvotusta silmäluomissa, hiustenlähtöä, paino-ongelmia, kol ja LDL koholla, tykytyskohtauksia. Nyt raskautta varten vaihd. albetol 2x100 mg, alapaineissa nousua. Candesartanilla arvot 110-120/75-85. Mistä kilpirauhasen vajaatoiminta? Raskaus laukaisevana? Toimisko kilpirauhaseni ilman lääkkeitä? Pitäisikö vasta-aineita vielä tutkia? Vasta-aineet ja raskaus? Miksi alapaine nousee? Pelkällä T4 ei kuukautisia kuin kerran tai kaksi vuodessa. Nyt ok. Miksi kilpirauhasarvoni ovat aikalailla samat vaikka muutan T4 annosta. Esim. annoksella 5x0,05 ja 2x 0,075mg t4 ja 10 mikrog t3 tsh 1.78 ja t4 11.9 ja annoksella 7x 0,075 t4 ja 10 mikroa t3 tsh on 1.24 ja t4 13. Kun lisään lääkettä, tulee sydämentykytyksiä, mutta vajisoireet jäävät.  Miksi stressiolo? Millä verenpaineet, kolesterolit, vajisoireet ja sydäntuntemukset kuriin? Uskallanko tulla raskaaksi?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Raskauden aikana kohonneeseen verenpaineeseen on turvallista aloittaa albetoli lääkitys, koska se on niitä harvoja lääkkeitä, jotka ei ole vaarallisia sikiölle. Koska raskauden aikana elimistön nestevolyymi kasvaa merkittävästi kilpirauhashormoonitasot laskevat. T4V tasoja ei tulisi tarkastella vaan TSH:ta jonka tulisi olla lääkityksenkin aikana tasoa 2.5. Silloin sikiö kehittyy normaalilla tavalla ja on mahdollista että matalat arvot estävät raskaaksi tulemista. Itse seuraan ko. arvoja kuukausittain raskaana olevilta sekä yleisvointia. Raskauden jälkeen voivat arvot romahtaa, kuten sinulla on tehnyt, joka voi aiheuttaa masennusjakson.

Sinun kohdallasi voi tulla kyseeseen Hashimoton autoimmuunikilpirauhastulehdus koskapas TPOab arvosi ovat hieman koholla ja sinua tulisi seurata lab.kokein varsin tiiviisti yhdessä vointisi ja oireilujen suhteen. Lab.arvosi, oireesi, lääkityksesi heittelevät varsin rajusti. Jotta saisit hyvää hoitoa moninaisiin vaihteleviin oireisiisi, kehoitan sinua lämpimästi hakeutumaan endokrinologin seurantaan.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1493   Aihe:  Muu aihe
to 14.11.2013

Moikka!
Olen parikymppinen perusterve nainen. Olin noin kuukausi sitten lomamatkalla Kyproksella, Pafoksella. Hotellilla majaillut kissa pääsi raapaisemaan minua käteen. Haava oli hyvin pieni ja verta tuli vain vähän. Puhdistin haavan ja se parani nopeasti. Jäykkäkouristusrokote on voimassa. Myöhemmin aloin kuitenkin miettiä, voisinko saada kyseisessä tilanteessa rabies-tartunnan, ja esiintyykö Kyproksella vesikauhua? Toisin sanoen, onko syytä huoleen?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Kissan ja koiran suussa on n. 150 erilaista bakteeria, joista onneksi vain muutama voi aiheuttaa haavainfektion. Jäykkäkouristusrokote tulisi olla aina pistettynä muutenkin, ja sen tulisi olla alle 10 vuotta vanha, mikäli se on vanhempi tulee ottaa ns. booster rokotus joka on validi toiset 10 vuotta. WHO:n mukaan rabies on tappava tauti ja siitä voi pelastua ainoastaan erittäin nopealla tehohoidolla antamalla tyypillisen oirekuvan perusteella antidoottia suoneen, siitä huolimatta kuolleisuus on suuri tässäkin tapauksessa. Mikäli olisit saanut rabieksen matkaltasi olisit ollut jo kuollut.

Mikäli puremahaavasi parani nopeasti, niin et ole saanut merkittävää puremainfektiota kissan suubakteereista. Muussa tapauksessa tulisi aloittaa varsin nopeasti ja jo empiiristikin pahemman haavainfektion välttämiseksi amoksisilliini+klavulaanihappo kombinaatio tablettihoito aamuin illoin 10 vuorokauden ajan. Jatkossa tee niin ja missään nimessä missä hyvänsä eläintenpuremissa haavaa ei saa tikata umpeen, vaan jätetään avonaiseksi arvesta huolimatta. Mikäli arpi on merkittävä voidaan se korjata plastiikkakirurgisin toimenpitein. Mikäli purema on aiheuttanut jännevamman, sekin operoidaan myöhemmin mutta varsin pian esim. alle kuukauden sisällä. Nämä neuvoni sinulle vastaisuuden varalta.

Joten ei syytä huoleen.

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1489   Aihe:  Muu aihe
ti 12.11.2013

Hei,

Olen 29-vuotias nainen. Sairastuin yhtäkkiä kovaan kuumeeseen (heittelee 36-39 välillä), johon liittyy horkkaa, mutta ei mitään flunssan oireita (kurkkukipua tms.). Kuumeen lisäksi on ollut vain kovaa pää- ja niskasärkyä ja epämääräisiä vatsakipuja, myös lievää pahoinvointia. Tätä on kestänyt kolmisen päivää. Kolme kuukautta sitten sairastin kovan virusinfektion, jonka oireet kesti miltei kaksi kuukautta (pitkittynyt kuume ja korvatulehdus). Sitä ennen kesällä minulla oli keuhkoputkentulehdus. Olen siis neljän kuukauden sisällä syönyt kaksi antibioottikuuria. Normaalisti en sairasta juuri ollenkaan.

Nyt oudon, pelkän kuumeen ja huonon olon vuoksi menin päivystykseen, jossa verikokeissa crp oli 40, valkosolut alhaiset (2,7) ja trombosyytit alhaiset (127). Varsinaista syytä kuumeelle ei löydetty. Lääkäri sanoi, että jokin virus voi laskea valkosoluja. Minua jäi kuitenkin mietityttämään, viittaavatko alhaiset trombosyytit ja leukosyytit yhdessä johonkin verisairauteen. Eryt (5,11), Hb (150), Hkr (0,43) ja lasko (8) olivat kuitenkin hyviä arvoja. Silti mielessäni kummittelee nyt leukemian mahdollisuus, koska olen sairastellut viime aikoina epätavallisen paljon.

Siis kysymykseni olisi, mihin sairauteen alhaiset valkosolut ja trombosyytit ainoina poikkeamina voivat viitata? Jos varsinaista selitystä tälle kuumeelle ilman flunssaa ei löydy, voisivatko kuumeilut ja toistuvat infektiot johtua jopa homeongelmista, joita mahdollisesti on työpaikalla ja kotonani?

Kiitos!
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Kuume ja nuhaflunssa laskevat tyypillisesti hemoglobiinia veressä, koskapa kudosten hapentarve on siinä lisääntynyt jo kuumeenkin ja nesteenhaihtumisen vuoksi. Tyypillistä on myös se, että trombosyytteja kuluu silloin tavanomaista enemmän. Molemmat veriarvot palautuvat viimeistään 2-4 viikon kuluttua parantumisesta.

Näiden perusteella sinulla varmuudella ei ole verisyöpää ts. leukemiaa, koska oirekuvat ja veriarvot ovat silloin tyystin erilaiset. Homeongelma saattaa puolestaan aiheuttaa ylähengitystieinfektioita, jota kautta mm. veriarvot saattavat muuttuakkin.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1485   Aihe:  Sydäntaudit
ti 12.11.2013

Noin vuoden ajan olen havainnut aamuisin sängystä liikkeelle lähdettäessä, että sydän lyö todella nopeasti ja epäsäännöllisesti jättäen lyöntejä väliin, kunnes pulssi rauhoittuu vähitellen 10-15 minuutin aikana.

Sama tulee esille myös urheillessa ja vaikuttaa siltä, että jos pulssitaso nousee liian korkeaksi, niin heti alkavat nopeat sydämentykytykset ja lyöntien väliin jättämiset sarjoina, kunnes tahtia hidastamalla pulssi palautuu normaaliksi.

Olen muuten perusterve 45v. nainen, mutta kuntoni on huono. Haluaisin parantaa kuntoani, mutta tuntuu että sydän on heti epärytmissä, kun otan vähänkin reippaaman askeleen (esim. portaita noustessa). Holterissa ja rasitus-Ekg:ssä on aikaisemmin todettu sinustakykardiaa, lisälyöntejä ja svt-pyrähdyksiä.

Tarvitseeko tästä olla huolissaan? Onko sydämelle rasite joka päivä ilmenevät tykytyskohtaukset ja lisälyönnit?
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi,

Saattaa olla, että olet ns ylikunnossa ja syke nousee silloin nopeasti korkealle ja toisaalta laskee nopeasti normaaliksi. Urheilun aikana erittyy ns. sympaattisen hermoston katekoliamiineja, jotka nostavat mm. sydämen sykettä ja edesauttavat hapen kuljetusta soluihin nopeamman verenvirtauksen vuoksi. Rasituksen jälkeen parasympaattinen hermosto palauttaa eimistön lepotilaan ja laskee silloin sykettä. Tuossa vaiheessa havaitaan usein kammiolisälyöntisyyttä, joita esiintyy kaikilla ihmisellä ja ovat harmittomia.

Sen sijaan SVT-pyrähdykset voivat kieliä ns oikoradasta eteisten ja kammioiden välillä, silloin syketaajuus saattaa nousta jopa yli 300/min. Silloin verta ei ehdi mennä hapenkuljettamiseen aivoihin ja seuraa pyörtyminen. Tämän johdosta suosittelen kardiologin vastaanotolle hakeutumista varten. Koska rasitus-ekg.si oli muutoin normaali, ei sinulla ole sydämessä ainakaan merkittävää valtimokovettumatautia.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1490   Aihe:  Allergiat
to 7.11.2013

Hei!
Olen lukenut netistä keskustelupalstoilta, että jotkut ovat saaneet raskaustestistä negatiivisen tuloksen vaikka raskaus olisi ollut jo melko pitkälläkin. Onko se yleistä (tai edes mahdollista), että istukkahormonia ei erity virtsaan testeillä havaittavia määriä raskauden aikana? Tiedän kyllä, että liian aikaisin tehty testi voi antaa "väärän negatiivisen" tuloksen.

Olin kesällä yhdynnässä muutamia kertoja, mutta en missään tapauksessa saisi olla raskaana (työ- ja parisuhdetilanteeni takia). Olen tehnyt raskaustestin virtsasta 4, 9 ja 13 viikkoa näiden yhdyntöjen jälkeen. Kaikki testit ovat antaneet negatiivisen tuloksen, ensimmäinen tosin illalla tehtynä, kun en millään malttanut odottaa aamuun. Käytän ehkäisyä (Nuvaring) ja tyhjennysvuoto on tullut normaalisti taukoviikkojen aikana (käytän 2 rengasta putkeen). Kuulostaa vainoharhaiselta, mutta välillä epäilen silti olevani raskaana. Voinko huokaista helpotuksesta, ja todeta etten ole raskaana? Nyt yhdynnöistä on kulunut 14 viikkoa. Tässä vaiheessa kai kasvaneen kohdun jo tuntisikin vatsaa tunnustellessa? Moraalisaarnat irtosuhteista olen pitänyt jo itse itselleni, sillä en halua tällaista stressiä aiheesta enää koskaan.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Raskaushormonia on virtsassa raskausaikana, ja virtsasta tehtävä raskaustesti muuttuu positiiviseksi, jos testi on oikein tehty ja testi on itsessään kunnossa (eli mittaa raskaushormonia). Nykyiset testit ovat hyvin herkkiä, mikä tarkoittaa, että ne havaisevat jo hyvin pienenkin pitoisuuden.

Minunkin tietooni on tullut yksi testierä toissa kesältä: testi antoi virheellisesti negatiivisen tuloksen, vaikka naiset olivat raskaana. Tämä oli kuitenkin poikkeus.

Antamiesi tietojen perusteella olen vakuuttunut, ettet ole raskaana.

Kysymysnumero: 1487   Aihe:  Kuukautiset
ti 5.11.2013

Hei! Olen 37-vuotias tupakoimaton nainen, normaalipainoinen ja runsaasti liikkuva sekä perusterve 10 vuotiaan lapsen äiti.
Haluaisin neuvoja ikäiseni naisen ehkäisyyn ja toisaalta normaalin kuukautiskierron hormonitasojen vaihteluun ja pituuteen liittyen.

Noin vuoden ajan kiertoni 4 vuotta palvelleen kuparikierukan kanssa on ollut keskimäärin 24 päivää, eli lyhentynyt tavanomaisesta 28 päivästä huomattavasti. Onko kyseessä esivaihdevuodet?
Tuntuu, että kuukautiset (runsaat johtuen kuparikierukasta) ovat koko ajan tuloillaan ja huimat PMS oireet suuren osan elämää tosiasia. Nyt myös ovulaation aikaan on tullut pientä kirkasta verivuotoa muutamassa kierrossa. Onko progesterooni jotenkin alakantillaan, vai estrogeenissako vika? Mistä siis johtuu kierron lyheneminen ja voiko sitä enää pidentää ja auttaisiko keltarauhasvalmiste PMS oireisiin? Vai estrogeenitasoissako vika? Olo on hyvä yhden viikon ajan, eli kuukautisten päättymisestä ovulaatioon. Mielellään en e-pillereitä ottaisi. Jollakin tasolla haaveilen myös iltatähdestä, onkohan haave jo turha jos kiertokin on näin lyhyt ja hedelmällisyys ilmeisesti laskenut aika lailla.
Monipolvinen kysymys, oikein paljon kiitoksia!!
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Kuparikerukka lisää kuukautisvuotoa, siinä syy tilanteeseesi. Suosittelen vaihtoa hormonikierukkaan. Estettä iltatähteen ei ole ja hedelmällisyyskin alkaa selkeämmin laskea tupakoimattomalla naisella kuten olet muutaman vuoden päästä.

Kysymysnumero: 1475   Aihe:  Muu aihe
ma 4.11.2013

Edelleen jatkoa aikaisempiin kysymyksiini 1455 ja 1456. Eli isälleni päädyttiin laittamaan suntti 15.10.2013. Olimme katsomassa häntä muutaman päivän kuluttua leikkauksesta. Emme huomanneet suurtakaan eroa aiempaan tilaan, ehkä kuitenkin oli hieman parempi. Kuinka nopeasti suntin pitäisi auttaa? Aivokammiot olivat ennen leikkausta vain vähän laajentuneet eli voiko sen hyöty näkyä viiveellä? Lisäksi kysyisin hänen äänestä eli puhe on edelleen hyvin hiljaista, epäselvää ja puuroista. Voiko tuolle vaivalle tehdä jotain tai pitäisikö suntin tuoda siihen apua. Tai auttaisiko puheterapia. Sekavuutta esiintyy välillä edelleen, toisaalta on välillä ihan kuin normaali oma itsensä. Lähinnä öisin on joskus disorientoitunut (esim. yrittää sängyn laitojen yli). Voi tietysti johtua lääkkeistäkin, joita hänelle annetaan aika paljon. Nyt kun sav:sta on jo yli 2 kuukautta, niin onko todennäköistä, että tuo ajoittainen sekavuus on pysyvää.
Vastaus:
Aivokammioon asennettava katetri alentaa kallonsisäistä painetta joskus hyvin nopeasti mikäli paine on merkittävästi koholla. Jos se ei sitä ole, vaste voi jäädä vähäiseksi tai puuttua. Toimenpiteellä ei voi korjata muusta aivotoiminnan häiriöstä aiheutuvia oireita. Aivoselkäydinnesteen verenkiertoon takaisinimeytyshäiriö on vain yksi mahdollinen selittävä tekijä lukinkalvon alaisen verenvuodon jälkeen. Muita mekanismeja ovat mm. aiemman paineennousun aiheuttamat vauriot sekä valtimoiden supistumisesta aiheutuneet verenkiertohäiriöt. Joissakin tapauksissa käytetään aivokammioiden paineen mittausta ennen pysyvän shuntin asennusta. Kun sekavuus ajan mittaan toivottavasti helpottaa, täytyy erilaisin kuntoutuksen keinoin kuten puheterapialla pyrkiä helpottamaan tilannetta. Akuuttiin aivosairauteen liittyvän sekavuuden lääkehoito on haasteellista. Oleellista on toisaalta että annostus on heti alkuun riittävä, toisaalta on huolehdittava etteivät lääkkeiden sivuvaikutukset ylitä niillä saavutettavaa hyötyä. Monilla lääkkeillä, erityisesti vahvoilla kipulääkkeillä on sinänsä sekavuutta aiheuttavia vaikutuksia. Valitettavasti hoito-ohjeiden antaminen ei kysymyspalstan välityksellä ole mahdollista. Edellämainituista asioista kannattaa vielä keskustella hoitohenkilökunnan kanssa.

Kysymysnumero: 1481   Aihe:  Vauvan odotus
to 24.10.2013

Hei! Olen raskaana ja haluaisin varmistua siitä kuka on lapsen isä. Kävin varhaisultrassa 24.10 ja ultran mukaan olisin raskausviikolla 12+0, sikiön koko 54mm.
Kuukautiseni olivat ennen raskautta säännölliset, kierto n.30 päivää.
Minulla oli kuukautiset 18.7 joiden jälkeen harrastin seksiä miehen A kanssa 22.7 ja 24.7, otin jälkiehkäisypillerin 25.7 (72 tunnin sisällä).
27.7 harrastin seksiä miehen B kanssa kerran, jolloin keskeytimme yhdynnän ennen siemensyöksyä (muuta ehkäisyä ei siis ollut käytössä) Tästä kahden päivän päästä eli 29.7 minulla alkoi kuukautiset uudestaan, ilmeisesti jälkiehkäisystä seurannut tyhjennysvuoto(?). Onko kohtuni tyhjentynyt tällöin kokonaan vai onko mahdollista että näistä miehistä jompikumpi olisi kuitenkin lapsen isä?
Seuraavan kerran harrastin seksiä miehen C kanssa (kumppanini) 11.8 eteen päin käyttämättä ehkäisyä. Voiko olla että ultrassa raskausviikkoarvio heittäisi yli viikolla vai onko kumppanini täysin pois suljettu isäehdokas?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kun 24.10.2013 tehdyn ultraäänitutkimuksen mukaan olet raskausviikolla 12, se tarkoittaa, että hedelmöittymisajankohta on elokuun puolella.

Tehdyn uä-tutkimuksen mukaan olisit hedelmöittynyt viikolla 33, eli 12-18.8.2013 tapahtuneista yhdynnöistä.

Onnellista odotusaikaa!

Kysymysnumero: 1477   Aihe:  Muu aihe
to 24.10.2013

Hei! Olen terve 33-vuotias nainen. Odotan kolmatta lastani (rv 35). Huomasin, että leuanalussylkirauhaseni ovat turvoksissa ja tein diagnoosin googlen avustuksella.. Eli todennäköisesti kyseessä on raskauteen liittyvä sialadenoosi. Sylkirauhaset näkyvät ulospäin leuan alla symmetrisinä, ovat pehmeät ja aristamattomat, mutta selvästi normaalia suuremmat (en ole ainakaan aiemmin huomannut niitä). Olen normaalipainoinen (162 cm, ennen raskautta 52 kg, nyt noin 61 kg), eikä ole ollut verensokerin kanssa koskaan mitään ongelmia raskauksienkaan aikana. Kysymys kuuluukin, pitääkö näitä käydä jossain näyttämässä, vai odotanko, että luonto hoitaa homman? Sama englanninkielinen lähde kyllä uhkaili, että myös imetys voi aiheuttaa samaa ongelmaa. Nämä tosiaan näkyvät ulospäin, vähän niinkuin olisi kaksoisleuka...
Vastaus:
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi

Sinänsä en usko, että raskautesi aiheuttaisi leuanalussylkirauhasen turpoamista. Yleensä kyseessä on viruksen aiheuttama sialoadenoosi, joka saattaa olla kivuliaskin, toinen mahdollisuus on sylkirauhasen tiehyeen tukkiva sylkirauhaskivi.

Kehottaisin, että sinusta tarkistettaisiin muutama laboratorikoe, kuten lasko, pieni verenkuva sekä CRP. Lisäksi ehdotan leuanalussylkirauhasen ultraäänitutkimusta ja sen perusteella myös mahdollisesti ohutneulanäytettä patologin tulkittavaksi. Mikäli syyksi paljastuu sylkirauhaskivi, sen voi poistaa kokenut korva-, nenä- ja kurkkulääkäri.

Kehottaisin siis varmuuden vuoksi hakeutumaan tutkimuksiin lääkärin vastaanotolle.

Parhain terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketiteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Töterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1480   Aihe:  Hampaat ja suu
ke 23.10.2013

Hei. Kaksi viikkoa sitten minulla alkoi vasemmalla puolella hammassärky, tai en osaa paikantaa edes oliko se ylä- vai alahampaissa koska koko poskea ja leukaa särki. Särkylääkkeillä, panadol 1g + burana 400mg menin koko viikon, en saanut päivystysaikaa hammaslääkäriin. Säryt loppuivat kuitenkin viikonloppuna ja kipuja ei ollut viikkoon. Nyt taas maanantaina säryt tulivat takaisin mutta lievempinä. Sensodyne rapid hammastahnan käyttö auttaa. Missä vika? Ei sairauksia. Ikä 20v nainen. Voiko olla viisaudenhampaan puhkeamista?
Vastaus:
Hei ja kiitoksia hyvästä kysymyksestäsi,

Suurella todennäköisyydellä, ottaen ikäsi huomioon, kyseessä on juurikin alaviisaudenhampaan puhkeamiseen liittyvää kiputuntemusta. Vaiva on hyvin yleinen ikäisilläsi potilailla.

Tilaa kutsutaan niin sanotuksi perikoroniitiksi. Hammas puhkeaa hieman yhteyteen suuonteloon jolloin bakteerit pääsevät tätä reittiä ienläpän alle ja aiheuttavat tulehduksen. Kipua kuvaillaan juurikin kohtalaisen itsepintaiseksi. Käsikauppasärkylääkkeet tehoavat toisinaan kehnosti mikäli tulehdus on päässyt etenemään. Kipua kuvaillaan tylpäksi ja jomottavaksi. Usein se  heijastuu myös yläleukaan ja korvan edustalle.

Tällöin yleisesti on järkevintä käydä tarkastamassa hammaslääkärissä tilanne jolloin hoitona on penisilliinikuuri. Huomattavaa on että tulehtuneen hampaan poistoa ei suositella, sillä poistonjälkeisen komplikaation riski on suurempi. Tulehdus kannattaa siis ennen poistoa hoitaa.

Suosittelen ajan varaamista hammaslääkäriin jolloin röntgenkuvauksella voidaan hyvin arvioida viisaudenhampaan puhkeamisen tilanne. Joissain tapauksissa hammas puhkeaa oikeaan asentoon ja ennen pitkää täydentää riviä. Mikäli puhkeaminen jää vaillinaiseksi ja tulee toistuvia tulehduksia on syytä varautua poistoon.

Huomioitavaa on että tällä keinoin saadaan hyvä diagnoosi tehtyä ja jos jostain syystä perikoroniittidiagnoosia ei tehdä on syytä tehdä jatkotutkimuksia.

Hyvä suuhygienia auttaa tuon alueen tervehtymistä.


Kysymysnumero: 1478   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 22.10.2013

Hei,

Olen käyttänyt ehkäisypillereitä jo pian 20 vuotta (tällä hetkellä Yasminelle) ja haluaisin todella mielelläni vaihtaa ne johonkin hormonittomaan, luonnolliseen ehkäisymenetelmään.

Olen kuullut lähes pelkästään  hyvää palautetta Lady Comp -ehkäisytietokoneesta, sekä Suomesta että maailmalta.
Mitä mieltä gynekologian/ehkäisyyn erikoistuneet lääkärit ovat tästä laitteesta? Jos sitä käyttää tarkkaan ohjeiden mukaisesti, se lienee ihan luotettava?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Ystävällisin terveisin,
hormonien popsintaan kyllästynyt
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Ehkäisyteho on yhdistelmäehkäisyssä (joka Sinulla on käytössäsi) aivan eri kertaluokka kuin rytmimenetelmissä (johon Lady Comp kuuluu). Jos siis ei ole ongelma, että tulet raskaaksi käytön aikana, voit miettiä vaihtoa.

Ehkäisytehon mittari on Pearlin indeksi, joka kertoo, kuinka monta naista sadasta tulee vuoden aikana säännöllisen seksielämän jälkeen raskaaksi. Yhdistelmäehkäisyn indeksi on 0.8, eli 8 naista tuhannesta tulee vuoden aikana raskaaksi. Luonnonmenetelmillä indeksi on luokkaa 15. Jos ehkäisyä ei käytetä lainkaan 85 naista sadasta tulee raskaaksi vuoden aikana.

Ehkäisyn tehoindeksiin vaikuttavat myös käyttäjäkohtaiset haasteet. Indeksi on huomattavasti korkeampi (eli ehkäisyteho huonompi), jos käyttäjä ei noudata tarkasti annettuja ohjeita.

Kysymysnumero: 1471   Aihe:  Allergiat
ti 22.10.2013

Hei! Suunnittelen raskautta, ja migreenilääkkeen käyttö mietityttää. Käytössä minulla on Zomig-niminen lääke (tsolmitriptaani), jota tarvitsen n. 0-5 kertaa viikossa. Voiko lääkettä käyttää positiiviseen raskaustestiin asti ilman huolta mahdollisen alkion/sikiön vaurioitumisesta? Vai olisiko hyvä olla käyttämättä lääkettä ovulaation jälkeen? Vai tulisiko lääkkeen käyttö lopettaa kokonaan raskauden yrityksen ajaksi? Voiko lääkkeen käyttö ovulaation aikaan vaikeuttaa raskaaksi tulemista, kuten esim. Burana? Raskauden aikana en aio lääkettä käyttää.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja anteeksi vastauksen viivästyminen.

Lääkkeitten käyttö raskausaikana on aina haastava kysymys. On turvallisinta käyttää "vanhoja" jo pitkään käytössä olleita lääkkeitä, joista kokemuksia on kertynyt myös raskaudenaikaisesta käytöstä.

Mainitsemasi lääkkeen suhteen toimisin siten, että alkuraskaudessa (kun raskaustesti on muuttunut positiiviseksi) välttäisin käyttöä. Voi myös olla että raskausaikana migreenitiheys muuttuu ja lääkitystarve sen mukana. EI-lääkkeelliset migreenin hoitomuodot ovat tietenkin raskausaikana suositeltavia (lepo, valonsäätö, säännölliset ruokailutottumukset, alkoholin ja tupakoinnin välttäminen). Raskausviikon 12 jälkeen voit tarvittaessa käyttää tuttua lääkettäsi.

Lääkkeen vaikutus ovulaatioon ei ole tiedossa.

Kysymysnumero: 1464   Aihe:  Hampaat ja suu
ti 15.10.2013

Hei, pakko vielä esittää jatkokysymyksen jatkokysymys. Tämä jäänee viimeiseksi! :) Eli jonkin verran tulee narskuteltua öisin, mikä näkyy keskimmäisten etuhampaiden kärjissä. Ei kai narskuttelu estä tarvittaessa kruunujen/laminaattien laittamista, halutulla tavalla (kts aikaisemmat viestini).
Vastaus:
Hei ja anteeksi vastauksen viipyminen, vapaasti saa lähettää kysymyksiä edelleen.
Purentakiskon valmistaminen on kyllä järkevää kokemuksen mukaan tällaisessä tapauksessa. Tällä estetään kruunujen ja laminaattien murtuminen erittäin tehokkaasti. Sen lisäksi se suojaa myös muita hampaita.
Markkinoille on tullut myös edullisempi versio purentakiskosta jota kannattaa kysyä apteekista. (Sleepright)
Toki yksilöllinen purentakisko antaa parhaimman suojan ja istuvuus on täydelinen.
Sivuja yhteensä 16 :  1234...+10Loppuun