Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 849 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 17 :  1234...+10Loppuun

Kysymysnumero: 1702   Aihe:  Vauvan odotus
to 7.4.2016

Hei!
Minua on vaivanut pitkään tällainen asia että kumpi ehdokkaista mahtaa olla isä?
Olen tällä hetkellä rv 32+4 raskaana ja minulla on laskettu aika 28.5. Minulla oli niukat kuukautiset heinäkuussa 29.7. Elokuussa ei ollu ollenkaa kuukautisia ja raskaustesti näytti silloin negaa. Syyskuussa 28.9 raskaustesti näytti positiivista. 14 lokakuuta varhaisultra näytti että olisin viikoilla n. 7 ja 28.10 rvk 9+2. Olen itse 21 vuotias perusterve. Olen ollut yhdynnässä A 13.8 ja B miehen kanssa enne 13.8 ja jälkee melkein joka toinen päivä. Kumpi on sinun mielestäsi isä?  Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus kertoo, että olet tullut raskaaksi vasta syyskuussa. Et kerro syyskuun yhdynnöistä juurikaan, mutta päättelen, että B:n kanssa yhdynnät ovat jatkuneet myös syyskuussa.

Näin ollen antamiesi tietojen perusteella A EI tule kyseeseen (sikäli kun yhdyntöjä ei ollut syyskuussa), vaan olet tullut raskaaksi syyskuun alun yhdynnästä B:n kanssa.

Onnellista odotusta ja hyvää synnytystä!

Kysymysnumero: 1699   Aihe:  Masennus
ma 22.2.2016

Olen käyttänyt oltsapiiniä 3 vuotta, valvoin yöt lääkkeen käytön ajan, koska sisäinen paranemisprosessi oli kesken. Toimintakyky nolla. Tuhosi aivoja, painoa tuli 32 kiloa. Lääkäri kielsi enää käyttämästä lääkettä, sen vaarallisuuden vuoksi. Suru ja itku eivät enää toimi samoin häpeän ja pelon tunteet ovat kadonneet. Minulle tapahtui hyvin erikoista, kun aloin puhumaan ystävälle asioita jotka normaali olossa olisi itkettänyt, mulle kävi niin että emättimestä alkoikin vuotamaan kirkasta nestettä niin että housut kastui nilkkoihin asti. Kyse ei ollut virtsankarkailusta. Sitten jouduin sairaalaan narsistien toimittamana. Sairaalassa jouduin käyttämään kroonikkovaippoja kun nestettä tuli kuin kannusta kaatamalla. Ei virtsaa vaan kirkasta hyvähajuista nestettä. Hoitajat nauroivat pilkallisesti kun pyysin olatsapiini vaippoja. Lääkärille kun kerroin että olatsapiini on tuhonnut aivoja niin kyyneleet tulevat nyt emättimen kautta. Jostakin luin että olatsapiiniä käytetään poliittisilla vangeilla tappamaan ja tuhoamaan heitä. Voinko saada mistään korvauksia lääkevahingosta?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Olantsapiini on yksi tavallisimpia psykoosilääkkeitä, jota Suomessa käytetään. Yksi sen tavallisimpia sivuvaikutuksia on painonnousu, jota sinullakin on ollut. Sen sijaan gynekologisia oireita tai häiriöitä olantsapiini ei tutkimusten mukaan aiheuta.

Poikkeava emätinvuoto vaatii aina gynekologisen tutkimuksen, johon kannustan sinua hakeutumaan. Terveyskeskuksesta voit varata ajan.

Kirjoittamasi tiedon valossa ei kyse ole lääkevahingosta, vaan sairautesi asianmukaisesta hoidosta. Keskustele lääkityksestäsi hoitavan psykiatrisi kanssa.

Hyvää jatkoa!

Kysymysnumero: 1698   Aihe:  Kuukautiset
to 28.1.2016

Hei! Olen 33-vuotias ja olin ensimmäistä kertaa raskaana tänä talvena yli vuoden yrittämisen jälkeen. Sikiö oli ultran mukaan elossa vielä viikolla 7, viikolla 9 sydänääniä ei enää löytynyt ja minulle tehtiin lääkkeellinen tyhjennys sairaalassa viikkoa myöhemmin.

Kaikissa saamissani ohjeissa lukee, että keskenmenon jälkeen suositellaan odotettavan yhdet kuukautiset ennen uuden raskauden yrittämistä. En löytänyt mistään tietoa, että mihin tämä suositus perustuu? Onko riskialtista yrittää heti uudestaan?

Jos keskeytynyt keskenmeno on hoidettu lääkkeellisesti, vaikuttaako se jotenkin asiaan? Minulla tai miehelläni ei pitäisi olla raskauteen vaikuttavia sairauksia tai perintötekijöitä, siittiöt ja kohtu munasarjoineen on todettu normaaleiksi.

Kiitos vastauksesta.
Vastaus:
Hei!
Olen pahoillani, että ensimmäinen raskautesi ei tuonut perheeseen uutta perheenjäsentä. Mutta montaa asiaa onnistui raskaudessa. Siittiö matkasi maratonin verran ja onnistui hedelmöittämään munasolusi, joka kiinnittyi oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Jostain syystä raskauden jatkuminen epäonnistui, mikä on harmillista, mutta tavattoman tavallista. Jopa joka neljäs alkanut raskaus ei jatku synnytykseen asti. Tavallisinta tämä keskenmeno on alkuraskaudessa ennen ensimmäistä seula-ultraäänitutkimusta.

Suositus on odottaa yhdet normaalit kuukautiset. Toive on, että näin elimistösi olisi toipunut keskenmenosta ennen uuden raskauden alkua. Toivottavasti et ole aneeminen keskenmenon jälkeen ja olet muutoinkin hyvin toipunut. Mutta mitään ehdotonta raskauskieltoa ei voi antaa tilanteessasi.

Onnea tulevaan!

Kysymysnumero: 1695   Aihe:  Allergiat
ma 14.12.2015

Hei! Olen 28-vuotias nainen, ei sairauksia tai muuta erityistä huomioitavaa. Käytän Protopic 0,03%-voidetta atooppisen ihoni hoitoon ja kysymys koskee sitä. Voide on nyt ollut käytössä n. kaksi kertaa viikossa ja yhdeksän kuukauden ajan. Kuinka turvallista Protopicia on käyttää tällä tavalla jatkuvasti? Entä onko haitallista, jos voidetta joutuu joskus pieniä määriä kasvoilta suuhun esimerkiksi suudellessa? Tiedän, että voide on vahvaa, ja minua huolestuttaa sen aiheuttamat mahdolliset sivuvaikutukset.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Protopic voide on ollut pelastus monelle atoopikolle tehonsa vuoksi.

Sivuvaikutuksiakin on ilmennyt, ikävä kyllä etenkin kasvuikäisillä. Kuitenkin käyttösi on varsin järkevää ja hyvin ajoitettua.

Suosittelen välttämään suutelua tunnin ajan voiteen laiton jälkeen.

Ajoittain on hyvä pitää hoitotaukoja, jolloin käytät perusvoidetta.

Kysymysnumero: 1694   Aihe:  Allergiat
ma 14.12.2015

Haluaisin tietää kumpiko vaihtoehto on lapsen isä, A vai B? Jätin ehkäisyn pois helmikuun alussa jonka jälkeen kierto oli todella lyhyt 26pv.Viimeiset kuukautiset 10.4 ja kierto 26-34 mutta viimeisin kierto oli 34 päivää. Positiivinen raskaustesti 11.5 (hieman tumma viiva kp32)
Clearblue rt. 15.5 ja 16.5 näytti viikkoja 2-3
Vaihtoehto A:n kanssa seksiä 16.4, 20, 21, 24, 25, 26 ja 30.4 sekä 2x 01.5.15
Vaihtoehto B:n kanssa seksiä 19.4 ja ilman sisääntuloa 02.5.

Varhaisultra 9.6. Crl:15,0 Ga: 7w5d
25.6. Ultrassa 9+6
2.7 ultrassa 10+6
14.7 ultrassa 12+5
28.7 ultrassa 14+5
9.9 rak.ultrassa 20+6
Arv.lask.aika 21.1
Lääkärin arvio varhaisultrassa hedelm.päiv. 27.4 - 01.5
Kumpiko on lapsen isä varmuudella ja millon hedelmöitys mahd.sinun mielestäsi on tapahtunut?
Ja voiko ovulaatiotesti näyttää ovulaation vaikka sitä ei tapahtuisikaan sillon 48h sisällä, eli onko ne 100% varmoja ?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Varhainen ultra on kohdallasi tehty varsin myöhään, joten tarkkuus ei ole hedelmöittymisen suhteen paras mahdollinen.

Kaikesta antamastasi tiedosta päätellen on todennäköisempää, että vaihtoehto A on hedelmöittäjäsi. Todennäköisimmin olet hedelmöittynyt vapun seudun yhdynnöissä.

Mikään testi ei ole 100% varma, ikävä kyllä.

Onnellista odotusaikaa!

Kysymysnumero: 1691   Aihe:  Liikunta
ti 8.12.2015

Hei.

Kysymykseni liittyy vain osittain liikuntaan.

Olen 77-vuotias polvinivelrikkoinen nainen. Ortopedin mukaan tekonivelellä ei ole vielä kiirettä. Uutena ongelmana on tullut lievä satunnainen horjahteleminen. En kaadu, tasapainoni on optimaalinen. Harjoitan reisilihaksia kuntosalilla ja kotona. Käytän liikkuessa erikoispolvitukea johon sain lähetteen ortopediltä. Venyttelen reisilihaksia joka päivä. Polvea ei särje.

Pohjelihakset ovat kireät. Mietin syytä ongelmaani.. Johtuuko se kireistä pohjelihaksista vai virheasentoisesta polvesta.

Olen muuten perusterve, liikuntaa harrastava, normaalipainoinen ihminen.
Vastaus:
Anteeksi viive.
Todennäköisin ja keskeisin syy on toki arvausta mutta ikäsi perusteella syy lienee kuitenkin enemmän aivoissa kuin lihastilanteessa. Vuosien varrella kaikki pyrkii huononemaan, myös tasapainon hallinta. Aivot eivät tavallaan pysy mukana tehdyissä liikkeissä. Tätä voi harjoittaa.

Toinen ja varsin mahdollinen syy on kuvattu pohjelihasten kireys: ne antavat aivoille kehon asennosta väärää tietoa ja aivojen automaattiset käskyt pyrkivät korjaamaan kuvittelemaansa poikkeavaa kehon asentoa. Venyttely on tärkeää.

Onneksi harjoitat raajojen lihasvoimaa joka myös on erittäin tärkeä tasapainon hallinnalle. Uskon sen olevan kunnossa mutta jos elopainosi on niiden voimaan nähden liiallinen voi ongelmia syntyä.

Kaikista mainituista syistä keskeisiä vanhenevan ihmisen keinoja hallita tasapainoa on tehdä tasapainoharjoituksia yhdellä jalalla seisten, pitää raajojen lihasvoima riittävänä ja saada elopaino sillä tavalla sopivaksi että lihasvoima voi maallista majaamme hallita.

 
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1688   Aihe:  Muu aihe
to 5.11.2015

Moi lääkäri minä vaan kysyn kun minua närästää aika paljon ja olen laihtunut eli painan 61 kg eli vastaa sitten kun kerkiät.
Vastaus:
Tällaisessa tilanteessa on viisainta hakeutua lääkäriin ja ehdottaa gastroskopiaa.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1680   Aihe:  Muu aihe
ma 2.11.2015

Hei. Minulle on ilmestynyt ulomman häpyhuulen sisäpuolelle melko ylös ja lähelle klitorista limakalvon alle pitkulaiselta tuntuva, ehkä noin 1-2 cm pitkä kyhmy. Kyhmy ei juurikaan näy ulospäin, mutta tuntuu käteen. Kyhmy on hieman kipeä koskettaessa. Luulen, että kyhmy on hieman pienentynyt, mutta se ei kuitenkaan vaikuta häviävän. Se on ollut paikallaan jo 1-2 kuukautta. Pitäisikö kyhmyä käydä näyttämässä lääkärille? Kiitos avustasi!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Et kerro mitään perustietojasi. Minkä ikäinen olet? Mikä on hormonaalinen tilanteesi?

Antamiesi tietojen valossa voin vain suositella muutoksen näyttämistä lääkärin vastaanotolla.

Kysymysnumero: 1682   Aihe:  Vauvan odotus
ma 2.11.2015

Hei!

Tänään 22.10. minulla on rv32+1 viimeisten kuukautisten alkamispäivän mukaan laskettuna. Olisin halunnut kysyä, onko mahdollista selvittää, milloin raskaus sai alkunsa? Olen yleisolemukseltani hoikka ja ikäni on 38 vuotta. Aloin seurata kuukautiskiertoani vasta marraskuussa 2014. Marraskuusta lähtien kiertoni on ollut 28-29 päivää. Viimeiset kuukautiset alkoivat 11.3.2015 varhain aamulla. Tein positiivisen raskaustestin 12.4.2015. Kävin yksityisessä ultrassa 27.4.2015. Tämän ultraäänitutkimuksen  mukaan raskausviikko oli tuolloin H6+3 (CRL 6,89 mm, vastaa H6+3). Yksityisen ultratutkimuksen tekijä arvioi ovulaation olleen todennäköisimmin 25.-27.3. Seuraava ultra-aika  oli neuvolan lähetteellä 3.6.2015. Tällöin sikiön arvioitu paino oli 60 g ja CRL/HC/BP luvut 55,59/19,14. Raskausviikkoja menstr. mukaan tuolloin 12 + 0 ja raskausviikkoja UÄ-tutk. mukaan 12+1.

Neuvola on päätynyt siihen, että laskettu aikani olisi kuukautisten mukaan laskettuna 16.12., mutta 3.6. tehdyn uä:n mukaan laskettu aika olisi 15.12.

Yhdyntöjä  maaliskuussa oli la 21.3., pe 27.3. sekä sunnuntaina 29.3. ja ma 30.3. Onko mahdollista selvittää, minä päivänä näistä raskaus sai alkunsa? Mikä olisi mahdollisesti lähin vaihtoehto tai onko joku päivistä täysin poissuljettu? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Nyt on visainen kysymys, kun  annat vaihtoehtoja 4 , joista 3 kovin lähekkäin toisiaan.
Yleisesti ajatellaan, että ensimmäinen (varhainen) ultraäänitutkimus on hyvän tekijän käsissä tarkin hedelmöittymisajankohdan suhteen.

Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehtiin 27.4.15, jolloin alkion koko vastasi raskausviikkoja 6+3. Tämä tarkoittaa hedelmöittymistymiseen johtaneen yhdynnän ajankohdaksi noin neljä viikkoa (+-3 päivää) aiemmin.. Näin laskien päädytään 25-30.3.15 ajankohtaan. Antamiesi tietojen valossa ainoa poissuljettava yhdyntä, josta raskaus on alkanut on 21.3.15. Ikävä kyllä muut ajankohdat ovat niin liki toisiaan, ettei tarkkuus riitä.

Muistutan myös, että siittiöt voivat säilyä hedelmöittämiskykyisinä naisen elimistössä 3-5 vrk.

Onnellista odotusaikaa!

Kysymysnumero: 1672   Aihe:  Liikunta
ma 19.10.2015

Hei! Olen 30 -vuotias mies (paino 85 kg, pituus 172 cm), jolle on määrätty Sertralin Orion lääkettä paniikkihäiriöön 50 mg/päivä. En ole vielä ottanut lääkettä, sillä ohjeessa sanotaan, että tryptofaanituotteita ei saisi lääkkeen kanssa käyttää. Harrastan kuitenkin natural kehorakennusta ja käytän proteiinilisiä kuten palautusjuomia, joiden aminohappoprofiilissa on kaikissa järjestään tryptofaania. Onko tryptofaani kokonaan kielletty vai onko olemassa jokin yläraja? Minulle on valinnaisesti määrätty myös Ketipinoria, jos Sertralinia en voi ottaa. Oma lääkärini ei osannut sanoa sen tarkemmin, koska ei ole ollut urheilijoiden kanssa suuremmin tekemisissä.
Vastaus:
Pahoiteluni viiveestä!

Tryptofaanin samanaikainen käyttö voi provosoida ns. serotoniinioireyhtymän. Serotoniinioireyhtymä eli serotoniinisyndrooma on myrkytystila serotoniinin kertyessä kehoon. Se voi pahimmillaan olla kuolemaan johtava. Olen siihen törmännyt vain kerran työssäni yleislääkärinä. Silloin siitä selvittiin lääkettä vaihtamalla.
Viisainta on olla houkuttelematta tätä pientä mutta realistista ongelmaa esiin. Jos tryptofaani on tärkeämpää kuin sertraliinin käyttö (toimii usein hyvin paniikkihäiriössä) palaa lääkitysasiassa hoitavan lääkärin luo.
Serotoniinioireyhtymä on kuvattu hyvin Wikipediasssa.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1677   Aihe:  Muu aihe
ti 13.10.2015

Hei. Jos olisin saanut Hpv tartunnan yli kymmenen vuotta sitten (mitään syyliä ei ole ollut) näkyisikö se papa-kokeessa, joita on tehty useampi sen jälkeen. Entä jos tartunta olisi, voinko tartuttaa sen jotenkin lapsiini, esim. synnytyksessä tai suukottamalla? Olen todella peloissani asiasta.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Suurin osa naisista, jotka ovat saaneet HPV-tartunnan, paranevat ihan itsekseen - ilman mitään lääketieteen toimia. Kun näin tapahtuu, Papa-kokeessa ei ilmene muutoksia. Kun tartunnasta on parantunut, ei tartuta lähipiiriä - ei lapsia eikä seksikumppaneita.

Papa-kokeella nimenomaan tutkitaan HPV:n aiheuttamia muutoksia.

Kysymyksen asettelusi perusteella pelkosi on aiheeton.

Kysymysnumero: 1676   Aihe:  Kuukautiset
la 3.10.2015

Hei!

Olen 23-vuotias tyttö. Olen kärsinyt epäsäännöllisistä kuukautisista vuosia urheilun ja alipainon takia. Viime kesän alussa sain keltarauhaskuurin, jolla menkat alkoivat tosin vasta kuukauden kuurin syönnin jälkeen! Kuukatiset tulivat niukkina normaalisti 2 kertaa. Kesän lopussa olin kuitenkin suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä. Tämän jälkeen tulivat taas niukat menkat. Aloin kuitenkin epäilemään ns. raskauden tiputteluvuotoa ja tein raskaustestin noin 4-5 vk yhdynnän jälkeen, testi näytti negatiivista, mutta vatsani on ollut kipeä ja rinnat turvonneet eikä seuraavia kuukautisia ole näkynyt. Onko mahdollista, että keltarauhanen ja oma lihoaminen käynnisti kuukautiset hetketksi, mutta nyt keho on palannut takaisin epäsäännöllisten kuukautisten pariin. Vai kuinka todennäköistä on saada valheellinen negatiivinen raskaustesti? Jos kyseessä olisi raskaus, viikkoja olisi nyt kertynyt noin 7-8? Mikä olisi tällöin paras tapa toimia mahdollisimman nopean raskauden keskeytyksen saamiseksi?
Vastaus:
Hei!

raskaustestit ovat erittäin luotettavia oikein tehtynä. Tilanteessasi tekisin kuitenkin uudestaan raskaustestin asian varmistamiseksi.

Epäsäännölliset kuukautiset harvoin tasoittuvat vain yksittäisillä keltarauhashormonikuureilla, vaan useimmiten tarvitaan kierronmukaista eli syklistä hoitoa noin puolen vuoden ajan, Se, että ensimmäinen setti keltarauhashormonia ei aloittanut poistovuotoa, kertoo siitä, että oma naishormoni eli estrogeenitasosi oli liian matala. Jos estrogeeniä ei ole pohjalla tarpeeksi, ei progesteroni (keltasrauhashormoni) toimi.

Raskaudenkeskeytystä varten on varattava aika lääkärille, joka tekee lähetteen sairaalaan. Lähettävä lääkäri voi olla yhtä lailla terveyskeskuksen tai yksityislääkäri. Hänellä pitää olla joko virkansa puolesta tai viranomaisen myöntämä lupa kirjoittaa AB1 -lomake. Terveyskeskuslääkäreillä tämä lupa on virkansa puolesta. Varatessasi aikaa, on hyvä kertoa, että kyse on raskaudenkeskeytyksestä, jotta pääsee sellaiselle lääkärille, joka näitä asioita hoitaa ja toisaalta, ettei synny viivettä hoitoonpääsyssä. Lähetteen kanssa hoito siirtyy sairaalan poliklinikalle: ajanvaraustapa on paikallisesti sovittu, mutta tavallista on, että nainen, jolla tarvittava AB1-lomake on jo täytettynä ja lähettävän lääkärin allekirjoittamana, soittaa itse varatakseen aikaa. Näin toimimalla kiireellisyysaste voidaan arvioida.

Kysymysnumero: 1671   Aihe:  Kuukautiset
su 20.9.2015

Hei! Olen 52-vuotias. Kuukautiseni alkoivat 12-vuotiaana ja ne ovat olleet hyvin runsaat. Viimeiset 15 vuotta olen käyttänyt Levonova-hormonikierukkaa joka poistettiin tämän vuoden huhtikuussa, koska FSH oli yli 60. Kierukan aikana kuukautiset olivat hyvin harvoin ja silloinkin lähinnä muutaman päivän niukkaa ruskeaa vuotoa. Kierukan poiston jälkeen heinäkuussa ilmaantui ensin rintojen arkuutta (mikä oli yleensä aikoinaankin ollut merkki kuukautisten alkamisesta) ja sen jälkeen tuli verinen kuukautisvuoto, jota kesti muutaman päivän ajan. Kävin gynekologilla elokuussa ja hän totesi kohdun limakalvon olevan normaali (ei paksuuntumaa) ja kaiken olevan kunnossa. Nyt viikko takaperin jälleen rinnat arat ja pari päivää takaperin alkoivat kuukautiset. Ihan normaalin oloiset kuukautiset, verinen vuoto, ei niin runsas kuin nuorempana, mutta selvää vuotoa kuitenkin. Äidilläni viimeiset kuukautiset n. 54 vuotiaana ja viimeisimpien vuosien aikana heittelehtivät hyvin paljon. Onko syytä huoleen vai voiko tämä olla normaalia? Eniten mietittyttää, voiko kuukautiset tulla vielä vaikka tuo hormooniarvo jo noin korkea?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Lähestyt vaihdevuosiasi, kuten itsekin epäilet.

Follikkelia stimuloiva hormoni heittelee arvoltaan kovasti, ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan. Näin ollen kertaalleen otettu FSH -arvosi kertoo lähestyvästä muutoksesta, mutta kuten olet huomannut, kuukautiset eivät sinulta ole loppuneet.

Hormonikierukka piti sinut vuodottamana, mutta sen poiston jälkeen olet hormonaalisesti omillasi.

Mikäli haluat, ei ole estettä asettaa uutta hormonikierukkaa, jolloin vuotoja ei ilmaannu. Aivan kuten ennen kierukan poistoa.

Ei ole estettä jatkaa ilman kierukkaa, jos niin haluat. Sairautta ei ole syytä epäillä.

Hyvää jatkoa!

Kysymysnumero: 1670   Aihe:  Vauvan odotus
su 20.9.2015

Hei! Olen 34-vuotias perusterve nainen, ja odotan ensimmäistä lastani (rv 34+4). Olisin kysynyt seuraavaa: voiko vauva kohdussa ollessaan saada ravistellun vauvan syndrooman (shaken baby syndrome)? Olen joskus hytkyttänyt tai pienialaisella liikkeellä hiukan ravistanut kohtua saadakseni vauvan hereille, jos liikkeitä ei ole tuntunut pitkään aikaan (käytössä myös makean syönti jne.). Olenko voinut vahingoittaa sikiötä? Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kohdussa sikiö ei voi saada ravistellun sikiön syndroomaa. Huolesi on aiheeton.

Onnellista odotusaikaa!

Kysymysnumero: 1663   Aihe:  Kuukautiset
ti 25.8.2015

Hei. Onko hormonitoiminnassani jotain vikaa? Olen 37 vuotias ja minulla on kolme lasta. Nyt pari vuotta kuukautiset ovat olleet melko niukat. Kestäneet kyllä noin viisi päivää. Nyt kuukautiset ovat tosi haalet. Verta ei juurikaan ole. Ennemminkin vain vaaleanpunaista limaa ja vuoto tosi niukkaa. Olen kova stressaamaan ja murehtimaan. Minulla on myös monirakkulaiset munasarjat tai sen tyyppisesti useampia rakkuloita.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Et kerro, käytätkö jotain ehkäisyvalmistetta. Oletan, että et, kun et asiasta kerro.

Jos kuukautisista puuttuu veri, on syytä tehdä raskaustesti. Jos kuukautiset jäävät pois ja raskaustesti on negatiivinen, saatat tarvita syklistä (kierronmukaista) keltarauhashormonia.

Mikäli taas käytät hormonaalista ehkäisyä, vuotojen niukentuminen voi liittyä siihen.

Kysymysnumero: 1662   Aihe:  Muu aihe
pe 7.8.2015

Hei!

Luin jonkun jutun asbestista ja että se on ennen ollut yleistä eri rakennusmateriaaleissa. Nyt pelkään, että perheemme on ehkä kotona altistunut asbestille. Meillä nimittäin oli vesivahinko ja sen takia jouduttiin poistamaan vanhaa muovimattoa n. 1,5 m2:n alalta. Talomme on 1950-60 -lukujen vaihteessa rakennettu. Remonttimies oli tekemässä työt.

Vasta monta kuukautta jälkeenpäin siis sain tietää, että noissa vanhoissa materiaaleissa on voinut olla asbestia. Aloin sitten selvittää asiaa, mutta remontin tekijä ja isännöitsijä vain vähättelivät. Muovimaton (ja asbestipitoisen liiman?) poisto tehtiin siis ihan normi purkutyönä. En osaa sanoa kuinka paljon tuosta tuli pölyä. Onneksi olimme sentään pois kotoa purkutyön aikana! Kuitenkin asbestipölyhän leviää ympäriinsä huoneistoon ja sitä voi olla siellä sitten pitkäänkin. Jälkikäteen on mahdotonta selvittää onko materiaaleissa ollut asbestia vai ei. Samoja materiaaleja ei huoneistossa enää ole missään kohtaa.

Hengitysliitossa neuvottiin ottamaan pinnoilta pölynäyte, josta voidaan selvittää onko pinnoille laskeutuneessa pölyssä asbestia. Teimme niin ja näytteestä ei asbestikuituja löytynyt. Näyte siis otettiin vasta useita kuukausia purkutyön jälkeen (normaaleja kotisiivouksia ollut remontin jälkeen jo useita). Muuta ei oikein ole tehtävissä kuin tuo pölynäytteenotto.

Asia ei jätä minua rauhaan ja pelkään edelleen, vaikka remontista on jo toista vuotta. Pelkään jos sitä mahdollista asbestipölyä on jossain koloissa, vaatteissa tms. ja sieltä leijuu huoneilmaan. Tuntuu, että koko loppuelämä on pilalla tämän takia.

Kuinka vakava riski tämä mielestäsi perheeni terveydelle on? Miten tämän pelon kanssa voi enää elää? Eniten pelkään lasteni takia jos sitten joskus sairastuvat tämän tyhmän virheen takia :(
Vastaus:
Kysymyksesi on periaatteessa hankala vastattava koska ei ole olemassa varmaa tietoa siitä, kuinka voimakasta asbestialtistumisen pitäisi olla että riski olisi huomioitava. Vastaukseni perustuu siksi talonpoikaisjärkeen.

Käsitykseni on, että ensinnäkään perheesi ei mitä todennäköisimmin ole altistunut asbestille ennen purkutyötä koska kuvauksesi mukaan sitä on ehkä ollut maton alla liimassa. Se ei siis kaiken järjen mukaan ole päässyt leijailemaan huoneistoon.

Toiseksi, maton purkutilanteessa asbesti on edelleenkin ollut kiinni jämähtäneessä liimassa ja vain pieniä määriä on saattanut olla irrallaan. Sisätilojen takia ilmavirratkaan eivät ymmärtääkseni pääsisi mahdollista asbestipölyä juurikaan liikuttelemaan.
Lisäksi työmies on puhdistanut ja imuroinut työpinnat ennen uusien materiaalien asennusta. Kaiken lisäksi olitte poissa kotoa työnaikana.  Et myöskään itse jälkeenpäin otetuissa näytteissä löytänyt asbestia.

On myös huomioitava että ko. ammattimies ei ole asiasta huolestunut ja on kuitenkin tietoinen (rakennustyömailla tehdään nykyään asbestikohteet alipaineistetuissa tiloissa) asbestin vaaroista. Hänen käsityksensä edustaa siksi todellisen riskin tasoa hyvin.

Minun mielestäni riskin suuruus on erittäin pieni. Asbestisairauksien kohdalla altistuminen yleensä on selkeästi osoitettavissa.

Olen toiminut 32 vuotta työterveyslääkärinä eikä tietooni omasta potilaskannastani ole tullut ensimmäistäkään uutta potilastapausta. Jo todetut ovat kaikki pystytty selittämään selkeän työaltistumisen kautta.


Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1659   Aihe:  Ahdistus
ma 3.8.2015

Hei,


En löytänyt kysymyksen aiheesta paniikkia tai huimausta,
valitsin siis ahdistuksen ..

Olen 48-vuotias mies ja asiani liittyy sellaiseen ongelmaan, että
autoa ajaessani minulle iskee pakokauhun tunne ja huimaus. Sen seurauksena
joudun usein keskeyttämään matkan ja käymään happihyppelyllä välillä.
Kohtaus alkaa ihan yllättäen ja on tosi inhottava. Joudun työni vuoksi ajamaan
autoa ja kun minulla on pidempi työmatka niin joudun varaamaan siihen
nykyään paljon aikaa kaiken varalta jos paniikki sattuu iskemään.
Puristan käsilläni rattia niin että ranteeni kipeytyvät ja tuntuu että taju lähtee ..

Kyseiset huimauskohtaukset alkoivat jo 20 vuotta sitten, mutta olivat
harvinaisia. Nykyään huimausta ilmenee suurin piirtein joka kerta
kun autolla lähden ajamaan pidempää matkaa. Kaupunkiajossa tätä ei ilmene
hitaammilla nopeuksilla.

Asiaa ei ole tutkittu koskaan, lääkärini sanoi vaan että
tuntuu varmaan inhottavalta se huimaus, mutta ei se ole kuulemma
vaarallista.

Niska- hartiaseutu on ammattini johdosta aika jumissa, mutta
käyn hierojalla säännöllisesti ja se auttaa, tosin ei tähän huimaukseen.
Olen syönyt masennuslääkettä (Sertralin) jo joitakin vuosia, mutta
tästä lääkkeestä se tuskin johtuu. Alkoholia juon 3-4 kertaa kuukaudessa,
muita päihteitä en käytä ollenkaan ..

Miten minun kannattaa edetä asian kanssa, liittyykö huimaus jotenkin
neurologian puolelle vai  ennemminkin psykiatriaan ? Haluaisin pikaisesti
vaivaani jotain hoitoa, elämäni kärsii tästä ja kamala stressi päällä koko ajan ..
Vastaus:
Hei, kuulostaa tosiaan inhottavalta vaivalta ja se, että se on yleistynyt on hyvä syy lähteä asiaa nyt selvittämään.

Minusta kannattaisi ensin poissulkea kaikki mahdolliset elimelliset syyt lääkärin kanssa, voisiko niska olla jo niin lukossa että huimaus johtuu ihan että veri ei kierrä kunnolla. Neurologinen arvio on tarvittaessa myös syytä tehdä.

Sertralinin mahdollisissa sivuvaikutuksissa lukee "Sertraliinin kaltaiset psyykenlääkkeet voivat vaikuttaa ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn." Eli vielä huolellisempi tsekkaus, onko muita lääkityksiä tms. tai pitäisikö lääke vaihtaa. Yleislääkäri tai kun kyseessä on psyykenlääke, psykiatrin kanssa tsekkaus.

Jos taas mitään elimellistä syytä ei löydy, jäljelle jäävät psyykkiset syyt, eli masennus, uupumus, stressi, liittyykö ajamiseen ahdistavia mielikuvia ym. Paniikkihäiriö voi lähteä kehittymään yhdestäkin negatiivisesta kokemuksesta, kun sitä alkaa pelkäämään, ja se ahdistaa lisää, hengittää pinnallisesti ja kehä on valmis. Ahdistuksen hoitoon suosittelen sitten taas psykoterapiaa etuliitteellä kognitiivinen, käyttäytymisterapeuttinen tai integratiivinen. Jos pitempi psykoterapia alkaa kiinnostaa, voi olla muunkin suuntauksen psykoterapia.

Eli tässä järjestyksessä kehottaisin etenemään, työtä se vaatii mutta asioihin on hyvä tarttua nyt. Tsemppiä matkaan :)

Kysymysnumero: 1658   Aihe:  Vauvan odotus
pe 31.7.2015

Lisäselvitys kysymykseen 1656:
Laskennalliset hedelmällisimmät päiväni olisivatkin olleet 12.6-17.6 ja tosiaan tunsin jo 9.6 nippailua ja kramppeja alavatsalla. Eli voisiko tämä ovulaatio ajankohta pitää suunnilleen paikkaansa, ja hedelmöityspäivä tosiaan olisi 15.6-17.6 välisenä aikana, kuitenkin ennen tuota 21.6? Asia todella vaivaa minua, enkä voi ollenkaan nauttia raskaudestani ennenkuin saan jotain varmuutta asiaan.
Vastaus:
Hei vielä!

Lisäselvitys ei ikävä kyllä anna minulle asiantuntijana lisäinformaatiota siittäjän selvittämiseen.

Onnea ja voimia raskausaikaasi :)

Kysymysnumero: 1656   Aihe:  Vauvan odotus
to 23.7.2015

Olen epävarma tulevan vauvan isästä. Olen 21-vuotias, kuukautiskiertoni on n.31-35 päivää. Viimeiset kuukautiset olivat 25.5.2015, tein negatiivisen raskaustestin kp 25 ja kp 33 ja positiivisen kp 43. En testannut siinä välissä ollenkaan. Varhaisultran mukaan olisin rv 6+1, alkion mitat 2.4mm ja syke löytyi. Luulin tuntevani ovulaatio-oireita jo 9.6, nippailua sekä kramppeja alavatsalla. Ovulaationi laskurin mukaan olisi tapahtunut 15.6-21.6. välisenä aikana, ultran mukaan siis 17.6.2015. Olin vaihtoehto A:n kanssa yhdynnässä ovulaation aikaan 16.6. ja vaihtoehto B:n kanssa yhdynnässä 20.6-21.6. Onko siis melko varmaa että isä olisi A, joka olisi siis toivottu isäehdokas. Voiko varhaisultrassa määritelty aika raskaudenkestosta heitellä niin, että isä voisikin olla vaihtoehto B?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja onnittelut raskaudestasi.

Kysymyksesi on visainen. Et kerro päivämäärää, jolloin 1. ultraäänitutkimus tehtiin. Kerrot kuitenkin, että teit negatiiviset raskaustestit kahdesti, ennen kuin teit positiivisen testin kp 43. Raskaustestin positiivisuus viittaisi myöhempään hedelmöittäjään, mutta siinä oli väliä peräti 10 päivää testeillä.

Siittiöt säilyvät hedelmöittämiskykyisinä useita päiviä noin 3-5 vrk naisen elimistössä, joten elimistössä oli sekä A:n että B:n siittiöitä hedelmöittymisajankohtana.

Varhaisultraäänitutkimuksessa on monia tutkimusta häiritseviä tekijöitä, joten 3-4 vrk heitto voi ilmetä, ikävä kyllä. Ultraäänilaitteen laatu, tekijän taidot, ultrattavan naisen lihavuus tai laihuus, akustinen impedanssi, jne.

En pysty auttamaan enempää. Tärkeintä olisi tuoda asia ilmi tutkimusta tehdessä, jolloin voidaan miettiä tutkimukseen liittyviä haasteita.

Onnea raskaudelle!

Kysymysnumero: 1657   Aihe:  Muu aihe
to 23.7.2015

Hei. Erästä ohjelmaa katsoessani mieleeni tuli yksi vanha asia. Noin 15 vuotta sitten oli yhden illan juttu työkaverin kanssa. Varsinaista yhdyntää ei ollut ja käsipeli oli yksipuolista. Jos en väärin muista jokin aika tästä minulla oli pissatulehdus johon sain kuurin. Olisiko tässä voinut olla kyse esim. klamydiasta. En osannut sellaista edes ajatella ennen kuin tv.stä tuli ohjelma missä siitä puhuttiin.
Olen sen jälkeen saanut kolme tervettä lasta. Nyt pelko ottaa valtaa ja ahdistaa.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kuvaamallasi tavalla ei klamydia tartu. Kertomasi perusteella et tarvitse tutkimuksia. Syyllisyys voi silti ahdistaa, mutta fyysisesti ei ole syytä huoleen.

Klamydia hoitamattomana johtaa heikentyneeseen lisääntymiskykyyn naisella. Ja ikävästi se voi olla oireeton, vaikka tekee munatorvillle tuhojaan. Mielestäni oireettomiltakin nuorilta naisilta pitäisi seuloa Klamydiaa näistä syistä. Testi on yksinkertainen virtsakoe.

Kysymysnumero: 1655   Aihe:  Muu aihe
la 11.7.2015

Paranevatko genitaaliherpeksen rakkulat omia aikojaan ilman viruslääkettä? Limakalvoni ovat ohuet ja haavaumia tulee usein. Syön Valtrex-kuurin haavaumiin ja joskus joudun ottamaan estolääkkettä kuukauden ajan. Ajattelen, että voisin pärjätä ilman lääkettä, jos tietäisin, että rakkulat paranevat itsestään.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Viruslääkkeillä voidaan vain lievittää oireita ja vähentää tartuttavuutta. Jos oireet ovat lieviä, viruslääkitystä ei kannata käyttää.

Limakalvojen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Et kerro ikääsi ja hormonaalista tilannettasi, mutta on monia keinoja vahvistaa limakalvojen kuntoa eri elämänvaiheissa.

Kysymysnumero: 1654   Aihe:  Muu aihe
pe 3.7.2015

Hei,

Menkkani alkoivat 1.6.2015. Söin tuolloin Cerazette-minipillereitä, mutta en muistanut ottaa pillereitä aina samaan aikaan. Ja menkat olivat "normaalit", verrattuna siihen, mitä ne yleensä pillereiden aikaan on, eli kestivät reilun viikon. Olen nyt raskaana.

Harrastin seksiä mieheni kanssa, kun menkkani loppuivat. Harrastin seksiä myös vieraan miehen kanssa 13.6., mutta hän ei tuolloin lauennut. Oman mieheni kanssa harrastin seksiä lähes päivittäin 14.6., 15.6., 17.6., jne. Haluaisin nyt tietää, miten suuri mahdollisuus on, että tuo vieras mies on lapsen isä ja onko mahdollista tehdä isyystesti lapsivesinäytteestä tai muuten, jos asiakas haluaa? Ja jos on, niin missä hinnoissa tällainen liikkuu? Minulla on takana kaksi lääkkeellistä raskaudenkeskeytystä, enkä oman tyhmyyteni takia kolmatta haluaisi. Eikä ole vaihtoehto, että voisin kertoa miehelleni tästä.
Vastaus:
Hei!

Tilanteesi on hankala. Näillä tiedoilla on mahdotonta antaa luotettavaa vastausta raskauden alkuunpanijasta. Ultraäänitutkimuksestakaan ei liene apua, ellet sitten ole tullut raskaaksi jo edellisestä kierrosta, kun pillereiden ottoajat vaihtelivat.

Isyystesti voidaan tehdä vasta lapsen synnyttyä.

Kysymysnumero: 1653   Aihe:  Iho
pe 26.6.2015

Olen 39-vuotias mies.

Olen kirjoittanut tänne aiemmin peniksen satunnaisista iho-ongelmista. Peniksestäni otettiin hiivaviljely ja tulos on negatiivinen. Joskus vuosia sitten kävi samalla tavalla. Diabetestä ja ylipainoa ei tietääkseni ole. Voinko siis normaalisti syödä sokeria, valkoisia jauhoja jne. ilman että siitä muodostuu mitään haittaa? Ei viitsisi turhan takia pitää tiukkaa hiivadieettiä, jos ei siitä saa mitään hyötyä.

Vastaus:
Niiden tietojen valossa jotka kysymyksestäsi ilmenee totean että voit pitää normaalia ruokavaliota johon myös mainitsemasi ravintolajit kuuluvat.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1652   Aihe:  Muu aihe
pe 26.6.2015

Hei! (Aiheeni ei ole tuo liikunta, mutta ei ollut muita vaihtoehtoja)

Olen 63-vuotias työssä käyvä nainen. Oireeni alkoivat 60-vuotiaana ja noudattavat tätä kaavaa:
Alkuyöstä herään ranteiden ja nilkkojen säteilevään kipuun.
Sitten seuraa polttelu ylävatsassa, rinnan alapuolella, hiukan oikealla.
Ylävatsakipu siirtyy alemmas, närästyksen tuntua, ja suuhun tulee paha maku. Yön edetessä kipu ja voimattomuuden tunne käsissä ja jaloissa etenee, vatsa turpoaa (on pallona päivisinkin).
Sama kaava jatkuu siten, että nenän liepeille tulee tunnottomuuden oireita, ja otsaa rupeaa särkemään. Nykyisin myös korva humisee.
Vatsan tähystykset, ultrat ja verikokeet ok. Myös borrelioosin vasta-aineet tutkittu.
Olen käyttänyt kolestrolilääkkeitä, vuosi  sitten vaihdoin simvastatiini 20 mg:n Actavis10 mg:hen. Oireet häipyivät vuodeksi, liekö sattumaa, mutta ovat taas takaisin, vaikka jätin tämänkin lääkkeen nyt pois. Kolesteroli nousee kuitenkin heti 7:n tienoille tästä syystä. Valvotut yöt rassaavat.

Vaivani alkoivat siis kolme vuotta sitten tämän kaavan mukaisesti. Olen viettänyt pitempiä aikoja Kaakkois-Aasiassa, josta tulee mieleen parasiitit tms (yksi ulostekoe otettu myös).
Olen nyt googlaillut kaikenlaisia fibromyalgioita yms. Lääkäreillä käynneistä tulee vain tyhmä olo, jo heti oireiden alkuvaiheita selostettaessani tiedän, etten saa apua.              
Vastaus:
Oireesi hämmentävät minuakin mutta tuo Aasian reissu voi olla johtolanka ja kannattaa sulkea pois ainakin loiset eli parasiitit.Tällöin minimikoemäärä on 3 jotta voidaan olla varmoja niiden poissulkemisesta.
Sinut on jo nyt tutkittu sillä tavalla kattavasti että pahanlaatuiset ongelmat tuntuvat poissuljetuilta vaihtoehdoilta. Jos ulostetutkimuksetkin näyttävät miinusta kannattaa keskustella ravintoterapeutin kanssa ei-lääkkeellisestä hoidosta.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1651   Aihe:  Muu aihe
ke 17.6.2015

Olen 39-vuotias nainen. Olen fyysisesti terve, hoikka, en tupakoi enkä käytä alkoholia. Verenpaineeni on matalahko (ymmärtääkseni ei kuitenkaan epätavallisen matala - lukemia en nyt muista). Kolesteroliarvotkin ovat aina olleet hyvät. En käytä mitään lääkkeitä. Liikun säännöllisesti ja pyrin syömään terveellisesti. En juo kahvia kuin aivan satunnaisesti. Yleensä myös nukun hyvin.

Ongelma on se, että aina silloin tällöin kuulen korvassa veren kohinan pulssin tahtiin. Tänä aamuna taas kuului, mutta nyt illalla ei, vaikka on hiljaista ja painan sormet korville. Tätä kohinaa on kuulunut jo vuosien ajan aina ajoittain, yleensä hetken aikaa kerrallaan. Ainakin viime aikoina kohina on kuulunut vain oikeasta korvasta. En muista, onko joskus kuulunut myös toisesta. Tiedän, että korvan läheltä kulkee aivoihin verta kuljettava valtimo, mutta onko normaalia, että veren kohinan aina välillä kuulee?

Joskus (vuosia sitten) kohina oli niin häiritsevää, että se jopa vaikeutti nukahtamista. Tuolloin korvat tarkastettiin ja todettiin, että korvakäytävät ovat ahtaat ja niissä oli vaikkua. Korvien puhdistuksen jälkeen ääni hiljeni ainakin sen verran, etten enää kiinnittänyt asiaan huomiota. Tuon jälkeen olen siis aina ajoittain kuullut kohinaa, koskaan se ei ole ollut jatkuvaa. Yleensä tietysti kuulen äänen hiljaisuudessa. Joskus esim. nopea ylösnousu voi tuoda sen kuuluviin.

Viime ajat ovat olleet stressaavia, olen kärsinyt ahdistuksesta ja niska/hartiaseudun lihakset ovat jatkuvasti jumissa. Voiko näillä olla vaikutusta?
Vastaus:
Jos korvien tilanne ns otoskoopilla ja ääniraudalla  tutkien on normaali ja kuulokokeessa (audiogrammi) ei ole poikkeavaa on todennäköinen syy viaton, esim. vaha tai niskahartiaseudun ongelmat.  Yleislääkäri pystyy asian helposti arvioimaan.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1649   Aihe:  Liikunta
ke 17.6.2015

Olen 70-vuotias mies. Asun Teneriffalla ja liikun paljon. Täällä on jyrkkiä mäkiä joita olen kävellyt. Viime aikoina on alaselän-lonkkien väsymistä tapahtunut mutta olen pitänyt sitä normaalina väsymisenä. Nyt viimeisen 5 viikon aikana liikkumisesta on tullut vaikeata. Tasaisella tiellä pystyn kävelemään kuinka pitkälle tahnsa, samoin alamäkeä. Mutta sitävastoin lievissäkin ylämäessä lonkat ja pakaralihakset kipeytyvät  ja jalat muuttuvat "lyijystä" tehdyksi keitetyksi makaroniksi, eli voimat häviävät jo muutaman kymmenen metrin matkalla. Samoin käy portaita noustessa tai noustessa pystyyn istuaalta, tuolista, sohvalta jne.. Tämä "hyytyminen" tapahtuu noustessa aivan lyhyttä ja loivaa mäkeä. Aikaisemmin olen suht.koht. vaivatta noussut 45º mäkeä, ainostaan normaalin väsymyksen puitteissa. Kun em. vaivat alkoivat, molemmat jalat turtuivat ja melkein halvaantuivat. Menin siksi ensiapuun mutta siellä ei löytynyt mitään vikaa. Happisaturaatio 98%. Alaraajojen liikkuvuus normaali, selällä maaten tutkimuspoydällä. Hermovasteet ok. Sitten menin omalääkärille joka määräsi verikokeeseen. Kaikki ok. Radiografiassa näkyi 4 ja 5 nikaman välilevyn pienentyminen (disminuido) ei tyrää. Määrättiin Naproxeno 500mg x3 6 päivää joka nyt menossa. Ja lähete traumatologille. (Ensimmäinen vapaa aika toukokuussa 2016 hah-hah).
Luin netistä lonkkanivelen limapussin tulehduksesta, voiko olla kyse siitä vai olenko pilannut lonkat rehkimällä pitkin mäkiä täällä. Minulla on hiukan ylipainoa mutta ei liikalihavuutta.
Vastaus:
Lähden siitä että kyse on puhtaasti alavartalon oireista eikä esim sepelvaltimotaudista (puristava tunne rinnassa keskellä fyysisessä rasituksessa) tai keuhkoperäisestä syytä (Happisaturaatiosihan oli normaali).  
Kuvauksesi perusteella kuulostaa ensinnäkin siltä että lonkkanivelperäinen syy on epätodennäköinen sillä ko nivelten oireet ovat sinun iässäsi yleensä kuluman aiheuttamaa kipua jonka kokee kuormituksen kautta nivusseuduissa edessä reiden lähtökohdissa.

Sen sijaan aloin pohtia voisiko sinulla olla ns. lihasreuma (ikäsi!) joka nostaa senkan helposti useaan kymmeneen. Tuliko tämä koe otettua? Entä lihasentsyymit eli CK-arvo? Lonkkien limapussitulehdukset tuntuvat lonkkien sivulla siinä kohtaa missä luu on lähellä ihon pintaa. Ei siis pakaroissa tai alaselässä. Jos näitä painaen kipu on kova on mahdollista että kyse on ns. trokanterbursiitista. Silloin kortisonipistos usein auttaa.

Selvitytä nämäkin vaihtoehdot.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1646   Aihe:  Muu aihe
ke 17.6.2015

Hei. Olen 38-vuotias mies. Esinahkani iho on varsin herkkä ja toisinaan punottaa (yleensä ohimenevästi). Olen käynyt ihotautilääkäreillä ja urologeilla. Urologilla tässä alle kuukausi sitten. Mitään ihmeellistä ei havainnut.  Esinahkani on ihan normaali, eli ei liian tiukka. Kysymykseni koskee sitä että ärsyttääkö esinahan alle jäävä virtsa peniksen ihoa ja pitääkö se saada sieltä pois? Eli aiheuttaako se tulehduksia? Joskus on jäänyt virtsaa esinahan väliin. Diabetesta ei ole diagnosoitu.
Vastaus:
Luonto on järjestänyt niin että peniksestä tuleva virtsa ei altista siittimen tulehduksille. Muutenhan näitä tulehduksia olisi yhtenään. Yleisellä tasolla: peniksen hygieniaan riittää useimmiten vesihuuhtelu ja korkeintaan shampootasoinen pesu alueen ihon herkkyyden takia. Hankauspuhdistusta pesuvälineellä en suosittele ollenkaan.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1644   Aihe:  Vauvan odotus
pe 22.5.2015

Hei,

Onko vauvani todennäköinen hedelmöitysajankohta 18.1 vai 25.1? Voisitko myös kertoa, millä perusteella toinen on todennäköisempi?

-Olen 30-vuotias
-Edelliset kuukautiseni alkoivat 31.12.2014. Kuukautiskiertoni on aina ollut pitkä ja epäsäännöllinen. Ainoa ikinä laskemani kiertoväli oli 32 päivää.
-Tein raskaustestit First Signal herkällä testillä (10 mlU/ml). 28.1 ja 31.1 tulos oli negatiivinen. 5.2 tulos oli positiivinen, mutta hieman haalea. 6.2. ja 7.2 tulos oli selkeän positiivinen.
-Rintani alkoivat aristaa 2.2.
-Opiskelijaterveydenhuollon emättimen kautta tehdyssä ultrassa 13.2 todettiin sikiöpussi, mutta sikiötä ei löytynyt. Lääkäri arvioi raskauden olevan viidennellä viikolla, jolloin hedelmöitys olisi tapahtunut 25.1.
-Kontrolliultrassa opiskelijaterveydenhuollossa 24.2 löytyi sikiö. Sen mitta oli 5,5mm, joka vastasi rv 6+2. Tällöin hedelmöitys olisi tapahtunut 25.1
-Kolposkopian yhteydessä ultrassa 26.3 lääkäri arvioi sikiön iäksi 11+5. Tällöin hedelmöittyminen olisi tapahtunut 18.1
-Seulontaultrassa 2.4. sikiön mitta oli 59mm, joka vastasi viikkoja 12+3. Tällöin hedelmöittyminen olisi tapahtunut 18.1
-Tutkin pääperämittataulukoita, ja kahden viimeisen ultran tulos sopisi koon vaihteluvälin (5% sikiöistä pienempiä ja 5% suurempia kuin vaihteluväli) puolesta kuitenkin yhteen myös sen kanssa, että raskausviikkoja olisi ollut kahdessa viimeisimmässä ultrassa viikko vähemmän, eli hedelmöittyminen olisi voinut tapahtua 25.1.
-Olen itse 180 cm pitkä ja mieheni 190 cm pitkä, joten arvelen myös sen perusteella, että ehkä sikiö olisi voinut olla jo varhaisessa vaiheessa pitkä?

Kiitos vastauksestanne!
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Yleinen periaate on se, että mitä varhaisemmin ultraäänitutkimus tehdään, sen luotettavampi se on lasketun ajan suhteen. Tämä tarkoittaa, että 25.1.15 olisi todennäköisempi hedelmöittymisajankohta.

Samasta syystä johtuen laskettua päivää ei muuteta seulaultraäänitutkimuksessa, ellei se poikkea yli 2 viikkoa.

Kysymysnumero: 1643   Aihe:  Muu aihe
pe 22.5.2015

Olen 39-vuotias nainen ja olemme mieheni kanssa yrittäneet saada lasta parin vuoden ajan. Tuloksena tähän mennessä vain kolme keskenmenoa viikoilla 6+3, 7+0 ja 12+3. Kaikki raskaudet ovat alkaneet spontaanisti ja yleensä jo kolmannesta yrityskierrosta  ja ovat olleet kohdunsisäisiä. Viimeisin keskenmeno todettiin niskapoimu-ultran yhteydessä. Aiemmissa ultrissa kaikki oli ollut ok.
Olemme perusterveitä, emme tupakoi tai käytä paljon alkoholia, normaalipainoisia. Meillä kummallaakaan ei ole aiempia lapsia. Suvussani ei ole perinnöllisiä sairauksia, mutta isäni on kuollut keski-iässä aivoinfarktiin.
Verikokeissa minulla ei ole löydetty mitään selittävää tekijää keskenmenoihin. Mieheni testit eivät ole vielä valmistuneet. Amh-arvoni olivat myös hyvät. Mitään tukilääkitystä (clomit, hepariini tms.) tai tehostettua seurantaa en ole raskauksiin saanut.
Nyt, kuukausi keskenmenon jälkeen, minulla todettiin polyyppi kohdussa. Sain ajan hysteroskopiaan ja polyypin poistoon muutaman kuukauden päähän.
Lääkäri ei osannut sanoa, onko polyyppi voinut aiheuttaa keskenmenoni. Kannaattaako minun siis odottaa nämä kolme kiertoa hysteroskopiaan ilman raskausyritystä? Onko minulla enää mahdollista päästä lapsettomuushoitoihin, koska täytän kesällä jo 40? Aiemmin olen saanut jo lähetteen hormonipoliklinikalle, mutta se raukesi, koska olin ajan saadessani raskaana. Voinko "uusia" lähetteen lapsettomuustutkimuksiin ja pitääkö se tehdä ennen kuin täytän 40?
Ymmärrän hyvin, että alan olla vanha ensisynnyttäjäksi, mutta ihan vielä en olisi valmis luovuttamaan, vaikka ennusteeni ei liene kovin hyvä.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja anteeksi, että vastaan vasta nyt, mutta kysymyksesi tuli vasta tänään tietooni.

Pääset jatkotutkimuksiin pelkästään siitä syystä, että sinulla on nyt kolme peräkkäistä keskenmenoa kumppanisi kanssa. Nämä tutkimukset koskevat teitä molempia.

Et kerro polyypin koosta mitään, joten en pysty ottamaan kantaa, pitääkö raskausyrityksessa pitää taukoa hysteroskopiaan asti ja voiko polyyppi liittyä keskenmenotaipumukseesi. Koska polyyppiepäilys on herännyt vain kuukausi keskenmenosi jälkeen, on mahdollista, että UÄ-löydös liittyy keskenmenoon eikä polyyppiin. Et myöskään kerro minä vuosina keskenmenosi ovat olleet.

Kysymysnumero: 1641   Aihe:  Kuukautiset
la 2.5.2015

Hei!

Olen 24-vuotias perusterve nainen ja kysymykseni koskee lyhyttä luteaalivaihetta. Minulla on ennestään yksi 04/14 syntynyt lapsi, jonka raskaus alkoi "luomusti", spontaanisti ilman hoitoja. Nyt haaveissa uusi raskaus, yritys aloitettu 12/14. Aloin heti tikuttamaan ovulaatiota, sillä halusin tietää ovuloinko ylipäätään ollenkaan, koska imetin vielä silloin viime vuoden joulukuussa ja vauvakuume oli kova. Ovuloin testien mukaan, mutta kuukautiset alkoivat jo 5-6 päivän päästä tikutetusta ovulaatiosta. Joulukuun jälkeen samat ongelmat jatkuneet, luteaalivaiheen ollessa välillä jopa 8-9 päivää. Nyt huhtikuussa löysin ovulaation taas tikuilla, mutta juurikin nyt kuukautiset alkoivat taas vaikka päällä on 8. päivä ovulaatiosta. Imetyksen lopetin kokonaan reilu kuukausi sitten, imettänyt olen sitä ennen koko tämän vuoden 1-3 krt päivässä. Mutta nyt siis imetys lopetettu. Kuukautiset alkoivat vauvan ollessa 2kk vaikka täysimetin.

Miten tästä edetä, voiko luteaalivaihe pidentyä itsestään vai pitäisikö mennä gynekologin juttusille? Kuinka kauan tässä voi vielä odotella? Johtuuko tämä lyhyt luteaalivaihe imetyksestä vai mikä muu voi olla pielessä? Kuinka kauan normaalisti kuukautiskierto voi olla sekaisin imetyksen jälkeen? Pelko sekundäärisestä lapsettomuudesta suuri :( En tiedä millainen luteaalivaihe minulla on aiemmin ollut, lapsi sai alkunsa ensimmäisestä tikutetusta ovulaatiosta ja raskautta yritimme n. 4kk. Uskon kuitenkin kuukautisten olleen suht "normaalit" ennen ensimmäistä raskautta.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Imetysaikana hormonaalinen tilanne on poikkeuksellinen ja löydöksesi johtuvat suurella todennäköisyydellä siitä.

En näe tarpeelliseksi gynekologikäyntiä, vaan toivotan onnea lisääntymistoiveellesi. Näen todennäköisyytesi jälleen "luomuraskauteen" hyvin suurena, jos ja kun puoliso on sama kuin edellisellä kerralla.


Kysymysnumero: 1639   Aihe:  Iho
pe 24.4.2015

Olen 37-vuotias mies. Noin kaksi viikkoa sitten minulta puhkaistiin paise esinahasta ja määrättiin antiseptistä voidetta. Paise taitaa olla paranemaan päin, se on laskenut ja mitään kovettumaa ei juuri tunnu. Vähän muuta aluetta punertavampi se vielä on.Tämä paise alkoi siten että iholla näkyi ensin vain kohouma ja sitten tuntui kovalta esinahan pinnalla. Myöhemmin se muuttui finnimäiseksi ja lääkäri puhkaisi sen. Kysyisin että tuleeko noita paiseita yleensä samalle alueelle lisää? Näyttäisi että pientä paiseen alkua olisi mahdollisesti alkamassa sentin parin päässä tästä hoidetusta paiseesta. Ei vielä missään finnimäisessä tilassa ja eikä kovin isona. Jos suojaamaton seksi on ainoa tapa millä sukupuolitauti tarttuu, niin sen mahdollisuuden voi laskea kokonaan pois. Jos näitä paiseita tulee lisää, joudunko menemään uudestaan lääkärille näyttämään, vai onko uusien paiseiden muodostuminen alueella normaalia?
Vastaus:
Oman kokemukseni mukaan ei, 33v yleislääkärinä toimittuani. Aika ajoin näkee kivespussin alueen vastaavia tulehduksia, mutta nekin ovat epätavallisia. Kuvaamasi oire ei oikein sovi sukupuolitaudiksi vaikka se onkin siis poissuljettu.
Ehdotan että olet hoitaneeseen lääkäriin yhteydessä ja pyydät häneltä paikallishoidoksi antibioottivoiteen esim. tähän ajankohtaiseen tilanteesen tai myös vastaisen varalle.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1637   Aihe:  Muu aihe
ma 30.3.2015

Olen 63v nainen jolta on leikattu sappikivet vuosia sitten avoleikkauksessa. Voiko tauti uusiutua koska nyt on sappitaudin kaltaisia kipuja oikeassa ylävatsassa?
Vastaus:
33 vdn aikana minulle ei tällaista potilasta ole koskaan eteen tullut. Käsitykseni mukaan kuitenkin tällainen on mahdollista mutta harvinaista.  

Vaikka leikkauksessa sappirakko poistetaan sappea syntyy maksassa tietenkin edelleen ja se valuu jäljelle jätettyjä sappiteitä pitkin ohutsuoleen.  

Sappikivien synnyssä kyse on sappinesteen sakkautumisesta kolmen erillisen kemiallisen aineen reaktiona. Reaktio voi siis harvinaisena ilmiönä tapahtua jäljellä olevissa sappiteissä ja aiheuttaa uudelleen kohtausoireita.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1636   Aihe:  Kuukautiset
pe 20.3.2015

Olen 36-vuotias, minulla on 2 lasta ja ehkäisy kondomi. Kuukautiset ovat yleensä olleet samanlaiset: ensin 2-3 pv. ruskeaa tiputteluvuotoa ja sitten normaali vuoto noin 5 pv. En ole oikein koskaan pitänyt kirjaa kuukautiskierron pituudesta, mutta nyt sen aloitettua, huomaan että pituus on vaihteleva 24-36 päivää. En tiedä onko se muuttunut epäsäännölliseksi, vai onko aina ehkä noin ollutkin.

Puolentoista vuoden aikana kaksi kertaa on käynyt kuitenkin niin, että tätä ruskeaa tiputteluavuotoa ei ole tullut, vaan vuoto on äkkiä alkanut punaisena, ja on tullut kiire vessaan. Tämä vuoto on sinällään ehkä tullut tuon kierron rajoissa, mutta todella erilainen kuin yleensä ja kesto vain 3 päivää.

Valkovuotoa minulla on ajoittain ja joskus siinä on pistävä haju.

Synnytysten jälkeen viimeisen neljän vuoden aikana olen kokenut muutaman kerran todella voimakkaita alavatsakipuja kierron puolivälin aikoihin, mutta kerran myös aika pian kuukautisten jälkeen. Kivuilla on ollut selkeä alku ja loppu ja kestänyt korkeintaan kaksi tuntia. Ovulaatiokipuja? Nyt yli puoleen vuoteen ei ole ollut taas tuollaista kipua kuitenkaan.

Papakoe oli juuri hiljattain normaali, mutta pelkään kohtusyöpää, joka oli edesmenneellä äidillänikin.

Onko minulla syytä mennä tutkimuksiin?
Vastaus:
Hei

kiitos kysymyksestäsi. Ole huoleti, tilanteesi vaikuttaa vallan normaalilta. Mikäli tilanne vaivaa sinua, voisit hyötyä esim. hormonikierukasta tai yhdisyelmäehkäisystä, ellei sinulla ole näihin vasta-aiheita.

Kysymysnumero: 1635   Aihe:  Muu aihe
to 19.3.2015

Hei, olen 56v. nainen. Tässä muutama kysymys jotka nyt askarruttaa mieltä kerran gynekologi sanoi että peräsuoli niin kuin näkyy emättimestä. Onko se vaarallista, joskus on semmoista paineen tunnetta kun istuu. Voiko se mahdollisesti kehittyä niin että tarve olisi leikata. Sitten minulle sattui viikko sitten työtapaturma, olin lääkärin huonetta siivoamassa otin roskapussin ja sieltä neula tuikkasi minua sormeen. Jouduin heti verikokeisiin tulokset oli negat, siellä hiv ja hepatiiti katottiin ja nyt joudun vielä 3 kertaa testeissä käymään, syyskuussa viimeinen käynti. Nyt seksielämä askarruttaa voidaanko olla ilman kondomia ollenkaan, huhtikuun alussa on taas testit miehelle. On hirveän vastenmielistä kondomin kanssa ährätä mutta ilmeisesti on pakko näin toimia. Kiitos vastauksesta.
Vastaus:
Hei

Kiitos kysymyksestä. Olet ihailtavan huolellinen toimissasi.

Laskeumavaivan vuoksi leikkaus voi tulla hoitomuotojen valikomaan, jos lantionpohjanlihaksiston harjoittaminen ei riitä ja jos laskeuma alkaa vaivata enemmän. Esimerkikisi jos joudut auttamaan sormin ulostaessa.

Ikävää, että jouduit neulanpistotapaturmaan, mutta hienoa, että olet huolehtinut asiaankuuluvista tutkimuksista. Kertomasi perusteella luulen, että kondominkäyttö on perusteltua omankin nautintosi kannalta.


Hyvää jatkoa!

Kysymysnumero: 1632   Aihe:  Muu aihe
to 19.3.2015

Kysymyksen aihe: Verenvuototaipumus ja infrapunasauna

Olen 59-vuotias nainen, jolla on todettu metabolinen oireyhtymä, painoindeksi 35 ja hidastunut veren hyytyminen, mustelmia tuee helposti, ei varsinaista hemofilia-dg  (tutkittu SPR:ssä von Willebrandt –epäilynä), diagnoosia ei kuitenkaan annettu, hyytyminen tapahtuu, mutta selvästi normaalia hitaammin ja syytä tähän ei löytynyt. Suositeltiin mahd. leikkauksiin mennessä välttämään pari vk. särkylääkkeitä sekä hyviä rasvoja ja että leikkauksessa käytettäisiin jäämurskaa. Kaikissa pienissä leikkauksissa on ilmennyt norm. runsaampaa verenvuotoa, kuten sterilisaatiossa, myös hampaiden poistossa vuoto on jatkunut pidempään; nielurisaleikkauksenkin jälkeen haavat aukesivat ja tuli vuoto.

Tahtoisin hankkia INFRAPUNASAUNAN. Olen kuitenkin lukenut jostain esitteestä, että sitä ei suositella henkilöille, joilla on verenvuototaipumusta. Ilman haavoja yms. minulla ei ilmene vuotoja, ei esim. nenäverenvuotoa. Voisiko minun olla turvallista käyttää infrapunasaunaa, mikäli sitä tulisi otettua korkeintaan 30 min. kerrallaan ja korkeintaan 3 x /vk? Asun omakotitalossa ja kylmänä vuodenaikana infrapunasaunalla varustettu suihkukaappi olisi suuri parannus elämänlaatuun lämmityskustannusten jäädessä silti pieniksi ja lämmön saisi nopeasti. En ole löytänyt riittävän selkeää vastausta netistä.
Vastaus:
Kysymyksesi on vaikea. Periaatteessahan infrapunasäteily "vain" lämmittää ja siksi sitä sovelletaankin saunan tai vaikkapa ulkoterassin lämmön lähteenä. Tällöin ilmaa ei tarvitse lämmittää vaan säteet kuljettavat lämmön iholle. Periaatteessa siis vaaratonta siinäkin mielessä että suuri osa auringon säteilystä on infrapunasäteilyä.

Infrapunasäteily kuitenkin tunkeutuu ihon läpi kudoksiin toisin kuin tavallinen valo. Sitä on siksi käytetty hoitomenetelmänä kivunlievitykseen ja edistämään haavojen parantumista. Tämä perustuu osin säteilyn lämpövaikutukseen. Tiedetään, että tämä säteily vaikuttaa soluelinten, etenkin mitokondrioiden toimintaan.

Täysin varma en siksi asiasta ole mutta arvelen kaikesta huolimatta infrapunasaunan sopivan myös sinun tapauksessasi. Valmistajan on kuitenkin pystyttävä antamaan aukoton vastaus kysymykseesi ennen kuin ostat tuotteen.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1629   Aihe:  Kuukautiset
to 26.2.2015

Hei!
Olen 22-vuotias tyttö. Olen tällä hetkellä opiskelijavaihdossa. Minulla ei ole tullut kuukautisia 3 kuukauteen. Marraskuussa 2014 minulla tuli ne viimeksi normaaleina. Joulukuussa ei, sitten tammikuussa minulla tuli kuukautisten sijasta ruskeaa vuotoa vähän. Helmikuu on nyt loppumassa, eikä niitä ole vieläkään tullut.
Vaihdossa ollessani olen laihtunut, mutta en niin paljon että sen pitäisi vaikuttaa tällä tavalla. Olen normaalipainoinen (170 cm, ja painoa 70-80kg). En ravitse ja nesteytä itseäni samalla tavalla ulkomailla, kuten teen sitten kotona. Joskus on mennyt muutamakin päivä syömättä ilman kunnon ateriaa. Vain hedelmää ja leipää ja joskus ei niitäkään. Ja sitten vain muutama lasillinen vettä vain yhdessä päivässä.
Olen erittäin huolestunut. Stressaan aina välillä, mutta se on tavallista opiskelijalle, eikä stressi ole vaikuttanut koskaan kuukautisiini.
Sitten kun kuukautisten aika olisi, niin alavatsassa tuntuu siltä että ne voisivat jo kohta alkaa, mutta ei ne sitten olekaan alkaneet. Myös rinnat tuntuvat aroilta samoihin aikoihin.
Kuukautiseni eivät ole koskaan olleet säännölliset, mutta aina ne on silti tulleet. Joskus ennenkin välistä on korkeintaan jäänyt vain yksi kuukausi, mutta silti ne on aika säännöllisesti tulleet.
Pystytkö sanomaan mitä tämä tarkoittaa, ja voitko antaa jotain neuvoja?
En haluaisi ottaa mitään hormoonilääkettä.
Vastaus:
Hei!

Kaikkein tärkeintä on nyt tehdä raskaustesti. Et kirjoita sanaakaan ehkäisystäsi. Et myöskään kerro, oletko terveydenhuoltopalveluiden piirissä vaihtopaikkakunnallasi tai onko sinulle toimiva matkavakuutus, joka korvaa kulut tällaisissa tilanteissa.

Jos et ole raskaana, hoidoksi tarvitset kiertoa säännöllistämään lääkitystä. Raskaustestin onnistut varmasti tekemään ilman terveydenhuoltopalveluitakin, mutta muutoin hoitoa varten täytyy mennä lääkäriin.

Kysymysnumero: 1628   Aihe:  Raskauden ehkäisy
to 26.2.2015

Hei!

Kysyisin, onko syytä huoleen esim. laskimotukoksen riskin suhteen.
Olen ottanut Norlevo 1,5mg jälkiehkäisypillerin syyskuussa -14, marraskuussa -14 ja tammikuussa -15. Vuodessa suositeltu maksimimäärä taitaa olla juuri tuo 3, joka nyt on täyttynyt jo tässä 5kk aikana..
Kuukautiskiertoni tai -vuotoni ei ole sekoittunut juuri ollenkaan tablettien ottamisen seurauksena. Kuukautisvuoto on alkanut joka kerta 6 vrk tabletin ottamisesta.

En ole ennen syönyt e-pillereitä, mutta nyt olen aloittamassa ne ensi kierrosta. Laskimotukosriski on ilmeisesti korkeimmillaan pillereiden syönnin ensimmäisen vuoden aikana ja nyt huolettaa, kasvattavatko nuo muutamien edellisten kuukausien aikana syödyt hormonipommi je-pillerit yhdessä nyt alkavan hormonaalisen ehkäisyn kanssa riskiä entisestään? Myös lentomatka - joskin lyhyt - on tulossa pillereiden aloituksen jälkeen.

Minulle e-pillerit määrännyt hoitaja kysyi kyllä käynnilläni myös mahdollisista je-pillereistä, johon valitettavasti valehtelin sujuvasti päin näköä ottaneeni syksyllä yhden pillerin. Kysymys tuli niin äkkiä ja häpesin niin lyhyen ajan sisään otettua montaa jälkiehkäisyä, joten pilasin siinä kohtaa mahdollisuuteni jutella tästä huolesta.
Olen 21v. Suvussani esiintyy joitakin laskimotukosriskiä kasvattavia sairauksia, mutta minut todettiin täysin esteettömäksi aloittaa e-pillerit. Mitä jos olisin kertonut hoitajalle totuudenmukaisesti viime kuukausina syömäni je-pillerien määrän, olisiko e-pillerien aloitus jotenkin tarkasteltu uudelleen? Kuinka hormonit, kuten je-pillerin keltarauhashormoni, poistuvat kehosta vai varastoituvatko ne elimistöön? Entä auttaako asiaa yhtään, jos lykkään e-pillerien käytön aloitusta esimerkiksi kuukaudella, jolloin elimistö saisi "toipua" vielä jälkiehkäisypillerien levonorgestreelistä?

Suuret kiitokset vastauksestasi!
Vastaus:
Hei!

Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. On erittäin tärkeää juuri käyttämiesi jälkiehkäisyvalmisteiden takia aloittaa mahdollisimman pian luotettava ehkäisy sinulle.

Kysymyksestäsi jää epäselväksi, oletko aloittamassa vain keltarauhashormonia sisältävän ehkäisypillerin vai yhdistelmäehkäisyn. En myöskään saanut kysymyksestäsi selkeää vastausta siihen, onko suvussasi ilmennyt veritulppia.

Olet nuori ja selkeästi tarvitset luotettavan ehkäisyn, jota ilmeisesti olet juuri aloittamassa seuraavasta kuukautisvuodosta. Käyttämäsi jälkiehkäisypillerit eivät lisää nyt aloitettavan ehkäisyn laskimoveritulppariskiä.

Kysymysnumero: 1625   Aihe:  Muu aihe
to 19.2.2015

Olen 37-vuotias mies. Minulta poistettiin oikeasta isovarpaasta kynsi tuhoamalla kynsiaihio, tämä oli siis lopullinen kynnenpoisto. Toimenpide tehtiin koska se oli niin huonokuntoinen ja kasvoi jatkuvasti sisään. Toimenpiteestä on noin 7 vuotta. Nyt varpaassa kasvaa hieman kynnen jämiä ja on kasvanut jo vuosia(kynsipohjassa).. Varvas on ajoittain kipea ja toisinaan taas ihan ok. Sitä se on ollut melkein alusta lähtien. Kävin näyttämässä tätä ortopedille pari viikkoa sitten, joka sanoi että varvas näyttää ihan hyvältä ja niinhän se näyttää. Sanoi että varpaassa on ns. ääreisverenkierto ja että arpikudos ei ikinä ole entisenlainen. Suositteli että liuotan varvasta jossain lievästi antiseptisessä liuoksessa jos särkee. Kun kävelen kenkien kanssa ulkona, särkyä yleensä ei ole. Se on yleensä on/off kipua ja varvas on joskus arka. Puristelemalla varvasta en löydä mitään sisään kasvanutta kynttä ja se kestää aika hyvin puristusta.

Kysyisin siis seuraavaa:

1. Onko mahdollista kuvata varvas jollakin millä näkisi esim. kasvaako kynttä varpaan sisällä?

2.Ortopedi puristeli varvasta. Tekikö hän sen tunnustellakseen että onko sisällä kasvavaa kynttä vai miksi? Olisiko hän huomannut sisään kasvaneen kynnen?

3.Onko teillä suositella jotain hyvää liuosta jalan liuottamiseen?
Vastaus:
1) en näe mieltä kuvauttaa esim magneetilla varvasta sillä jos kynttä näkyy niin sieltä kärkiluustahan se kasvaa.Kyse voi olla kynsipohjan sarveistumisestakin.
2) ortopedi arvioi puristelemalla mahdollisia paikallisten kovettumien /kynsijämien mahdollista mekaanista kivun aiheutumista, toinen syy on ollut mahdollisen varpaan sisäisen tulehduksen arviointi.
3)ehdotan että hakeudut koulutuksen saaneelle jalkojen hoitajalle. Arvelen että hän pystyy sinua auttamaan liottamisten sijaan. Osaa myös antaa asiantuntevimman arvion tilanteesta.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1627   Aihe:  Kuukautiset
ti 10.2.2015

Olen 26-vuotias nainen, 54kg/160cm, perusterve kasvissyöjä. Kuukautiseni ovat aina olleet säännölliset, mutta nyt ne ovat 2kk myöhässä. Lähdin tammikuun alussa ulkomaille, ja kuukautisten olisi pitänyt tulla samoihin aikoihin. Luin että aikaero + stressi voivat vaikuttaa, mutta nyt hämmästyttää että helmikuun menkat jäivät myös tulematta. En ole vielä käynyt lääkärissä koska se edellyttäisi matkustamista toiseen maahan. Olen kuukauden sisään tehnyt 3 raskaustestiä, kaikki negatiivisia. Ehkäisymenetelmänä ollut pitkäaikaisen poikaystäväni kanssa kondomi, eikä vahinkoja sen suhteen ole tapahtunut. Miten minun tulisi asian suhteen toimia? Mainittakoon vielä että loka-joulukuun ajan treenasin kovaa personal trainerin valmennuksessa, ja olin joulukuun vähäkalorisella dietillä ravintoaineita laiminlyömättä.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Mikäli et ole raskaana, voisit käyttää keltarauhashormonia kiertoa tasaamaan. Sitä ei ikävä kyllä tietääkseni saa ulkomailtakaan ilman reseptiä. Alle 6kk kuukautisten puuttuminen ei ole vaaraksi terveydellesi.

Kysymysnumero: 1624   Aihe:  Kuukautiset
ke 28.1.2015

Hei. Olen 36- vuotias nainen. Minulla on kolme lasta ja olen tullut raskaaksi melko helposti. Minulla on pari vuotta sitten todettu pco tyyppiset munasarjat. Kuukautiset tulevat ajallaan, mutta ovat muuttuneet parin viime vuoden aikana todella niukoiksi. Ennen kuukautiset kesti 7 päivää ja nyt vain muutaman päivän. Yhtenä päivänä vuotaa vähän enemmän, mutta ei paljon silloinkaan. Gynekoligini ei ole tähän juuri ottanut kantaa. Sanoi vain, että sehän on hyvä asia. Olen lievästi ylipainoinen. Pitääkö tästä niukkenemisesta olla huolissaan?
Vastaus:
Hei!

kiitos kysymyksestä.

Sinulla ei ole syytä huoleen. Kuukautiset voivat olla naisella eri elämänvaiheissa erilaiset ilman sairautta.

Kysymysnumero: 1622   Aihe:  Muu aihe
ke 28.1.2015

Hei,
Poltin raskauden puolesta välistä max. 5 tupakkaa päivässä. En voi antaa tätä anteeksi itselleni, ja olenkin sairastunut yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön. Joka päivä mietin, voiko lapseni vielä sairastua tupakointini takia syöpään. Hän on jo 10-vuotias. Raskaus sujui normaalisti, lapsikin oli yli kolmikiloinen. Leukemian ja raskauden aikaisen tupakoinnin yhteydestä olen lukenut. Voinko jo huokaista helpotuksesta vai onko edelleen riski sairastua tekoni vuoksi?
Vastaus:
Hei!

kiitos kysymyksestä. Raskausaikana kerrot polttaneesi muutaman tupakan päivässä, ilmeisesti vain raskauden loppupuolella. Raskausajan tupakoinnin vaikutuksesta lapsen tulevaan terveyteen tiedetään paljon, mutta kaikki tieto on tietoa riskeistä, ei suoraan tietoa varmasta sairastumisesta.

Olennaista on, että et tupakoi enää ja opetat terveet elämäntavat kymmenvuotiaallesi. Hän on nyt hyvin oppimisherkässä iässä. Tupakoivien äitien lapsista huomattavasti suurempi osa aloittaa tupakoinnin kuin tupakoimattomien. Mikäli äitinä yrität tupakoida "salaa", vaikutus on kuin kehottaisit lastasi myös tähän salattuun intohimoon.

Raskauden ajan tupakointi on annosriippuvaista, eli riskit ovat suuremmat paljon polttavilla. Tästä voit onnitella itseäsi. Yleisesti voi siis sanoa, että tupakoinnin vähentäminenkin raskausaikana ehdottomasti kannattaa.

Kysymysnumero: 1621   Aihe:  Vauvan odotus
ke 28.1.2015

Hei!
Haluaisin tietää voiko A olla lapseni isä ja jos, kuinka todennäköistä se on.

Olin yhdynnässä A:n kanssa 29.11. Tämän jälkeen B:n kanssa yhdyntäpäivät ovat 6., 7. ja 13.12.

Hakeuduin useamman viikon jatkuneen epämääräisen vuodon takia gynekologille 16.1. Tuolloin tehdyssä ultraäänitutkimuksessa todettiin "kohdunsisäinen raskaus, yksi elävä sikiö, jonka pää-perämitta 1,5 cm vastaten raskausviikkoja 7+6." Suullisesti lääkäri arvioi raskauden alkamisajankohdaksi 10.-11.12.

En tarkalleen muista koska minulla oli marraskuussa kuukautiset. Lokakuussa kuukautiset alkoivat 23. tai 24.10. Kierto on ollut melko säännöllinen, noin 26-28 päivää. Olen 43-vuotias ja minulla on diabetes sekä verenpainelääkitys.

Olen kuullut, että ultraäänitutkimukseenkin perustuva arvio raskauden alkamisajankohdasta voisi heittää jopa 7 päivää. Pitääkö tämä paikkaansa ja voisiko A olla isä?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

B on lapsen siittäjä antamiesi tietojen valossa.
Ultraäänitutkimuksen laatu ja tarkkuus riippuvat laitteen, tekijän ja kohteen laadusta. Uudemmilla laitteilla näkyvyys on huomattavasti parempi ja tarkempi. Tekijän kokemus ja taito vaikuttavat merkittävästi tarkkuuteen. Lisäksi kohde (eli nainen) vaikuttaa tarkkuuteen, esimerkiksi lihavuus heikentää näkyvyyttä.

Ultraäänitutkimuksessa laite ei vastaa raskauden kesto määrityksestä vaan tutkimuksen tekijä.

Kysymysnumero: 1619   Aihe:  Muu aihe
la 24.1.2015

Hei,

Lisäystä kysymykseeni numero 1618.

Haluaisin vielä tarkentaa, että, jos alapäästä vuosi kohdunpoiston jälkeen otettu korkean riskin hpv-dna -testi on negatiivinen,
niin voiko siitä päätellä, että korkean riskin virukset ovat lopulta poistuneet kokonaan elimistöstäni eli niitä ei voi esiintyä enää esim. suussa (jos olisin sen suuseksissä saanut aikoinaan sinnekin). DNA-testin jälkeen ei ole ollut uusia kumppaneita, ja muutenkin olen pitkässä ja vakaassa parisuhteessa, joten en siten pelkää uutta tartuntaa.

Kuten aikaisemmassa viestissäni kirjoitin, niin luin jostakin, että HPV voisi tarttua myös suutelemalla.
Eli pitääkö loppuelämäni pelätä, että voin jopa suutelemalla tartuttaa korkean riskin HPV:n toiselle (en tarkoita omaa kumppaniani, jolta uskon viruksen aikoinani saaneeni), jolla sitä ei olisi ennestään. Kuinka todennäköistä korkean riskin HPV:n tarttuminen on suutelemalla, tapauksessani, kun alapään DNA-testi on negatiivinen ja kuinka todennäköisesti aiheuttaisi saajalleen suun /kurkun syöpää?
Ja eikö toisaalta lähes kaikilla aikuisilla nämä virukset jo olekin?

Nim. koko loppuelämä pelossa ja ahdistuksessa?
Vastaus:
Hei vielä

Alapääsi solumuutokset on hoidettu. Noudata tarkoin sairaalasta annettuja seurantaohjeita.

Bakteereja ja viruksia on maailmassa ollut ennen ihmistä ja tulee olemaan ihmisen jälkeen. Kanta on erilainen eri ruumiinaukoissa.

Hpv voi tarttua monella tapaa, myös suutelemalla tai synnytyksessä. Elämää ei voi eikä kannata elää elämää peläten.

Kysymysnumero: 1618   Aihe:  Allergiat
la 24.1.2015

Hei,

Minulla on ollut korkean riskin HPV, jonka aiheuttamien muutosten vuoksi minulta on kohtu poistettu pari vuotta sitten. Vuosi sitten alapäästä otettu DNA-näyte oli negatiivinen. Toivoisin mahdollisimman täsmällistä vastausta seuraaviin kysymyksiin.
1. Voiko tuosta alapäästä otetusta negatiivisesta DNA-näytteestä huolimatta minulla olla korkean riskin HPV suussa? Jos olisin sen suuseksissä aikoinaan saanut. Kumppani ei ole välillä vaihtunut, eikä itselläni ole ollut muita kumppaneita. Suuta ei ole koskaan mitenkään tutkittu.
2. Jos minulla olisi korkean riskin HPV suussa tuosta alapäästä otetusta DNA-näytteestä huolimatta, niin voiko se tarttua toiseen (jolla tätä ennestään ei ollenkaan olisi) suutelemalla. Mitään näkyviä syyliä ei suussa ole. Luin vain jostain nuorille tarkoitetusta lähteestä, että papilloomat voivat tarttua suudellessa, mutta en tiedä tarkoitettiinko tuossa korkean riskin tyyppejä.
Jos korkean tyypin riskin HPV:n tarttuminen suudellessa on ylipäätään mahdollista, niin kuinka todennäköistä se on?
Vastaus:
Hei

Kiitos kysymyksestäsi.
Hienoa, että Hpv:n aiheuttama muutos on nyt kohdunkaulakanavastasi hoidettu.  Korkean riskin papillomaviruksia testi löytää 15 kpl:tta, viruksia on yli sata, ja näistä noin 40 kuuluu alapäätä sairastuttaviin. Viruksen saa iso osa naisista jossain kohtaa elämää, ja näistä 80 prosenttia paranee itsestään. Vain pienelle osalle tulee solumuutoksia, niistäkin iso osa paranee spontaanisti ilman lääketieteen apua.

Suussasi voi olla erilainen bakteeri ja virustilanne. Hpv: n salaisuus on se, että se voi piileksiä oireettomana vuosia.

Kyllä, virus tarttuu limakalvokontaktissa. Isoimmat ongelmat tulevat niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, esim. immuunipuutospotilaat (elinsiirto- , hiv-, autoimmuun-potilaat)

Kysymysnumero: 1615   Aihe:  Muu aihe
ma 12.1.2015

Hei! Olen 27-vuotias nainen. 2010 minulta on leikattu vulvan melanooma. Vartijaimusolmukkeet tutkittu ja ne puhtaat. Uusimiseen tai leviämiseen viittaavia löydöksiä ei ole.

Kärsin ajoittain tiheävirtsaisuudesta, välillä oireet ovat poissa kokonaan. Tätä on kestänyt jo vuosia.

Muutama kuukausi sitten ilmaantui vti oireita: alavatsakipua, kirvelyä ja kipua virtsatessa, tihentynyttä virtsaamista. Hoidin oireita karpalokapseleilla. Viikossa oireet lievenivät, mutta eivät hävinneet. Vein virtsanäytteen, jossa ei muita löydöksiä kuin veri ++. Viljely myös negatiivinen. Liuskakoe uusittiin viikon kuluttua ja veri edelleen plussalla. Vein kerran virtsanäytteen labraan jossa myös todettiin punasoluja virtsassa 81. (En muista yksikköä, viitearvo kuitenkin 1-15). Kaikissa verikokeissa arvot normaaleita (krea, hb, leuk ym.) Ei turvotusta, verenpaine normaali. Lääkityksenä sertralin 7 mg vrk, merilokki ehkäisyyn.  Gynekologilla ei mitään vuotoa selittävää, nivusalueella tai vatsalla ei suurentuneita imusolmukkeita.

Sain lähetteen urologille. Virtsan irtosolunäyte puhdas, luokka 1, virtsateiden ja munuaisten uä ei löydöksiä ja virtsarakon tähystyksessa ei tulehdukseen viittaavaa, ei tuumoreita ym. Virtsarakon suulla korostunutta verekkyyttä. Nyt sain epikriisin urologilta, jossa sanotaan: ei tarvetta jatkohoidolle, hematuria mahdollisesti tulehduksesta johtuvaa.

Minua jäi nyt vaivaamaan epikriisi. Minulla ei ole koskaan todettu tulehdusta, vain oireita ollut joskus aikaisemminkin. Miksi hematuria "mahdollisesti johtuu tulehduksesta"?
Entä voiko tuo korostunut verekkyys aiheuttaa hematuriaa? Hematuria ei siis ole loppunut (liuskakoeella tulos +/++) mutta se ei missään vaiheessa ole ollut silminnähtävää, oireita ei enää ole ollut aikoihin.

Voinko näiden tutkimusten jälkeen unohtaa asian ja minulla vain jostain syystä on punasoluja virtsassa.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Vastaus:
Mielestäni sinut on tutkittu hematurian vaatimalla perinpohjaisuudella. Ainoa selittävä syy näyttää olevan tuo kuvattu verekkyys. Yhtenä mahdollisuutena pidän virtsatiekiviä jotka voivat esiintyä niin hienona sorana etteivät jää kiinni oireiden kautta.
Ehdotan että seurautat muutaman kerran TK:ssa virtsaasi muutaman kkn välein. Virtsan sytologian voisi katsoa vielä kerran jos näytteitä otettiin vain yksi.  Lisääntyvä hematuria antaa aiheen jatkoselvittelylle.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1613   Aihe:  Muu aihe
ma 12.1.2015

Hei!

Olen 38v terve nainen, raskauksia ja synnytyksiä 2 alakautta, ei ongelmia niissä. Olen normaalipainoinen, en tupakoi enkä käytä alkoholia eikä minulla ole säännöllistä lääkitystä.

Synnytysten jälkeen minulla on ollut aina välillä peräpukamavaivaa. Jos joutuu kovasti/usein ponnistelemaan, niin tuntuu kuin peräaukosta luiskahtaisi jotain ulos. Peräaukon seudulla on ikävä tunne parin - muutaman päivän ajan, mutta ei kipua. Usein auttaa, jos esim. suihkussa työnnän tuota pukamaa (oletan, että se on pukama) takaisin sisään. En ole mitään salvoja tms käyttänyt noihin pukamiin, koska ne eivät ole olleet kivuliaita ja paranevat muutenkin edellä kuvaamallani tavalla.

Ulostaessa wc-paperiin myös jää aika usein pikkuisen kirkasta verta (muulloinkin kuin pukamavaivan aikana). Tätä on ollut jo vuosia.

Yleensä vatsa toimii säännöllisesti 1-2 krt/vrk ja uloste ei ole kovaa tai muutenkaan outoa. Toisinaan ulostaminen on hankalaa, koska minulle jäi synnytyksestä lievä peräsuolen laskeuma.

Nyt minulle tuli taas pari pv sitten sama pukama(?)vaiva. Ikävä tunne on jo paranemaan päin. Kauhukseni huomasin kuitenkin, että olettamani pukaman kohdalla (ei peräaukon ulkopuolella, vaan hieman suolen sisällä) tuntuu pieni kova patti. Se on ikäänkuin suolen limakalvon alla, on siellä liikuteltavissa. Limakalvossa ei näy eikä tunnu mitään erikoista. Voiko pukama olla tällainen kova "herne" limakalvon alla? En muista onko ennen ollut vastaavaa, ehkä en ole kiinnittänyt huomiota?

Kävin yleislääkärillä, ja hän ei edes tunnustellut pattia vaan tarkasti tilanteen silmämääräisesti ja sanoi olevan peräpukama (pukama ehkä näkyy ulospäin, mutta patti on sisäpuolella). Mutta voiko pukama tosiaan olla tuollainen muljahteleva, kova? Kipeä se siis ei ole.

Pelkään jo syöpää ja vaikka mitä :( Minulla on taipumusta ahdistukseen ja pelkään aina kaikista vaivoista, että tilanne on pahin mahdollinen :(

Tuhat kiitosta vastauksestasi!
Vastaus:
Kuulostaa siltä että vaivasi ei ole vaarallinen mutta tämä on siis vain valistunut arvio kuvaukseesi pohjautuen. Peräaukon ja peräsuolen tutkimisessa on tärkeätä tarkastella peräaukko, tunnustella peräsuoli sormella  sekä tähystää alue pienellä prokstokoopilla. Näillä tutkimuksilla syy selviää. Vaihtoehtoina tulevat mieleen sisäinen pukama joka yleensä ei tunnu sormeen sen myötäessä mutta on helposti todettavissa proktoskoopilla. Samoin selviävät myös alueen mahdolliset polyypit. Joskus peräaukon seudun haavauma tihkuttaa verta ulostamisen yhteydessä. Ulkoinen pukama eli verihyytymä on peräaukon ulkopuolella ja akuutissa vaiheessa kiusallisen kivulias.
Ehdotan että varaat ajan gastrokirurgin vastaanotolle, se on selkein tie oikeaan diagnoosiin.
Jos tämä ei ole mahdollista pyydä lähete TK-lääkäriltä sairaalan poliklinikalle.
Useimmat kokeneet yleislääkäritkin pääsevät oikeaan diagnoosiin kuvatulla tavalla.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1610   Aihe:  Hampaat ja suu
la 10.1.2015

Haluaisin asiantuntijan lausunnon tähän. Jos kasvuiän loppuvaiheessa oleva (15-19-vuotias) nuori joutuu viettämään päivittäin tuntikausia istuma-asennossa, jossa hän pitää päätänsä sivulle tai eteen kallistettuna tilanpuutteen vuoksi kokonaiskeston ollessa muutamia satoja tunteja, onko mahdollista, että hänelle syntyy tästä syystä leukojen epäsymmetrisestä kasvusta johtuva sivualueen avopurenta? Kysyn tätä, koska itselleni on tapahtunut näin. Purenta on myöhemmin korjattu leikkauksella, mutta mahdollista syy-yhteyttä ei ole tuotu esille.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi.
Avopurentoihin on olemassa useitakin syitä. Yleisesti perimällä on myös vaikutus kasvonluiden ja täten myös hampaistonkin osalle. Purentavirheitä tutkiessa tätä kysytään myös eli selvitellään onko mahdollisesti sisaruksilla tai vanhemmilla ollut purennan kanssa ongelmia. Olemme siis vanhempiemme geenien tuotosta myös hampaiston osalta. Onko lähisukulaisillasi ollut vastaavaa ?
Sitten kyseeseen tulevat geneettisten seikkojen lisäksi ulkoiset, ympäristölliset tekijät. Yleisesti esimerkiksi etualueen avopurentoihin voi syynä olla vaikkapa peukalon tai tutin imeskely tai muut vastaavat hampaiden kasvuun vaikuttavat tekijät.
Leukaluiden asymmetrisyyden syntyä kuvaamallasi tavalla pitäisin epätodennäköisenä. Luissa tapahtuvat muutokset joka hetki ja luuta muodostuu ja häviää jatkuvasti, muutoinkin kuin pään ollessa tietyssä asennossa.
Leuan asymmetrioiden korjaukseen sinulla on käytetty ns ortognaattista kirurgiaa jolloin leikkauksella ja oikomishoidolla tämä avopurenta on saatu korjattua.  Se on hyvä. Syy-yhteys kuvaamaasi tilaan  tällä mekanismilla jää kyllä avoimeksi.

Kysymysnumero: 1616   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ke 7.1.2015

Hei!

Sain lääkäriltäni akneen Avitcid 0.05% voidetta. Luin myöhemmin lääkkeen
tuoteselosteesta, että käytön aikana on huolehdittava riittävästä raskauden
ehkäisystä.

Onko minipillerit tällainen riittävä ehkäisy? Eikä lääkkeiden yhteisvaikutuksessa
ole ongelmia?

Aiemmin Desogestrel ratiopharm 75mikrog ja nyt Desogestrel
Sandos ovat käytössä. Olen 22-vuotias
Vastaus:
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Tretinoiini-hoidon aikana ei ole suotavaa tulla raskaaksi. Käyttämäsi pelkästään keltarauhashormonia sisältävä ehkäisy on luotettava ja sopiva raskaudenehkäisykeino sinulle.

Kysymysnumero: 1614   Aihe:  Unihäiriöt
la 3.1.2015

Olen terve 58-vuotias nainen. Minulla ei ole lääkityksiä eikä todettuja sairauksia.

Olen saanut kaksi kertaa päivällä valveilla ollessa kummallisen muutamia tunteja kestävän kohtauksen, jossa tietoisten ajatuksen lisäksi mieleen tulvii usean tunnin ajan ikään kuin uniajatuksia. Kohtaukseen ei  liity fyysisiä oireita, harhoja, näkö- tai kuulohäiriöitä. Elän terveellisesti eikä taustalla ole ollut mitään poikkeuksellista, kuten nestehukkaa, laihdutusta, krapulaa, valvomista tai epäsäännöllistä elämää.

Kohtauksen aikana päässä saattaa pienen hetken aikana liikkua valtava määrä erilaisia "unimuistoja".  Voin esim. istua seurassa, jutella ja osallistua siihen, mitä ympärilläni tapahtuu, mutta tietoisten ajatusten lisäksi päähän pulppuilee koko ajan unen pätkiä, joita pystyn havainnoimaan, mutta joita en ohjaa mitenkään. Ne ovat vain pieniä fragmentteja, ehkä muistikuvia aikaisemmista unista.

Kohtaus ei näy päällepäin ja pystyn sen aikana toimimaan normaalisti, keskustelemaan, liikkumaan, ajamaan autoa, tekemään työtä. Olo on kyllä sekava. Sanat eivät välttämättä tule mieleen, keskittyminen on vaikeaa eikä ajatus kulje. Jälkeenpäin en ole ihan varma, mitä olen ennen kohtausta tai sen aikana oikeasti sanonut ja minkä olen vain kuvitellut sanoneeni.

Ensimmäinen kohtaus alkoi muutama vuosi  sitten alkuillasta rankan uintitreenin aikana, ja oli voimakkaampi näistä kahdesta. Toinen alkoi äskettäin töissä aamupäivällä, ilman mitään näkyvää syytä. Yritin nukkua lepohuoneessa, mutta en saanut unta. Pystyin tekemään töitä, mutta keskittyminen oli vaikeaa. Pulssini oli n. 80/min.

Vähitellen  unenpätkät loppuivat. Illalla olin tavallista väsyneempi, enkä pystynyt keskittymään kirjoitustyöhön.

Kohtaus ei ole kokemuksena pelottava, mutta se huolestuttaa, että alitajunta pukkaa päälle valveilla ollessa. Näinhän ei kuuluisi olla.
Mistä tällainen voi johtua? Pitäisikö tehdä jotain?
Vastaus:
Hei,
kohtauksellisten oireiden syyt voivat olla erilaisia, oireilu näyttää viittaavan keskushermostoon, eli aivoihin.
Unen intruusio (työntyminen) valvetilaan tunnetaan erityisesti narkolepsiasta (jonka tärkein oire on voimakas päiväväsymys, joka tässä tapauksessa ei ilmeisesi ole mukana, ja amneesia kohtausten jälkeen ei ole tyypillinen oire narkolepsiassa) ja esimerkiksi epileptisissä kohtauksissakin voi esiintyä sellaisia oireita.
Kohtausten syyn selvittämiseksi neurologi on paras asiantuntija. Lääkäri voi kliinisen tutkimuksen ja laajan haastattelun perusteella paremmin arvioida, minkälaisia tutkimuksia on tarpeen, mutta kohtauksellisiin oireisiin määrätään yleensä EEG, eli aivosähkökäyrä, ja pään kuvaus (yleensä magneettikuvaus).

Kysymysnumero: 1612   Aihe:  Vauvan odotus
ma 29.12.2014

Olen 44-vuotias nainen. 4 synnytystä joista 2 viimeistä koeputkihedelmöityksellä. Viimeisin 2007, ei ongelmia. Haluaisin vielä lapsen ja lääkäri antoi luvan yrittää. Onko Menopur vaarallinen minulle? Pelkään veritulppaa tai hyperstimulaatiota.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Hedelmällisyys laskee selvästi 40 ikävuoden jälkeen. Munasarjoja stimuloimalla tai luovutetuilla munasoluilla voidaan vielä yrittää raskautta, riippuen tietenkin puolisosi siemennesteen laadusta joko koeputkihedelmöityksellä tai icsi- menetelmällä, jossa yksittäinen siittiö ohjataan hedelmöittämään valittu munasolu.

Hedelmöittymiseen ja raskauteen liittyvät riskit kasvavat iän myötä. Myös veritulpan riski kasvaa iän myötä. Myös koeputkihedelmöittymisen onnistumisprosentti pienenee selvästi iän myötä.

Antamiesi tietojen valossa en voi ottaa kantaa mainitsemasi lääkityksen vaarallisuuteen,
Sivuja yhteensä 17 :  1234...+10Loppuun