Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 861 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 18 :  1234...+10Loppuun

Kysymysnumero: 1736   Aihe:  Vauvan odotus
ke 7.12.2016

Hei Mervi,

olen 25-vuotias perusterve nainen. Kävin tänään np-ultrassa, jossa kerrottiin että olen rv 12+6. Viimeisten kuukautisteni ensimmäinen vuotopäivä oli 12+4. Kuukautisten päättymisen jälkeen tein vielä raskaustestin, joka oli negatiivinen. Kuukautiseni olivat mielestäni melko tavanomaiset.

Olen ollut yhdynnässä miehen B kanssa s.e.yhdynnän ajankohta vastaisi nyt raskausviikkoa 16+0 (yhdyntäajankohdan mukaan lasketut raskausviikot). Ero ultrassa annettuihin raskausviikkoihin olisi siis 3+1.

Seuraavan kerran olin yhdynnässä miehen A kanssa heti kuukautisten päättymisen jälkeen lähes päivittäin viiden viikon ajan.

Onko mitenkään mahdollista, että mies B olisikin lapsen isä? Ja voisiko np-ultran tulos tosiaan olla niin epätarkka, että mies B voisikin olla isä?

Kiitos vastauksesta
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Niskapoimututkimus on epätarkempi kuin varhaisraskauden ultraäänitutkimus, mutta kertomasi perusteella ei ole  todennäköistä (eikä mielestäni mahdollista), että raskaus olisi alkanut yhdynnästä B:n kanssa.

Onnellista odotusaikaa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1735   Aihe:  Vauvan odotus
ma 21.11.2016

Hei,

olen 28-vuotias nainen ja raskaana 14+3. Minua mietityttää kuitenkin raskautumisen ajankohta.

Olin erään miehen kanssa yhdynnässä pari päivää ennen kuukautisiani 26.6. ja kuukautiseni tulivat 28.6. Näiden jälkeen tulivat vielä kuukautiset 8.8., jonka jälkeen olin mieheni kanssa. Kuukautiseni ovat epäsäännölliset. Tein syyskuun alussa positiivisen raskaustestin.

Kävin varhaisultrassa 28.9., jolloin raskauden kestoksi määriteltiin 6+5. Np-ultra puolestaan oli 3.11. sikiön vastaten viikkoja 12+2.

Kaiken järjen mukaan isän täytyy olla elokuun ehdokas?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Olet laskeskellut aivan oikein. Elokuussa olet tullut raskaaksi.

Onnellista odotusaikaa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1733   Aihe:  Kuukautiset
ti 8.11.2016

Hei!
Olen 26-vuotias, 163cm/63kg ja minulla on todettu endometrioosi 10v. sitten. Olen poistattanut nexplanon ehkäisykapselin 3kk sitten, koska haaveilemme perheen lisäyksestä. Kapselin aikana kuukautiset tulivat epäsäännöllisesti ja kesto vaihteli. Nyt kuukautiset ovat melkoisen sekaisin, tai oikeastaan ovulaatio. Olen käyttänyt ovulaatiotestejä ja ovulaation tunnistan myös kipujen perusteella. Kapselin jälkeen minulla on nyt ollut 4 ovulaatiota, viimeisin juuri pari pv sitten. Olen laittanut merkille että joka toinen ovis on niinkin aikaisin kuin kp 8-10 ja toinen taas kp16. Luteaalivaihe on pysynyt melko tasaisena 14-15pv. Eli kierrot on siis vaihdelleet 22-31pv. Myös kuukautiset ovat olleet niukemmat ja lyhyemmät varsinkin aina tässä pidemmässä kierrossa, lyhyemmässä normaalimmat. Lyhyemmässä kierrossa myös ovulaation aikaan on enemmän oireita, esim. nännien kipeytyminen kun taas pidemmässä tätä oiretta ei esiinny.

Olen huolissani hedelmällisyydestäni. Voiko minulla olla jotain pahasti vialla, esimerkiksi ennenaikaiset vaihdevuodet tms koska kierto on noin epätasainen? Luin, että aikainen ovulaatio voi kertoa hedelmällisyyden laskusta? Endometrioosi ei ole mielestäni oireillut ellei ovulaatiokivut johdu siitä. Kiitos jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Et kerro, miten endometrioosisi on todettu. Onko sinulle esim. tehty sen vuoksi tähystys- tai muita leikkauksia. Et myöskään kerro, kärsitkö endometrioosikivuista Nexplanonin aikana.

Kertomasi perusteella hedelmällisyytesi ei ole alentunut. Mietin, miksi teet niin ahkerasti ovulaatiotestejä. Olet juuri vastikään jättänyt ehkäisyn pois, ja perheenlisäys on toiveissanne. Mihin on kiire? Olet nuori ja asiat ovat kunnossa. Kuulen tarinassasi paljon huolta ja itsensätarkkailua, jolle en näe perusteita.

Luota elimistöösi ja nauti sen muutoksista ja tuntemuksista. Noudata halun kutsua silloin, kun sen tunnet. Jätä testien vahtaaminen kun niihin ei ole nyt syytä.

Siittiöiden laadusta et kerro. Minkä ikäinen puolisosi on? Tupakoitteko?
Siittiölaadun kannalta yhdyntöjä ei ole syytä olla kuin 2-3 päivän välein, ei useammin.

Kiitos tarinasi jakamisesta. Rentoudu ja nauti hedelmällisyydestäsi. Älä vahdi elimistöäsi testaamalla jatkuvasti.

Onnea matkaan ja ihanaa elämää!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1731   Aihe:  Vauvan odotus
to 27.10.2016

Hei vielä tarkentavia tietoja kysymykseen 1724.
Olen eronnut huhtikuussa ex-miehestäni ja olen harrastanut hänen kanssaan viimeksi seksiä 25.4. Eikö niin, että en ole tullut raskaaksi tuosta yhdynnästä? Minulla oli vuotoa mielestäni toukokuun alussa, mutta en oikein muista. Kesäkuussa tein positiivisen raskaustestin 7.6 aikoihin sitä ennen vain negatiivisia.Olen nyt onnellisesti raskaana ja olen kihloissa uuden mieheni kanssa ja minua huolettaa kyseinen asia suunnattomasti ja en halua huolestuttaa nykyistä miestäni asialla jos ei ole syytä.Laskettuaika on 6.2.2017 Np ultran mukaan mikä oli 25.7 crl 51mm 13.7 oli ultra missä laskettuaika oli tuo 10.2.Eikö  niin että nykyinen kihlattuni on lapsen isä!! hänen kanssaan olen ollut toukokuusta!
Toivottavasti minun ei tarvitse enää stressata kyseistä asiaa vaan voin unohtaa koko jutun ja nauttia raskaudesta sekä kiitos sinulle avusta.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Antamiesi tietojen perusteella toukokuun alussa on sinulla ollut viimeiset kuukautiset, jonka jälkeen tulleesta toukokuun kierrosta olet tullut raskaaksi.

Onnellista odotusta!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1729   Aihe:  Verenpaine
ke 26.10.2016

moi verepaine paino ei putoa kuinka liikkun  joka toinen päivä liikkun päivässä yhden lämpimän atrian syön ja runsaasti syön hedelmiä ja
Vastaus:
Hei!

Kysymyksesi on lyhyt ja ytimekäs. Verenpaintauti ei vaikuta painonhallintaasi. Hedelmissä on runsaasti hedelmäsokeria ja ne ovat hyvin energiapitoisia. Kotimaiset juurekset ovat vähemmän energiaa sisältäviä ja paremmin vatsaa täyttäviä. Suosi siis kauden juureksia.

Yksi ateria päivässä johtaa helposti siihen, että ateriasta tulee liian raskas, rasvainen ja hyvin paljon energiaa sisältävä. Parempi olisi nauttia säännöllisesti 3-4h välein vähärasvaisia ja niukkaenergiaisia ateriavaihtoehtoja.

Liikunta tukee painonhallintaa. Kannattaa tehdä arjessa liikuntapitoisia valintoja, kuten käytä rappuja hissin sijaan, kävele tai pyöräile autoilun sijaan, tai jää vaikka muutama pysäkki aiemmin bussista kävelläksesi loppumatkan.

Onnea pysyvään painonhallintaan.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1727   Aihe:  Vauvan odotus
pe 14.10.2016

Moikka, jatkoa kysymykseen 1724.
Minua vaivaa asia ja olen miettinyt pääni puhki.. hyvä että olen saanut nukuttua ja haluaisin unohtaa koko asian ja nauttia raskaudesta uuden mieheni kanssa. Kysymys on, että Enhän ole tullut raskaaksi mitenkään  loppukuusta huhtikuuta?Olen laskenut kaikenlaisilla kaavoilla ja olen saanut että raskaus on alkanut toukokuussa noin puolessa välissä  enkä täten ole tullut raskaaksi 25.4 yhdynnästä? Laskettuaika on 6.2.2017. Kyllä ultrassa olisi varmaan ilmoitettu että raskaus on pidemmällä mitä on.. Olen eronnut huhtikuussa ex miehestäni,joten sen takia minua vaivaa kyseinen asia ja toivon etten ole tullut raskaaksi tuolloin huhtikuun yhdynnästä.

Kiitos kun viitsit vaivautua ja auttaa minua. Hyvää syksynjatkoa!!
Vastaus:
Hei vielä!

Ja anteeksi etten ole saanut lisäkysymystäsi aiemmin vastatakseni. Olen siitä tosi pahoillani.

Kuten jo aiemmassa vastauksessani mainitsin, on todella epätodennäköistä, että olisit hedelmöittynyt huhtikuussa.

Et kuitenkaan edelleenkään "paljasta" niskaturvotusultraäänitutkimuksesi päivämäärää.

Aikaa se saa takaisin päin käännettyä. Jos saisi, olisi helpottavaa, jos ensimmäinen uä-tutkimus tehtäisi aiemmin.

Onnellista odotusta! En näe mitään pelättävää tai huolestuttavaa raskaudessasi. Uskon (ja toivon), että raskaus on alkanut toukuussa.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1724   Aihe:  Vauvan odotus
to 15.9.2016

Moi, olen raskaana ja olen käyttänyt ehkäisyä. Milloin olen tullut raskaaksi? Mikä päivä noin olen hedelmöittynyt? Laskettu aika on 6.2.2017 Np ultran mukaan. Olen myös käynyt alkuraskauden ultrassa 13.7 ja olin silloin 9w5d raskaana crl 28,7mm laskettu aika 10.2.17. Eikö niin että en ole tullut raskaaksi mitenkään huhtikuussa!?Ja eikö alkuraskauden ultra ole luotettavampi kuin Np ultra, raskauden keston suhteen? Kuinka monta päivää se voi heittää? Kiitos vastauksesta.
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestä!

Olet käynyt ultraäänitutkimuksessa 13.7.16, jolloin arvioitiin raskauden kestoksi 9 viikkoa ja 5 päivää. Tätä ei voi oikeastaan kutsua alkuraskauden ultraksi, koska raskausviikkoja on jo melkein 10. Tämän tuloksen perusteella arvioni hedelmöittymispäivästä on toukokuussa, arviolta noin 15-25 päivänä.

Niskapoimututkimuksen päivämäärää et kerro, mutta siinä määritetty laskettu aika ei juurikaan eroa edellisen ultraäänitutkimuksessa määritetysta lasketusta ajasta.

Huhtikuussa et vielä hedelmöittynyt.

En ihan tavoittanut, mitä tarkoitat kirjoittaessasi "olen käyttänyt ehkäisyä".

Onnellista odotusaikaa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1723   Aihe:  Vauvan odotus
ma 12.9.2016

Moikka! Olen 29-vuotias ja onnellisesti raskaana, mutta mieltä painaa ikävä asia, joka vie kaikki ajatukset ja stressaa todella... Olimme kesällä tauolla poikaystäväni kanssa. Päätimme jatkaa yhdessä ja alkaa tosissamme yrittää lasta. Ja pian huomasinkin yllätyksekseni olevani raskaana. Ennen tätä vietin humalaisen illan mökillä, josta minulla on katkonaisia muistikuvia. Olen harrastanut suuseksiä tyypin B kanssa aamuyöllä 10.7. Mieltäni painaa nyt, että jos jotakin muutakin on kuitenkin tapahtunut. Mitä jos hän on tullut sisälleni tms... Tyypin B mukaan emme ole menneet loppuun asti ja itse aktia ei ole ollut, mutta näinkin ison asian äärellä mieltäni askarruttaa, kun en itse muista. Tyypin A eli poikaystäväni kanssa olemme harrastaneet seksiä säännöllisesti pari kertaa viikossa tuon 10.7. jälkeen.

Varhaisultran mukaan, joka oli 6.9., olin sinä päivänä raskausviikolla 8+2. Ultraajan mukaan heidän laitteillaan tuossa vaiheessa raskautta aika voi heittää +- 1 päivää. Eli mitä tuo aika nyt sitten kertoo? Katsotaanko sikiön koosta se, koska hedelmöitys on tapahtunut? Vai kiinnittyminen? Ja siihen lisätään 14 päivää kuukautiskierrosta riippumatta ja saadaan raskausviikot? Kiertoni on ollut melko epäsäännöllinen, enkä osaa sanoa koska olen ovuloinut. Eli voinko tuosta varhaisultrasta päätellä koska hedelmöitys on tapahtunut +- 1 päivää ja siitä päättelemään, onko mitenkään mahdollista, että olisin raskautunut 10.7. mahdollisesti tapahtuneesta yhdynnästä? Tuolloin 10.7. minulla oli kuukautiset melko loppusuoralla, mutta selvää vuotoa oli kuitenkin vielä seuraavanakin päivänä. Ultraajan mukaan naisen sisältä on löydetty eläviä siittiöitä vielä 9 päivän jälkeen yhdynnästä.

Olen aika väsynyt pohtimaan asiaa ja olisin kiitollinen vastauksesta. Nyt tuntuu, että elämäni on pilalla, mikäli lapsen isä on joku muu kuin poikaystäväni. Pelkkä ajatuskin hirvittää. Mukavaa syksyn jatkoa!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olet käynyt varhaisesti uä-tutkimuksessa. Alkion koko 6.9.16 on vastannut raskausviikkoja 8+2.

Näin ollen 10.7.16 tapahtumista et ole tullut raskaaksi, vaan hedelmöittyminen on tapahtunut toivomallasi tavalla.

Onnellista odotusaikaa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1721   Aihe:  Muu aihe
pe 19.8.2016

Hei!

Olen 24-vuotias ja minulla todettiin pari kuukautta sitten lievä solumuutos papa-kokeessa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun minulta otettiin papa-koe. Aloitin seksielämän noin 4,5 vuotta sitten. Nyt minua kuitenkin stressaa, että jos nuo solumuutokset ovat olleet jo kauan, kun aiempia kokeita ei kerran ole tehty. Uusi papa-koe olisi tarkoitus ottaa 12-24kk päästä tarkistukseksi, että onko solumuutos parantunut.

Aloitin e-pillerit vajaa puoli vuotta sitten ja jokaisen liuskan aikana on tullut välivuotoja, jonka uskon johtuvan nimenomaan noista pillereistä, mutta aiheuttaa lisää stressiä tuon solumuutoksen takia. Olen käyttänyt Zoely-merkkiä ja minulla on normaalisti runsaat kuukautiset jotka nyt pillerien aikana ovat niukentuneet mutta tullut sitten tuhruvuotona kuukauden aikana.

Kuinka nopeasti solumuutokset kehittyvät? Ja onko mahdollista että papa-kokeessa näkynyt lievä solumuutos olisi todellisuudessa pahempi? Eli kannattaisiko tilanne tutkia tarkemmin?  
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Voin ilolla kertoa sinulle, ettei syytä huoleen ole.

Et kerro tarkasti, mikä papatulos on. Tulkitsen viestistäsi, että papakokeessasi vastaus on ASCUS tai korkeintaan LSIL. Nämä eivät mitenkään viittaa mihinkään kehittyvään muutokseen kohdunsuullasi.

Välivuoto e-pillereiden käytön aikana yleensä kertoo sen, että estrogeenimäärä ja -laatu e-pillerissä on epäsopiva käyttäjälle. Kannattaa kokeilla toisenlaista yhdistelmäehkäisyä. Se lienee sinulle sopivin, koska se hoitaa eli vähentää runsaita kuukautisiasi.

Mitään syytä tutkia enemmän en tilanteessasi näe.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1719   Aihe:  Allergiat
ma 15.8.2016

Hei!

Olen 26 vuotias ja raskaana viikolla 16. Mieltäni painaa vauvan mahdolliset allergiat. Löysin netistä tutkimuksen, jossa kerrottiin lapsen ensimmäisenä elinvuotena tapahtuvan eläinkontaktin lisäävän allergiariskiä! Meillä on kotona kaksi isoa koiraa, ja olen alkanut murehtimaan jos lapsemme onkin allerginen eläimille. Koirista luopuminen olisi meille todella raskas asia. Miehelläni on joskus lapsena todettu koira- ja siitepölyallergia, heillä on kuitenkin aina ollut koiria kotona, eikä hänelle tule oireita koirista. Minun perheessäni siskollani on todettu eläinallergioita. Voimmeko mitenkään ehkäistä mahdollisia allergioita jo näin raskausaikana? Miten suurella todennäköisyydellä allergiat periytyvät lapselle? Missä iässä lapsen allergiat yleisimmin puhkeaa? Olen todella peloissani, vaikka Tämä monen mielestä varmaan hullulta kuulostaakin. Kiitos kuitenkin jo etukäteen ajastasi!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Suomalaisessa Erika Isolaurin vetämässä tutkimuksessa on todettu, että raskausaikana odottaja voi vähentää tulevan lapsen allergisoitumisen riskiä käyttämällä pro-biootteja. Käyttöä kannattaa jatkaa myös imetysaikana. On myös suotavaa jatkaa imetystä vähintään puoli vuotta.

Alttius allergiaan periytyy, mutta se ei tarkoita, että allergisten vanhempien lapset perivät allergian.

Nykytiedon valossa ei enää suositella allergeenien täydellistä välttämistä, onneksi.

Allergiaa voi ilmetä missä iässä hyvänsä, ei vain lapsuudessa.

Onnellista odotusaikaa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1717   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.8.2016

Olen 40v ja ylipainoinen. Olin yhdynnässä 20.1 miehen A kanssa.Tämän
jälkeen miehen B kanssa. Viimeiset kuukautiset ovat olleet 24.-26.1
(erittäin niukat) ja 16.-21.2. Varhaisultrassa 24.3 näkyi selkeä raskauspussi, koko 0,5 cm,
sisällä ei sikiökaikua. Ultrassa 8.4 näkyi raskauspussi ja sikiökaiku CRL
9,53 mm, rv 7 w0d+-4d. Onko varhaisultriin luottaminen ja olen raskaana
B:lle (jota toivon)? Tuntuu, että koko raskausaikani on mennyt pilalle, koska
pelkään, että jos sittenkin olen raskaana A:lle ja ultrat ovat väärässä?
Paljonko varhaisultra voi päivissä heittää ja kuinka kauan maksimissaan
siittiöt voivat elää?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Onneksi olkoon! Asiat ovat toivomallasi tavalla.

Mitä varhaisemmin ultraäänitutkimus tehdään, sitä tarkempi on lasketun ajan määritys. Siittiöt voivat säilyä hedelmöittämiskykyisinä 3-5 vrk.

Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1716   Aihe:  Sydäntaudit
ke 27.7.2016

Olen 60v mies paino 90.  
Sydämen syke heikko ja nopea 100-120.

hannu 60
Vastaus:
Hei!

Annat kovin vähän tietoja terveydentilastasi.

Näillä tiedoilla en voi vastata muuta: jos leposykkeesi on kertomaasi luokkaa, on syytä mennä lääkäriin perustutkimuksiin.

Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1702   Aihe:  Vauvan odotus
to 7.4.2016

Hei!
Minua on vaivanut pitkään tällainen asia että kumpi ehdokkaista mahtaa olla isä?
Olen tällä hetkellä rv 32+4 raskaana ja minulla on laskettu aika 28.5. Minulla oli niukat kuukautiset heinäkuussa 29.7. Elokuussa ei ollu ollenkaa kuukautisia ja raskaustesti näytti silloin negaa. Syyskuussa 28.9 raskaustesti näytti positiivista. 14 lokakuuta varhaisultra näytti että olisin viikoilla n. 7 ja 28.10 rvk 9+2. Olen itse 21 vuotias perusterve. Olen ollut yhdynnässä A 13.8 ja B miehen kanssa enne 13.8 ja jälkee melkein joka toinen päivä. Kumpi on sinun mielestäsi isä?  Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus kertoo, että olet tullut raskaaksi vasta syyskuussa. Et kerro syyskuun yhdynnöistä juurikaan, mutta päättelen, että B:n kanssa yhdynnät ovat jatkuneet myös syyskuussa.

Näin ollen antamiesi tietojen perusteella A EI tule kyseeseen (sikäli kun yhdyntöjä ei ollut syyskuussa), vaan olet tullut raskaaksi syyskuun alun yhdynnästä B:n kanssa.

Onnellista odotusta ja hyvää synnytystä!

Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1699   Aihe:  Masennus
ma 22.2.2016

Olen käyttänyt oltsapiiniä 3 vuotta, valvoin yöt lääkkeen käytön ajan, koska sisäinen paranemisprosessi oli kesken. Toimintakyky nolla. Tuhosi aivoja, painoa tuli 32 kiloa. Lääkäri kielsi enää käyttämästä lääkettä, sen vaarallisuuden vuoksi. Suru ja itku eivät enää toimi samoin häpeän ja pelon tunteet ovat kadonneet. Minulle tapahtui hyvin erikoista, kun aloin puhumaan ystävälle asioita jotka normaali olossa olisi itkettänyt, mulle kävi niin että emättimestä alkoikin vuotamaan kirkasta nestettä niin että housut kastui nilkkoihin asti. Kyse ei ollut virtsankarkailusta. Sitten jouduin sairaalaan narsistien toimittamana. Sairaalassa jouduin käyttämään kroonikkovaippoja kun nestettä tuli kuin kannusta kaatamalla. Ei virtsaa vaan kirkasta hyvähajuista nestettä. Hoitajat nauroivat pilkallisesti kun pyysin olatsapiini vaippoja. Lääkärille kun kerroin että olatsapiini on tuhonnut aivoja niin kyyneleet tulevat nyt emättimen kautta. Jostakin luin että olatsapiiniä käytetään poliittisilla vangeilla tappamaan ja tuhoamaan heitä. Voinko saada mistään korvauksia lääkevahingosta?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Olantsapiini on yksi tavallisimpia psykoosilääkkeitä, jota Suomessa käytetään. Yksi sen tavallisimpia sivuvaikutuksia on painonnousu, jota sinullakin on ollut. Sen sijaan gynekologisia oireita tai häiriöitä olantsapiini ei tutkimusten mukaan aiheuta.

Poikkeava emätinvuoto vaatii aina gynekologisen tutkimuksen, johon kannustan sinua hakeutumaan. Terveyskeskuksesta voit varata ajan.

Kirjoittamasi tiedon valossa ei kyse ole lääkevahingosta, vaan sairautesi asianmukaisesta hoidosta. Keskustele lääkityksestäsi hoitavan psykiatrisi kanssa.

Hyvää jatkoa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1698   Aihe:  Kuukautiset
to 28.1.2016

Hei! Olen 33-vuotias ja olin ensimmäistä kertaa raskaana tänä talvena yli vuoden yrittämisen jälkeen. Sikiö oli ultran mukaan elossa vielä viikolla 7, viikolla 9 sydänääniä ei enää löytynyt ja minulle tehtiin lääkkeellinen tyhjennys sairaalassa viikkoa myöhemmin.

Kaikissa saamissani ohjeissa lukee, että keskenmenon jälkeen suositellaan odotettavan yhdet kuukautiset ennen uuden raskauden yrittämistä. En löytänyt mistään tietoa, että mihin tämä suositus perustuu? Onko riskialtista yrittää heti uudestaan?

Jos keskeytynyt keskenmeno on hoidettu lääkkeellisesti, vaikuttaako se jotenkin asiaan? Minulla tai miehelläni ei pitäisi olla raskauteen vaikuttavia sairauksia tai perintötekijöitä, siittiöt ja kohtu munasarjoineen on todettu normaaleiksi.

Kiitos vastauksesta.
Vastaus:
Hei!
Olen pahoillani, että ensimmäinen raskautesi ei tuonut perheeseen uutta perheenjäsentä. Mutta montaa asiaa onnistui raskaudessa. Siittiö matkasi maratonin verran ja onnistui hedelmöittämään munasolusi, joka kiinnittyi oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Jostain syystä raskauden jatkuminen epäonnistui, mikä on harmillista, mutta tavattoman tavallista. Jopa joka neljäs alkanut raskaus ei jatku synnytykseen asti. Tavallisinta tämä keskenmeno on alkuraskaudessa ennen ensimmäistä seula-ultraäänitutkimusta.

Suositus on odottaa yhdet normaalit kuukautiset. Toive on, että näin elimistösi olisi toipunut keskenmenosta ennen uuden raskauden alkua. Toivottavasti et ole aneeminen keskenmenon jälkeen ja olet muutoinkin hyvin toipunut. Mutta mitään ehdotonta raskauskieltoa ei voi antaa tilanteessasi.

Onnea tulevaan!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1695   Aihe:  Allergiat
ma 14.12.2015

Hei! Olen 28-vuotias nainen, ei sairauksia tai muuta erityistä huomioitavaa. Käytän Protopic 0,03%-voidetta atooppisen ihoni hoitoon ja kysymys koskee sitä. Voide on nyt ollut käytössä n. kaksi kertaa viikossa ja yhdeksän kuukauden ajan. Kuinka turvallista Protopicia on käyttää tällä tavalla jatkuvasti? Entä onko haitallista, jos voidetta joutuu joskus pieniä määriä kasvoilta suuhun esimerkiksi suudellessa? Tiedän, että voide on vahvaa, ja minua huolestuttaa sen aiheuttamat mahdolliset sivuvaikutukset.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Protopic voide on ollut pelastus monelle atoopikolle tehonsa vuoksi.

Sivuvaikutuksiakin on ilmennyt, ikävä kyllä etenkin kasvuikäisillä. Kuitenkin käyttösi on varsin järkevää ja hyvin ajoitettua.

Suosittelen välttämään suutelua tunnin ajan voiteen laiton jälkeen.

Ajoittain on hyvä pitää hoitotaukoja, jolloin käytät perusvoidetta.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1694   Aihe:  Allergiat
ma 14.12.2015

Haluaisin tietää kumpiko vaihtoehto on lapsen isä, A vai B? Jätin ehkäisyn pois helmikuun alussa jonka jälkeen kierto oli todella lyhyt 26pv.Viimeiset kuukautiset 10.4 ja kierto 26-34 mutta viimeisin kierto oli 34 päivää. Positiivinen raskaustesti 11.5 (hieman tumma viiva kp32)
Clearblue rt. 15.5 ja 16.5 näytti viikkoja 2-3
Vaihtoehto A:n kanssa seksiä 16.4, 20, 21, 24, 25, 26 ja 30.4 sekä 2x 01.5.15
Vaihtoehto B:n kanssa seksiä 19.4 ja ilman sisääntuloa 02.5.

Varhaisultra 9.6. Crl:15,0 Ga: 7w5d
25.6. Ultrassa 9+6
2.7 ultrassa 10+6
14.7 ultrassa 12+5
28.7 ultrassa 14+5
9.9 rak.ultrassa 20+6
Arv.lask.aika 21.1
Lääkärin arvio varhaisultrassa hedelm.päiv. 27.4 - 01.5
Kumpiko on lapsen isä varmuudella ja millon hedelmöitys mahd.sinun mielestäsi on tapahtunut?
Ja voiko ovulaatiotesti näyttää ovulaation vaikka sitä ei tapahtuisikaan sillon 48h sisällä, eli onko ne 100% varmoja ?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Varhainen ultra on kohdallasi tehty varsin myöhään, joten tarkkuus ei ole hedelmöittymisen suhteen paras mahdollinen.

Kaikesta antamastasi tiedosta päätellen on todennäköisempää, että vaihtoehto A on hedelmöittäjäsi. Todennäköisimmin olet hedelmöittynyt vapun seudun yhdynnöissä.

Mikään testi ei ole 100% varma, ikävä kyllä.

Onnellista odotusaikaa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1691   Aihe:  Liikunta
ti 8.12.2015

Hei.

Kysymykseni liittyy vain osittain liikuntaan.

Olen 77-vuotias polvinivelrikkoinen nainen. Ortopedin mukaan tekonivelellä ei ole vielä kiirettä. Uutena ongelmana on tullut lievä satunnainen horjahteleminen. En kaadu, tasapainoni on optimaalinen. Harjoitan reisilihaksia kuntosalilla ja kotona. Käytän liikkuessa erikoispolvitukea johon sain lähetteen ortopediltä. Venyttelen reisilihaksia joka päivä. Polvea ei särje.

Pohjelihakset ovat kireät. Mietin syytä ongelmaani.. Johtuuko se kireistä pohjelihaksista vai virheasentoisesta polvesta.

Olen muuten perusterve, liikuntaa harrastava, normaalipainoinen ihminen.
Vastaus:
Anteeksi viive.
Todennäköisin ja keskeisin syy on toki arvausta mutta ikäsi perusteella syy lienee kuitenkin enemmän aivoissa kuin lihastilanteessa. Vuosien varrella kaikki pyrkii huononemaan, myös tasapainon hallinta. Aivot eivät tavallaan pysy mukana tehdyissä liikkeissä. Tätä voi harjoittaa.

Toinen ja varsin mahdollinen syy on kuvattu pohjelihasten kireys: ne antavat aivoille kehon asennosta väärää tietoa ja aivojen automaattiset käskyt pyrkivät korjaamaan kuvittelemaansa poikkeavaa kehon asentoa. Venyttely on tärkeää.

Onneksi harjoitat raajojen lihasvoimaa joka myös on erittäin tärkeä tasapainon hallinnalle. Uskon sen olevan kunnossa mutta jos elopainosi on niiden voimaan nähden liiallinen voi ongelmia syntyä.

Kaikista mainituista syistä keskeisiä vanhenevan ihmisen keinoja hallita tasapainoa on tehdä tasapainoharjoituksia yhdellä jalalla seisten, pitää raajojen lihasvoima riittävänä ja saada elopaino sillä tavalla sopivaksi että lihasvoima voi maallista majaamme hallita.

 
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1688   Aihe:  Muu aihe
to 5.11.2015

Moi lääkäri minä vaan kysyn kun minua närästää aika paljon ja olen laihtunut eli painan 61 kg eli vastaa sitten kun kerkiät.
Vastaus:
Tällaisessa tilanteessa on viisainta hakeutua lääkäriin ja ehdottaa gastroskopiaa.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1680   Aihe:  Muu aihe
ma 2.11.2015

Hei. Minulle on ilmestynyt ulomman häpyhuulen sisäpuolelle melko ylös ja lähelle klitorista limakalvon alle pitkulaiselta tuntuva, ehkä noin 1-2 cm pitkä kyhmy. Kyhmy ei juurikaan näy ulospäin, mutta tuntuu käteen. Kyhmy on hieman kipeä koskettaessa. Luulen, että kyhmy on hieman pienentynyt, mutta se ei kuitenkaan vaikuta häviävän. Se on ollut paikallaan jo 1-2 kuukautta. Pitäisikö kyhmyä käydä näyttämässä lääkärille? Kiitos avustasi!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Et kerro mitään perustietojasi. Minkä ikäinen olet? Mikä on hormonaalinen tilanteesi?

Antamiesi tietojen valossa voin vain suositella muutoksen näyttämistä lääkärin vastaanotolla.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1682   Aihe:  Vauvan odotus
ma 2.11.2015

Hei!

Tänään 22.10. minulla on rv32+1 viimeisten kuukautisten alkamispäivän mukaan laskettuna. Olisin halunnut kysyä, onko mahdollista selvittää, milloin raskaus sai alkunsa? Olen yleisolemukseltani hoikka ja ikäni on 38 vuotta. Aloin seurata kuukautiskiertoani vasta marraskuussa 2014. Marraskuusta lähtien kiertoni on ollut 28-29 päivää. Viimeiset kuukautiset alkoivat 11.3.2015 varhain aamulla. Tein positiivisen raskaustestin 12.4.2015. Kävin yksityisessä ultrassa 27.4.2015. Tämän ultraäänitutkimuksen  mukaan raskausviikko oli tuolloin H6+3 (CRL 6,89 mm, vastaa H6+3). Yksityisen ultratutkimuksen tekijä arvioi ovulaation olleen todennäköisimmin 25.-27.3. Seuraava ultra-aika  oli neuvolan lähetteellä 3.6.2015. Tällöin sikiön arvioitu paino oli 60 g ja CRL/HC/BP luvut 55,59/19,14. Raskausviikkoja menstr. mukaan tuolloin 12 + 0 ja raskausviikkoja UÄ-tutk. mukaan 12+1.

Neuvola on päätynyt siihen, että laskettu aikani olisi kuukautisten mukaan laskettuna 16.12., mutta 3.6. tehdyn uä:n mukaan laskettu aika olisi 15.12.

Yhdyntöjä  maaliskuussa oli la 21.3., pe 27.3. sekä sunnuntaina 29.3. ja ma 30.3. Onko mahdollista selvittää, minä päivänä näistä raskaus sai alkunsa? Mikä olisi mahdollisesti lähin vaihtoehto tai onko joku päivistä täysin poissuljettu? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Nyt on visainen kysymys, kun  annat vaihtoehtoja 4 , joista 3 kovin lähekkäin toisiaan.
Yleisesti ajatellaan, että ensimmäinen (varhainen) ultraäänitutkimus on hyvän tekijän käsissä tarkin hedelmöittymisajankohdan suhteen.

Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehtiin 27.4.15, jolloin alkion koko vastasi raskausviikkoja 6+3. Tämä tarkoittaa hedelmöittymistymiseen johtaneen yhdynnän ajankohdaksi noin neljä viikkoa (+-3 päivää) aiemmin.. Näin laskien päädytään 25-30.3.15 ajankohtaan. Antamiesi tietojen valossa ainoa poissuljettava yhdyntä, josta raskaus on alkanut on 21.3.15. Ikävä kyllä muut ajankohdat ovat niin liki toisiaan, ettei tarkkuus riitä.

Muistutan myös, että siittiöt voivat säilyä hedelmöittämiskykyisinä naisen elimistössä 3-5 vrk.

Onnellista odotusaikaa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1672   Aihe:  Liikunta
ma 19.10.2015

Hei! Olen 30 -vuotias mies (paino 85 kg, pituus 172 cm), jolle on määrätty Sertralin Orion lääkettä paniikkihäiriöön 50 mg/päivä. En ole vielä ottanut lääkettä, sillä ohjeessa sanotaan, että tryptofaanituotteita ei saisi lääkkeen kanssa käyttää. Harrastan kuitenkin natural kehorakennusta ja käytän proteiinilisiä kuten palautusjuomia, joiden aminohappoprofiilissa on kaikissa järjestään tryptofaania. Onko tryptofaani kokonaan kielletty vai onko olemassa jokin yläraja? Minulle on valinnaisesti määrätty myös Ketipinoria, jos Sertralinia en voi ottaa. Oma lääkärini ei osannut sanoa sen tarkemmin, koska ei ole ollut urheilijoiden kanssa suuremmin tekemisissä.
Vastaus:
Pahoiteluni viiveestä!

Tryptofaanin samanaikainen käyttö voi provosoida ns. serotoniinioireyhtymän. Serotoniinioireyhtymä eli serotoniinisyndrooma on myrkytystila serotoniinin kertyessä kehoon. Se voi pahimmillaan olla kuolemaan johtava. Olen siihen törmännyt vain kerran työssäni yleislääkärinä. Silloin siitä selvittiin lääkettä vaihtamalla.
Viisainta on olla houkuttelematta tätä pientä mutta realistista ongelmaa esiin. Jos tryptofaani on tärkeämpää kuin sertraliinin käyttö (toimii usein hyvin paniikkihäiriössä) palaa lääkitysasiassa hoitavan lääkärin luo.
Serotoniinioireyhtymä on kuvattu hyvin Wikipediasssa.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1677   Aihe:  Muu aihe
ti 13.10.2015

Hei. Jos olisin saanut Hpv tartunnan yli kymmenen vuotta sitten (mitään syyliä ei ole ollut) näkyisikö se papa-kokeessa, joita on tehty useampi sen jälkeen. Entä jos tartunta olisi, voinko tartuttaa sen jotenkin lapsiini, esim. synnytyksessä tai suukottamalla? Olen todella peloissani asiasta.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Suurin osa naisista, jotka ovat saaneet HPV-tartunnan, paranevat ihan itsekseen - ilman mitään lääketieteen toimia. Kun näin tapahtuu, Papa-kokeessa ei ilmene muutoksia. Kun tartunnasta on parantunut, ei tartuta lähipiiriä - ei lapsia eikä seksikumppaneita.

Papa-kokeella nimenomaan tutkitaan HPV:n aiheuttamia muutoksia.

Kysymyksen asettelusi perusteella pelkosi on aiheeton.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1676   Aihe:  Kuukautiset
la 3.10.2015

Hei!

Olen 23-vuotias tyttö. Olen kärsinyt epäsäännöllisistä kuukautisista vuosia urheilun ja alipainon takia. Viime kesän alussa sain keltarauhaskuurin, jolla menkat alkoivat tosin vasta kuukauden kuurin syönnin jälkeen! Kuukatiset tulivat niukkina normaalisti 2 kertaa. Kesän lopussa olin kuitenkin suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä. Tämän jälkeen tulivat taas niukat menkat. Aloin kuitenkin epäilemään ns. raskauden tiputteluvuotoa ja tein raskaustestin noin 4-5 vk yhdynnän jälkeen, testi näytti negatiivista, mutta vatsani on ollut kipeä ja rinnat turvonneet eikä seuraavia kuukautisia ole näkynyt. Onko mahdollista, että keltarauhanen ja oma lihoaminen käynnisti kuukautiset hetketksi, mutta nyt keho on palannut takaisin epäsäännöllisten kuukautisten pariin. Vai kuinka todennäköistä on saada valheellinen negatiivinen raskaustesti? Jos kyseessä olisi raskaus, viikkoja olisi nyt kertynyt noin 7-8? Mikä olisi tällöin paras tapa toimia mahdollisimman nopean raskauden keskeytyksen saamiseksi?
Vastaus:
Hei!

raskaustestit ovat erittäin luotettavia oikein tehtynä. Tilanteessasi tekisin kuitenkin uudestaan raskaustestin asian varmistamiseksi.

Epäsäännölliset kuukautiset harvoin tasoittuvat vain yksittäisillä keltarauhashormonikuureilla, vaan useimmiten tarvitaan kierronmukaista eli syklistä hoitoa noin puolen vuoden ajan, Se, että ensimmäinen setti keltarauhashormonia ei aloittanut poistovuotoa, kertoo siitä, että oma naishormoni eli estrogeenitasosi oli liian matala. Jos estrogeeniä ei ole pohjalla tarpeeksi, ei progesteroni (keltasrauhashormoni) toimi.

Raskaudenkeskeytystä varten on varattava aika lääkärille, joka tekee lähetteen sairaalaan. Lähettävä lääkäri voi olla yhtä lailla terveyskeskuksen tai yksityislääkäri. Hänellä pitää olla joko virkansa puolesta tai viranomaisen myöntämä lupa kirjoittaa AB1 -lomake. Terveyskeskuslääkäreillä tämä lupa on virkansa puolesta. Varatessasi aikaa, on hyvä kertoa, että kyse on raskaudenkeskeytyksestä, jotta pääsee sellaiselle lääkärille, joka näitä asioita hoitaa ja toisaalta, ettei synny viivettä hoitoonpääsyssä. Lähetteen kanssa hoito siirtyy sairaalan poliklinikalle: ajanvaraustapa on paikallisesti sovittu, mutta tavallista on, että nainen, jolla tarvittava AB1-lomake on jo täytettynä ja lähettävän lääkärin allekirjoittamana, soittaa itse varatakseen aikaa. Näin toimimalla kiireellisyysaste voidaan arvioida.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1671   Aihe:  Kuukautiset
su 20.9.2015

Hei! Olen 52-vuotias. Kuukautiseni alkoivat 12-vuotiaana ja ne ovat olleet hyvin runsaat. Viimeiset 15 vuotta olen käyttänyt Levonova-hormonikierukkaa joka poistettiin tämän vuoden huhtikuussa, koska FSH oli yli 60. Kierukan aikana kuukautiset olivat hyvin harvoin ja silloinkin lähinnä muutaman päivän niukkaa ruskeaa vuotoa. Kierukan poiston jälkeen heinäkuussa ilmaantui ensin rintojen arkuutta (mikä oli yleensä aikoinaankin ollut merkki kuukautisten alkamisesta) ja sen jälkeen tuli verinen kuukautisvuoto, jota kesti muutaman päivän ajan. Kävin gynekologilla elokuussa ja hän totesi kohdun limakalvon olevan normaali (ei paksuuntumaa) ja kaiken olevan kunnossa. Nyt viikko takaperin jälleen rinnat arat ja pari päivää takaperin alkoivat kuukautiset. Ihan normaalin oloiset kuukautiset, verinen vuoto, ei niin runsas kuin nuorempana, mutta selvää vuotoa kuitenkin. Äidilläni viimeiset kuukautiset n. 54 vuotiaana ja viimeisimpien vuosien aikana heittelehtivät hyvin paljon. Onko syytä huoleen vai voiko tämä olla normaalia? Eniten mietittyttää, voiko kuukautiset tulla vielä vaikka tuo hormooniarvo jo noin korkea?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Lähestyt vaihdevuosiasi, kuten itsekin epäilet.

Follikkelia stimuloiva hormoni heittelee arvoltaan kovasti, ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan. Näin ollen kertaalleen otettu FSH -arvosi kertoo lähestyvästä muutoksesta, mutta kuten olet huomannut, kuukautiset eivät sinulta ole loppuneet.

Hormonikierukka piti sinut vuodottamana, mutta sen poiston jälkeen olet hormonaalisesti omillasi.

Mikäli haluat, ei ole estettä asettaa uutta hormonikierukkaa, jolloin vuotoja ei ilmaannu. Aivan kuten ennen kierukan poistoa.

Ei ole estettä jatkaa ilman kierukkaa, jos niin haluat. Sairautta ei ole syytä epäillä.

Hyvää jatkoa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1670   Aihe:  Vauvan odotus
su 20.9.2015

Hei! Olen 34-vuotias perusterve nainen, ja odotan ensimmäistä lastani (rv 34+4). Olisin kysynyt seuraavaa: voiko vauva kohdussa ollessaan saada ravistellun vauvan syndrooman (shaken baby syndrome)? Olen joskus hytkyttänyt tai pienialaisella liikkeellä hiukan ravistanut kohtua saadakseni vauvan hereille, jos liikkeitä ei ole tuntunut pitkään aikaan (käytössä myös makean syönti jne.). Olenko voinut vahingoittaa sikiötä? Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kohdussa sikiö ei voi saada ravistellun sikiön syndroomaa. Huolesi on aiheeton.

Onnellista odotusaikaa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1663   Aihe:  Kuukautiset
ti 25.8.2015

Hei. Onko hormonitoiminnassani jotain vikaa? Olen 37 vuotias ja minulla on kolme lasta. Nyt pari vuotta kuukautiset ovat olleet melko niukat. Kestäneet kyllä noin viisi päivää. Nyt kuukautiset ovat tosi haalet. Verta ei juurikaan ole. Ennemminkin vain vaaleanpunaista limaa ja vuoto tosi niukkaa. Olen kova stressaamaan ja murehtimaan. Minulla on myös monirakkulaiset munasarjat tai sen tyyppisesti useampia rakkuloita.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Et kerro, käytätkö jotain ehkäisyvalmistetta. Oletan, että et, kun et asiasta kerro.

Jos kuukautisista puuttuu veri, on syytä tehdä raskaustesti. Jos kuukautiset jäävät pois ja raskaustesti on negatiivinen, saatat tarvita syklistä (kierronmukaista) keltarauhashormonia.

Mikäli taas käytät hormonaalista ehkäisyä, vuotojen niukentuminen voi liittyä siihen.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1662   Aihe:  Muu aihe
pe 7.8.2015

Hei!

Luin jonkun jutun asbestista ja että se on ennen ollut yleistä eri rakennusmateriaaleissa. Nyt pelkään, että perheemme on ehkä kotona altistunut asbestille. Meillä nimittäin oli vesivahinko ja sen takia jouduttiin poistamaan vanhaa muovimattoa n. 1,5 m2:n alalta. Talomme on 1950-60 -lukujen vaihteessa rakennettu. Remonttimies oli tekemässä työt.

Vasta monta kuukautta jälkeenpäin siis sain tietää, että noissa vanhoissa materiaaleissa on voinut olla asbestia. Aloin sitten selvittää asiaa, mutta remontin tekijä ja isännöitsijä vain vähättelivät. Muovimaton (ja asbestipitoisen liiman?) poisto tehtiin siis ihan normi purkutyönä. En osaa sanoa kuinka paljon tuosta tuli pölyä. Onneksi olimme sentään pois kotoa purkutyön aikana! Kuitenkin asbestipölyhän leviää ympäriinsä huoneistoon ja sitä voi olla siellä sitten pitkäänkin. Jälkikäteen on mahdotonta selvittää onko materiaaleissa ollut asbestia vai ei. Samoja materiaaleja ei huoneistossa enää ole missään kohtaa.

Hengitysliitossa neuvottiin ottamaan pinnoilta pölynäyte, josta voidaan selvittää onko pinnoille laskeutuneessa pölyssä asbestia. Teimme niin ja näytteestä ei asbestikuituja löytynyt. Näyte siis otettiin vasta useita kuukausia purkutyön jälkeen (normaaleja kotisiivouksia ollut remontin jälkeen jo useita). Muuta ei oikein ole tehtävissä kuin tuo pölynäytteenotto.

Asia ei jätä minua rauhaan ja pelkään edelleen, vaikka remontista on jo toista vuotta. Pelkään jos sitä mahdollista asbestipölyä on jossain koloissa, vaatteissa tms. ja sieltä leijuu huoneilmaan. Tuntuu, että koko loppuelämä on pilalla tämän takia.

Kuinka vakava riski tämä mielestäsi perheeni terveydelle on? Miten tämän pelon kanssa voi enää elää? Eniten pelkään lasteni takia jos sitten joskus sairastuvat tämän tyhmän virheen takia :(
Vastaus:
Kysymyksesi on periaatteessa hankala vastattava koska ei ole olemassa varmaa tietoa siitä, kuinka voimakasta asbestialtistumisen pitäisi olla että riski olisi huomioitava. Vastaukseni perustuu siksi talonpoikaisjärkeen.

Käsitykseni on, että ensinnäkään perheesi ei mitä todennäköisimmin ole altistunut asbestille ennen purkutyötä koska kuvauksesi mukaan sitä on ehkä ollut maton alla liimassa. Se ei siis kaiken järjen mukaan ole päässyt leijailemaan huoneistoon.

Toiseksi, maton purkutilanteessa asbesti on edelleenkin ollut kiinni jämähtäneessä liimassa ja vain pieniä määriä on saattanut olla irrallaan. Sisätilojen takia ilmavirratkaan eivät ymmärtääkseni pääsisi mahdollista asbestipölyä juurikaan liikuttelemaan.
Lisäksi työmies on puhdistanut ja imuroinut työpinnat ennen uusien materiaalien asennusta. Kaiken lisäksi olitte poissa kotoa työnaikana.  Et myöskään itse jälkeenpäin otetuissa näytteissä löytänyt asbestia.

On myös huomioitava että ko. ammattimies ei ole asiasta huolestunut ja on kuitenkin tietoinen (rakennustyömailla tehdään nykyään asbestikohteet alipaineistetuissa tiloissa) asbestin vaaroista. Hänen käsityksensä edustaa siksi todellisen riskin tasoa hyvin.

Minun mielestäni riskin suuruus on erittäin pieni. Asbestisairauksien kohdalla altistuminen yleensä on selkeästi osoitettavissa.

Olen toiminut 32 vuotta työterveyslääkärinä eikä tietooni omasta potilaskannastani ole tullut ensimmäistäkään uutta potilastapausta. Jo todetut ovat kaikki pystytty selittämään selkeän työaltistumisen kautta.


Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1659   Aihe:  Ahdistus
ma 3.8.2015

Hei,


En löytänyt kysymyksen aiheesta paniikkia tai huimausta,
valitsin siis ahdistuksen ..

Olen 48-vuotias mies ja asiani liittyy sellaiseen ongelmaan, että
autoa ajaessani minulle iskee pakokauhun tunne ja huimaus. Sen seurauksena
joudun usein keskeyttämään matkan ja käymään happihyppelyllä välillä.
Kohtaus alkaa ihan yllättäen ja on tosi inhottava. Joudun työni vuoksi ajamaan
autoa ja kun minulla on pidempi työmatka niin joudun varaamaan siihen
nykyään paljon aikaa kaiken varalta jos paniikki sattuu iskemään.
Puristan käsilläni rattia niin että ranteeni kipeytyvät ja tuntuu että taju lähtee ..

Kyseiset huimauskohtaukset alkoivat jo 20 vuotta sitten, mutta olivat
harvinaisia. Nykyään huimausta ilmenee suurin piirtein joka kerta
kun autolla lähden ajamaan pidempää matkaa. Kaupunkiajossa tätä ei ilmene
hitaammilla nopeuksilla.

Asiaa ei ole tutkittu koskaan, lääkärini sanoi vaan että
tuntuu varmaan inhottavalta se huimaus, mutta ei se ole kuulemma
vaarallista.

Niska- hartiaseutu on ammattini johdosta aika jumissa, mutta
käyn hierojalla säännöllisesti ja se auttaa, tosin ei tähän huimaukseen.
Olen syönyt masennuslääkettä (Sertralin) jo joitakin vuosia, mutta
tästä lääkkeestä se tuskin johtuu. Alkoholia juon 3-4 kertaa kuukaudessa,
muita päihteitä en käytä ollenkaan ..

Miten minun kannattaa edetä asian kanssa, liittyykö huimaus jotenkin
neurologian puolelle vai  ennemminkin psykiatriaan ? Haluaisin pikaisesti
vaivaani jotain hoitoa, elämäni kärsii tästä ja kamala stressi päällä koko ajan ..
Vastaus:
Hei, kuulostaa tosiaan inhottavalta vaivalta ja se, että se on yleistynyt on hyvä syy lähteä asiaa nyt selvittämään.

Minusta kannattaisi ensin poissulkea kaikki mahdolliset elimelliset syyt lääkärin kanssa, voisiko niska olla jo niin lukossa että huimaus johtuu ihan että veri ei kierrä kunnolla. Neurologinen arvio on tarvittaessa myös syytä tehdä.

Sertralinin mahdollisissa sivuvaikutuksissa lukee "Sertraliinin kaltaiset psyykenlääkkeet voivat vaikuttaa ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn." Eli vielä huolellisempi tsekkaus, onko muita lääkityksiä tms. tai pitäisikö lääke vaihtaa. Yleislääkäri tai kun kyseessä on psyykenlääke, psykiatrin kanssa tsekkaus.

Jos taas mitään elimellistä syytä ei löydy, jäljelle jäävät psyykkiset syyt, eli masennus, uupumus, stressi, liittyykö ajamiseen ahdistavia mielikuvia ym. Paniikkihäiriö voi lähteä kehittymään yhdestäkin negatiivisesta kokemuksesta, kun sitä alkaa pelkäämään, ja se ahdistaa lisää, hengittää pinnallisesti ja kehä on valmis. Ahdistuksen hoitoon suosittelen sitten taas psykoterapiaa etuliitteellä kognitiivinen, käyttäytymisterapeuttinen tai integratiivinen. Jos pitempi psykoterapia alkaa kiinnostaa, voi olla muunkin suuntauksen psykoterapia.

Eli tässä järjestyksessä kehottaisin etenemään, työtä se vaatii mutta asioihin on hyvä tarttua nyt. Tsemppiä matkaan :)
Vastaaja:  Teemu Ollikainen, erikoispsykologi PsL, psykoterapeutti (yet)

Kysymysnumero: 1658   Aihe:  Vauvan odotus
pe 31.7.2015

Lisäselvitys kysymykseen 1656:
Laskennalliset hedelmällisimmät päiväni olisivatkin olleet 12.6-17.6 ja tosiaan tunsin jo 9.6 nippailua ja kramppeja alavatsalla. Eli voisiko tämä ovulaatio ajankohta pitää suunnilleen paikkaansa, ja hedelmöityspäivä tosiaan olisi 15.6-17.6 välisenä aikana, kuitenkin ennen tuota 21.6? Asia todella vaivaa minua, enkä voi ollenkaan nauttia raskaudestani ennenkuin saan jotain varmuutta asiaan.
Vastaus:
Hei vielä!

Lisäselvitys ei ikävä kyllä anna minulle asiantuntijana lisäinformaatiota siittäjän selvittämiseen.

Onnea ja voimia raskausaikaasi :)
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1656   Aihe:  Vauvan odotus
to 23.7.2015

Olen epävarma tulevan vauvan isästä. Olen 21-vuotias, kuukautiskiertoni on n.31-35 päivää. Viimeiset kuukautiset olivat 25.5.2015, tein negatiivisen raskaustestin kp 25 ja kp 33 ja positiivisen kp 43. En testannut siinä välissä ollenkaan. Varhaisultran mukaan olisin rv 6+1, alkion mitat 2.4mm ja syke löytyi. Luulin tuntevani ovulaatio-oireita jo 9.6, nippailua sekä kramppeja alavatsalla. Ovulaationi laskurin mukaan olisi tapahtunut 15.6-21.6. välisenä aikana, ultran mukaan siis 17.6.2015. Olin vaihtoehto A:n kanssa yhdynnässä ovulaation aikaan 16.6. ja vaihtoehto B:n kanssa yhdynnässä 20.6-21.6. Onko siis melko varmaa että isä olisi A, joka olisi siis toivottu isäehdokas. Voiko varhaisultrassa määritelty aika raskaudenkestosta heitellä niin, että isä voisikin olla vaihtoehto B?
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja onnittelut raskaudestasi.

Kysymyksesi on visainen. Et kerro päivämäärää, jolloin 1. ultraäänitutkimus tehtiin. Kerrot kuitenkin, että teit negatiiviset raskaustestit kahdesti, ennen kuin teit positiivisen testin kp 43. Raskaustestin positiivisuus viittaisi myöhempään hedelmöittäjään, mutta siinä oli väliä peräti 10 päivää testeillä.

Siittiöt säilyvät hedelmöittämiskykyisinä useita päiviä noin 3-5 vrk naisen elimistössä, joten elimistössä oli sekä A:n että B:n siittiöitä hedelmöittymisajankohtana.

Varhaisultraäänitutkimuksessa on monia tutkimusta häiritseviä tekijöitä, joten 3-4 vrk heitto voi ilmetä, ikävä kyllä. Ultraäänilaitteen laatu, tekijän taidot, ultrattavan naisen lihavuus tai laihuus, akustinen impedanssi, jne.

En pysty auttamaan enempää. Tärkeintä olisi tuoda asia ilmi tutkimusta tehdessä, jolloin voidaan miettiä tutkimukseen liittyviä haasteita.

Onnea raskaudelle!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1657   Aihe:  Muu aihe
to 23.7.2015

Hei. Erästä ohjelmaa katsoessani mieleeni tuli yksi vanha asia. Noin 15 vuotta sitten oli yhden illan juttu työkaverin kanssa. Varsinaista yhdyntää ei ollut ja käsipeli oli yksipuolista. Jos en väärin muista jokin aika tästä minulla oli pissatulehdus johon sain kuurin. Olisiko tässä voinut olla kyse esim. klamydiasta. En osannut sellaista edes ajatella ennen kuin tv.stä tuli ohjelma missä siitä puhuttiin.
Olen sen jälkeen saanut kolme tervettä lasta. Nyt pelko ottaa valtaa ja ahdistaa.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kuvaamallasi tavalla ei klamydia tartu. Kertomasi perusteella et tarvitse tutkimuksia. Syyllisyys voi silti ahdistaa, mutta fyysisesti ei ole syytä huoleen.

Klamydia hoitamattomana johtaa heikentyneeseen lisääntymiskykyyn naisella. Ja ikävästi se voi olla oireeton, vaikka tekee munatorvillle tuhojaan. Mielestäni oireettomiltakin nuorilta naisilta pitäisi seuloa Klamydiaa näistä syistä. Testi on yksinkertainen virtsakoe.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1655   Aihe:  Muu aihe
la 11.7.2015

Paranevatko genitaaliherpeksen rakkulat omia aikojaan ilman viruslääkettä? Limakalvoni ovat ohuet ja haavaumia tulee usein. Syön Valtrex-kuurin haavaumiin ja joskus joudun ottamaan estolääkkettä kuukauden ajan. Ajattelen, että voisin pärjätä ilman lääkettä, jos tietäisin, että rakkulat paranevat itsestään.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Viruslääkkeillä voidaan vain lievittää oireita ja vähentää tartuttavuutta. Jos oireet ovat lieviä, viruslääkitystä ei kannata käyttää.

Limakalvojen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Et kerro ikääsi ja hormonaalista tilannettasi, mutta on monia keinoja vahvistaa limakalvojen kuntoa eri elämänvaiheissa.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1654   Aihe:  Muu aihe
pe 3.7.2015

Hei,

Menkkani alkoivat 1.6.2015. Söin tuolloin Cerazette-minipillereitä, mutta en muistanut ottaa pillereitä aina samaan aikaan. Ja menkat olivat "normaalit", verrattuna siihen, mitä ne yleensä pillereiden aikaan on, eli kestivät reilun viikon. Olen nyt raskaana.

Harrastin seksiä mieheni kanssa, kun menkkani loppuivat. Harrastin seksiä myös vieraan miehen kanssa 13.6., mutta hän ei tuolloin lauennut. Oman mieheni kanssa harrastin seksiä lähes päivittäin 14.6., 15.6., 17.6., jne. Haluaisin nyt tietää, miten suuri mahdollisuus on, että tuo vieras mies on lapsen isä ja onko mahdollista tehdä isyystesti lapsivesinäytteestä tai muuten, jos asiakas haluaa? Ja jos on, niin missä hinnoissa tällainen liikkuu? Minulla on takana kaksi lääkkeellistä raskaudenkeskeytystä, enkä oman tyhmyyteni takia kolmatta haluaisi. Eikä ole vaihtoehto, että voisin kertoa miehelleni tästä.
Vastaus:
Hei!

Tilanteesi on hankala. Näillä tiedoilla on mahdotonta antaa luotettavaa vastausta raskauden alkuunpanijasta. Ultraäänitutkimuksestakaan ei liene apua, ellet sitten ole tullut raskaaksi jo edellisestä kierrosta, kun pillereiden ottoajat vaihtelivat.

Isyystesti voidaan tehdä vasta lapsen synnyttyä.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1653   Aihe:  Iho
pe 26.6.2015

Olen 39-vuotias mies.

Olen kirjoittanut tänne aiemmin peniksen satunnaisista iho-ongelmista. Peniksestäni otettiin hiivaviljely ja tulos on negatiivinen. Joskus vuosia sitten kävi samalla tavalla. Diabetestä ja ylipainoa ei tietääkseni ole. Voinko siis normaalisti syödä sokeria, valkoisia jauhoja jne. ilman että siitä muodostuu mitään haittaa? Ei viitsisi turhan takia pitää tiukkaa hiivadieettiä, jos ei siitä saa mitään hyötyä.

Vastaus:
Niiden tietojen valossa jotka kysymyksestäsi ilmenee totean että voit pitää normaalia ruokavaliota johon myös mainitsemasi ravintolajit kuuluvat.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1652   Aihe:  Muu aihe
pe 26.6.2015

Hei! (Aiheeni ei ole tuo liikunta, mutta ei ollut muita vaihtoehtoja)

Olen 63-vuotias työssä käyvä nainen. Oireeni alkoivat 60-vuotiaana ja noudattavat tätä kaavaa:
Alkuyöstä herään ranteiden ja nilkkojen säteilevään kipuun.
Sitten seuraa polttelu ylävatsassa, rinnan alapuolella, hiukan oikealla.
Ylävatsakipu siirtyy alemmas, närästyksen tuntua, ja suuhun tulee paha maku. Yön edetessä kipu ja voimattomuuden tunne käsissä ja jaloissa etenee, vatsa turpoaa (on pallona päivisinkin).
Sama kaava jatkuu siten, että nenän liepeille tulee tunnottomuuden oireita, ja otsaa rupeaa särkemään. Nykyisin myös korva humisee.
Vatsan tähystykset, ultrat ja verikokeet ok. Myös borrelioosin vasta-aineet tutkittu.
Olen käyttänyt kolestrolilääkkeitä, vuosi  sitten vaihdoin simvastatiini 20 mg:n Actavis10 mg:hen. Oireet häipyivät vuodeksi, liekö sattumaa, mutta ovat taas takaisin, vaikka jätin tämänkin lääkkeen nyt pois. Kolesteroli nousee kuitenkin heti 7:n tienoille tästä syystä. Valvotut yöt rassaavat.

Vaivani alkoivat siis kolme vuotta sitten tämän kaavan mukaisesti. Olen viettänyt pitempiä aikoja Kaakkois-Aasiassa, josta tulee mieleen parasiitit tms (yksi ulostekoe otettu myös).
Olen nyt googlaillut kaikenlaisia fibromyalgioita yms. Lääkäreillä käynneistä tulee vain tyhmä olo, jo heti oireiden alkuvaiheita selostettaessani tiedän, etten saa apua.              
Vastaus:
Oireesi hämmentävät minuakin mutta tuo Aasian reissu voi olla johtolanka ja kannattaa sulkea pois ainakin loiset eli parasiitit.Tällöin minimikoemäärä on 3 jotta voidaan olla varmoja niiden poissulkemisesta.
Sinut on jo nyt tutkittu sillä tavalla kattavasti että pahanlaatuiset ongelmat tuntuvat poissuljetuilta vaihtoehdoilta. Jos ulostetutkimuksetkin näyttävät miinusta kannattaa keskustella ravintoterapeutin kanssa ei-lääkkeellisestä hoidosta.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1651   Aihe:  Muu aihe
ke 17.6.2015

Olen 39-vuotias nainen. Olen fyysisesti terve, hoikka, en tupakoi enkä käytä alkoholia. Verenpaineeni on matalahko (ymmärtääkseni ei kuitenkaan epätavallisen matala - lukemia en nyt muista). Kolesteroliarvotkin ovat aina olleet hyvät. En käytä mitään lääkkeitä. Liikun säännöllisesti ja pyrin syömään terveellisesti. En juo kahvia kuin aivan satunnaisesti. Yleensä myös nukun hyvin.

Ongelma on se, että aina silloin tällöin kuulen korvassa veren kohinan pulssin tahtiin. Tänä aamuna taas kuului, mutta nyt illalla ei, vaikka on hiljaista ja painan sormet korville. Tätä kohinaa on kuulunut jo vuosien ajan aina ajoittain, yleensä hetken aikaa kerrallaan. Ainakin viime aikoina kohina on kuulunut vain oikeasta korvasta. En muista, onko joskus kuulunut myös toisesta. Tiedän, että korvan läheltä kulkee aivoihin verta kuljettava valtimo, mutta onko normaalia, että veren kohinan aina välillä kuulee?

Joskus (vuosia sitten) kohina oli niin häiritsevää, että se jopa vaikeutti nukahtamista. Tuolloin korvat tarkastettiin ja todettiin, että korvakäytävät ovat ahtaat ja niissä oli vaikkua. Korvien puhdistuksen jälkeen ääni hiljeni ainakin sen verran, etten enää kiinnittänyt asiaan huomiota. Tuon jälkeen olen siis aina ajoittain kuullut kohinaa, koskaan se ei ole ollut jatkuvaa. Yleensä tietysti kuulen äänen hiljaisuudessa. Joskus esim. nopea ylösnousu voi tuoda sen kuuluviin.

Viime ajat ovat olleet stressaavia, olen kärsinyt ahdistuksesta ja niska/hartiaseudun lihakset ovat jatkuvasti jumissa. Voiko näillä olla vaikutusta?
Vastaus:
Jos korvien tilanne ns otoskoopilla ja ääniraudalla  tutkien on normaali ja kuulokokeessa (audiogrammi) ei ole poikkeavaa on todennäköinen syy viaton, esim. vaha tai niskahartiaseudun ongelmat.  Yleislääkäri pystyy asian helposti arvioimaan.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1649   Aihe:  Liikunta
ke 17.6.2015

Olen 70-vuotias mies. Asun Teneriffalla ja liikun paljon. Täällä on jyrkkiä mäkiä joita olen kävellyt. Viime aikoina on alaselän-lonkkien väsymistä tapahtunut mutta olen pitänyt sitä normaalina väsymisenä. Nyt viimeisen 5 viikon aikana liikkumisesta on tullut vaikeata. Tasaisella tiellä pystyn kävelemään kuinka pitkälle tahnsa, samoin alamäkeä. Mutta sitävastoin lievissäkin ylämäessä lonkat ja pakaralihakset kipeytyvät  ja jalat muuttuvat "lyijystä" tehdyksi keitetyksi makaroniksi, eli voimat häviävät jo muutaman kymmenen metrin matkalla. Samoin käy portaita noustessa tai noustessa pystyyn istuaalta, tuolista, sohvalta jne.. Tämä "hyytyminen" tapahtuu noustessa aivan lyhyttä ja loivaa mäkeä. Aikaisemmin olen suht.koht. vaivatta noussut 45º mäkeä, ainostaan normaalin väsymyksen puitteissa. Kun em. vaivat alkoivat, molemmat jalat turtuivat ja melkein halvaantuivat. Menin siksi ensiapuun mutta siellä ei löytynyt mitään vikaa. Happisaturaatio 98%. Alaraajojen liikkuvuus normaali, selällä maaten tutkimuspoydällä. Hermovasteet ok. Sitten menin omalääkärille joka määräsi verikokeeseen. Kaikki ok. Radiografiassa näkyi 4 ja 5 nikaman välilevyn pienentyminen (disminuido) ei tyrää. Määrättiin Naproxeno 500mg x3 6 päivää joka nyt menossa. Ja lähete traumatologille. (Ensimmäinen vapaa aika toukokuussa 2016 hah-hah).
Luin netistä lonkkanivelen limapussin tulehduksesta, voiko olla kyse siitä vai olenko pilannut lonkat rehkimällä pitkin mäkiä täällä. Minulla on hiukan ylipainoa mutta ei liikalihavuutta.
Vastaus:
Lähden siitä että kyse on puhtaasti alavartalon oireista eikä esim sepelvaltimotaudista (puristava tunne rinnassa keskellä fyysisessä rasituksessa) tai keuhkoperäisestä syytä (Happisaturaatiosihan oli normaali).  
Kuvauksesi perusteella kuulostaa ensinnäkin siltä että lonkkanivelperäinen syy on epätodennäköinen sillä ko nivelten oireet ovat sinun iässäsi yleensä kuluman aiheuttamaa kipua jonka kokee kuormituksen kautta nivusseuduissa edessä reiden lähtökohdissa.

Sen sijaan aloin pohtia voisiko sinulla olla ns. lihasreuma (ikäsi!) joka nostaa senkan helposti useaan kymmeneen. Tuliko tämä koe otettua? Entä lihasentsyymit eli CK-arvo? Lonkkien limapussitulehdukset tuntuvat lonkkien sivulla siinä kohtaa missä luu on lähellä ihon pintaa. Ei siis pakaroissa tai alaselässä. Jos näitä painaen kipu on kova on mahdollista että kyse on ns. trokanterbursiitista. Silloin kortisonipistos usein auttaa.

Selvitytä nämäkin vaihtoehdot.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1646   Aihe:  Muu aihe
ke 17.6.2015

Hei. Olen 38-vuotias mies. Esinahkani iho on varsin herkkä ja toisinaan punottaa (yleensä ohimenevästi). Olen käynyt ihotautilääkäreillä ja urologeilla. Urologilla tässä alle kuukausi sitten. Mitään ihmeellistä ei havainnut.  Esinahkani on ihan normaali, eli ei liian tiukka. Kysymykseni koskee sitä että ärsyttääkö esinahan alle jäävä virtsa peniksen ihoa ja pitääkö se saada sieltä pois? Eli aiheuttaako se tulehduksia? Joskus on jäänyt virtsaa esinahan väliin. Diabetesta ei ole diagnosoitu.
Vastaus:
Luonto on järjestänyt niin että peniksestä tuleva virtsa ei altista siittimen tulehduksille. Muutenhan näitä tulehduksia olisi yhtenään. Yleisellä tasolla: peniksen hygieniaan riittää useimmiten vesihuuhtelu ja korkeintaan shampootasoinen pesu alueen ihon herkkyyden takia. Hankauspuhdistusta pesuvälineellä en suosittele ollenkaan.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1644   Aihe:  Vauvan odotus
pe 22.5.2015

Hei,

Onko vauvani todennäköinen hedelmöitysajankohta 18.1 vai 25.1? Voisitko myös kertoa, millä perusteella toinen on todennäköisempi?

-Olen 30-vuotias
-Edelliset kuukautiseni alkoivat 31.12.2014. Kuukautiskiertoni on aina ollut pitkä ja epäsäännöllinen. Ainoa ikinä laskemani kiertoväli oli 32 päivää.
-Tein raskaustestit First Signal herkällä testillä (10 mlU/ml). 28.1 ja 31.1 tulos oli negatiivinen. 5.2 tulos oli positiivinen, mutta hieman haalea. 6.2. ja 7.2 tulos oli selkeän positiivinen.
-Rintani alkoivat aristaa 2.2.
-Opiskelijaterveydenhuollon emättimen kautta tehdyssä ultrassa 13.2 todettiin sikiöpussi, mutta sikiötä ei löytynyt. Lääkäri arvioi raskauden olevan viidennellä viikolla, jolloin hedelmöitys olisi tapahtunut 25.1.
-Kontrolliultrassa opiskelijaterveydenhuollossa 24.2 löytyi sikiö. Sen mitta oli 5,5mm, joka vastasi rv 6+2. Tällöin hedelmöitys olisi tapahtunut 25.1
-Kolposkopian yhteydessä ultrassa 26.3 lääkäri arvioi sikiön iäksi 11+5. Tällöin hedelmöittyminen olisi tapahtunut 18.1
-Seulontaultrassa 2.4. sikiön mitta oli 59mm, joka vastasi viikkoja 12+3. Tällöin hedelmöittyminen olisi tapahtunut 18.1
-Tutkin pääperämittataulukoita, ja kahden viimeisen ultran tulos sopisi koon vaihteluvälin (5% sikiöistä pienempiä ja 5% suurempia kuin vaihteluväli) puolesta kuitenkin yhteen myös sen kanssa, että raskausviikkoja olisi ollut kahdessa viimeisimmässä ultrassa viikko vähemmän, eli hedelmöittyminen olisi voinut tapahtua 25.1.
-Olen itse 180 cm pitkä ja mieheni 190 cm pitkä, joten arvelen myös sen perusteella, että ehkä sikiö olisi voinut olla jo varhaisessa vaiheessa pitkä?

Kiitos vastauksestanne!
Vastaus:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Yleinen periaate on se, että mitä varhaisemmin ultraäänitutkimus tehdään, sen luotettavampi se on lasketun ajan suhteen. Tämä tarkoittaa, että 25.1.15 olisi todennäköisempi hedelmöittymisajankohta.

Samasta syystä johtuen laskettua päivää ei muuteta seulaultraäänitutkimuksessa, ellei se poikkea yli 2 viikkoa.

Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1643   Aihe:  Muu aihe
pe 22.5.2015

Olen 39-vuotias nainen ja olemme mieheni kanssa yrittäneet saada lasta parin vuoden ajan. Tuloksena tähän mennessä vain kolme keskenmenoa viikoilla 6+3, 7+0 ja 12+3. Kaikki raskaudet ovat alkaneet spontaanisti ja yleensä jo kolmannesta yrityskierrosta  ja ovat olleet kohdunsisäisiä. Viimeisin keskenmeno todettiin niskapoimu-ultran yhteydessä. Aiemmissa ultrissa kaikki oli ollut ok.
Olemme perusterveitä, emme tupakoi tai käytä paljon alkoholia, normaalipainoisia. Meillä kummallaakaan ei ole aiempia lapsia. Suvussani ei ole perinnöllisiä sairauksia, mutta isäni on kuollut keski-iässä aivoinfarktiin.
Verikokeissa minulla ei ole löydetty mitään selittävää tekijää keskenmenoihin. Mieheni testit eivät ole vielä valmistuneet. Amh-arvoni olivat myös hyvät. Mitään tukilääkitystä (clomit, hepariini tms.) tai tehostettua seurantaa en ole raskauksiin saanut.
Nyt, kuukausi keskenmenon jälkeen, minulla todettiin polyyppi kohdussa. Sain ajan hysteroskopiaan ja polyypin poistoon muutaman kuukauden päähän.
Lääkäri ei osannut sanoa, onko polyyppi voinut aiheuttaa keskenmenoni. Kannaattaako minun siis odottaa nämä kolme kiertoa hysteroskopiaan ilman raskausyritystä? Onko minulla enää mahdollista päästä lapsettomuushoitoihin, koska täytän kesällä jo 40? Aiemmin olen saanut jo lähetteen hormonipoliklinikalle, mutta se raukesi, koska olin ajan saadessani raskaana. Voinko "uusia" lähetteen lapsettomuustutkimuksiin ja pitääkö se tehdä ennen kuin täytän 40?
Ymmärrän hyvin, että alan olla vanha ensisynnyttäjäksi, mutta ihan vielä en olisi valmis luovuttamaan, vaikka ennusteeni ei liene kovin hyvä.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja anteeksi, että vastaan vasta nyt, mutta kysymyksesi tuli vasta tänään tietooni.

Pääset jatkotutkimuksiin pelkästään siitä syystä, että sinulla on nyt kolme peräkkäistä keskenmenoa kumppanisi kanssa. Nämä tutkimukset koskevat teitä molempia.

Et kerro polyypin koosta mitään, joten en pysty ottamaan kantaa, pitääkö raskausyrityksessa pitää taukoa hysteroskopiaan asti ja voiko polyyppi liittyä keskenmenotaipumukseesi. Koska polyyppiepäilys on herännyt vain kuukausi keskenmenosi jälkeen, on mahdollista, että UÄ-löydös liittyy keskenmenoon eikä polyyppiin. Et myöskään kerro minä vuosina keskenmenosi ovat olleet.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1641   Aihe:  Kuukautiset
la 2.5.2015

Hei!

Olen 24-vuotias perusterve nainen ja kysymykseni koskee lyhyttä luteaalivaihetta. Minulla on ennestään yksi 04/14 syntynyt lapsi, jonka raskaus alkoi "luomusti", spontaanisti ilman hoitoja. Nyt haaveissa uusi raskaus, yritys aloitettu 12/14. Aloin heti tikuttamaan ovulaatiota, sillä halusin tietää ovuloinko ylipäätään ollenkaan, koska imetin vielä silloin viime vuoden joulukuussa ja vauvakuume oli kova. Ovuloin testien mukaan, mutta kuukautiset alkoivat jo 5-6 päivän päästä tikutetusta ovulaatiosta. Joulukuun jälkeen samat ongelmat jatkuneet, luteaalivaiheen ollessa välillä jopa 8-9 päivää. Nyt huhtikuussa löysin ovulaation taas tikuilla, mutta juurikin nyt kuukautiset alkoivat taas vaikka päällä on 8. päivä ovulaatiosta. Imetyksen lopetin kokonaan reilu kuukausi sitten, imettänyt olen sitä ennen koko tämän vuoden 1-3 krt päivässä. Mutta nyt siis imetys lopetettu. Kuukautiset alkoivat vauvan ollessa 2kk vaikka täysimetin.

Miten tästä edetä, voiko luteaalivaihe pidentyä itsestään vai pitäisikö mennä gynekologin juttusille? Kuinka kauan tässä voi vielä odotella? Johtuuko tämä lyhyt luteaalivaihe imetyksestä vai mikä muu voi olla pielessä? Kuinka kauan normaalisti kuukautiskierto voi olla sekaisin imetyksen jälkeen? Pelko sekundäärisestä lapsettomuudesta suuri :( En tiedä millainen luteaalivaihe minulla on aiemmin ollut, lapsi sai alkunsa ensimmäisestä tikutetusta ovulaatiosta ja raskautta yritimme n. 4kk. Uskon kuitenkin kuukautisten olleen suht "normaalit" ennen ensimmäistä raskautta.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Imetysaikana hormonaalinen tilanne on poikkeuksellinen ja löydöksesi johtuvat suurella todennäköisyydellä siitä.

En näe tarpeelliseksi gynekologikäyntiä, vaan toivotan onnea lisääntymistoiveellesi. Näen todennäköisyytesi jälleen "luomuraskauteen" hyvin suurena, jos ja kun puoliso on sama kuin edellisellä kerralla.


Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1639   Aihe:  Iho
pe 24.4.2015

Olen 37-vuotias mies. Noin kaksi viikkoa sitten minulta puhkaistiin paise esinahasta ja määrättiin antiseptistä voidetta. Paise taitaa olla paranemaan päin, se on laskenut ja mitään kovettumaa ei juuri tunnu. Vähän muuta aluetta punertavampi se vielä on.Tämä paise alkoi siten että iholla näkyi ensin vain kohouma ja sitten tuntui kovalta esinahan pinnalla. Myöhemmin se muuttui finnimäiseksi ja lääkäri puhkaisi sen. Kysyisin että tuleeko noita paiseita yleensä samalle alueelle lisää? Näyttäisi että pientä paiseen alkua olisi mahdollisesti alkamassa sentin parin päässä tästä hoidetusta paiseesta. Ei vielä missään finnimäisessä tilassa ja eikä kovin isona. Jos suojaamaton seksi on ainoa tapa millä sukupuolitauti tarttuu, niin sen mahdollisuuden voi laskea kokonaan pois. Jos näitä paiseita tulee lisää, joudunko menemään uudestaan lääkärille näyttämään, vai onko uusien paiseiden muodostuminen alueella normaalia?
Vastaus:
Oman kokemukseni mukaan ei, 33v yleislääkärinä toimittuani. Aika ajoin näkee kivespussin alueen vastaavia tulehduksia, mutta nekin ovat epätavallisia. Kuvaamasi oire ei oikein sovi sukupuolitaudiksi vaikka se onkin siis poissuljettu.
Ehdotan että olet hoitaneeseen lääkäriin yhteydessä ja pyydät häneltä paikallishoidoksi antibioottivoiteen esim. tähän ajankohtaiseen tilanteesen tai myös vastaisen varalle.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1637   Aihe:  Muu aihe
ma 30.3.2015

Olen 63v nainen jolta on leikattu sappikivet vuosia sitten avoleikkauksessa. Voiko tauti uusiutua koska nyt on sappitaudin kaltaisia kipuja oikeassa ylävatsassa?
Vastaus:
33 vdn aikana minulle ei tällaista potilasta ole koskaan eteen tullut. Käsitykseni mukaan kuitenkin tällainen on mahdollista mutta harvinaista.  

Vaikka leikkauksessa sappirakko poistetaan sappea syntyy maksassa tietenkin edelleen ja se valuu jäljelle jätettyjä sappiteitä pitkin ohutsuoleen.  

Sappikivien synnyssä kyse on sappinesteen sakkautumisesta kolmen erillisen kemiallisen aineen reaktiona. Reaktio voi siis harvinaisena ilmiönä tapahtua jäljellä olevissa sappiteissä ja aiheuttaa uudelleen kohtausoireita.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1636   Aihe:  Kuukautiset
pe 20.3.2015

Olen 36-vuotias, minulla on 2 lasta ja ehkäisy kondomi. Kuukautiset ovat yleensä olleet samanlaiset: ensin 2-3 pv. ruskeaa tiputteluvuotoa ja sitten normaali vuoto noin 5 pv. En ole oikein koskaan pitänyt kirjaa kuukautiskierron pituudesta, mutta nyt sen aloitettua, huomaan että pituus on vaihteleva 24-36 päivää. En tiedä onko se muuttunut epäsäännölliseksi, vai onko aina ehkä noin ollutkin.

Puolentoista vuoden aikana kaksi kertaa on käynyt kuitenkin niin, että tätä ruskeaa tiputteluavuotoa ei ole tullut, vaan vuoto on äkkiä alkanut punaisena, ja on tullut kiire vessaan. Tämä vuoto on sinällään ehkä tullut tuon kierron rajoissa, mutta todella erilainen kuin yleensä ja kesto vain 3 päivää.

Valkovuotoa minulla on ajoittain ja joskus siinä on pistävä haju.

Synnytysten jälkeen viimeisen neljän vuoden aikana olen kokenut muutaman kerran todella voimakkaita alavatsakipuja kierron puolivälin aikoihin, mutta kerran myös aika pian kuukautisten jälkeen. Kivuilla on ollut selkeä alku ja loppu ja kestänyt korkeintaan kaksi tuntia. Ovulaatiokipuja? Nyt yli puoleen vuoteen ei ole ollut taas tuollaista kipua kuitenkaan.

Papakoe oli juuri hiljattain normaali, mutta pelkään kohtusyöpää, joka oli edesmenneellä äidillänikin.

Onko minulla syytä mennä tutkimuksiin?
Vastaus:
Hei

kiitos kysymyksestäsi. Ole huoleti, tilanteesi vaikuttaa vallan normaalilta. Mikäli tilanne vaivaa sinua, voisit hyötyä esim. hormonikierukasta tai yhdisyelmäehkäisystä, ellei sinulla ole näihin vasta-aiheita.

Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1635   Aihe:  Muu aihe
to 19.3.2015

Hei, olen 56v. nainen. Tässä muutama kysymys jotka nyt askarruttaa mieltä kerran gynekologi sanoi että peräsuoli niin kuin näkyy emättimestä. Onko se vaarallista, joskus on semmoista paineen tunnetta kun istuu. Voiko se mahdollisesti kehittyä niin että tarve olisi leikata. Sitten minulle sattui viikko sitten työtapaturma, olin lääkärin huonetta siivoamassa otin roskapussin ja sieltä neula tuikkasi minua sormeen. Jouduin heti verikokeisiin tulokset oli negat, siellä hiv ja hepatiiti katottiin ja nyt joudun vielä 3 kertaa testeissä käymään, syyskuussa viimeinen käynti. Nyt seksielämä askarruttaa voidaanko olla ilman kondomia ollenkaan, huhtikuun alussa on taas testit miehelle. On hirveän vastenmielistä kondomin kanssa ährätä mutta ilmeisesti on pakko näin toimia. Kiitos vastauksesta.
Vastaus:
Hei

Kiitos kysymyksestä. Olet ihailtavan huolellinen toimissasi.

Laskeumavaivan vuoksi leikkaus voi tulla hoitomuotojen valikomaan, jos lantionpohjanlihaksiston harjoittaminen ei riitä ja jos laskeuma alkaa vaivata enemmän. Esimerkikisi jos joudut auttamaan sormin ulostaessa.

Ikävää, että jouduit neulanpistotapaturmaan, mutta hienoa, että olet huolehtinut asiaankuuluvista tutkimuksista. Kertomasi perusteella luulen, että kondominkäyttö on perusteltua omankin nautintosi kannalta.


Hyvää jatkoa!
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1632   Aihe:  Muu aihe
to 19.3.2015

Kysymyksen aihe: Verenvuototaipumus ja infrapunasauna

Olen 59-vuotias nainen, jolla on todettu metabolinen oireyhtymä, painoindeksi 35 ja hidastunut veren hyytyminen, mustelmia tuee helposti, ei varsinaista hemofilia-dg  (tutkittu SPR:ssä von Willebrandt –epäilynä), diagnoosia ei kuitenkaan annettu, hyytyminen tapahtuu, mutta selvästi normaalia hitaammin ja syytä tähän ei löytynyt. Suositeltiin mahd. leikkauksiin mennessä välttämään pari vk. särkylääkkeitä sekä hyviä rasvoja ja että leikkauksessa käytettäisiin jäämurskaa. Kaikissa pienissä leikkauksissa on ilmennyt norm. runsaampaa verenvuotoa, kuten sterilisaatiossa, myös hampaiden poistossa vuoto on jatkunut pidempään; nielurisaleikkauksenkin jälkeen haavat aukesivat ja tuli vuoto.

Tahtoisin hankkia INFRAPUNASAUNAN. Olen kuitenkin lukenut jostain esitteestä, että sitä ei suositella henkilöille, joilla on verenvuototaipumusta. Ilman haavoja yms. minulla ei ilmene vuotoja, ei esim. nenäverenvuotoa. Voisiko minun olla turvallista käyttää infrapunasaunaa, mikäli sitä tulisi otettua korkeintaan 30 min. kerrallaan ja korkeintaan 3 x /vk? Asun omakotitalossa ja kylmänä vuodenaikana infrapunasaunalla varustettu suihkukaappi olisi suuri parannus elämänlaatuun lämmityskustannusten jäädessä silti pieniksi ja lämmön saisi nopeasti. En ole löytänyt riittävän selkeää vastausta netistä.
Vastaus:
Kysymyksesi on vaikea. Periaatteessahan infrapunasäteily "vain" lämmittää ja siksi sitä sovelletaankin saunan tai vaikkapa ulkoterassin lämmön lähteenä. Tällöin ilmaa ei tarvitse lämmittää vaan säteet kuljettavat lämmön iholle. Periaatteessa siis vaaratonta siinäkin mielessä että suuri osa auringon säteilystä on infrapunasäteilyä.

Infrapunasäteily kuitenkin tunkeutuu ihon läpi kudoksiin toisin kuin tavallinen valo. Sitä on siksi käytetty hoitomenetelmänä kivunlievitykseen ja edistämään haavojen parantumista. Tämä perustuu osin säteilyn lämpövaikutukseen. Tiedetään, että tämä säteily vaikuttaa soluelinten, etenkin mitokondrioiden toimintaan.

Täysin varma en siksi asiasta ole mutta arvelen kaikesta huolimatta infrapunasaunan sopivan myös sinun tapauksessasi. Valmistajan on kuitenkin pystyttävä antamaan aukoton vastaus kysymykseesi ennen kuin ostat tuotteen.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 1629   Aihe:  Kuukautiset
to 26.2.2015

Hei!
Olen 22-vuotias tyttö. Olen tällä hetkellä opiskelijavaihdossa. Minulla ei ole tullut kuukautisia 3 kuukauteen. Marraskuussa 2014 minulla tuli ne viimeksi normaaleina. Joulukuussa ei, sitten tammikuussa minulla tuli kuukautisten sijasta ruskeaa vuotoa vähän. Helmikuu on nyt loppumassa, eikä niitä ole vieläkään tullut.
Vaihdossa ollessani olen laihtunut, mutta en niin paljon että sen pitäisi vaikuttaa tällä tavalla. Olen normaalipainoinen (170 cm, ja painoa 70-80kg). En ravitse ja nesteytä itseäni samalla tavalla ulkomailla, kuten teen sitten kotona. Joskus on mennyt muutamakin päivä syömättä ilman kunnon ateriaa. Vain hedelmää ja leipää ja joskus ei niitäkään. Ja sitten vain muutama lasillinen vettä vain yhdessä päivässä.
Olen erittäin huolestunut. Stressaan aina välillä, mutta se on tavallista opiskelijalle, eikä stressi ole vaikuttanut koskaan kuukautisiini.
Sitten kun kuukautisten aika olisi, niin alavatsassa tuntuu siltä että ne voisivat jo kohta alkaa, mutta ei ne sitten olekaan alkaneet. Myös rinnat tuntuvat aroilta samoihin aikoihin.
Kuukautiseni eivät ole koskaan olleet säännölliset, mutta aina ne on silti tulleet. Joskus ennenkin välistä on korkeintaan jäänyt vain yksi kuukausi, mutta silti ne on aika säännöllisesti tulleet.
Pystytkö sanomaan mitä tämä tarkoittaa, ja voitko antaa jotain neuvoja?
En haluaisi ottaa mitään hormoonilääkettä.
Vastaus:
Hei!

Kaikkein tärkeintä on nyt tehdä raskaustesti. Et kirjoita sanaakaan ehkäisystäsi. Et myöskään kerro, oletko terveydenhuoltopalveluiden piirissä vaihtopaikkakunnallasi tai onko sinulle toimiva matkavakuutus, joka korvaa kulut tällaisissa tilanteissa.

Jos et ole raskaana, hoidoksi tarvitset kiertoa säännöllistämään lääkitystä. Raskaustestin onnistut varmasti tekemään ilman terveydenhuoltopalveluitakin, mutta muutoin hoitoa varten täytyy mennä lääkäriin.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1628   Aihe:  Raskauden ehkäisy
to 26.2.2015

Hei!

Kysyisin, onko syytä huoleen esim. laskimotukoksen riskin suhteen.
Olen ottanut Norlevo 1,5mg jälkiehkäisypillerin syyskuussa -14, marraskuussa -14 ja tammikuussa -15. Vuodessa suositeltu maksimimäärä taitaa olla juuri tuo 3, joka nyt on täyttynyt jo tässä 5kk aikana..
Kuukautiskiertoni tai -vuotoni ei ole sekoittunut juuri ollenkaan tablettien ottamisen seurauksena. Kuukautisvuoto on alkanut joka kerta 6 vrk tabletin ottamisesta.

En ole ennen syönyt e-pillereitä, mutta nyt olen aloittamassa ne ensi kierrosta. Laskimotukosriski on ilmeisesti korkeimmillaan pillereiden syönnin ensimmäisen vuoden aikana ja nyt huolettaa, kasvattavatko nuo muutamien edellisten kuukausien aikana syödyt hormonipommi je-pillerit yhdessä nyt alkavan hormonaalisen ehkäisyn kanssa riskiä entisestään? Myös lentomatka - joskin lyhyt - on tulossa pillereiden aloituksen jälkeen.

Minulle e-pillerit määrännyt hoitaja kysyi kyllä käynnilläni myös mahdollisista je-pillereistä, johon valitettavasti valehtelin sujuvasti päin näköä ottaneeni syksyllä yhden pillerin. Kysymys tuli niin äkkiä ja häpesin niin lyhyen ajan sisään otettua montaa jälkiehkäisyä, joten pilasin siinä kohtaa mahdollisuuteni jutella tästä huolesta.
Olen 21v. Suvussani esiintyy joitakin laskimotukosriskiä kasvattavia sairauksia, mutta minut todettiin täysin esteettömäksi aloittaa e-pillerit. Mitä jos olisin kertonut hoitajalle totuudenmukaisesti viime kuukausina syömäni je-pillerien määrän, olisiko e-pillerien aloitus jotenkin tarkasteltu uudelleen? Kuinka hormonit, kuten je-pillerin keltarauhashormoni, poistuvat kehosta vai varastoituvatko ne elimistöön? Entä auttaako asiaa yhtään, jos lykkään e-pillerien käytön aloitusta esimerkiksi kuukaudella, jolloin elimistö saisi "toipua" vielä jälkiehkäisypillerien levonorgestreelistä?

Suuret kiitokset vastauksestasi!
Vastaus:
Hei!

Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. On erittäin tärkeää juuri käyttämiesi jälkiehkäisyvalmisteiden takia aloittaa mahdollisimman pian luotettava ehkäisy sinulle.

Kysymyksestäsi jää epäselväksi, oletko aloittamassa vain keltarauhashormonia sisältävän ehkäisypillerin vai yhdistelmäehkäisyn. En myöskään saanut kysymyksestäsi selkeää vastausta siihen, onko suvussasi ilmennyt veritulppia.

Olet nuori ja selkeästi tarvitset luotettavan ehkäisyn, jota ilmeisesti olet juuri aloittamassa seuraavasta kuukautisvuodosta. Käyttämäsi jälkiehkäisypillerit eivät lisää nyt aloitettavan ehkäisyn laskimoveritulppariskiä.
Vastaaja:  Mervi Väisänen-Tommiska, LKT

Kysymysnumero: 1625   Aihe:  Muu aihe
to 19.2.2015

Olen 37-vuotias mies. Minulta poistettiin oikeasta isovarpaasta kynsi tuhoamalla kynsiaihio, tämä oli siis lopullinen kynnenpoisto. Toimenpide tehtiin koska se oli niin huonokuntoinen ja kasvoi jatkuvasti sisään. Toimenpiteestä on noin 7 vuotta. Nyt varpaassa kasvaa hieman kynnen jämiä ja on kasvanut jo vuosia(kynsipohjassa).. Varvas on ajoittain kipea ja toisinaan taas ihan ok. Sitä se on ollut melkein alusta lähtien. Kävin näyttämässä tätä ortopedille pari viikkoa sitten, joka sanoi että varvas näyttää ihan hyvältä ja niinhän se näyttää. Sanoi että varpaassa on ns. ääreisverenkierto ja että arpikudos ei ikinä ole entisenlainen. Suositteli että liuotan varvasta jossain lievästi antiseptisessä liuoksessa jos särkee. Kun kävelen kenkien kanssa ulkona, särkyä yleensä ei ole. Se on yleensä on/off kipua ja varvas on joskus arka. Puristelemalla varvasta en löydä mitään sisään kasvanutta kynttä ja se kestää aika hyvin puristusta.

Kysyisin siis seuraavaa:

1. Onko mahdollista kuvata varvas jollakin millä näkisi esim. kasvaako kynttä varpaan sisällä?

2.Ortopedi puristeli varvasta. Tekikö hän sen tunnustellakseen että onko sisällä kasvavaa kynttä vai miksi? Olisiko hän huomannut sisään kasvaneen kynnen?

3.Onko teillä suositella jotain hyvää liuosta jalan liuottamiseen?
Vastaus:
1) en näe mieltä kuvauttaa esim magneetilla varvasta sillä jos kynttä näkyy niin sieltä kärkiluustahan se kasvaa.Kyse voi olla kynsipohjan sarveistumisestakin.
2) ortopedi arvioi puristelemalla mahdollisia paikallisten kovettumien /kynsijämien mahdollista mekaanista kivun aiheutumista, toinen syy on ollut mahdollisen varpaan sisäisen tulehduksen arviointi.
3)ehdotan että hakeudut koulutuksen saaneelle jalkojen hoitajalle. Arvelen että hän pystyy sinua auttamaan liottamisten sijaan. Osaa myös antaa asiantuntevimman arvion tilanteesta.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL
Sivuja yhteensä 18 :  1234...+10Loppuun